Zaloguj się


Degustacje win w posiadłościach Toskanii

  • Degustacje wina w zamkach Toskanii

    Toskania jest miejscem pełnym architektonicznych perełek, takich jak na przykład średniowieczne zamki, które często otoczone są przez bujne winnice. Te majestatyczne budynki dają idealną możliwość ku temu, by rozkoszować się degustacją toskańskich win w historycznym otoczeniu, a także są domem dla wielu toskańskich restauracji. Oto lista najlepszych zamków, jakie znamy:

  • Castello di Banfi

    Ten średniowieczny zamek usytuowany jest na pokrytym lasem wzgórzu oraz otoczony 7100 akrami różnych rodzajów winnic, należących do posiadłości. Jako że zamek leży w okolicy Montalcino, posiada on odznaczenie DOCG, upoważniające do produkcji prestiżowego wina Brunello di Montalcino. Mieszczą się tu dwie restauracje, oferujące dania kuchni regionalnej w zabytkowym kamiennym budynku z dwoma patio, umożliwiającymi spożycie posiłku na zewnątrz, podziwiając zapierające dech w piersiach widoki.
    Strona: www.castellobanfi.com

  • Castello di Brolio

    Zamek ten datowany jest na X w. i otoczony przez główne winnice w regionie Chianti Classico. Co ciekawe budowniczy zamku, Baron Bettino Ricasoli stworzył w drugiej połowie XIX w. pierwszą formułę mieszanki winogron, użytą do wyprodukowania wina Chianti Classico. W zamku oferowane są wycieczki z przewodnikiem, wprowadzenie do najwspanialszych win regionu wraz z wizyta w 'sali degustacyjnej'. Restauracja zamkowa oferuje tradycyjne toskańskie potrawy.
    Strona: www.ricasoli.it

  • Castello di Meleto

    Jest to następny przepiękny zamek, leżący w Toskanii. Ten leżący na szczycie wzgórza XIII-wieczny budynek znajduje się niedaleko wioski Gaiole i także należy do rodu Ricasoli. Zamek otoczony jest 180 akrami ziemi, przeznaczonej na uprawę winorośli. Główne winogrona należą do odmiany Sangiovese, która używana jest przede wszystkim do produkcji Chianti Classico oraz win takich jak Merlot, Cabernet, Syrah i innych tradycyjnych odmian. Oprócz wycieczek z przewodnikiem oraz degustacji win, można zjeść kolację w zamkowej restauracji Fornace di Meleto.
    Strona: www.castellomeleto.it

  • Dievole

    Zamek ten znany jest ze stworzenia sojuszu między tradycją, a naukową i techniczną innowacją. Mimo tego, że tradycje uprawy winogron w przyzamkowych winnicach sięgają XI w., nowe udogodnienia obejmują nowoczesne techniki zarządzania uprawą winorośli. Dostępne są zarówno degustacje win jak i zwiedzanie zamku.
    Strona: www.dievole.it

  • Castello del Trebbio

    Zamek ten produkuje najwyższej jakości wina, takie jak Chianti Rufina Riserva, które podobnie jak Brunello di Montalcino składa się w 100% z winogron odmiany Sangiovese. Przyzamkowe gospodarstwo o całkowitej powierzchni 800 akrów usytuowane jest w dwóch prestiżowych okolicach w Chianti: Chianti Colli Fiorentini oraz Chianti Rufina. Oprócz wycieczek z przewodnikiem oraz degustacji win, można zjeść kolację w zamkowej restauracji La Sosta del Gusto.
    Strona: www.vinoturismo.it

  • Castello di Gabbiano

    To jedna z najstarszych posiadłości, zajmujących się produkcją wina w Chianti. Usytuowana pomiędzy Florencją a Sieną, posiadłość ta leży w sercu regionu Chianti Classico. Wino przechowywane jest przez 24 miesiące w dużych francuskich dębowych beczkach, aż do osiągnięcia wymaganego poziomu dojrzałości. Służą ku temu odrestaurowane, zabytkowe piwnice winne, leżące pod tym XII-wiecznym zamkiem. Zamkowa restauracja Ristorante il Cavalliere mieści się na wzgórzu, wznoszącym się nad winnicami i oferuje tradycyjną toskańską kuchnię, połączoną z wysokiej jakości, świeżymi, lokalnymi produktami. 
    Strona: www.castellogabbiano.it

  • Tenuta SanVito

    Usytuowany na pokrytych zielenią wzgórzach regionu Chianti Classico, około 15 km od Florencji, zamek ten otoczony jest przez 126 hektarów ziemi, na których znajdziemy winnice, gaje oliwne oraz wspaniałe bory. Wina tu produkowane to na przykład Chianti DOCG, a także duży wybór nowoczesnych win odmiany Chardonnay, wszystkie wytwarzane z winogron z produkcji ekologicznej.
    Strona: www.san-vito.com

  • Castello di Verrazzano

    Ta zarządzana rodzinnie posiadłość produkująca wino usytuowana jest w XII-wiecznym zamku z renesansowymi ogrodami w pobliżu Florencji. Zamek ten zdobył międzynarodowe uznanie ze względu na 43 hektary winnic. Oprócz wycieczek z przewodnikiem oraz degustacji win można wybrać się do 'Cantinetty', baru winnego oraz piekarni, zarządzanej przez właścicieli Castello di Verrazzano, gdzie w ofercie znajdziemy wina produkowane w zamku, białe wina, lokalnej produkcji oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz świeżo upieczony chleb. Dostępne są także wysokiej jakości, tradycyjne, lecz proste dania, lokalne wyroby cukiernicze oraz tradycyjne mieszanki kawy.
    Strona: www.verrazzano.com

  • Badia a Coltibuono

    To następny region zadedykowany uprawie metodami ekologicznymi. Produkcja metodami ekologicznymi zapoczątkowana została przez mnichów tysiąc lat temu, a zamek i ogrody renesansowe leżą w regionie Chianti Classico, blisko zarówno Florencji, jak i Sieny. Ma tu miejsce produkcja klasycznych win DOC/DOCG. Można posilić się w eleganckiej, lecz nowoczesnej restauracji, która szczyci się ciepłą i serdeczną atmosferą, a usytuowana jest w przyzamkowych stajniach i ogrodach. 
    Strona: www.coltibuono.com

  • Castello Romitorio

    Ta ogromna, XII-wieczna forteca, mieszcząca się na szczycie wzgórza, leży w Montalcino i po zakupie posiadłości w 1984 r. jej właściciel, artysta Sandro Chia, spędził kilka lat na transformacji okolicznych terenów w winnice oraz gaje oliwne, a wszystko to w celu produkcji najwyższej jakości toskańskich win, grappy oraz oliwy z oliwek. Fuzja sztuki i agrykultury zaskutkowała produkcją słynnego Brunello di Montalcino oraz Cabernet Sauvignon, Chardonnay i innych win.
    Strona: www.castelloromitorio.com

  • Castello di Oliveto

    Zabytkowa, dobrze utrzymana posiadłość z XV w. leży w sercu florenckich wzgórz, a gospodarstwo zajmuje się produkcją różnorodnych toskańskich win. W ofercie znajdują się wycieczki po zamku oraz po zabytkowych piwnicach winnych z przewodnikiem oraz degustacje win, połączone z możliwością spożycia dań typowych dla kuchni toskańskiej.
    Strona: www.castellooliveto.it

  • Casa Sola

    Farma ta leży blisko miasta Barberino Val d’Elsa około 30 km od Florencji. Posiadłość rozciąga się na 120 akrach, 26 z nich jest w użytku jako winnice, a 40 jako gaje oliwne. Reszta ziem to pola i lasy, na których odbywa się duża część dojrzewania winogron, które prowadzą do produkcji różnorodnych win, począwszy od Chianti Classico, aż do Vin Santo. W ofercie, oprócz wycieczek po winnicach oraz degustacji win, są też warsztaty kulinarne.
    Strona: www.fattoriacasasola.com

  • Coli

    Właścicielami tej posiadłości są bracia Coli. Leży ona pomiędzy gajami cyprysowymi i winnicami, a w okolicy znajduje się twierdza. Najbliższe miasto to Tavarnelle Val di Pesa, mieszczące się około 14 km od Florencji. Coli SpA to jeden z najbardziej konkurencyjnych producentów wina ze względu na duży rozwój piwnic winnych, w których używane są bardziej nowoczesne metody, służące produkcji około 12 milionów butelek wina rocznie z utrzymaniem stałego, wysokiego poziomu jakości.
    Strona: www.coli.it

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie