Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło
Adres email
Hasło

Foodie Blogger Competition 2011

  • Konkurs na blog kulinarny

    Konkurs To Toskania na blog kulinarny – #TTFBC

    Weź udział w konkursie na blog kulinarny i wygraj tygodniowy pobyt w jednym z naszych domów wakacyjnych!

    Jak wziąć udział w konkursie:
    1.Proszę stworzyć autorski przepis na potrawę inspirowaną kuchnią toskańską, zawierający następujące trzy główne składniki:
    oliwę z oliwek, pomidory i parmezan.

    2.Proszę umieścić zdjęcie/film/tekst oraz przepis na swoim blogu, rozpoczynając wpis od słów:
    „Chcę wygrać tygodniowy pobyt w toskańskiej willi!” (Proszę wkleić łącze http://www.to-tuscany.com jako hiperłącze do słów „toskańska willa” jak na powyższym przykładzie. Będziemy używać tego linku, żeby śledzić Państwa wpisy!)

    3. Proszę wysłać e-mail na adres competition@to-tuscany.com oraz umieścić w nim:
    - łącze do zgłoszenia na Państwa blogu
    – zdjęcie konkursowe nie większe niż 1 MB (zdjęcie nie jest obowiązkowe, aczkolwiek pomoże wyeksponować potrawę!)
    – Kilka słów o zgłoszeniu oraz nazwę potrawy
    - Dane kontaktowe: imię i nazwisko, adres oraz numer telefonu

    Nagroda główna:
    Nagrodą dla zwycięzcy konkursu jest tygodniowy pobyt w toskańskiej willi dla maksymalnie trzech osób oraz 150 GBP na poczet kosztów przelotu.

    Losowanie nagród:
    Każdy z uczestników konkursu weźmie również udział w losowaniu butelki toskańskiej oliwy z oliwek oraz książki kucharskiej z kuchnią toskańską. Do wygrania jest dziesięć nagród i każdy uczestnik konkursu ma szansę wygrać jedną z nich!

    Wybór zwycięzcy
    Przesłane do nas wpisy zostaną umieszczone na naszej stronie internetowej, gdzie można oddawać głosy na swoich faworytów. Trzy wpisy, które otrzymają najwięcej głosów do poniedziałku 15 sierpnia 2011 r., przejdą do rundy finałowej. Zwycięzcę wytypuje Nico Atrigna, szef kuchni w Osteria Le Logge – najbardziej znanej restauracji w Sienie.

    Najlepsze wpisy będą oceniane w czterech kategoriach:

    - prezentacji
    - autentyczności regionalnej
    - kreatywności i nowatorstwa
    - mistrzostwa kulinarnego

    W konkursie może wziąć udział każdy, kto prowadzi blog. Termin przyjmowania zgłoszeń upływa w poniedziałek 15 sierpnia 2011 r. o północy. Zwycięzcy konkursu oraz zdobywcy nagród dodatkowych zostaną powiadomieni o wygranej do piątku 19 sierpnia 2011 r. Zgłoszenia niekompletne i wysłane po terminie lub bez łącza nie będą przyjmowane.

    Szczegółowe warunki konkursu są dostępne tutaj. Wszelkie pytania prosimy kierować na adres competition@to-tuscany.com
    __________________________________________________________________________

  • Parmezanowy koszyk

    Parmezanowy koszyk

    Fiona Maclean (www.london-unattached.com/author/eclecticgal/)

    Parmezanowy koszyk był swego rodzaju eksperymentem. Chciałam przygotować antipasti lżejsze niż bruschetta, ale nie chciałam umieszczać dania na talerzu. Jestem bardzo zadowolona z efektu i będę próbowała wypełnić koszyk innymi składnikami, choćby pomidorami i mozzarellą. Wiem, że to już nie będzie klasyczny włoski przepis, ale postanowiłam dostosować go do współczesnych gustów i angielskiego klimatu (pomidory na południu zawsze będą słodsze i bardziej soczyste).

    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji 81 głosów

    __________________________________________________

  • Mój ulubiony kurczak po toskańsku

    Mój ulubiony kurczak po toskańsku

    Victoria Ah Har Ashley (http://vickyleong-ahashley.blogspot.com/)

    Jest to ulubione danie z kurczaka w moim domu. Przepis pochodzi od znajomego Włocha, który dał mi go, kiedy byłam w Toskanii, i teraz przyrządzając danie często wspominam tamte wspaniałe dni. Kurczak musi być powoli zapiekany w esencjonalnym pomidorowym sosie z ziołami i winem. Można go do smaku doprawić tartym parmezanem.

    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji 22 głosy

    __________________________________________________

  • Ravioli Nudi

    Ravioli Nudi

    Selina Chooramun (http://yummychooeats.wordpress.com/2011/08/04/naked-ravioli-tuscan-style/)

    Stworzyłam to świeże, letnie danie na bazie ravioli nudi, zwanych też „gnudi”, co pochodzi od obecnego w dialekcie toskańskim słowa „gnudo”.To wspaniałe danie na kolację, można je przygotować w wersji wegetariańskiej albo z odrobiną boczku pancetta, co przełamie delikatny smak sera. Kulki są wypełnione miękkim, śmietanowym farszem, a sos pomidorowy stanowi świetne dopełnienie. Potrawa najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu, można ją serwować ze świeżą sałatą.

    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji 67 głosów

    ___________________________________________________

  • Przekładana polenta toskańska Rosemary

    Przekładana polenta toskańska Rosemary

    Rosemary Rolls (http://veggie-4-life.blogspot.com/)

    Danie robi wrażenie, ale tak naprawdę jest łatwe w przygotowaniu i do tego wspaniale smakuje. Obydwa sosy – grzybowy i pomidorowo-paprykowy – którymi należy przełożyć krążki polenty, mają intensywny smak. Danie można zmodyfikować, dodając czarne oliwki oraz różne rodzaje grzybów, a ponadto parmezan i mieszanki ziół.

    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji 55 głosów

    __________________________________________________

  • Spezzatino di Maiale

    Spezzatino di Maiale

    Regula Ysewijn (http://www.foodwise.be/2011/08/slow-cooked-tuscan-pork-stew-with-broad.html)

    Chciałam stworzyć przepis na tradycyjną potrawę z Toskanii. Najpierw poszperałam trochę w Internecie, a później poszłam na zakupy do lokalnego sklepu i tak powstał ten przepis. Chciałam, aby składniki same zdecydowały, jaka to będzie potrawa, ponieważ kuchnia toskańska opiera się wyłącznie na sezonowych, lokalnych produktach. Kupiłam wspaniałą, organiczną wieprzowinę z pobliskiego gospodarstwa i pomyślałam, że zrobię duszoną wieprzowinę z bobem. Jeżeli dodamy składniki na różnych etapach, mięso będzie się dusić tak długo jak potrzeba, natomiast pomidory pozostaną słodkie i jędrne. Wieprzowina duszona na wolnym ogniu daje soczystą, aromatyczną pieczeń, i jednocześnie tworzy się gęsty sos. Bób z parmezanem nadaje tej potrawie świeży, delikatnie słony smak. Podaję tę potrawę z domowej roboty chlebem oraz najwyższej jakości oliwą z oliwek.

    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji 31 głosów

    __________________________________________________

  • Crostini z kiełbaską, ziarnami kopru włoskiego i pomidorami

    Crostini z kiełbaską, ziarnami kopru włoskiego i pomidorami

    Ren Behan (http://www.renbehan.com/2011/08/please-vote-for-my-tuscan-inspired.html)

    Zainspirowała mnie wizyta w moich ulubionych włoskich delikatesach oraz wspomnienia ze wspólnego wyjazdu do Florencji z siostrą. Włosi często używają mielonego mięsa, np. w ragù, czyli sosie z mięsem, a nasiona kopru włoskiego to typowy element kuchni toskańskiej. Uwielbiam crostini oraz eksperymenty z różnymi dodatkami. W moim przepisie mielone mięso jest doprawione nasionami kopru włoskiego, a smak podkreśla cebula, świeży czosnek oraz najlepsza toskańska oliwa z oliwek. Następnie dodaje się włoskie, mięsiste pomidory, a na końcu parmezan i bazylię. Jest to idealna przekąska na letnie popołudnie, oczywiście przy butelce dobrego toskańskiego wina.

    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji 24 głosy

    __________________________________________________

  • Polpette Piccanti

    Polpette Piccanti

    Elisabeth Edvardsen (http://nordicainlondon.wordpress.com/2011/08/12/polpette-piccanti-spicy-italian-meatballs-recipe/)

    Jednym z moich ulubionych dań w dzieciństwie były domowej roboty klopsiki – popularna potrawa w ojczystej Norwegii. Dlatego zdecydowałam się przyrządzić jedną z pierwszych potraw, które ugotowałam, gdy niemal 10 lat temu mieszkałam we Włoszech: klopsiki z włoskim akcentem. Bardzo łatwe, ale smaczne danie, które jest dla mnie esencją kuchni toskańskiej: świeże, dobrej jakości składniki, które świetnie się komponują, tworząc pyszną potrawę. Pulpety najlepiej smakują następnego dnia!

    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji 31 głosów

    __________________________________________________

Kontakt
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku