Zaloguj się


Foodie Blogger Competition 2012

  • Konkurs na blog kulinarny 2012

    ZWYCIĘZCA EDYCJI 2012

    Serdecznie gratulujemy Ally D’Antoni Phillips – zwyciężczyni w edycji 2012 konkursu To Toskania.
    Mamy nadzieję, że Ally spodoba się pobyt w jednym z naszych domów wakacyjnych w Toskanii
     
    Konkurs To Toskania na blog kulinarny 2012 – #TTFBC
    Weź udział w edycji 2012 konkursu na blog kulinarny i wygraj tygodniowy pobyt w jednym z naszych domów wakacyjnych!
     
    Jak wziąć udział w konkursie:
    1.Proszę stworzyć autorski przepis na potrawę inspirowaną kuchnią toskańską, zawierający następujące trzy główne składniki:
    oliwę z oliwek, pomidory i parmezan.

    2.Proszę umieścić zdjęcie/film/tekst oraz przepis na swoim blogu, rozpoczynając wpis od słów:
    „Chcę wygrać tygodniowy pobyt w toskańskiej willi!” (Proszę wkleić łącze http://www.to-tuscany.com jako hiperłącze do słów „toskańska willa” jak na powyższym przykładzie. Będziemy używać tego linku, żeby śledzić Państwa wpisy!)

    3. Proszę wysłać e-mail na adres competition@to-tuscany.com oraz umieścić w nim:
    - łącze do zgłoszenia na Państwa blogu
    – zdjęcie konkursowe nie większe niż 1 MB (zdjęcie nie jest obowiązkowe, aczkolwiek pomoże wyeksponować potrawę!)
    – Kilka słów o zgłoszeniu oraz nazwę potrawy
    - Dane kontaktowe: imię i nazwisko, adres oraz numer telefonu

    Nagroda główna:
    Nagrodą dla zwycięzcy konkursu jest tygodniowy pobyt w toskańskiej willi dla maksymalnie trzech osób oraz 200 GBP na poczet kosztów przelotu.

    Losowanie nagród:
    Każdy z uczestników konkursu weźmie również udział w losowaniu butelki toskańskiej oliwy z oliwek oraz książki kucharskiej z kuchnią toskańską. Do wygrania jest dziesięć nagród i każdy uczestnik konkursu ma szansę wygrać jedną z nich!

    Wybór zwycięzcy
    Przesłane do nas wpisy zostaną umieszczone na naszej stronie internetowej, gdzie można oddawać głosy na swoich faworytów. Trzy wpisy, które otrzymają najwięcej głosów do (21 lipca 2012 r.; termin przedłużono do 28 lipca 2012 r.), przejdą do rundy finałowej. Zwycięzcę wytypuje Nico Atrigna, szef kuchni w Osteria Le Logge – najbardziej znanej restauracji w Sienie.

    Najlepsze wpisy będą oceniane w czterech kategoriach:

    - prezentacji
    - autentyczności regionalnej
    - kreatywności i nowatorstwa
    - mistrzostwa kulinarnego

    W konkursie może wziąć udział każdy, kto prowadzi blog. Termin przyjmowania zgłoszeń upływa 21 lipca 2012 r. o północy. Zwycięzcy konkursu oraz zdobywcy nagród dodatkowych zostaną powiadomieni o wygranej do 27 lipca 2012 r. Zgłoszenia niekompletne i wysłane po terminie lub bez łącza nie będą przyjmowane.

    Szczegółowe warunki konkursusą dostępne tutaj. Wszelkie pytania prosimy kierować na adres competition@to-tuscany.com

  • Crostini Rossi alla Chiantigiani

    Crostini Rossi alla Chiantigiani
    Wayne Barber (passionepercucina.blogspot.co.uk)

    Wiele słynnych na cały świat i cenionych składników potraw pochodzi z Toskanii – białe trufle z San Miniato, oliwa extra vergine z Gaiole i Florencji, wspaniała wołowina z krów chianina (podstawowy składnik dobrego bistecca alla fiorentina) oraz oczywiście boskie wina Chianti. Do najlepszych toskańskich potraw zaliczają się crostini rossi alla chiantigiani, które są same w sobie daniem bardzo prostym, lecz jeżeli korzystamy – podobnie jak miejscowi – z jak najświeższych lokalnych składników, stają się one wprost wspaniałe.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    30 osób zagłosowało na to zdjęcie

  • Sałatka z trzech serów i pomidorów

    Sałatka z trzech serów i pomidorów
    Christine Reid (http://www.abook2read-chrisreid.blogspot.co.uk/)

    W tym prostym daniu wykorzystuję trzy sery, aby uczynić sałatkę bardziej smakowitą i interesującą. Jest ona świetna jako przystawka lub obfity lunch. Używam rukoli i pomidorów gałązkowych. Dressing bazuje na oliwie z oliwek.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    5 osób zagłosowało na to zdjęcie

  • Wieżyczki z parmezanu, polenty i bakłażanów z sosem pomidorowym

    Wieżyczki z parmezanu, polenty i bakłażanów z sosem pomidorowym
    Sue Hughes (www.zoozsfood.blogspot.co.uk)

    „Wymogiem było, aby przepis zawierał pomidory, oliwę z oliwek i parmezan. Te składniki wywołują oczywiście nieuniknione skojarzenie z kuchnią włoską, a jednym z moich ulubionych dań są pyszne melanzane parmigiana. Moje danie bazuje na tym klasycznym przepisie, z tym że przygotowuję je w postaci pojedynczych porcji przekładanych warstwami polenty z obfitym dodatkiem sera. To proste danie, choć przygotowuje się je w kilku etapach. Zaufajcie mi – jest tego warte! Doskonałe na lekki lunch z dużą ilością zielonej sałaty.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    129 osób zagłosowało na to zdjęcie

  • Muszelki makaronowe z boczkiem, pomidorami i parmezanem

    Muszelki makaronowe z boczkiem, pomidorami i parmezanem
    Heidi Roberts (HeidiRobertsKitchenTalk.blogspot.com)

    „To szybka kolacja, którą przygotowałam dla męża, korzystając z moich ulubionych składników – oliwy z oliwek, pomidorów i parmezanu oraz wędzonego boczku. Gotuję to danie raz na parę tygodni. Nazywam je muszelkami makaronowymi z boczkiem, pomidorami i parmezanem.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    40 osób zagłosowało na to zdjęcie

  • Letni makaron z cytryną

    Letni makaron z cytryną
    Suzanne Dom (www.suzdom.blogspot.be/)

    „To świeży makaron z nutą cytryny, który uwielbiam podawać na obiad lub kolację w upalne, letnie dni.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    10 osób zagłosowało na to zdjęcie

  • Włoska potrawka z indyka z ryżem

    Włoska potrawka z indyka z ryżem
    Claire Toplis (bingowingsandthings.wordpress.com/)

    „Stworzyłam tę potrawę na bazie książki kucharskiej z przepisami na rodzinne dania jedzone na świeżym powietrzu; to świetny sposób, żeby zebrać w leniwy letni dzień całą rodzinę i pomarzyć razem o powrocie do Włoch.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    6 osób zagłosowało na to zdjęcie

  • Torta di Ceci

    Torta di Ceci
    Gill Bland (talesofpiglingbland.wordpress.com/)

    „Jedzenie uliczne stało się ostatnio bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, więc stwierdziłam, że muszę sprawdzić, co w tym zakresie oferuje Toskania. Nie zawiodłam się.Ten naleśnik z chrupiącym brzegiem zwykle podaje się w foccacii, ale ja napełniłam go pomidorami pieczonymi w occie balsamicznym, bazylią oraz parmezanem, aby pokazać, co może wyjść z prostych i pysznych toskańskich składników. Ten przepis kocham za to, że da się go zmieniać zależnie od potrzeb, a składniki są łatwo dostępne. Słyszałam jednak też, że perfekcyjnego pieczenia Torta uczymy się całe życie, więc jest do czego dążyć, a zarazem można od razu coś osiągnąć (a danie jest pyszne!)
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    25 osób zagłosowało na to zdjęcie

  • Ravioli nadziewane orzechami włoskimi z kremowym sosem szpinakowym i wegańskim parmezanem

    Ravioli nadziewane orzechami włoskimi z kremowym sosem szpinakowym i wegańskim parmezanem
    Andrea Wren (www.chocolateandbeyond.co.uk/)

    „Stworzyłam ten przepis, aby pokazać, że kuchnia toskańska jest dla wszystkich. Użycie parmezanu jako składnika jest nie do przyjęcia dla wegetarian i wegan, ale w tym przepisie parmezan jest wegański (z migdałów) i mogą go jeść wszyscy – niezależnie od tego, czy w ich menu są mięso i produkty zwierzęce, czy też nie. Moje domowe ravioli (makaron jest bezjajeczny) łączą ponadto smakowite aromaty orzechów, estragonu i tymianku, które doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Do kremowego sosu szpinakowego użyłam dużych, dojrzałych i bardzo czerwonych pomidorów gałązkowych – a oprócz tego oczywiście mnóstwo czosnku! Danie wyszło doskonale i jestem pewna, że spodoba się nie tylko weganom.
    Proszę kliknąć, aby uzyskać więcej informacji

    262 osoby zagłosowały na to zdjęcie

  • Smażone w głębokim tłuszczu plasterki cukinii z płatkami parmezanu i pomidorowym dipem

    Smażone w głębokim tłuszczu plasterki cukinii z płatkami parmezanu i pomidorowym dipem
    Sue Willshee (www.piperanddaisy.blogspot.co.uk/)

    „Podaję to danie jako przystawkę, bo uwielbiam połączenie parmezanu z cukinią, a poza tym, gdy wszyscy samodzielnie częstują się dipem, świetnie wpływa to na konwersację i humor biesiadników. Nie jestem zawodową kucharką (co wyraźnie widać po tym zgłoszeniu) i zdaję sobie sprawę, że moje danie jest śmiesznie proste, ale uwielbiam je za to, że elementy można wykorzystać oddzielnie – na przykład dipu można użyć jako sosu do makaronu lub dodać do niego więcej składników, uzyskując doskonałą zupę pomidorową. Cukinie można też podawać bez sosu, za to z odrobiną sera feta lub koziego. Czasem zamiast owoców cukinii używam ich kwiatów, co także doskonale stymuluje rozmowę na dobry początek posiłku.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    6 osób zagłosowało na to zdjęcie

  • Bulion pomidorowy z parmezanowymi grzankami

    Bulion pomidorowy z parmezanowymi grzankami
    Celina Mann (portsmouthfoodlovers.blogspot.co.uk/)

    „Kocham dobrą kuchnię, więc chciałam zaprezentować przyjemny, klasyczny przepis, który potwierdzi moją miłość do niej, a zarazem przyciągnie prostotą, pozwalając uwolnić wielką trójcę smaków. Mam nadzieję, że danie jest równie subtelne i eleganckie, jak jego autorka!
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    59 osób zagłosowało na to zdjęcie

  • Śmietanowo-warzywny sos do makaronu z dodatkiem wódki

    Śmietanowo-warzywny sos do makaronu z dodatkiem wódki
    Alice (Ally) D’Antoni Phillips (www.allyskitchen.com)

    Świeże warzywa wprost z gospodarstwa …odwieczny eliksir młodości! Ta pyszna potrawa przeniesie Cię myślami do Toskanii – za nakryty pięknym obrusem i tradycyjną zastawą chłopski stół, gdzie siedzisz z przyjaciółmi przy butelce wina! Wiem, że kiedy wybieram się na zakupy, a szczególnie na letni targ warzywny, czasami daję się ponieść. W ostatnią sobotę (a piszę to w środę) naładowałam pełno warzyw do torby, którą musiał od stoiska do stoiska nosić za mną Ben – nie mogę się nadziwić jego anielskiej cierpliwości! Teraz więc jest środa, a ja nie zdążyłam jeszcze zużyć wszystkiego. Moje zakupy zaczynają już wyglądać trochę mizernie, marszczą się i wysychają – to typowe dla warzyw, których w żaden sposób nie konserwowano. Aby zatem nie pozwolić im się zmarnować, postanowiłam stworzyć włoski sos warzywny – prosty, lecz zarazem elegancki i z tak licznymi zastosowaniami, że ogranicza nas tylko wyobraźnia! Gotowanie jest dla mnie przygodą, oznacza otwartość na cały świat oraz wyjście poza rzeczy oczywiste i typowe, podróż do nieznanej krainy nowych pomysłów kulinarnych! Ten przepis ma zabrać Państwa do Toskanii w pełnych wspaniałych smaków Włoszech. Na moim stole leży tradycyjny obrus… na stole w gospodarstwie stoi ogromna miska makaronu z wyśmienitym sosem, gorący chleb z chrupiącą skórką, świeża sałata i wino. Wokół siedzą przyjaciele i krewni.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    444 osoby zagłosowały na to zdjęcie

  • Pieczone kiełbaski i warzywa w stylu toskańskim

    Pieczone kiełbaski i warzywa w stylu toskańskim
    Rebecca Moon (scarletsfoodiethoughts.wordpress.com)

    „Danie, które zdecydowałam się zgłosić do konkursu To Toskania, jest niezwykle kolorowe i pyszne, a zarazem proste – za to właśnie kocham kuchnię toskańską. Przepis ten doskonaliłam przez ostatnich kilka lat. Myślę, że to jeden z najlepszych sposobów na pieczenie warzyw, a z tego, co czytałam o kuchni toskańskiej, wydaje mi się, że ta potrawa wyglądałaby zupełnie dobrze na stole rodzinnym we Włoszech. Zarówno kiełbasa, jak i warzywa nabywają podczas pieczenia słodyczy, równoważonej jednak cierpką nutą dodawanego pod koniec octu balsamicznego. W potrawie jest mnóstwo smaków – kiełbaski z lokalnego uboju, warzywa z targu, najlepsza oliwa z oliwek, na jaką mogę sobie pozwolić, oraz świeże zioła, które hoduję w doniczkach na podwórku. Za każdym razem, gdy ją jem, wyobrażam sobie, że siedzę na werandzie włoskiej willi nieopodal gaju oliwnego z misą pieczonych kiełbasek z warzywami, bochenkiem świeżo upieczonego chleba i kieliszkiem Chianti.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    39 osób zagłosowało na to zdjęcie

  • Toskańskie steki z tuńczyka w balsamicznym sosie z Chianti

    Toskańskie steki z tuńczyka w balsamicznym sosie z Chianti
    Vicky Ashley (http://foodie-lovefood.blogspot.co.uk)

    „Stworzyłam to danie z pomocą włoskiego przyjaciela. Uwielbiam włoską kuchnię, gdyż jest tak barwna, pełna smaków i z natury pyszna. Oprócz pizzy i makaronów kocham wszystkie dania rybne oraz mięsne. Ta potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i wprost pyszna.Połączenie świeżych pomidorów, oliwy z oliwek, parmezanu oraz bazylii czyni tuńczyka w balsamicznym sosie zdrowym, smacznym i pożywnym daniem.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    21 osób zagłosowało na to zdjęcie

  • Pikantne włoskie pulpety

    Pikantne włoskie pulpety
    dr Chris Ashley (http://vickyleong-ahashley.blogspot.co.uk/)

    „Moim ulubionym włoskim daniem są pulpety w sosie pomidorowym podane z makaronem i posypane odrobiną parmezanu. Uwielbiam tę potrawę, gdyż przypomina mi ona piękny urlop spędzony w Toskanii kilka lat temu.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    8 osób zagłosowało na to zdjęcie

  • Nadzwyczaj zdrowy toskański makaron marchewkowy

    Nadzwyczaj zdrowy toskański makaron marchewkowy
    Ming Chuo Lee (www.keeplearningkeepsmiling.com)

    „Kocham gotować i uwielbiam zdrowe jedzenie. Pochodzę z Azji, więc bardzo lubię słynny włoski makaron, gdyż znam podobne dania z domu. Po długim namyśle postanowiłam przyrządzić naprawdę zdrową potrawę. Był to domowy makaron marchewkowy serwowany z panierowanym w parmezanie dzikim łososiem z Alaski, omletem z bazylią i parmezanem oraz grzybami w sosie balsamicznym. Wyszedł naprawdę pyszny. Gdy podałam talerz mężowi, spojrzał na niego ze zdumieniem, po czym uśmiechnął się szeroko i wykrzyknął: „No, no!" Na koniec stwierdził: „To jest naprawdę pyszne. Jestem zachwycony”. To dla mnie wielki powód do radości. Byłam aż zaskoczona wynikiem, a wysiłek się opłacił! Jestem dumna, że udało mi się stworzyć tak zdrowe toskańskie danie!
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    61 osób zagłosowało na to zdjęcie

  • Tarte Pomodoro

    Tarte Pomodoro
    Julie Janes (http://julesjanes.wordpress.com)

    „Słoneczne popołudnie nad basenem aż prosi się o proste, łatwe w przygotowaniu wiejskie danie, które zawrze w sobie całe ciepło toskańskiego słońca. To ciepło aż tchnie z powoli gotowanych, doprawionych tymiankiem pomidorów. Najbardziej w tym toskańskim daniu lubię intensywny smak pochodzący z powolnego gotowania sosu z tymiankiem. Warto je serwować z wyrazistym Chianti Classico, chrupiącą salato verde, prosciutto i lśniącymi, wielkimi oliwkami. Przy takim posiłku można wygodnie usiąść i podziwiać widoki. Bellissimo…
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    8 osób zagłosowało na to zdjęcie

  • Gnudi ze szpinaku i ricotty

    Gnudi ze szpinaku i ricotty
    Emily Knight (www.bristolbites.co.uk)

    „To jest przepis na gnudi, czyli kluski ze szpinakiem i ricottą, podawane z sosem z pomidorów i szałwii na maśle, szynką prosciutto oraz pieczonymi pomidorkami. Chciałam podać przepis na gnudi jako klasyczne toskańskie danie, ale trochę go udoskonaliłam, by wyszła bardziej formalna potrawa. Mam nadzieję, że mi się udało!
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji

    69 osób zagłosowało na to zdjęcie

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie