+48 223079889

Zarejestruj się


Carciofi Ripieni (Faszerowane karczochy)

  • Carciofi Ripieni (Faszerowane karczochy)

    Liczba porcji: dla 4 osób
    Czas przygotowania: 40 minut
    Kalorie: 250/porcja
    Poziom trudności 1 na 3

    Składniki:
    4 karczochy
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    4 plastry szynki wędzonej
    4 plastry sera Pecorino
    olej
    czosnek

    1. Umyć karczochy, usunąć najbardziej zielone liście, przyciąć ostre końcówki pozostałych liści i rozchylić je na boki jak kwiat.
    2. Przyciąć łodygi tak, aby karczochy nie wywracały się na płaskiej powierzchni.
    3. Zmiksować w mikserze bułkę tartą, szynkę, czosnek i odcięte końcówki łodyg karczochów.
    4. Nałożyć farsz do wnętrza karczochów i ułożyć je w głębokim rondlu z odrobiną oleju. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Stopniowo podgrzać na małym ogniu. Gdy rondel nagrzeje się, podlać odrobiną wody (nieco mniej niż pół szklanki), przykryć i dalej gotować na małym ogniu.
    6. Po 20 minutach ułożyć na karczochach plastry sera Pecorino. Odczekać kilka minut, po czym podawać na gorąco

    Pobierz przepis
Zapytaj o wille