+48 223079889

Sign in


Oliwa z oliwek Toskania

  • Historia oliwy z oliwek

    Włochy są znane na całym świecie z dobrej jakości oliwy z oliwek i zupełnie słusznie. Niektóre z najlepszych oliw pochodzą z regionu Toskanii, a w szczególności oliwa butelkowa, pochodząca z jednej wytłaczarni ma największą wartość oraz jest najdroższa.

    Gleba, rodzaj podłoża, natężenie słoneczne, a także ilość opadów podczas sezonu uprawnego grają rolę w określeniu smaku oliwy. We Włoszech znajdziemy wiele różnorodnych odmian drzew oliwnych, każda z odmian charakteryzuje się szczególnymi właściwościami. Większość drzew oliwnych, rosnących w Toskanii to odmiany Frantoio, Leccino, Pendolio, Maurino, Moraiolo i Taggiasca. Najlepszą glebą pod ich uprawę jest glina lub gleba piaszczysto-ilasta z dobrym drenażem. Mimo że prawdą jest, że drzewa oliwne mogą się dobrze rozwijać w trudnych warunkach, takie warunki nie dają gwarancji solidnych zbiorów każdego roku. Dobra irygacja dla drzew jest niezbędna podczas całego sezonu uprawnego, po to by zmaksymalizować plony. Przycinanie gałęzi po zbiorach z wcześniejszego roku jest niezbędne w celu utrzymania drzewa w zdrowiu, utrzymania dorocznego plonu na tym samym poziomie oraz by owoce były rozłożone równomiernie na całym drzewie.

    Oliwki zrywane są ręcznie, jako że ta metoda powoduje najmniejsze obrażenia dla owoców, następnie ma miejsce mycie, usuwające brud i kurz. Następnie, w przeciągu 24h od zbioru, oliwki, w tym skóra i pestki są gniecione na miazgę przez kamienny lub metalowy młyn. Po tym miąższ jest prasowany, używając tradycyjnej drewnianej tłoczni lub nowoczesnej hydraulicznej prasy. To proces pierwszego tłoczenia i podczas niego trzeba dostosować się do bardzo surowych wytycznych. Wytyczne z Unii Europejskiej mówią, że oliwa musi być tłoczona w temperaturze poniżej 27 stopni Celsjusza, aby butelkę można było opatrzyć etykietą 'oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno', lub w przypadku gdy ma miejsce proces fabryczny 'zimna ekstrakcja'.

    Częścią tego procesu wymagającą największych umiejętności jest decyzja, kiedy zerwać oliwki, gdyż to ma wpływ na smak i zapach oliwy. Jeśli oliwki zostaną zerwane zbyt późno lub zbyt wcześnie, kwasowość owoców nie będzie właściwa, co ma wpływ na jakość i smak oliwy. Oliwa z pierwszego tłoczenia musi mieć poziom kwasowości mniejszy niż 1%. Rząd włoski wprowadził dla wszystkich włoskich oliw z oliwek chronioną nazwę pochodzenia (DOP). Dodatkowo, oliwa z oliwek z Chianti ma specjalną etykietę, gwarantującą jej wysoką jakość, jest to oznaczenie DOC - kontrolowane oznaczenie pochodzenia.

    Normalne jest to, że czasem na dnie butelki z oliwą z oliwek wytwarza się osad, ma to miejsce ponieważ wiele rodzajów oliwy nie jest poddawane rafinowaniu po tłoczeniu, co ma na celu zachowanie maksymalnego smaku. Po butelkowaniu oliwa powinna być przechowana w zaciemnionym pomieszczeniu, bez dostępu światła słonecznego, a także nie powinna być wystawiana na działanie wysokich temperatur, więc chłodna spiżarnia lub piwnica są idealne do przechowywania oliwy. Po otwarciu oliwa z oliwek powinna zostać skonsumowana w przeciągu roku lub do daty ważności na etykiecie, jednak oliwa jest tak pyszna, że mało prawdopodobne jest, że wytrzyma tak długo!

    Oliwa z oliwek, w szczególności z pierwszego tłoczenia jest silnym antyoksydantem, zawierającym tłuszcze jednonienasycone. Są to dobre tłuszcze, pozwalające zredukować poziom cholesterolu, co jest dobre nie tylko dla naszego serca, lecz tez dla ogólnego samopoczucia.
    Dodatkowo, oprócz korzyści zdrowotnych zawartych w oliwie z oliwek, produkt ten ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, zarówno w produktach fabrycznych, jak i naturalnych. Oliwa jest mieszana z olejkami eterycznymi w kosmetykach nawilżających, użytek oliwy w mydłach ma długą tradycję.

    To Toskania może z przyjemnością oświadczyć, że każdy, kto chciałby wziąć udział w zbiorze oliwek lub być świadkiem zbioru z pierwszej ręki, jest mile widziany, w szczególności w okolicach Montebuoni oraz Montefiorile, gdzie To Toskania zajmuje się zbiorem oliwek, rosnących w okolicach tych dwóch miejscowości, a następnie zabiera je do sąsiadów w winnicy Casanuova di Ama, którzy zabierają oliwki do Volterry, gdzie zostają one poddane procesowi tłoczenia na zimno, a następnie butelkowania.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Italian Pastry Cooking Class in a Tuscan Farmhouse

Fun class where you will learn the basics for making Italian sweets while relaxing in an old farmhouse in the Tuscan countryside where Leonardo da Vinci found his inspiration and tasting the best Chianti wines that we make. You will be able to chose between learning to make modern or ancient sweets. Some of the things you will be able to chose from are Tiramisu, Sicilian Cannoli, Chocolate Cake, Limoncello Cake, Gelato.
At the end you will be able to sit down and taste everything you made together with our wines.

from 98 Euro

Livorno Private Shore Excursion of Pisa and Lucca

Travel from the port of Livorno for a customized Pisa and Lucca shore excursion. Travelers seeking an authentic Italian experience can join this small group tour with only the very best of English speaking driver guides. Discover Italy close up in a Mercedes minivan of up to 8 people that takes you into the very heart of the city. Get the most of your time ashore to explore both the powerful 11th century maritime city of Pisa and the charming medieval walled town of Lucca.

from 680 Euro

Ferrari, Pagani, and Lamborghini Tour from Milan or Florence

Experience Italy's “Land of Motors” and see some of the world’s finest super cars and bikes. Join this 7-hour tour to the Ferrari Museum in Maranello, the Lamborghini Museum in the town of Sant’Agata on the Via Emilia and the brand new Pagani museum and factory! The tours includes high speed train tickets from Milan or Florence, according to option selected.

from 288 Euro

Private Minivan with a View and Uffizi in Florence Tour

Leave the city centre with a chauffeured minivan that will drive you along the “Viali di Circonvallazione” all the way to Fiesole, hill-town of Etruscan origins and a must for any visitor because of it’s spectacular view of Florence.
On the way back towards Florence, you will be able to see the Soccer Stadium “Artemio Franchi” .  You will continue the city tour along the River Arno in the historical center of Florence and you will see the National Library and the Church of Santa Croce, the burial place of some of the most brilliant Italian personalities, such as Michelangelo, Galileo, Machiavelli and Rossini.  Here you will continue walking with your guide to reach Piazza della Signoria, and get  into the Uffizi Gallery that houses the most important collections of art of all the time: Giotto, Masaccio, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raffaello, Tiziano and many others.The tour ends inside the museum.

from 133 Euro
Wyszukiwarka willi