Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Oliwa z oliwek Toskania

  • Historia oliwy z oliwek

    Włochy są znane na całym świecie z dobrej jakości oliwy z oliwek i zupełnie słusznie. Niektóre z najlepszych oliw pochodzą z regionu Toskanii, a w szczególności oliwa butelkowa, pochodząca z jednej wytłaczarni ma największą wartość oraz jest najdroższa.

    Gleba, rodzaj podłoża, natężenie słoneczne, a także ilość opadów podczas sezonu uprawnego grają rolę w określeniu smaku oliwy. We Włoszech znajdziemy wiele różnorodnych odmian drzew oliwnych, każda z odmian charakteryzuje się szczególnymi właściwościami. Większość drzew oliwnych, rosnących w Toskanii to odmiany Frantoio, Leccino, Pendolio, Maurino, Moraiolo i Taggiasca. Najlepszą glebą pod ich uprawę jest glina lub gleba piaszczysto-ilasta z dobrym drenażem. Mimo że prawdą jest, że drzewa oliwne mogą się dobrze rozwijać w trudnych warunkach, takie warunki nie dają gwarancji solidnych zbiorów każdego roku. Dobra irygacja dla drzew jest niezbędna podczas całego sezonu uprawnego, po to by zmaksymalizować plony. Przycinanie gałęzi po zbiorach z wcześniejszego roku jest niezbędne w celu utrzymania drzewa w zdrowiu, utrzymania dorocznego plonu na tym samym poziomie oraz by owoce były rozłożone równomiernie na całym drzewie.

    Oliwki zrywane są ręcznie, jako że ta metoda powoduje najmniejsze obrażenia dla owoców, następnie ma miejsce mycie, usuwające brud i kurz. Następnie, w przeciągu 24h od zbioru, oliwki, w tym skóra i pestki są gniecione na miazgę przez kamienny lub metalowy młyn. Po tym miąższ jest prasowany, używając tradycyjnej drewnianej tłoczni lub nowoczesnej hydraulicznej prasy. To proces pierwszego tłoczenia i podczas niego trzeba dostosować się do bardzo surowych wytycznych. Wytyczne z Unii Europejskiej mówią, że oliwa musi być tłoczona w temperaturze poniżej 27 stopni Celsjusza, aby butelkę można było opatrzyć etykietą 'oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno', lub w przypadku gdy ma miejsce proces fabryczny 'zimna ekstrakcja'.

    Częścią tego procesu wymagającą największych umiejętności jest decyzja, kiedy zerwać oliwki, gdyż to ma wpływ na smak i zapach oliwy. Jeśli oliwki zostaną zerwane zbyt późno lub zbyt wcześnie, kwasowość owoców nie będzie właściwa, co ma wpływ na jakość i smak oliwy. Oliwa z pierwszego tłoczenia musi mieć poziom kwasowości mniejszy niż 1%. Rząd włoski wprowadził dla wszystkich włoskich oliw z oliwek chronioną nazwę pochodzenia (DOP). Dodatkowo, oliwa z oliwek z Chianti ma specjalną etykietę, gwarantującą jej wysoką jakość, jest to oznaczenie DOC - kontrolowane oznaczenie pochodzenia.

    Normalne jest to, że czasem na dnie butelki z oliwą z oliwek wytwarza się osad, ma to miejsce ponieważ wiele rodzajów oliwy nie jest poddawane rafinowaniu po tłoczeniu, co ma na celu zachowanie maksymalnego smaku. Po butelkowaniu oliwa powinna być przechowana w zaciemnionym pomieszczeniu, bez dostępu światła słonecznego, a także nie powinna być wystawiana na działanie wysokich temperatur, więc chłodna spiżarnia lub piwnica są idealne do przechowywania oliwy. Po otwarciu oliwa z oliwek powinna zostać skonsumowana w przeciągu roku lub do daty ważności na etykiecie, jednak oliwa jest tak pyszna, że mało prawdopodobne jest, że wytrzyma tak długo!

    Oliwa z oliwek, w szczególności z pierwszego tłoczenia jest silnym antyoksydantem, zawierającym tłuszcze jednonienasycone. Są to dobre tłuszcze, pozwalające zredukować poziom cholesterolu, co jest dobre nie tylko dla naszego serca, lecz tez dla ogólnego samopoczucia.
    Dodatkowo, oprócz korzyści zdrowotnych zawartych w oliwie z oliwek, produkt ten ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, zarówno w produktach fabrycznych, jak i naturalnych. Oliwa jest mieszana z olejkami eterycznymi w kosmetykach nawilżających, użytek oliwy w mydłach ma długą tradycję.

    To Toskania może z przyjemnością oświadczyć, że każdy, kto chciałby wziąć udział w zbiorze oliwek lub być świadkiem zbioru z pierwszej ręki, jest mile widziany, w szczególności w okolicach Montebuoni oraz Montefiorile, gdzie To Toskania zajmuje się zbiorem oliwek, rosnących w okolicach tych dwóch miejscowości, a następnie zabiera je do sąsiadów w winnicy Casanuova di Ama, którzy zabierają oliwki do Volterry, gdzie zostają one poddane procesowi tłoczenia na zimno, a następnie butelkowania.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Private San Gimignano Winery Tour with Wine and Olive Oil Tasting

Immerse yourself in a real Tuscan farmstead, starting with a visit to the vineyard and olive grove, then ending with a tasting of four organic wines, straight from the winery's own vineyards, plus three extra virgin olive oils. Just few minutes walking from San Gimignano town center, with a spectacular view on the Medieval towers of the town. An Italian, English, French or German-speaking member of the staff will guide you throughout this approximate 45-minute tour.

from 14 Euro

Livorno Shore Excursion: Private Day Trip to Siena and San Gimignano

When your cruise ship docks in Livorno and you have only a single day to visit the surrounding Italian towns of Siena and San Gimignano, you’ll need a privately guided shore excursion to see the best of these picturesque cities. On this nine-hour day tour, immerse yourself in Italian life, explore the beautiful city of Siena and walk the medieval streets of San Gimignano before returning to your cruise ship in Livorno.

Your private driver will pick you up at your ship at Livorno port and take you on a scenic two-hour drive through the Tuscan countryside. You’ll reach Siena, where the beauty and character of this sleepy city will stun you and make you feel like you have stepped back in time.

from 93,33 Euro

Private Siena to Florence Chianti and San Gimignano Transfer Tour

Travel between destinations and visit sights along the way. Stop to visit the medieval fortress of Monteriggioni before spending leisure time in the hill-town of San Gimignano browsing the many stores or savouring the rich cuisine in one of its many restaurants (not included). In the afternoon visit the Chianti town of Greve in Chianti and the picturesque hamlet of  Montefioralle before having your Private driver drop you off at your Florence destination.

from 600 Euro

San Gimignano Volterra and Bolgheri Supertuscans Wine PRIVATE TOUR from Florence

* Private, Exclusive, Customizable, door-to-door tour of San Gimignano, Volterra and Bolgheri Supertuscans wine area from Florence
* 8 hours in a luxury Mercedes sedan/minivan with air conditioning and knowledgeable English speaking driver
* Free Wi-Fi on board
* Refreshments on board
* Gas - Tolls - VAT

from 280 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku