+48 223079889

Sign in


Polowanie na włoskie trufle | O trifolau (zbieraczach trufli)

  • Polowanie na włoskie trufle

    Krajobrazy Toskanii, pełne zielonych, łagodnie falujących wzgórz, winnic, gajów oliwnych oraz sosnowych lasów, kryją w sobie wiele produktów kulinarnych. Najcenniejsze z nich to trufle - i nie mamy tu na myśli czekoladek! Uwielbiali je już starożytni Rzymianie, którzy zachwalali ich właściwości afrodyzjakalne. Obecnie kucharze na całym świecie używają ich, gdyż mają wyrazisty smak i dodają potrawom odrobiny klasy. Niektóre odmiany tych wykwintnych smakołyków są tak drogie, że mają wartość równą swej wadze w złocie.
    Najsłynniejsze są trufle białe rosnące we włoskim Piemoncie w okolicach miasta Alba. Ich bulwiaste owocniki, rosnące wśród korzeni dębu, leszczyny, topoli czy buku, są zbierane jesienią i sprzedawane na targach trufli podczas Międzynarodowego Festiwalu Białej Trufli w Albie. Częściowo za przyczyną tego festiwalu, a częściowo w wyniku skutecznego marketingu, trufle z Alby są najbardziej znaną odmianą na świecie. Wielu uważa jednak, iż toskańskie białe trufle, pochodzące głównie z okolic Sieny i Pizy, są równie smaczne, a bardziej warte swej ceny. Z tego też powodu coraz liczniejsze grono miłośników trufli jeździ do Toskanii jesienią, z nadzieją doświadczenia trufli w bardziej intymnej i mniej skomercjalizowanej atmosferze. Jest to idealne miejsce i czas na degustację, kupno czy nawet zbiory trufli.

    Trifolau (czyli „zbieracze trufli”) utrzymują w tajemnicy swoje znaleziska oraz miejsca zbiorów, dlatego zwykle wychodzą na trufle nocą. Oprócz chęci zachowania tajemnicy, wynika to z faktu, że zapach trufli jest ponoć wtedy silniejszy, co ułatwia ich znalezienie specjalnie wytresowanym psom. Pierwotnie do zbierania trufli używano samic świni, gdyż uważano, że zapach trufli przypomina feromony wydzielane przez wieprze. Niestety świnie również uważały trufle za przysmak, dlatego spora część znalezionych okazów nigdy nie trafiała do kuchni! W dodatku, jak powiedział jeden zbieracz trufli, „o wiele łatwiej wsadzić do samochodu psa!”.

    Psy na trufle szkoli się od najmłodszych lat. Początkowo używa się kawałków sera o wyrazistym zapachu, który zakopuje się, po czym wysyła psy, aby go odnaleźć. Później w podobny sposób używa się małych trufli. Można też wysłać dobrze zapowiadającego się psa do szkoły szukania trufli, w której tresura trwa średnio około czterech lat. Dobry pies na trufle to bezcenny nabytek - niestety każdego roku pojawiają się doniesienia o otruciach doświadczonych psów przez rywalizujących ze sobą zbieraczy. Gdy pies wskaże miejsce, w którym może znajdować się trufla, trifolau wykopuje ją przy użyciu wąskiej szpadli, aby uniknąć uszkodzenia owocnika, a następnie zasypuje wykopany dołek, aby za rok trufle ponownie wyrosły. Niestety wszystkie dotychczasowe próby wyhodowania trufli w sztucznych warunkach lub z użyciem nasion spełzły na niczym, wydaje się zatem, iż Matka Natura wie co do niej należy i nie jest gotowa wyjawić swych tajemnic.

    Poważni zbieracze trufli, czyli trifolau, mogą zajmować się zbiorem trufli praktycznie przez cały rok, gdyż od stycznia do marca owocują czarne trufle zimowe, od marca do kwietnia trufle szaro-białe czyli bianchetto (które bywają przez niedoświadczonych zbieraczy mylone z droższymi truflami białymi!), a od czerwca do listopada pospolitsze czarne trufle letnie. Natomiast już od września można zacząć poszukiwania cenionej trufli białej, czyli tartufo bianco. Ten moment to punkt kulminacyjny w zbiorach trufli. W celu uczczenia tego wykwintnego przysmaku organizowane są wtedy liczne festiwale. Największy i najpopularniejszy z nich to Festiwal Białej Trufli w Albie  – dalsze informacje i datę festiwalu w poszczególnych latach można znaleźć na powyższej witrynie. Jest także festiwal w San Giovanni d'Asso (40 km na południowy wschód od Sieny), który odbywa się w dwa weekendy w listopadzie. Jakość trufli jest tu podobna do sprzedawanych w Albie i San Miniato, przy czym ceny są bardziej przystępne. W San Giovanni d’Asso jest też museum poświęcone truflom. Warto obejrzeć świetne zdjęcia ze zbiorów trufli w San Giovanni d’Asso, którymi Adrian Fletcher dzieli się na swojej witrynie paradoxplace  a także poniższe nagranie wideo, które przygotował Graeme Robertson z brytyjskiego dziennika „The Guardian”:

    Kolejne popularne wśród zbieraczy trufli miejsce to San Miniato, piękny przysiółek w prowincji Pizy. To tutaj przedstawiciel firmy To-Toskania wybrał się na zbiory trufli z miejscowym trifolau...
    Massimo Cucchiara to nie tylko znawca trufli i doświadczony zbieracz, ale także przedstawiciel rodziny, która od lat zajmuje się tymi cennymi grzybami. Jego ojciec był przewodniczącym  Stowarzyszenia Zbieraczy Trufli w San Miniato i zna wszystkie sztuczki stosowane podczas zbioru trufli. Massimo zgodził się w dżdżysty, mglisty poranek spotkać w pobliżu San Miniato z właścicielem To-Toskania, Seanem Caulfieldem oraz dziennikarką z CNN, Maureen O’Hare. Warto przeczytać artykuł w którym Maureen opisała to przeżycie. Osobom, które chcą poznać Massimo i wybrać się z nim na takie fascynujące, tradycyjne polowanie, proponujemy, aby zajrzały na jego witrynę Truffle in Tuscany lub napisały do niego na adres info@truffleintuscany.it

    Podczas pobytu w San Miniato, najlepsze miejsce na skosztowanie tych kosztownych przysmaków to restauracja Pepenero której właścicielem jest szef kuchni i prezenter telewizyjny Gilberto Rossi. Informacje o specjalnych zestawach atrakcji, w skład których wchodzi wycieczka po trufle, lekcja gotowania i degustacja z właścicielem restauracji i jego pracownikami, można znaleźć na witrynie Truffle in Tuscany.
    To-Toskania oferuje duży wybór willi, które umożliwią gościom pełne wykorzystanie sezonu zbiorów trufli. Należą do nich piękna, przytulna posiadłość Il Gallo, idealne miejsce na urlop we dwoje lub wczasy dla małej rodziny, Il Rattoppo, uroczy dwuosobowy domek z prywatnym basenem, a także małaf Fattoria Armena, piękna posiadłość otoczona lasem i gajem oliwnym, na której terenie są trzy apartamenty dla 4-7 osób, każdy z własnym ogródkiem. Prosimy też spojrzeć na nasze inne wille w Pizie.
    Co zrobić z truflą, którą już kupiliśmy?
    Jeśli są to białe trufle (tartufo bianco), najlepiej spożyć je jak najszybciej, gdyż mają bardzo krótką żywotność. Białą truflę wystarczy bardzo drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, po czym posypać nią pieczone lub smażone jajka, lub makaron z wody. Gotowanie białych trufli sprawia, iż stają się mniej wyraziste w smaku. Odwrotnie natomiast jest z truflą czarną: aby wydobyć jej smak należy usmażyć ją na maśle, a następnie podać z makaronem.

    Na koniec warto dodać, że gdybyśmy znaleźli coś co wygląda na truflę, ale nie mieli co do tego pewności, powinniśmy poprosić kogoś o sprawdzenie, czy nasze znalezisko to rzeczywiście poszukiwany przysmak. Zbiór trufli należy traktować tak samo jak zbiór innych grzybów i pamiętać, że niedoświadczona osoba może się łatwo pomylić.

    Aby uzyskać więcej informacji na temat zbieraczy i zbiorów trufli, należy skontaktować:
    biurem Stowarzyszenia Zbieraczy Trufli w Sienie, adres: Via XX Settembre, 41, 53020 San Giovanni d'Asso (SI); numer telefonu +39 0577/803213.
    Associazione Tartufai delle Colline Sanminiatesi 
    Piazza del Popolo, 19, 56028 San Miniato (PI)
    Tel. +39 0571 42014

    Truffle in Tuscany
    Via Covina, 44/C, 56028 San Miniato (PI)
    Tel. +39 3479030371
    www.truffleintuscany.it

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Full-Day San Gimignano Siena and Chianti from Pisa

Enjoy a full-day tour into the heart of the beautiful Tuscan countryside; visit the town of San Gimignano, the wine territory of Chianti, the medieval town of Siena and the Monteriggioni fortress.

from 75 Euro

PISA & CHIANTI SHARED WINE TOUR - Half day Tuscany Wine Tour from Florence

PISA & CHIANTI SHARED WINE TOUR - Half day Tuscany Wine Tour included lunch (or dinner), tasting and wine tour

This is the Program

Your excursion will commence with a drive through the breathtaking Tuscan countryside as you delve into the heart of the Chianti Classico region. Over the course of the tour, you will visit a first-class winery that will give you a comprehensive look at the wine making process. Our experienced guides will be with you every step of the way, teaching you about the wines and the best ways to taste them. In addition to Chianti Classico the DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) wines, you will be able to enjoy the IGT (Indicazione Geografica Tipica) or “Super Tuscans.”
Time to see also Pisa and enjoy the famous Leaning Tower (photo stop)

from 190 Euro

Grape Pressing Tour in Chianti - Immerse yourself in the shoes of the farmer

PRIVATE DANCE OF THE WINE - ORGANIC WINE & FOOD TOUR IN CHIANTI – Tuscan Life Style

Tour Length: 7/8 hours.

Dates: Every season. Days of Week: Everyday.
Departure Point: From your accomodation. Please note that the rate includes a pick-up and drop-off in Florence. Driver can be arranged to pick you from the place you stay in any region within Tuscany.
Departure Time: 09.00/09.30 am – return 5.00/5:30 pm.
Note: During this excursion transport will be made in a de-luxe limousine or minivan or motorcoach which offers the maximum comfort, with air-conditioning, large panoramic windows and comfortable seats. The price includes scenic stop at Piazzale Michelangelo (heartbreathing view on Florence).

Popularity: *****  (best seller Wine Dance in Tuscany)

from 210 Euro

Private Arrival Transfer: Florence Airport to Siena Hotel

Book a private arrival transfer from the Florence Peretola Airport to your Siena accommodation so you won't spend extra time waiting for a taxi or public transport. This hassle-free airport transportation service gives you peace of mind, letting you start your Italy vacation on a good note.

from 25 Euro
Wyszukiwarka willi