Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Polowanie na włoskie trufle | O trifolau (zbieraczach trufli)

  • Polowanie na włoskie trufle

    Krajobrazy Toskanii, pełne zielonych, łagodnie falujących wzgórz, winnic, gajów oliwnych oraz sosnowych lasów, kryją w sobie wiele produktów kulinarnych. Najcenniejsze z nich to trufle - i nie mamy tu na myśli czekoladek! Uwielbiali je już starożytni Rzymianie, którzy zachwalali ich właściwości afrodyzjakalne. Obecnie kucharze na całym świecie używają ich, gdyż mają wyrazisty smak i dodają potrawom odrobiny klasy. Niektóre odmiany tych wykwintnych smakołyków są tak drogie, że mają wartość równą swej wadze w złocie.
    Najsłynniejsze są trufle białe rosnące we włoskim Piemoncie w okolicach miasta Alba. Ich bulwiaste owocniki, rosnące wśród korzeni dębu, leszczyny, topoli czy buku, są zbierane jesienią i sprzedawane na targach trufli podczas Międzynarodowego Festiwalu Białej Trufli w Albie. Częściowo za przyczyną tego festiwalu, a częściowo w wyniku skutecznego marketingu, trufle z Alby są najbardziej znaną odmianą na świecie. Wielu uważa jednak, iż toskańskie białe trufle, pochodzące głównie z okolic Sieny i Pizy, są równie smaczne, a bardziej warte swej ceny. Z tego też powodu coraz liczniejsze grono miłośników trufli jeździ do Toskanii jesienią, z nadzieją doświadczenia trufli w bardziej intymnej i mniej skomercjalizowanej atmosferze. Jest to idealne miejsce i czas na degustację, kupno czy nawet zbiory trufli.

    Trifolau (czyli „zbieracze trufli”) utrzymują w tajemnicy swoje znaleziska oraz miejsca zbiorów, dlatego zwykle wychodzą na trufle nocą. Oprócz chęci zachowania tajemnicy, wynika to z faktu, że zapach trufli jest ponoć wtedy silniejszy, co ułatwia ich znalezienie specjalnie wytresowanym psom. Pierwotnie do zbierania trufli używano samic świni, gdyż uważano, że zapach trufli przypomina feromony wydzielane przez wieprze. Niestety świnie również uważały trufle za przysmak, dlatego spora część znalezionych okazów nigdy nie trafiała do kuchni! W dodatku, jak powiedział jeden zbieracz trufli, „o wiele łatwiej wsadzić do samochodu psa!”.

    Psy na trufle szkoli się od najmłodszych lat. Początkowo używa się kawałków sera o wyrazistym zapachu, który zakopuje się, po czym wysyła psy, aby go odnaleźć. Później w podobny sposób używa się małych trufli. Można też wysłać dobrze zapowiadającego się psa do szkoły szukania trufli, w której tresura trwa średnio około czterech lat. Dobry pies na trufle to bezcenny nabytek - niestety każdego roku pojawiają się doniesienia o otruciach doświadczonych psów przez rywalizujących ze sobą zbieraczy. Gdy pies wskaże miejsce, w którym może znajdować się trufla, trifolau wykopuje ją przy użyciu wąskiej szpadli, aby uniknąć uszkodzenia owocnika, a następnie zasypuje wykopany dołek, aby za rok trufle ponownie wyrosły. Niestety wszystkie dotychczasowe próby wyhodowania trufli w sztucznych warunkach lub z użyciem nasion spełzły na niczym, wydaje się zatem, iż Matka Natura wie co do niej należy i nie jest gotowa wyjawić swych tajemnic.

    Poważni zbieracze trufli, czyli trifolau, mogą zajmować się zbiorem trufli praktycznie przez cały rok, gdyż od stycznia do marca owocują czarne trufle zimowe, od marca do kwietnia trufle szaro-białe czyli bianchetto (które bywają przez niedoświadczonych zbieraczy mylone z droższymi truflami białymi!), a od czerwca do listopada pospolitsze czarne trufle letnie. Natomiast już od września można zacząć poszukiwania cenionej trufli białej, czyli tartufo bianco. Ten moment to punkt kulminacyjny w zbiorach trufli. W celu uczczenia tego wykwintnego przysmaku organizowane są wtedy liczne festiwale. Największy i najpopularniejszy z nich to Festiwal Białej Trufli w Albie  – dalsze informacje i datę festiwalu w poszczególnych latach można znaleźć na powyższej witrynie. Jest także festiwal w San Giovanni d'Asso (40 km na południowy wschód od Sieny), który odbywa się w dwa weekendy w listopadzie. Jakość trufli jest tu podobna do sprzedawanych w Albie i San Miniato, przy czym ceny są bardziej przystępne. W San Giovanni d’Asso jest też museum poświęcone truflom. Warto obejrzeć świetne zdjęcia ze zbiorów trufli w San Giovanni d’Asso, którymi Adrian Fletcher dzieli się na swojej witrynie paradoxplace  a także poniższe nagranie wideo, które przygotował Graeme Robertson z brytyjskiego dziennika „The Guardian”:

    Kolejne popularne wśród zbieraczy trufli miejsce to San Miniato, piękny przysiółek w prowincji Pizy. To tutaj przedstawiciel firmy To-Toskania wybrał się na zbiory trufli z miejscowym trifolau...
    Massimo Cucchiara to nie tylko znawca trufli i doświadczony zbieracz, ale także przedstawiciel rodziny, która od lat zajmuje się tymi cennymi grzybami. Jego ojciec był przewodniczącym  Stowarzyszenia Zbieraczy Trufli w San Miniato i zna wszystkie sztuczki stosowane podczas zbioru trufli. Massimo zgodził się w dżdżysty, mglisty poranek spotkać w pobliżu San Miniato z właścicielem To-Toskania, Seanem Caulfieldem oraz dziennikarką z CNN, Maureen O’Hare. Warto przeczytać artykuł w którym Maureen opisała to przeżycie. Osobom, które chcą poznać Massimo i wybrać się z nim na takie fascynujące, tradycyjne polowanie, proponujemy, aby zajrzały na jego witrynę Truffle in Tuscany lub napisały do niego na adres info@truffleintuscany.it

    Podczas pobytu w San Miniato, najlepsze miejsce na skosztowanie tych kosztownych przysmaków to restauracja Pepenero której właścicielem jest szef kuchni i prezenter telewizyjny Gilberto Rossi. Informacje o specjalnych zestawach atrakcji, w skład których wchodzi wycieczka po trufle, lekcja gotowania i degustacja z właścicielem restauracji i jego pracownikami, można znaleźć na witrynie Truffle in Tuscany.
    To-Toskania oferuje duży wybór willi, które umożliwią gościom pełne wykorzystanie sezonu zbiorów trufli. Należą do nich piękna, przytulna posiadłość Il Gallo, idealne miejsce na urlop we dwoje lub wczasy dla małej rodziny, Il Rattoppo, uroczy dwuosobowy domek z prywatnym basenem, a także małaf Fattoria Armena, piękna posiadłość otoczona lasem i gajem oliwnym, na której terenie są trzy apartamenty dla 4-7 osób, każdy z własnym ogródkiem. Prosimy też spojrzeć na nasze inne wille w Pizie.
    Co zrobić z truflą, którą już kupiliśmy?
    Jeśli są to białe trufle (tartufo bianco), najlepiej spożyć je jak najszybciej, gdyż mają bardzo krótką żywotność. Białą truflę wystarczy bardzo drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, po czym posypać nią pieczone lub smażone jajka, lub makaron z wody. Gotowanie białych trufli sprawia, iż stają się mniej wyraziste w smaku. Odwrotnie natomiast jest z truflą czarną: aby wydobyć jej smak należy usmażyć ją na maśle, a następnie podać z makaronem.

    Aby uzyskać więcej informacji na temat zbieraczy i zbiorów trufli, należy skontaktować się z biurem Stowarzyszenia Zbieraczy Trufli w Sienie, adres: Via XX Settembre, 41, 53020 San Giovanni d'Asso (SI); numer telefonu +39 0577/803213.
    Na koniec warto dodać, że gdybyśmy znaleźli coś co wygląda na truflę, ale nie mieli co do tego pewności, powinniśmy poprosić kogoś o sprawdzenie, czy nasze znalezisko to rzeczywiście poszukiwany przysmak. Zbiór trufli należy traktować tak samo jak zbiór innych grzybów i pamiętać, że niedoświadczona osoba może się łatwo pomylić.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Florence for Families Private Tour

This 4 hour tour is perfect for families who want an informative and fun overview of Florence, with a top child-friendly private guide who will engage the whole family. This tour includes a walking tour of the city center and entrance to the Academy Museum and Leonardo Da Vinci Museum. Great fun will be had by small and big travelers alike!

from 480 Euro

Imperial Rome Day Trip from Florence by High-Speed Train Including Skip-the-Line Colosseum and Roman Forum Tour

Take time out from Florence to visit Rome, where Imperial-era grandeur and gripping gladiator tales await. After traveling to the capital by high-speed train, make the most of a free morning to explore before an afternoon walking tour of Ancient Rome. Use a skip-the-line ticket to bypass the entrance lines at the Colosseum, and tour the amphitheater's first and second tiers. Later, enjoy a skip-the-line tour of the Roman Forum — home to a bounty of the city’s ancient ruins — and then return to Florence by train in the evening.

from 165 Euro

A First Taste of Tuscany

Enjoy a cooking lesson with an Italian chef who will introduce you to authentic Tuscan recipes during a half-day cooking class.

from 160 Euro

Private Tour: Florentine Medieval Tower Visit

The medieval of Florence is represented nowadays by still standing Towers-Houses located around the city. Inside these towers medieval families lived and also protected themselves from enemies. During the tour your guide will speak about the struggle and rivalry between the Guelph and Ghibelline, two very important political parties during the Medieval period.

from 47 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku