Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Wina toskańskie

  • Wina toskańskie

    Jeśli chodzi o wina, Toskania nie ma sobie równych na całym świecie. Wszystko to ze względu na właściwe środowisko naturalne oraz cywilizację, która przez wieki kultywowała winorośl oraz udoskonalała produkcję win.
    Zeffito Cuiffoletti - Historyk

    Toskania posiada bogatą historię uprawy winorośli i produkcji wina. Jej górzysty teren i śródziemnomorski klimat to połączenie perfekcyjne dla produkcji dobrej jakości win, a podczas ostatniego dziesięciolecia Toskania stała się znana jako najbardziej kreatywny włoski region, wytwarzający wina. Za swe czerwone wina, z których większość pochodzi z odmiany winorośli Sangiovese, Toskania uzyskała międzynarodowe uznanie. Wina są zazwyczaj delikatnie pikantne, z dobrym poziomem kwasowości, o łagodnym charakterze oraz średnio wyrazistym smaku.

    Najbardziej ekskluzywnym winem odmiany Sangiovese jest Brunello di Montalcino, wysokiej jakości, wyselekcjonowane wino z okolic fortecy, mieszczącej się na południe od Sieny. Jest to jedno z najdroższych win włoskich i dziś można rozróżnić ponad sto różnych jego rodzajów. Wino wyprodukowane jest tylko i wyłącznie z winorośli odmiany Sangiovese, a jego dojrzewanie zajmuje 10 lat. Inne wina odmiany Sangiovese to oczywiście Chianti i Chianti Classico. Mimo tego że w winach tych Sangiovese jest główną odmianą winorośli, w przeciwieństwie do Brunello di Montalcino, zawierają one niewielką ilość (między 10% a 15%) innych odmian, takich jak Carbernet Sauvignon, Merlot czy Syrah.

    Chianti Classico pochodzi ze sławnej na całym świecie krainy winnic, leżącej między Florencją a Sieną, z miasteczkami takimi jak Greve, Radda i Castellina, tworzącymi trójkąt w samym sercu regionu Chianti. Większość z tutejszych win należy do konsorcjum marketingowego Classico i obdarzona jest symbolem 'Gallo Nero', czyli czarnego koguta. Symbol ten gwarantuje, że mamy do czynienia z autentycznym winem Chianti Classico. Do wyboru są dwa rodzaje win, znane jako 'Standard' i 'Riserva'. Chianti Classico Standard posiada etykietę z symbolem Gallo Nero z czerwoną obwódką, a Chianti Classico Riserva posiada symbol Gallo Nero ze złotą obwódką. Wino te jest produkowane z najlepszej jakości winogron i potrzebuje minimum 27 miesięcy na dojrzewanie, by otrzymać pełny, bogaty smak.

    Wiele z win Chianti posiada status DOC lub DOCG (Dominazione di Origine Controllata - kontrolowane oznaczenie pochodzenia/ Dominazione di Origine Controllato e Guarantita - kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia). Oznaczenie pochodzenia wina, gwarantujące jego jakość, zostało wprowadzone przez rząd włoski w 1963 roku, a następnie zmodyfikowane w roku 1992, poprzez wprowadzenie prawa Unii Europejskiej, dotyczącego ochrony pochodzenia produktów. Aby sprostać wymaganiom DOC/DOCG, wino musi być wyprodukowane w określonym regionie z użyciem wyspecjalizowanych metod produkcji oraz spełniać wysokie standardy jakości. Ważne wina odmiany Sangiovese, które spełniają te wytyczne to np. Tignanello oraz Sassicaia, ich jakość i popularność jest porównywalna z tą, którą cieszy się Brunello di Montalcino. Inne wina to Montepulciano, Montalcino, Bolgheri, Carmignano oraz Maremma.

    Od lat 70. XX w. stopniowe pojawianie się bardziej nowoczesnych win, wyprodukowanych z międzynarodowych odmian winogron oraz użycie francuskich beczek - 'barrique' spowodowały pojawienie się win, które dziś znane są pod nazwą 'Super Tuscan'. Odmiany winogron, takie jak Cabernet Sauvignon oraz Merlot zostały wprowadzone i zmieszane z klasycznym Sangiovese, by wytworzyć wysokiej jakości wina, lecz po znacznie niższej cenie, ze względu na użycie nowoczesnych technik produkcji. Te 'awangardowe' metody nie były jednak dostosowane do nowych regulacji DOC/DOCG i wina wyprodukowane w taki sposób były zmuszone do przyjęcia skromnej etykiety 'Vini da Tavola', czyli win stołowych. Z czasem jednak wina te uzyskały reputację jednych z najlepszych, jakie kiedykolwiek zostały wyprodukowane we Włoszech, a ich ceny stały się znacznie wyższe, niż ceny przeciętnych win stołowych.

    Oprócz popularnych win czerwonych, Toskania produkuje też niewielką ilość win białych. Niestety większość z nich nie cieszy się prestiżem podobnym do tego, którym cieszą się wina czerwone. Powodem tego stanu rzeczy jest to, że do stosunkowo niedawna wszystkie te wina były produkowane z zupełnie przeciętnej odmiany winogron Trebbiano, która nadaje winu mało ciekawy smak. Wyjątkiem są tu wina Vernaccia di San Gimignano, produkowane z winogron Vernaccia o rześkim, wytrawnym smaku. Są to pierwsze białe wina, którym przyznano status DOC.
    Dziś jednak mamy wiele innych, dobrej jakości odmian białego wina produkowanych w Toskanii, w tym międzynarodowe odmiany, takie jak Chardonnay, Sauvignon, Pinot Bianco oraz Pinot Grigio, a także te bardziej tradycyjne, takie jak Pomino, czy Vin Santo.

    Ostatnia..., lecz nie mniej ważna jest Grappa! Grappa to winogronowa brandy (o zawartości alkoholu między 37,5% a 60%), destylat, wytworzony z przefermentowanych wytłoków i pestek winogron - odpadów z procesu produkcji wina. Znana głównie z bycia produktem ubocznym, pochodzącym z produkcji wina, może być pita bez żadnych dodatków lub jako dodatek do kawy espresso. Grappę zazwyczaj pije się po posiłkach, w celu polepszenia trawienia, więc jeśli po sutym toskańskim posiłku mamy potrzebę wypicia małego 'digestivo', Grappa będzie dobrym pomysłem!

  • Vendemmia

    Podczas okresu jesiennego można też oczywiście razem z mieszkańcami regionu uczestniczyć w zbiorze toskańskich winogron. Vendemmia to wspaniałe wydarzenie kulturalne, podczas którego hodowcy winorośli świętują z okazji ciężkiej pracy, włożonej w produkcję wina poprzez zabawę, uczty oraz, co najważniejsze, degustację lokalnych win. Vendemmia odbywa się zazwyczaj we wrześniu, jednak dokładna data tego festiwalu zmienia się co roku, w zależności od klimatu oraz dojrzałości winogron.
    Najlepszym sposobem na osobiste doświadczenie Vendemmii jest dołączenie się do grupy zbieraczy winogron na dany dzień. Zbiór rozpoczyna się o wschodzie słońca! To ciężka praca, jednak zazwyczaj wynagradzana sutym obiadem, na który składają się szynka parmeńska, sery oraz oczywiście toskańskie wino.
    Dodatkowo, wiele z toskańskich winnic organizuje wycieczki z przewodnikiem oraz degustacje win

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Montalcino Wine Tasting with Light Lunch

Visit a famous estate in the Siena region and discover how a wine is born. Enjoy the glorious aromas and flavors of various wines and eat a light lunch with your friends and family.

from 30 Euro

Florence Baptistery and Duomo Tour with Wine and Cheese

The Baptistery of St John, or Florence Baptistery, is the oldest monument inside the large cathedral complex of Florence Duomo. Explore its history-steeped interior with a guide on this 2-hour tour, and take a walk around the enchanting matroneum gallery. After hearing its history, visit the cathedral itself to marvel at its wealth of Renaissance artwork. Finish in true Italian style with a glass of Chianti wine and tasty nibbles of cheese and bread.

from 45 Euro

Livorno accessible Private Shore excursion for wheelchair users English speaking

Enjoy a private shore excursion to Florence and Pisa with our accessible vehicle that can take a maximum of 1 wheelchair user+ 5 able bodied passengers . Our standard minivan is equipped with a posterior ramp designed with a shallow angle to allow the wheelchair to slide into the minivan and be securely locked into position. On the van floor a safety-bolt fixes the wheelchair.

from 650 Euro

Cooking Class: Italian-Style Meatballs and Tiramisu

In this semi-private. hands-on class, you will learn how to make 3 kinds of polpette, meatballs, spanning traditional and contemporary recipes. In addition, you will learn how to pair each dish with the perfect sauce. When you go home, you will be ready to share Italy’s real meatballs with your friends and family. And, of course, after you have made them, you get to eat them. Enjoy a satisfying meal supplemented with home made bakery or cakes and rich salads and a good glass of Chianti.

from 125 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku