Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Wina toskańskie

  • Wina toskańskie

    Jeśli chodzi o wina, Toskania nie ma sobie równych na całym świecie. Wszystko to ze względu na właściwe środowisko naturalne oraz cywilizację, która przez wieki kultywowała winorośl oraz udoskonalała produkcję win.
    Zeffito Cuiffoletti - Historyk

    Toskania posiada bogatą historię uprawy winorośli i produkcji wina. Jej górzysty teren i śródziemnomorski klimat to połączenie perfekcyjne dla produkcji dobrej jakości win, a podczas ostatniego dziesięciolecia Toskania stała się znana jako najbardziej kreatywny włoski region, wytwarzający wina. Za swe czerwone wina, z których większość pochodzi z odmiany winorośli Sangiovese, Toskania uzyskała międzynarodowe uznanie. Wina są zazwyczaj delikatnie pikantne, z dobrym poziomem kwasowości, o łagodnym charakterze oraz średnio wyrazistym smaku.

    Najbardziej ekskluzywnym winem odmiany Sangiovese jest Brunello di Montalcino, wysokiej jakości, wyselekcjonowane wino z okolic fortecy, mieszczącej się na południe od Sieny. Jest to jedno z najdroższych win włoskich i dziś można rozróżnić ponad sto różnych jego rodzajów. Wino wyprodukowane jest tylko i wyłącznie z winorośli odmiany Sangiovese, a jego dojrzewanie zajmuje 10 lat. Inne wina odmiany Sangiovese to oczywiście Chianti i Chianti Classico. Mimo tego że w winach tych Sangiovese jest główną odmianą winorośli, w przeciwieństwie do Brunello di Montalcino, zawierają one niewielką ilość (między 10% a 15%) innych odmian, takich jak Carbernet Sauvignon, Merlot czy Syrah.

    Chianti Classico pochodzi ze sławnej na całym świecie krainy winnic, leżącej między Florencją a Sieną, z miasteczkami takimi jak Greve, Radda i Castellina, tworzącymi trójkąt w samym sercu regionu Chianti. Większość z tutejszych win należy do konsorcjum marketingowego Classico i obdarzona jest symbolem 'Gallo Nero', czyli czarnego koguta. Symbol ten gwarantuje, że mamy do czynienia z autentycznym winem Chianti Classico. Do wyboru są dwa rodzaje win, znane jako 'Standard' i 'Riserva'. Chianti Classico Standard posiada etykietę z symbolem Gallo Nero z czerwoną obwódką, a Chianti Classico Riserva posiada symbol Gallo Nero ze złotą obwódką. Wino te jest produkowane z najlepszej jakości winogron i potrzebuje minimum 27 miesięcy na dojrzewanie, by otrzymać pełny, bogaty smak.

    Wiele z win Chianti posiada status DOC lub DOCG (Dominazione di Origine Controllata - kontrolowane oznaczenie pochodzenia/ Dominazione di Origine Controllato e Guarantita - kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia). Oznaczenie pochodzenia wina, gwarantujące jego jakość, zostało wprowadzone przez rząd włoski w 1963 roku, a następnie zmodyfikowane w roku 1992, poprzez wprowadzenie prawa Unii Europejskiej, dotyczącego ochrony pochodzenia produktów. Aby sprostać wymaganiom DOC/DOCG, wino musi być wyprodukowane w określonym regionie z użyciem wyspecjalizowanych metod produkcji oraz spełniać wysokie standardy jakości. Ważne wina odmiany Sangiovese, które spełniają te wytyczne to np. Tignanello oraz Sassicaia, ich jakość i popularność jest porównywalna z tą, którą cieszy się Brunello di Montalcino. Inne wina to Montepulciano, Montalcino, Bolgheri, Carmignano oraz Maremma.

    Od lat 70. XX w. stopniowe pojawianie się bardziej nowoczesnych win, wyprodukowanych z międzynarodowych odmian winogron oraz użycie francuskich beczek - 'barrique' spowodowały pojawienie się win, które dziś znane są pod nazwą 'Super Tuscan'. Odmiany winogron, takie jak Cabernet Sauvignon oraz Merlot zostały wprowadzone i zmieszane z klasycznym Sangiovese, by wytworzyć wysokiej jakości wina, lecz po znacznie niższej cenie, ze względu na użycie nowoczesnych technik produkcji. Te 'awangardowe' metody nie były jednak dostosowane do nowych regulacji DOC/DOCG i wina wyprodukowane w taki sposób były zmuszone do przyjęcia skromnej etykiety 'Vini da Tavola', czyli win stołowych. Z czasem jednak wina te uzyskały reputację jednych z najlepszych, jakie kiedykolwiek zostały wyprodukowane we Włoszech, a ich ceny stały się znacznie wyższe, niż ceny przeciętnych win stołowych.

    Oprócz popularnych win czerwonych, Toskania produkuje też niewielką ilość win białych. Niestety większość z nich nie cieszy się prestiżem podobnym do tego, którym cieszą się wina czerwone. Powodem tego stanu rzeczy jest to, że do stosunkowo niedawna wszystkie te wina były produkowane z zupełnie przeciętnej odmiany winogron Trebbiano, która nadaje winu mało ciekawy smak. Wyjątkiem są tu wina Vernaccia di San Gimignano, produkowane z winogron Vernaccia o rześkim, wytrawnym smaku. Są to pierwsze białe wina, którym przyznano status DOC.
    Dziś jednak mamy wiele innych, dobrej jakości odmian białego wina produkowanych w Toskanii, w tym międzynarodowe odmiany, takie jak Chardonnay, Sauvignon, Pinot Bianco oraz Pinot Grigio, a także te bardziej tradycyjne, takie jak Pomino, czy Vin Santo.

    Ostatnia..., lecz nie mniej ważna jest Grappa! Grappa to winogronowa brandy (o zawartości alkoholu między 37,5% a 60%), destylat, wytworzony z przefermentowanych wytłoków i pestek winogron - odpadów z procesu produkcji wina. Znana głównie z bycia produktem ubocznym, pochodzącym z produkcji wina, może być pita bez żadnych dodatków lub jako dodatek do kawy espresso. Grappę zazwyczaj pije się po posiłkach, w celu polepszenia trawienia, więc jeśli po sutym toskańskim posiłku mamy potrzebę wypicia małego 'digestivo', Grappa będzie dobrym pomysłem!

  • Vendemmia

    Podczas okresu jesiennego można też oczywiście razem z mieszkańcami regionu uczestniczyć w zbiorze toskańskich winogron. Vendemmia to wspaniałe wydarzenie kulturalne, podczas którego hodowcy winorośli świętują z okazji ciężkiej pracy, włożonej w produkcję wina poprzez zabawę, uczty oraz, co najważniejsze, degustację lokalnych win. Vendemmia odbywa się zazwyczaj we wrześniu, jednak dokładna data tego festiwalu zmienia się co roku, w zależności od klimatu oraz dojrzałości winogron.
    Najlepszym sposobem na osobiste doświadczenie Vendemmii jest dołączenie się do grupy zbieraczy winogron na dany dzień. Zbiór rozpoczyna się o wschodzie słońca! To ciężka praca, jednak zazwyczaj wynagradzana sutym obiadem, na który składają się szynka parmeńska, sery oraz oczywiście toskańskie wino.
    Dodatkowo, wiele z toskańskich winnic organizuje wycieczki z przewodnikiem oraz degustacje win

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Tuscany Hot Air Balloon Flight

See for miles over the beautiful Tuscan countryside on a 1-hour hot air balloon flight, taking place from the village of San Casciano in Val di Pesa. Soaring up to some 2,000 feet (609 meters) above ground, admire stunning aerial views of the rolling hills, pretty villages, imposing castles and sprawling vineyards and olive groves of Tuscany. Then, toast the unforgettable experience with a glass of Champagne upon landing.

from 250 Euro

Cooking Class in Chianti: Recipes and Secrets of the Real Italian Cuisine

By learning from the real Tuscan cuisine you will take home the secrets of Tagliatelle with the meat sauce, the authentic tomato Bruschetta and the famous Tiramisù.

Highlights:

  • Private tour for small groups
  • Departure from an agreed meeting point or pick-up to your hotel
  • Cooking Class + Food tastings
  • Return to agree meeting point
  • About 3 hours experience
  • Languages: Italian, English + French and Spanish on request

from 170 Euro

Self-Drive Vintage Vespa Tour with Wine Tasting from Florence

You have dreamed of a romantic Italian getaway. Be ready to make that dream a reality with this 4.5-hour Vespa scooter tour from Florence with a wine tasting experience. Your guide will lead the convoy on the adventure of a lifetime as you drive your own scooter through the countryside. The breathtaking view of the Tuscan hills, the historic Tuscan Villas, cypress lined roads, endless vineyards and captivating olive groves are visuals you will never forget.

from 109,08 Euro

Healthy Organic Italian Cooking Class in Florence

Learn, hands-on, how to prepare wholesome, healthy and delicious Italian traditional meals in a beautiful Cooking School Kitchen in the heart of Florence.
Bring seasonal, fresh ingredients and good eating in your everyday life, broaden your knowledge and get inspired.
This cooking class nourishes the body and the soul for a radiant level of wellness.
Menus are mostly vegetarian but not at all restricted to vegetarian dishes. All products used during our hands-on culinary experiences come from local certified farmers and producers.

from 120 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku