Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Wina toskańskie

  • Wina toskańskie

    Jeśli chodzi o wina, Toskania nie ma sobie równych na całym świecie. Wszystko to ze względu na właściwe środowisko naturalne oraz cywilizację, która przez wieki kultywowała winorośl oraz udoskonalała produkcję win.
    Zeffito Cuiffoletti - Historyk

    Toskania posiada bogatą historię uprawy winorośli i produkcji wina. Jej górzysty teren i śródziemnomorski klimat to połączenie perfekcyjne dla produkcji dobrej jakości win, a podczas ostatniego dziesięciolecia Toskania stała się znana jako najbardziej kreatywny włoski region, wytwarzający wina. Za swe czerwone wina, z których większość pochodzi z odmiany winorośli Sangiovese, Toskania uzyskała międzynarodowe uznanie. Wina są zazwyczaj delikatnie pikantne, z dobrym poziomem kwasowości, o łagodnym charakterze oraz średnio wyrazistym smaku.

    Najbardziej ekskluzywnym winem odmiany Sangiovese jest Brunello di Montalcino, wysokiej jakości, wyselekcjonowane wino z okolic fortecy, mieszczącej się na południe od Sieny. Jest to jedno z najdroższych win włoskich i dziś można rozróżnić ponad sto różnych jego rodzajów. Wino wyprodukowane jest tylko i wyłącznie z winorośli odmiany Sangiovese, a jego dojrzewanie zajmuje 10 lat. Inne wina odmiany Sangiovese to oczywiście Chianti i Chianti Classico. Mimo tego że w winach tych Sangiovese jest główną odmianą winorośli, w przeciwieństwie do Brunello di Montalcino, zawierają one niewielką ilość (między 10% a 15%) innych odmian, takich jak Carbernet Sauvignon, Merlot czy Syrah.

    Chianti Classico pochodzi ze sławnej na całym świecie krainy winnic, leżącej między Florencją a Sieną, z miasteczkami takimi jak Greve, Radda i Castellina, tworzącymi trójkąt w samym sercu regionu Chianti. Większość z tutejszych win należy do konsorcjum marketingowego Classico i obdarzona jest symbolem 'Gallo Nero', czyli czarnego koguta. Symbol ten gwarantuje, że mamy do czynienia z autentycznym winem Chianti Classico. Do wyboru są dwa rodzaje win, znane jako 'Standard' i 'Riserva'. Chianti Classico Standard posiada etykietę z symbolem Gallo Nero z czerwoną obwódką, a Chianti Classico Riserva posiada symbol Gallo Nero ze złotą obwódką. Wino te jest produkowane z najlepszej jakości winogron i potrzebuje minimum 27 miesięcy na dojrzewanie, by otrzymać pełny, bogaty smak.

    Wiele z win Chianti posiada status DOC lub DOCG (Dominazione di Origine Controllata - kontrolowane oznaczenie pochodzenia/ Dominazione di Origine Controllato e Guarantita - kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia). Oznaczenie pochodzenia wina, gwarantujące jego jakość, zostało wprowadzone przez rząd włoski w 1963 roku, a następnie zmodyfikowane w roku 1992, poprzez wprowadzenie prawa Unii Europejskiej, dotyczącego ochrony pochodzenia produktów. Aby sprostać wymaganiom DOC/DOCG, wino musi być wyprodukowane w określonym regionie z użyciem wyspecjalizowanych metod produkcji oraz spełniać wysokie standardy jakości. Ważne wina odmiany Sangiovese, które spełniają te wytyczne to np. Tignanello oraz Sassicaia, ich jakość i popularność jest porównywalna z tą, którą cieszy się Brunello di Montalcino. Inne wina to Montepulciano, Montalcino, Bolgheri, Carmignano oraz Maremma.

    Od lat 70. XX w. stopniowe pojawianie się bardziej nowoczesnych win, wyprodukowanych z międzynarodowych odmian winogron oraz użycie francuskich beczek - 'barrique' spowodowały pojawienie się win, które dziś znane są pod nazwą 'Super Tuscan'. Odmiany winogron, takie jak Cabernet Sauvignon oraz Merlot zostały wprowadzone i zmieszane z klasycznym Sangiovese, by wytworzyć wysokiej jakości wina, lecz po znacznie niższej cenie, ze względu na użycie nowoczesnych technik produkcji. Te 'awangardowe' metody nie były jednak dostosowane do nowych regulacji DOC/DOCG i wina wyprodukowane w taki sposób były zmuszone do przyjęcia skromnej etykiety 'Vini da Tavola', czyli win stołowych. Z czasem jednak wina te uzyskały reputację jednych z najlepszych, jakie kiedykolwiek zostały wyprodukowane we Włoszech, a ich ceny stały się znacznie wyższe, niż ceny przeciętnych win stołowych.

    Oprócz popularnych win czerwonych, Toskania produkuje też niewielką ilość win białych. Niestety większość z nich nie cieszy się prestiżem podobnym do tego, którym cieszą się wina czerwone. Powodem tego stanu rzeczy jest to, że do stosunkowo niedawna wszystkie te wina były produkowane z zupełnie przeciętnej odmiany winogron Trebbiano, która nadaje winu mało ciekawy smak. Wyjątkiem są tu wina Vernaccia di San Gimignano, produkowane z winogron Vernaccia o rześkim, wytrawnym smaku. Są to pierwsze białe wina, którym przyznano status DOC.
    Dziś jednak mamy wiele innych, dobrej jakości odmian białego wina produkowanych w Toskanii, w tym międzynarodowe odmiany, takie jak Chardonnay, Sauvignon, Pinot Bianco oraz Pinot Grigio, a także te bardziej tradycyjne, takie jak Pomino, czy Vin Santo.

    Ostatnia..., lecz nie mniej ważna jest Grappa! Grappa to winogronowa brandy (o zawartości alkoholu między 37,5% a 60%), destylat, wytworzony z przefermentowanych wytłoków i pestek winogron - odpadów z procesu produkcji wina. Znana głównie z bycia produktem ubocznym, pochodzącym z produkcji wina, może być pita bez żadnych dodatków lub jako dodatek do kawy espresso. Grappę zazwyczaj pije się po posiłkach, w celu polepszenia trawienia, więc jeśli po sutym toskańskim posiłku mamy potrzebę wypicia małego 'digestivo', Grappa będzie dobrym pomysłem!

  • Vendemmia

    Podczas okresu jesiennego można też oczywiście razem z mieszkańcami regionu uczestniczyć w zbiorze toskańskich winogron. Vendemmia to wspaniałe wydarzenie kulturalne, podczas którego hodowcy winorośli świętują z okazji ciężkiej pracy, włożonej w produkcję wina poprzez zabawę, uczty oraz, co najważniejsze, degustację lokalnych win. Vendemmia odbywa się zazwyczaj we wrześniu, jednak dokładna data tego festiwalu zmienia się co roku, w zależności od klimatu oraz dojrzałości winogron.
    Najlepszym sposobem na osobiste doświadczenie Vendemmii jest dołączenie się do grupy zbieraczy winogron na dany dzień. Zbiór rozpoczyna się o wschodzie słońca! To ciężka praca, jednak zazwyczaj wynagradzana sutym obiadem, na który składają się szynka parmeńska, sery oraz oczywiście toskańskie wino.
    Dodatkowo, wiele z toskańskich winnic organizuje wycieczki z przewodnikiem oraz degustacje win

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Get Married in Florence

Choose Florence as the ideal setting for your symbolic wedding or vows renewal ceremony. You will enjoy a truly unique, unforgettable experience!
The event will take place on a romantic terrace overlooking the historical town center, on the top roof of an elegant 4 star hotel.This package for 2 includes professional photography, small reception, a complete meal (lunch or dinner) and a great customer service experience!

from 1500 Euro

Round-Trip Day Transfer from Livorno to Central Florence

Visit Florence with this hassle-free, shared round-trip transfer between the Tuscan city and Livorno or Cogorano. This convenient form of transport takes you from the coast to the center of Florence, near Santa Maria Novella station. Spend roughly 4.5 hours in the city, and then return back again. It means you spend more time enjoying your day, and less time puzzling out the logistics. A complimentary city map and emergency help number is included. 

from 35 Euro

Ceramic Experience Visit

Visit the workshop in Siena. The 20-minute guided visit will introduce you the Italian majolica, cooking matters and paintings items. The artists will paint in front of you.


from 5 Euro

Private Tour: Pisa and Lucca from Florence

Explore the historic cities of Lucca and Pisa on an 8-hour guided tour from Florence. Discover some of the most beautiful Renaissance architecture in Tuscany. Marvel at the sights of Pisa’s Piazza dei Miracoli, such as the Leaning Tower, Duomo, and more.

from 465 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku