+48 223079889

Zarejestruj się


Wina toskańskie

  • Wina toskańskie

    Jeśli chodzi o wina, Toskania nie ma sobie równych na całym świecie. Wszystko to ze względu na właściwe środowisko naturalne oraz cywilizację, która przez wieki kultywowała winorośl oraz udoskonalała produkcję win.
    Zeffito Cuiffoletti - Historyk

    Toskania posiada bogatą historię uprawy winorośli i produkcji wina. Jej górzysty teren i śródziemnomorski klimat to połączenie perfekcyjne dla produkcji dobrej jakości win, a podczas ostatniego dziesięciolecia Toskania stała się znana jako najbardziej kreatywny włoski region, wytwarzający wina. Za swe czerwone wina, z których większość pochodzi z odmiany winorośli Sangiovese, Toskania uzyskała międzynarodowe uznanie. Wina są zazwyczaj delikatnie pikantne, z dobrym poziomem kwasowości, o łagodnym charakterze oraz średnio wyrazistym smaku.

    Najbardziej ekskluzywnym winem odmiany Sangiovese jest Brunello di Montalcino, wysokiej jakości, wyselekcjonowane wino z okolic fortecy, mieszczącej się na południe od Sieny. Jest to jedno z najdroższych win włoskich i dziś można rozróżnić ponad sto różnych jego rodzajów. Wino wyprodukowane jest tylko i wyłącznie z winorośli odmiany Sangiovese, a jego dojrzewanie zajmuje 10 lat. Inne wina odmiany Sangiovese to oczywiście Chianti i Chianti Classico. Mimo tego że w winach tych Sangiovese jest główną odmianą winorośli, w przeciwieństwie do Brunello di Montalcino, zawierają one niewielką ilość (między 10% a 15%) innych odmian, takich jak Carbernet Sauvignon, Merlot czy Syrah.

    Chianti Classico pochodzi ze sławnej na całym świecie krainy winnic, leżącej między Florencją a Sieną, z miasteczkami takimi jak Greve, Radda i Castellina, tworzącymi trójkąt w samym sercu regionu Chianti. Większość z tutejszych win należy do konsorcjum marketingowego Classico i obdarzona jest symbolem 'Gallo Nero', czyli czarnego koguta. Symbol ten gwarantuje, że mamy do czynienia z autentycznym winem Chianti Classico. Do wyboru są dwa rodzaje win, znane jako 'Standard' i 'Riserva'. Chianti Classico Standard posiada etykietę z symbolem Gallo Nero z czerwoną obwódką, a Chianti Classico Riserva posiada symbol Gallo Nero ze złotą obwódką. Wino te jest produkowane z najlepszej jakości winogron i potrzebuje minimum 27 miesięcy na dojrzewanie, by otrzymać pełny, bogaty smak.

    Wiele z win Chianti posiada status DOC lub DOCG (Dominazione di Origine Controllata - kontrolowane oznaczenie pochodzenia/ Dominazione di Origine Controllato e Guarantita - kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia). Oznaczenie pochodzenia wina, gwarantujące jego jakość, zostało wprowadzone przez rząd włoski w 1963 roku, a następnie zmodyfikowane w roku 1992, poprzez wprowadzenie prawa Unii Europejskiej, dotyczącego ochrony pochodzenia produktów. Aby sprostać wymaganiom DOC/DOCG, wino musi być wyprodukowane w określonym regionie z użyciem wyspecjalizowanych metod produkcji oraz spełniać wysokie standardy jakości. Ważne wina odmiany Sangiovese, które spełniają te wytyczne to np. Tignanello oraz Sassicaia, ich jakość i popularność jest porównywalna z tą, którą cieszy się Brunello di Montalcino. Inne wina to Montepulciano, Montalcino, Bolgheri, Carmignano oraz Maremma.

    Od lat 70. XX w. stopniowe pojawianie się bardziej nowoczesnych win, wyprodukowanych z międzynarodowych odmian winogron oraz użycie francuskich beczek - 'barrique' spowodowały pojawienie się win, które dziś znane są pod nazwą 'Super Tuscan'. Odmiany winogron, takie jak Cabernet Sauvignon oraz Merlot zostały wprowadzone i zmieszane z klasycznym Sangiovese, by wytworzyć wysokiej jakości wina, lecz po znacznie niższej cenie, ze względu na użycie nowoczesnych technik produkcji. Te 'awangardowe' metody nie były jednak dostosowane do nowych regulacji DOC/DOCG i wina wyprodukowane w taki sposób były zmuszone do przyjęcia skromnej etykiety 'Vini da Tavola', czyli win stołowych. Z czasem jednak wina te uzyskały reputację jednych z najlepszych, jakie kiedykolwiek zostały wyprodukowane we Włoszech, a ich ceny stały się znacznie wyższe, niż ceny przeciętnych win stołowych.

    Oprócz popularnych win czerwonych, Toskania produkuje też niewielką ilość win białych. Niestety większość z nich nie cieszy się prestiżem podobnym do tego, którym cieszą się wina czerwone. Powodem tego stanu rzeczy jest to, że do stosunkowo niedawna wszystkie te wina były produkowane z zupełnie przeciętnej odmiany winogron Trebbiano, która nadaje winu mało ciekawy smak. Wyjątkiem są tu wina Vernaccia di San Gimignano, produkowane z winogron Vernaccia o rześkim, wytrawnym smaku. Są to pierwsze białe wina, którym przyznano status DOC.
    Dziś jednak mamy wiele innych, dobrej jakości odmian białego wina produkowanych w Toskanii, w tym międzynarodowe odmiany, takie jak Chardonnay, Sauvignon, Pinot Bianco oraz Pinot Grigio, a także te bardziej tradycyjne, takie jak Pomino, czy Vin Santo.

    Ostatnia..., lecz nie mniej ważna jest Grappa! Grappa to winogronowa brandy (o zawartości alkoholu między 37,5% a 60%), destylat, wytworzony z przefermentowanych wytłoków i pestek winogron - odpadów z procesu produkcji wina. Znana głównie z bycia produktem ubocznym, pochodzącym z produkcji wina, może być pita bez żadnych dodatków lub jako dodatek do kawy espresso. Grappę zazwyczaj pije się po posiłkach, w celu polepszenia trawienia, więc jeśli po sutym toskańskim posiłku mamy potrzebę wypicia małego 'digestivo', Grappa będzie dobrym pomysłem!

  • Vendemmia

    Podczas okresu jesiennego można też oczywiście razem z mieszkańcami regionu uczestniczyć w zbiorze toskańskich winogron. Vendemmia to wspaniałe wydarzenie kulturalne, podczas którego hodowcy winorośli świętują z okazji ciężkiej pracy, włożonej w produkcję wina poprzez zabawę, uczty oraz, co najważniejsze, degustację lokalnych win. Vendemmia odbywa się zazwyczaj we wrześniu, jednak dokładna data tego festiwalu zmienia się co roku, w zależności od klimatu oraz dojrzałości winogron.
    Najlepszym sposobem na osobiste doświadczenie Vendemmii jest dołączenie się do grupy zbieraczy winogron na dany dzień. Zbiór rozpoczyna się o wschodzie słońca! To ciężka praca, jednak zazwyczaj wynagradzana sutym obiadem, na który składają się szynka parmeńska, sery oraz oczywiście toskańskie wino.
    Dodatkowo, wiele z toskańskich winnic organizuje wycieczki z przewodnikiem oraz degustacje win

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Uffizi Gallery and Holy Cross Church Private Walking Tour

With our 4 hours private wallking tour of the Uffizi Gallery and Holy Cross, you will visit two of the main highlights of the city of Florence with a private licensed and local guide. Enjoy a private tour with a local guide to discover the Uffizi Gallery and the Holy Cross Church. Skip the line tickets for Uffizi Gallery are guaranteed!

from 98 Euro

Private Walking Tour in Florence

Enjoy a private walking tour of Florence with our skill tour guides! Your guide will be at your exclusive and complete disposal during the tour and show your the main monuments of the city. Discover Florence with us!

from 140 Euro

Ancient Sienese delicatessen in Chianti Wine Region Siena and San Gimignano

9.30 am Departure from Florence.
10.30 am Visit Chianti Classico Wine Region and through the beautiful Tuscan countryside approaching Siena. Visit Siena on your own and stop at Antica Salumeria Senese for typical authentic lunch and wine/olive oil tasting (Vernaccia, Chianti Classico, Chianti Riserva, Extra Virgin Olive Oil, Vinsanto). 
02.30 pm Through the beautiful Tuscan countryside approaching San Gimignano. (the unique medieval city of towers - a UNESCO World Heritage Site) Visit the famous medieval watch towers (we recommend you to climb the Great Tower). Gelato time
4.00 pm We go back to Florence where the tour would be end by 5:00 pm but only after making a stop at Piazzale Michelangelo for a panoramic appreciate the exceptional view of Florence
According the availability we visit Siena in the morning or in the afternoon

from 140 Euro

Skip the Line Bargello Palace and Museum Private Guided Tour

Enjoy a 2.5 private tour of one of the most important museums of Renaissance sculpture in the world taken by the hand of a local expert who will make art and history come alive. The Bargello is a monumental medieval palace that collects masterpieces by Michelangelo, Donatello, Ghiberti, Cellini, Giambologna, Ammannati and many more famous artists.
You will hear fascinating stories, learn about the culture, society and facts of the XV century Florence, when the economy of the city was bigger than the one of whole England.

from 39 Euro
Zapytaj o wille