Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło
Adres email
Hasło

Przepisy od przyjaciół zainspirowane Włochami

Wakacje w Toskanii  to świetna okazja do spróbowania najlepszych dań kuchni włoskiej. Na pewno zechcesz niektóre z nich przyrządzić po powrocie – jako zwykły obiad lub jako popisowe danie dla przyjaciół.

Wybraliśmy najciekawsze przepisy, które otrzymaliśmy od zaprzyjaźnionych z To Tuscany kucharzy, blogerów lub po prostu od włoskich mam. To autentyczne włoskie dania przygotowywane przez ludzi lubiących gotować.

Zabierzcie się do gotowania, niech ta kulinarna podróż przywiedzie smaki i zapachy toskańskich wakacji i przywoła najlepsze wspomnienia.

Przepisy od przyjaciół zainspirowane Włochami

Toskańskie policzki wołowe duszone w winie Chianti z makaronem pici

Ilość porcji: 4
Przygotowanie: 3 godz.

2 policzki wołowe (około 1,5 kg)
325 ml czerwonego wina Chianti
1 liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
1 ząbek czosnku (do marynaty, rozgnieciony)
1 duża cebula, obrana i drobno pokrojona
1 laska selera naciowego, drobno posiekana
2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
300 ml bulionu wołowego (ja użyłam wywaru z kości wołowej)
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól i pieprz
olej

Dzień wcześniej włożyć policzki wołowe do miski, dodać wino, rozgnieciony czosnek, ziarna pieprzu i liść laurowy, przykryć folią spożywczą i marynować przez noc w lodówce.
Następnego dnia pokroić cebulę w cienkie plastry i podsmażyć.
Dodać marchewkę, seler i plasterki czosnku (ja starłam marchewkę na tarce). Przełożyć z patelni do naczynia żaroodpornego.
Wyjąć policzki wołowe z marynaty (płyn zachować), oprószyć solą i pieprzem, po czym obsmażyć. Dodać marynatę do patelni, żeby zebrać sos powstały z obsmażania mięsa, po czym całość przelać do naczynia żaroodpornego.
Przykryć i piec w piekarniku przez 3 godziny.
W połowie pieczenia ja przewróciłam mięso na drugą stronę, żeby się równomiernie gotowało. Po trzech godzinach mięso powinno się rozpadać.
Jeśli tak nie będzie, można piec przez kolejne 20 min do 1 godziny, ale w moim przypadku wystarczyły 3 godziny.
Rozdzielić mięso na małe kawałki, żeby wymieszało się z sosem.
W czasie pieczenia mięsa zrobić makaron.

3 szklanki mąki do makaronu (tipo 00)
4 jaja
1 łyżka oliwy

Mąkę wysypać na stolnicę i uformować kopiec.
Zrobić wgłębienie pośrodku, po czym wbić do niego jaja i wlać oliwę.
Mieszać jaja widelcem, stopniowo dobierając mąki z brzegów, po czym kontynuować mieszanie i zagniatanie ręką.
Zagniecione ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć na 20 min.
Aby zrobić makaron pici, można albo rozwałkować ciasto, pokroić w paski i z pasków ręcznie rolować podobne do spaghetti sznureczki, albo z kuli zagniecionego ciasta odrywać małe kawałki i rolować najpierw w dłoniach, a później na stolnicy.
Gotować we wrzącej wodzie przez 6 minut, odcedzić i polać sosem. Podawać z utartym żółtym serem i świeżą bazylią.

Czytaj dalej

Bruschetta

Ilość porcji: 4
Przygotowanie: 10 min

Dodatki:
500 g pomidorów 
2 łyżki oliwy extra virgin
1 mała czerwona cebula
1 łyżka białego octu winnego
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Grzanki:
bochenek chleba ciabatta
ząbek czosnku
oliwa

1. Pomidory włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Wyjąć po 30 s i obrać ze skórki.
2. Przekroić obrane pomidory na ćwiartki i usunąć nasiona.
3. Posiekać czerwoną cebulę.
4. Połączyć wszystkie składniki, dodać oliwę, biały ocet winny i drobno posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać.
5. Salsa jest już gotowa do podania.
6. Rozgrzać tacę grillową na średnio mocnym ogniu.
7. Pokroić ciabattę na kromki grubości ok. 2 cm.
8. Ułożyć chleb na tacy grillowej rozciętą stroną w dół i przypiec z obu stron aż będzie złocisty i chrupki.
9. Zdjąć z tacy i jeszcze ciepły skropić oliwą oraz natrzeć ząbkiem czosnku. Nałożyć dodatki.

Czytaj dalej

Ribollita

Ilość porcji: 6
Przygotowanie: 50 min 
Wartość kaloryczna: brak
Stopień trudności: 1/3

Składniki
200 g czarnego jarmużu
2 średnie marchewki
1 mały fenkuł
2 gałązki selera naciowego
1 puszka (400 g) fasolki cannellini
1 cebula (pokrojona w cienkie plasterki)
3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 liść laurowy
1 gałązka rozmarynu
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 łyżka przecieru pomidorowego
1,25 l bulionu warzywnego
sól i pieprz
przyprawa chili lub pieprz z Espelette (do smaku)
oliwa
JAJA W KOSZULKACH:
chleb na zakwasie
6 ekologicznych jaj (muszą być świeże)
ocet

Wykonanie
1.W dużym garnku rozgrzać oliwę.
2.Dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony seler, marchewkę i fenkuł oraz liść laurowy i rozmaryn. Podsmażać aż cebulka będzie miękka i rumiana.
3.Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki i bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia.
4.Zmniejszyć temperaturę i gotować przez około 25 min (warzywa powinny być miękkie ale jędrne).
5.Dodać posiekany drobno jarmuż i gotować przez kolejnych kilka minut.
6.Osączyć i przelać wodą fasolkę cannellini. Dodać do garnka i znów doprowadzić do wrzenia.
7.Zostawić na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, chili lub pieprzem z Espelette.
8.Jajka w koszulkach zacząć robić tuż przed podaniem.

9.Wlać troszkę wody do małego garnka. Dodać do wody odrobinę octu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć temperaturę tak aby płyn był na granicy wrzenia.
10.Wbić pierwsze jajko do małego naczynia.
11.Zamieszać wodę tak, aby łagodnie wirowała.
12.Delikatnie umieścić jajko w lekko gotującej się wodzie.
13.Gotować przez około 3 min.
14.Wyjąć perforowaną łyżką i osuszyć na papierowym ręczniku.
15.Powtórzyć z pozostałymi jajami.
16.Nalać zupę na głęboki talerz. Na wierzchu położyć kromkę chleba.
17.Na każdej kromce umieścić jajko w koszulce i doprawić do smaku.
18.Jeść od razu.

Przepis z: The Flexitarian
https://theflexitarian.co.uk/recipe-items/ribollita-with-poached-eggs-vegetarian/

Czytaj dalej

Ragù z dzika z domowym makaronem

Voor 2 personen
Voorbereidingstijd: 30 minuten / Bereidingstijd: 3,5 uur
Moeilijkheidsgraad: 2

For de ragù:

400 gr everzwijn in blokjes (schouder en/of dij) - als de slager geen everzwijn heeft, dan kunt u het online bestellen.
100 gr everzwijnlever of varkenslever, in blokjes
2 teentjes knoflook, geperst
1 rode ui
1 grote wortel
2 stengels bleekselderij
1 tl tomatenpuree
1 fles rode Chianti-wijn
Scheutje rode wijnazijn
4 laurierblaadjes
2 takjes rozemarijn
Theelepeltje gedroogde oregano
Gerookt zout
Peper
Handje vol donkere paarse (zwarte) olijven

Voor de pasta:
100 gr bloem (00)
Klein snufje tafelzout
1 groot scharrelei

Voor de garnering:
2 stukken pancetta
Potje artisjokharten
Plantaardige olie
Bloem
Peterselie, fijngesneden
Parmezaanse kaas, geraspt

Verhit een scheutje olijfolie op hoog vuur in een hapjespan met een dikke bodem. Als de olie verhit is, wat blokjes everzwijn toevoegen en bruinen. Uit de pan scheppen en op een bord aan de kant zetten. Herhaal dit tot alle blokjes bruin zijn. Vervolgens de lever in de pan aanbraden en dan ook uit de pan scheppen en op het bord met het andere vlees leggen.

Rasp de ui, wortel en selderij en plet de knoflook. Meng dit met de tomatenpuree en voeg het aan de pan toe waar u het vlees in gekookt hebt. Zet het vuur wat lager. Fruit de groente 4-5 minuten in de pan, maar laat het niet aanbranden. Leg het vlees en de lever terug in de pan met de groente, roer het allemaal goed door en voeg dan de rode wijnazijn, laurierblad, rozemarijn en oregano toe. Met zout en peper kruiden. Leg de deksel op de pan en zet het vuur klein, zodat het suddert. Laat het 3 uur sudderen en roer af en toe door de pan.

Terwijl de ragù suddert, kunt u de pasta maken. Doe bloem, zout en eieren in een keukenmachine (ik gebruik een magimix) en mix het 30 seconden / tot het deeg een bal geworden is. Het moet zacht deeg zijn dat niet kleverig is, dus als het nog wat kleeft, voeg dan wat meer bloem toe, of juist wat water als het niet zacht genoeg is. (Als u geen keukenmachine heeft, kunt u het met de hand kneden. Het deeg moet ±20 minuten gekneed worden om de juiste consistentie te bereiken). Leg de deegbal op een aanrecht dat licht met bloem bestrooid is en kneed het eventjes tot het een gladde deegbal is. Laat het op kamertemperatuur een uurtje rusten. Na het rusten kunt u het deeg uitrollen. Ik heb geen pastamachine, dus ik deed dit met de hand, maar u kunt een pastamachine gebruiken. Neem een klein stukje deeg en rol het met een deegroller zo dun mogelijk uit op het met bloem bestrooide oppervlak. Verplaats het deeg regelmatig, zodat het niet vast komt te zitten en strooi ook wat bloem op de deegroller. Het moet echt heel dun uitgerold worden, dus blijf rollen tot het de normale dikte van pasta bereikt heeft. Ik wilde tagliatelle maken voor dit gerecht, dus ik heb de deegplakjes in dunne reepjes gesneden. Strooi wat semolina op het deeg (dit zal eraf vallen en op de boden van de pan terechtkomen tijdens het koken) om te voorkomen dat de reepjes aan elkaar kleven.

Vervolgens de garnering bereiden. Verhit 2 cm zonnebloemolie in een hapjespan met een dikke bodem. Scheur de blaadjes van de artisjokharten, dep de olie eraf en dip elk blaadje in wat bloem. Als de olie heet is, legt u de blaadjes in de olie en 1-2 minuten bakken, of tot ze goudbruin zijn. Uit de pan scheppen en op een bord leggen. Verhit een andere hapjespan en als de olie heet is, bakt u daar de pancetta in, tot deze bruin en knapperig is. Eruit scheppen en aan de kant zetten.

Als de ragù klaar is, de pan van het vuur halen en met een vork doorroeren om de stukjes vlees kleiner te maken. Als het goed is, valt het gemakkelijk uit elkaar. Voeg de olijven aan de ragù toe en zet de deksel terug op de pan terwijl u de pasta kookt.

Breng een grote pan water stevig aan de kook en voeg wat zout toe. Leg de pasta in het water en kook het 4 minuten. Eenmaal gekookt, haalt u de pasta uit het water en voegt u het meteen aan de pan met de ragù toe. Roer alles goed door en giet wat van het kookwater van de pasta aan de saus toe, plus een flinke scheut olijfolie.

Draai de pasta rond een grote vork op zodat het mooi op de borden geserveerd kan worden. Wat geraspte Parmezaanse kaas erover strooien, met de stukje pancetta, peterselie en enkele gefrituurde artisjokblaadjes. Serveren met een groot glas Chianti-wijn en goed gezelschap!

Czytaj dalej

Sałatka z pomidorów i chleba

Ilość porcji: 4-6
Przygotowanie: 15 min (plus suszenie chleba, jeśli będzie konieczne)
Stopień trudności: 1/3

Składniki
600g mieszanych pomidorów
200g chleba ciabatta, najlepiej czerstwego
6 łyżek oliwy
sól
pieprz
5 g świeżej bazylii

1. Pokroić ciabattę na kawałki i odłożyć na bok, aby sczerstwiała. W razie potrzeby obsuszyć w piekarniku.
2. Pokroić pomidory na kawałki i włożyć do dużej miski. Doprawić solą i pieprzem.
3. Dodać chleb i zmieszać.
4. Skropić oliwą. W razie potrzeby dodać więcej oliwy.
5. Posypać posiekaną bazylią. Podawać i delektować się smakiem.

Czytaj dalej

Toskański kurczak Cacciatore

4 porcje 
Przygotowanie: 20 min plus marynowanie 1 godz. lub przez noc; Gotowanie: 1,5 godz.
Stopień trudności: 1/3 (łatwy)

Składniki:
4 duże udka drobiowe
sól
czarny pieprz
1/2 butelki Chianti
1 łyżka oliwy
100 g pokrojonej w kostkę pancetty
2 liście laurowe
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
garść zielonych włoskich oliwek
400 g pomidorów z puszki
odrobina octu balsamicznego
szczypta wędzonej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
50g utartej mozzarelli

Przyprawić udka drobiowe i marynować w winie przynajmniej przez godzinę (najlepiej zostawić na noc).
Rozgrzać olej na dużej patelni i obsmażyć udka (porcjami jeśli to konieczne).
Dodać pancettę i przysmażyć na złocisto-brązowy kolor.
Rozgrzać piekarnik do 180oC.
Przełożyć udka i pancettę do naczynia żaroodpornego. Zalać marynatą winną.
Dodać pomidory, czosnek, oliwki, liść laurowy i rozmaryn, po czym całość wymieszać.
Dodać odrobinę octu, doprawić papryką i oregano.
Przykryć naczynie.
Piec w piekarniku przez 1,5 godz.
Na 10 minut przed końcem pieczenia na mięso nałożyć utartą mozzarellę.
Podawać z zieloną sałatą, świeżym chrupiącym chlebem i kieliszkiem wina Chianti.

Autorstwa Caroline Cowe
www.carolinemakes.net

Czytaj dalej

Toskańska duszona wieprzowina

Ilość porcji: 6
Czas gotowania: 6-8 godzin w w wolnowarze
Stopień trudności: 1/3

Składniki
250 g suchej fasoli cannellini
kawałek boczku wieprzowego (ok. 400 g)
2 duże cebule
3 marchewki
4 pomidory
2 młode cukinie
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki półsuchej szałwi
świeżo mielona sól i pieprz
1 puszka pomidorów
1 szklanka białego wina Chianti

Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Czas moczenia będzie zależał od wybranej metody gotowania: zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, moją fasolę należało moczyć przez 12 godzin, ale ja miałam zamiar ją gotować przez kilka godzin w wolnowarze, więc moczyłam ją tylko przez 3 godziny.
Odlać wodę, przepłukać fasolę, po czym wsypać na dno wolnowara. Obrać marchew i cebulę, pokroić na duże kawałki i ułożyć na fasoli przy ściankach naczynia.
Pokroić pomidory w ćwiartki, a cukinię w spore kawałki, i wsypać do naczynia.
Przepuścić czosnek przez praskę i zmieszać z szałwią. Natrzeć powstałą pastą boczek wieprzowy i włożyć do wolnowara.
Wlać szklankę wina Chianti (ja użyłam białego, bo miałam otwartą buteleczkę, ale może być też czerwone). Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 5 godzin w temperaturze „wysokiej”, 8 godzin w „niskiej” lub według własnych upodobań - przy gotowaniu w wolnowarze czas nie odgrywa kluczowej roli!
Ja na parę godzin przed końcem gotowania dodałam puszkę pomidorów - użyłam ćwiartek pomidorów Cirio, bo są grubsze niż pomidory krojone. Można też w razie potrzeby dodać więcej wody (lub wina), ale wolnowar zatrzymuje wilgoć w naczyniu, więc zwykle do potraw nie trzeba dodawać dużej ilości płynu.
Gdy wieprzowina się ugotuje i zacznie rozpadać, mniej więcej co pół godziny należy potrawę zamieszać, żeby połączyć poszczególne smaki, a wszystkie składniki pokryć gęstym pomidorowym sosem. Podawać z chrupiącym chlebem, który świetnie się przyda do wycierania resztek sosu z talerza!

Przepis autorstwa Cheryl Pasquier
http://madhousefamilyreviews.blogspot.co.uk/2016/09/madhouse-recipe-tuscan-slow-cooked-pork-and-beans.html

Czytaj dalej

Chlebek winogronowy (Schiacciata)

Ilość porcji: 6
Przygotowanie: 90 min
Wartość kaloryczna: porcja 300 kcal
Stopień trudności: 2/3

Składniki:
500 g „mocnej” mąki chlebowej (może być włoska mąka typu 00 „do pizzy”)
350 ml ciepłej wody
14 g suszonych drożdży
800 g czarnych winogron (najsłodszych i najbardziej soczystych jakie uda się znaleźć)
50 g cukru
4 łyżki oliwy extra virgin
4 gałązki rozmarynu

1. Zrobić oliwę rozmarynową. Wlać oliwę do garnka, dodać 3 gałązki rozmarynu i postawić na małym ogniu.
2. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i zlać do zimnej miski do ochłodzenia.
3. Zerwać owoce winogron z łodyżek, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłożyć na bok do zupełnego wyschnięcia. Nie rozkrawać owoców, żeby usunąć nasiona, bo chleb zrobi się zakalcowaty, jeśli z owoców wyciekać będzie sok.
4. W dużej misce zmieszać wodę z drożdżami. Dodać cukru i mieszać aż się rozpuści.
5. Dodać mąkę i mieszać do uzyskania kleistego ciasta. Przykryć i odstawić na 20 minut.
6. Po 20 minutach polać ciasto oliwą rozmarynową, po czym zagniatać mniej więcej przez minutę, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć miskę i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
7. W czasie wyrastania ciasta: Rozgrzać piekarnik do 240oC / gaz 9. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia.
8. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części.
Umieścić jedną część na blasze i delikatnie ugniatając palcami rozprowadzić na całą blachę (schiacciata znaczy „rozpłaszczona”). Na rozpłaszczonym cieście równomiernie rozłożyć połowę winogron - jak na pizzy. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować drugą połowę ciasta, po czym ułożyć ją na wierzchu „pizzy”. Rozmieścić na wierzchu resztę winogron, po czym posypać igiełkami z ostatniej gałązki rozmarynu.
9. Piec w temp. 240oC / gaz 9 przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę na 220oC / gaz 7 i piec przez kolejne 30-40 minut albo do momentu, gdy chleb nabierze ładnego koloru, a z winogron zacznie wypływać sok.
10. Gotowy chlebek odstawić do wystygnięcia. Podawać skropiony miodem.

Czytaj dalej

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Kontakt
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku