+48 223079889

Zaloguj się


Chlebek winogronowy (Schiacciata)

  • Chlebek winogronowy (Schiacciata)

    Ilość porcji: 6
    Przygotowanie: 90 min
    Wartość kaloryczna: porcja 300 kcal
    Stopień trudności: 2/3

    Składniki:
    500 g „mocnej” mąki chlebowej (może być włoska mąka typu 00 „do pizzy”)
    350 ml ciepłej wody
    14 g suszonych drożdży
    800 g czarnych winogron (najsłodszych i najbardziej soczystych jakie uda się znaleźć)
    50 g cukru
    4 łyżki oliwy extra virgin
    4 gałązki rozmarynu

    1. Zrobić oliwę rozmarynową. Wlać oliwę do garnka, dodać 3 gałązki rozmarynu i postawić na małym ogniu.
    2. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i zlać do zimnej miski do ochłodzenia.
    3. Zerwać owoce winogron z łodyżek, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłożyć na bok do zupełnego wyschnięcia. Nie rozkrawać owoców, żeby usunąć nasiona, bo chleb zrobi się zakalcowaty, jeśli z owoców wyciekać będzie sok.
    4. W dużej misce zmieszać wodę z drożdżami. Dodać cukru i mieszać aż się rozpuści.
    5. Dodać mąkę i mieszać do uzyskania kleistego ciasta. Przykryć i odstawić na 20 minut.
    6. Po 20 minutach polać ciasto oliwą rozmarynową, po czym zagniatać mniej więcej przez minutę, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć miskę i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
    7. W czasie wyrastania ciasta: Rozgrzać piekarnik do 240oC / gaz 9. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia.
    8. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części.
    Umieścić jedną część na blasze i delikatnie ugniatając palcami rozprowadzić na całą blachę (schiacciata znaczy „rozpłaszczona”). Na rozpłaszczonym cieście równomiernie rozłożyć połowę winogron - jak na pizzy. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować drugą połowę ciasta, po czym ułożyć ją na wierzchu „pizzy”. Rozmieścić na wierzchu resztę winogron, po czym posypać igiełkami z ostatniej gałązki rozmarynu.
    9. Piec w temp. 240oC / gaz 9 przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę na 220oC / gaz 7 i piec przez kolejne 30-40 minut albo do momentu, gdy chleb nabierze ładnego koloru, a z winogron zacznie wypływać sok.
    10. Gotowy chlebek odstawić do wystygnięcia. Podawać skropiony miodem.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Visit the Garden of Eden - the biggest Nursery in Europe with authentic with wine-olive oil tasting

Visit the Garden of Eden - the biggest Nursery in Europe with authentic with wine-olive oil tasting
Since 1938 this Tuscan family company has interpreted  the cultivation of plants as a motive for constantly improving the environment.
Cultivating a plant means actively protecting a vulnerable living thing and, by preserving it from extinction, handing down a richer world to future generations. We believe in the production model of Tuscany - a perfect combination of very fertile soil and a unique micro-climate. Add to this our extremely well-qualified staff, for exceptional production of ornamental plants.
"More plants, more life" is not just a slogan. It's a mission. In just a few words it expresses many of the values acquired by our company over more than 70 years of history. 
"More plants, more life" wants to remind everyone that plants are living beings whose contribution is fundamental to our quality of life.

from €100

Private Full-Day Tour of Assisi and Cortona from Florence

Relax on this private, full-day tour of Assisi and Cortona. Enjoy the personalized attention of your private driver and discover the place where St. Francis and St. Clare were born and visit the wonderful hilltop town of Cortona. A relaxing day trip between Umbria and Tuscany at your own pace! Hotel pickup and drop-off from Florence is included with a driver.

from €84

COOKING CLASS IN TUSCANY

Learning how to make different kinds of pasta and some of Tuscan typical recipes in an happy and relaxed atmosphere.
 Together with the chef they will prepare a delicious meal and learn great recipes to be served at the end of the class.
Cooking classes program:
Meet at the restaurant in the town centre with our speaking English chef.
Our Tuscany Cooking Academy is held in a professional kitchen and our fun and knowledgeble chef will be at your disposal for the entire experience!
The best part of the lesson will be the lunch with all products you prepared plus a great cheers to your effort with a great Chianti Classico wine.

from €110

Florence Street Food Market Walking Tour

This private tour of Florence is a great opportunity to discover this unique city and its history, the authentic food, local life and stock up on any Florentine ingredients you might like to bring home with you!

from €50
Zapytaj o wille