Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Chlebek winogronowy (Schiacciata)

  • Chlebek winogronowy (Schiacciata)

    Ilość porcji: 6
    Przygotowanie: 90 min
    Wartość kaloryczna: porcja 300 kcal
    Stopień trudności: 2/3

    Składniki:
    500 g „mocnej” mąki chlebowej (może być włoska mąka typu 00 „do pizzy”)
    350 ml ciepłej wody
    14 g suszonych drożdży
    800 g czarnych winogron (najsłodszych i najbardziej soczystych jakie uda się znaleźć)
    50 g cukru
    4 łyżki oliwy extra virgin
    4 gałązki rozmarynu

    1. Zrobić oliwę rozmarynową. Wlać oliwę do garnka, dodać 3 gałązki rozmarynu i postawić na małym ogniu.
    2. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i zlać do zimnej miski do ochłodzenia.
    3. Zerwać owoce winogron z łodyżek, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłożyć na bok do zupełnego wyschnięcia. Nie rozkrawać owoców, żeby usunąć nasiona, bo chleb zrobi się zakalcowaty, jeśli z owoców wyciekać będzie sok.
    4. W dużej misce zmieszać wodę z drożdżami. Dodać cukru i mieszać aż się rozpuści.
    5. Dodać mąkę i mieszać do uzyskania kleistego ciasta. Przykryć i odstawić na 20 minut.
    6. Po 20 minutach polać ciasto oliwą rozmarynową, po czym zagniatać mniej więcej przez minutę, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć miskę i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
    7. W czasie wyrastania ciasta: Rozgrzać piekarnik do 240oC / gaz 9. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia.
    8. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części.
    Umieścić jedną część na blasze i delikatnie ugniatając palcami rozprowadzić na całą blachę (schiacciata znaczy „rozpłaszczona”). Na rozpłaszczonym cieście równomiernie rozłożyć połowę winogron - jak na pizzy. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować drugą połowę ciasta, po czym ułożyć ją na wierzchu „pizzy”. Rozmieścić na wierzchu resztę winogron, po czym posypać igiełkami z ostatniej gałązki rozmarynu.
    9. Piec w temp. 240oC / gaz 9 przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę na 220oC / gaz 7 i piec przez kolejne 30-40 minut albo do momentu, gdy chleb nabierze ładnego koloru, a z winogron zacznie wypływać sok.
    10. Gotowy chlebek odstawić do wystygnięcia. Podawać skropiony miodem.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Private VESPA Tour in Tuscany

Nothing speaks ‘romanticism’ more than a tour on a Vespa, a ride through history and style, that can really change the tone of your holiday. The Vespa experience offers an original take on touring Tuscany, while we take care of each and every detail. Leave chaos behind you, enjoy the best of Tuscany’s landscapes from your Italian Vespa and skip traffic like Italians do.

Discover the beautiful Tuscan hills riding a Vespa scooter. Visit three quaint villages during your 6-hour tour with English-speaking guide. Enjoy a homemade lunch with a wine-tasting session in our organic farm. Visit its ancient wine cellar.

from 250 Euro

Livorno Private Shore Excursion of Pisa and Lucca

Travel from the port of Livorno for a customized Pisa and Lucca shore excursion. Travelers seeking an authentic Italian experience can join this small group tour with only the very best of English speaking driver guides. Discover Italy close up in a Mercedes minivan of up to 8 people that takes you into the very heart of the city. Get the most of your time ashore to explore both the powerful 11th century maritime city of Pisa and the charming medieval walled town of Lucca.

from 680 Euro

Private Trasfer from Florence Airport to Florence City Hotel

In order to avoid waiting for arriving passengers, the drivers on the internet constantly monitor the status of your flight. Your driver will be waiting in the arrivals terminal with a sign with your name.

from 86 Euro

Wine Tasting and Dinner at a Private Tuscan Villa from Florence

Escape the hustle and bustle of Florence and get a taste for the Tuscan countryside on this 3.5-hour wine tasting and dining experience at a 17th-century villa. Nestled within the Florentine hills, between endless vineyards and olive groves, this charming villa is the perfect setting for a rustic, romantic Tuscan evening. Discover the secret of winemaking on a tour of the grounds and sample four limited-edition types of wine in the cellar, before rounding off the evening with a 4-course feast of tantalizing local cuisine in the picturesque gardens.

from 100 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku