Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Chlebek winogronowy (Schiacciata)

  • Chlebek winogronowy (Schiacciata)

    Ilość porcji: 6
    Przygotowanie: 90 min
    Wartość kaloryczna: porcja 300 kcal
    Stopień trudności: 2/3

    Składniki:
    500 g „mocnej” mąki chlebowej (może być włoska mąka typu 00 „do pizzy”)
    350 ml ciepłej wody
    14 g suszonych drożdży
    800 g czarnych winogron (najsłodszych i najbardziej soczystych jakie uda się znaleźć)
    50 g cukru
    4 łyżki oliwy extra virgin
    4 gałązki rozmarynu

    1. Zrobić oliwę rozmarynową. Wlać oliwę do garnka, dodać 3 gałązki rozmarynu i postawić na małym ogniu.
    2. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i zlać do zimnej miski do ochłodzenia.
    3. Zerwać owoce winogron z łodyżek, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłożyć na bok do zupełnego wyschnięcia. Nie rozkrawać owoców, żeby usunąć nasiona, bo chleb zrobi się zakalcowaty, jeśli z owoców wyciekać będzie sok.
    4. W dużej misce zmieszać wodę z drożdżami. Dodać cukru i mieszać aż się rozpuści.
    5. Dodać mąkę i mieszać do uzyskania kleistego ciasta. Przykryć i odstawić na 20 minut.
    6. Po 20 minutach polać ciasto oliwą rozmarynową, po czym zagniatać mniej więcej przez minutę, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć miskę i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
    7. W czasie wyrastania ciasta: Rozgrzać piekarnik do 240oC / gaz 9. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia.
    8. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części.
    Umieścić jedną część na blasze i delikatnie ugniatając palcami rozprowadzić na całą blachę (schiacciata znaczy „rozpłaszczona”). Na rozpłaszczonym cieście równomiernie rozłożyć połowę winogron - jak na pizzy. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować drugą połowę ciasta, po czym ułożyć ją na wierzchu „pizzy”. Rozmieścić na wierzchu resztę winogron, po czym posypać igiełkami z ostatniej gałązki rozmarynu.
    9. Piec w temp. 240oC / gaz 9 przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę na 220oC / gaz 7 i piec przez kolejne 30-40 minut albo do momentu, gdy chleb nabierze ładnego koloru, a z winogron zacznie wypływać sok.
    10. Gotowy chlebek odstawić do wystygnięcia. Podawać skropiony miodem.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Biking in Tuscany: Pedalling in the Tuscan Countryside

Unsurprisingly, Tuscany is one of the favorite destinations of our cyclists friends: the views, the smell of the trees along the avenues, the typical colours of our hills make this area unique for tourists as well as for locals.

from 160 Euro

Florence for Families Private Tour

This 4 hour tour is perfect for families who want an informative and fun overview of Florence, with a top child-friendly private guide who will engage the whole family. This tour includes a walking tour of the city center and entrance to the Academy Museum and Leonardo Da Vinci Museum. Great fun will be had by small and big travelers alike!

from 480 Euro

Shore Excursion: Pisa and Florence Private Shore Excursion

Join this private shore excursion from Livorno to Pisa and Florence. Accompanied by an English-speaking guide, drive along the countryside to discover these Tuscan towns. See the Leaning Tower, Duomo, and more over the course of 9-hours.

from 690 Euro

Small-Group Luxury Truffle and Olive Oil Food Tour with a Gourmet Dinner

Florence is a foodie paradise, with restaurants and shops celebrating the bounty of the Tuscan countryside with dishes and products showcasing truffles, extra-virgin olive oil, and fine wines. On this small-group evening tour, including wine and food tastings and a multi-course meal at a local chef’s home, you’ll sip on Chianti, Carmiganano, and Prosecco Antinori, paired artfully with gourmet flavors. Get ready to eat your way through Florence’s culinary tapestry while admiring the church of Santa Maria Novella and the Ponte Vecchio, and shopping alongside locals in the hip Oltrano neighborhood.

from 160 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku