Zadzwoń do nas: +48 223079889
Adres email
Hasło

Chlebek winogronowy (Schiacciata)

  • Chlebek winogronowy (Schiacciata)

    Ilość porcji: 6
    Przygotowanie: 90 min
    Wartość kaloryczna: porcja 300 kcal
    Stopień trudności: 2/3

    Składniki:
    500 g „mocnej” mąki chlebowej (może być włoska mąka typu 00 „do pizzy”)
    350 ml ciepłej wody
    14 g suszonych drożdży
    800 g czarnych winogron (najsłodszych i najbardziej soczystych jakie uda się znaleźć)
    50 g cukru
    4 łyżki oliwy extra virgin
    4 gałązki rozmarynu

    1. Zrobić oliwę rozmarynową. Wlać oliwę do garnka, dodać 3 gałązki rozmarynu i postawić na małym ogniu.
    2. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i zlać do zimnej miski do ochłodzenia.
    3. Zerwać owoce winogron z łodyżek, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłożyć na bok do zupełnego wyschnięcia. Nie rozkrawać owoców, żeby usunąć nasiona, bo chleb zrobi się zakalcowaty, jeśli z owoców wyciekać będzie sok.
    4. W dużej misce zmieszać wodę z drożdżami. Dodać cukru i mieszać aż się rozpuści.
    5. Dodać mąkę i mieszać do uzyskania kleistego ciasta. Przykryć i odstawić na 20 minut.
    6. Po 20 minutach polać ciasto oliwą rozmarynową, po czym zagniatać mniej więcej przez minutę, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć miskę i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
    7. W czasie wyrastania ciasta: Rozgrzać piekarnik do 240oC / gaz 9. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia.
    8. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części.
    Umieścić jedną część na blasze i delikatnie ugniatając palcami rozprowadzić na całą blachę (schiacciata znaczy „rozpłaszczona”). Na rozpłaszczonym cieście równomiernie rozłożyć połowę winogron - jak na pizzy. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować drugą połowę ciasta, po czym ułożyć ją na wierzchu „pizzy”. Rozmieścić na wierzchu resztę winogron, po czym posypać igiełkami z ostatniej gałązki rozmarynu.
    9. Piec w temp. 240oC / gaz 9 przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę na 220oC / gaz 7 i piec przez kolejne 30-40 minut albo do momentu, gdy chleb nabierze ładnego koloru, a z winogron zacznie wypływać sok.
    10. Gotowy chlebek odstawić do wystygnięcia. Podawać skropiony miodem.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Private walking tour of Florence and Accademia Gallery guided visit

Accompanied by your own private guide, you can discover some of the most fascinating locations of Florence city center and top attractions of the city on a 4 hours walking tour, the tour includes the Accademia Gallery too.
Florence with a private guide is the best way to experience and get the feeling of this wonderful city.  Discover Florence with a private professional guide who will reveal all the most hidden spots as well as the highlights that you cannot miss like Michelangelo's David. Discover the main attractions, such as Piazza della Signoria, the Ponte Vecchio and hidden gems of this magic city.

from 46 Euro

Secrets of Pisa with Rooftop sunset experience

Because Pisa is much more than the Leaning Tower! Discover all the secrets and legends of the city. Live Pisa as a local with this tour that will show you the best of the city. We will stop in few bars to enjoy the drinks of the area and we will finish our tour with a típical Italian aperitivo in a Rooftop terrace with an amazing panoramic view of the Square of Miracles.

from 55 Euro

Chianti Wine and Vinci half day Tour from Montecatini Terme

Experience a relaxed afternoon in the Chianti area with a special visit to a boutique winery. Enjoy our guided Chianti Wine tasting and a visit to the birthplace of the ingenious artist Leonardo da Vinci, surrounded by stunning views over vineyards and olive groves. Savour the tasting of our selection of Chianti wines, together with bruschetta topped with the best fresh extra-virgin olive oil and tomatoes, sample tuscan salami, pecorino cheese and prosciutto ham. Enjoy the classic Tuscan sweet dessert wine "Vin Santo", served with local cantucci biscuits.

from 59 Euro

Palazzo Vecchio_Palazzo Pitti and Boboli gardens private tour

Learn about the Medici family on a visit to the two palaces where they once lived: Palazzo Vecchio and Palazzo Pitti with Boboli gardens.
The private tour is about 4 hours and includes all the entrance fees.
Meet your guide at the lobby of your hotel and from there start your visit of Florence discovering the Medici's dinasty and their palaces.

from 84 Euro
Wyszukiwarka willi