Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Witamy, zarejestruj się
Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Chlebek winogronowy (Schiacciata)

  • Chlebek winogronowy (Schiacciata)

    Ilość porcji: 6
    Przygotowanie: 90 min
    Wartość kaloryczna: porcja 300 kcal
    Stopień trudności: 2/3

    Składniki:
    500 g „mocnej” mąki chlebowej (może być włoska mąka typu 00 „do pizzy”)
    350 ml ciepłej wody
    14 g suszonych drożdży
    800 g czarnych winogron (najsłodszych i najbardziej soczystych jakie uda się znaleźć)
    50 g cukru
    4 łyżki oliwy extra virgin
    4 gałązki rozmarynu

    1. Zrobić oliwę rozmarynową. Wlać oliwę do garnka, dodać 3 gałązki rozmarynu i postawić na małym ogniu.
    2. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i zlać do zimnej miski do ochłodzenia.
    3. Zerwać owoce winogron z łodyżek, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłożyć na bok do zupełnego wyschnięcia. Nie rozkrawać owoców, żeby usunąć nasiona, bo chleb zrobi się zakalcowaty, jeśli z owoców wyciekać będzie sok.
    4. W dużej misce zmieszać wodę z drożdżami. Dodać cukru i mieszać aż się rozpuści.
    5. Dodać mąkę i mieszać do uzyskania kleistego ciasta. Przykryć i odstawić na 20 minut.
    6. Po 20 minutach polać ciasto oliwą rozmarynową, po czym zagniatać mniej więcej przez minutę, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć miskę i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
    7. W czasie wyrastania ciasta: Rozgrzać piekarnik do 240oC / gaz 9. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia.
    8. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części.
    Umieścić jedną część na blasze i delikatnie ugniatając palcami rozprowadzić na całą blachę (schiacciata znaczy „rozpłaszczona”). Na rozpłaszczonym cieście równomiernie rozłożyć połowę winogron - jak na pizzy. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować drugą połowę ciasta, po czym ułożyć ją na wierzchu „pizzy”. Rozmieścić na wierzchu resztę winogron, po czym posypać igiełkami z ostatniej gałązki rozmarynu.
    9. Piec w temp. 240oC / gaz 9 przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę na 220oC / gaz 7 i piec przez kolejne 30-40 minut albo do momentu, gdy chleb nabierze ładnego koloru, a z winogron zacznie wypływać sok.
    10. Gotowy chlebek odstawić do wystygnięcia. Podawać skropiony miodem.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Montalcino, Orcia Valley, Pienza and Montepulciano: Wine and Cheese Tasting Guided Tour from Florence

Enjoy a rich and ripe tour through the worlds of grape and gourmet cheese. Experience art and architecture and blend it with good wines and mouth-warming specialties. You will visit the stunning Val d'Orcia and the very special towns snuggling in it. There's the chance to get to know wine cellars while nibbling on sheep's cheese. A prefect day out for the senses and the soul.

from 70 Euro

Independent Trip to San Gimignano from Florence with Private Transport

Explore this delightful Tuscan village in total freedom! Walk along its picturesque Medieval streets, discover its wonderful squares and experience the unique charm of an ancient town like no other!

from 63 Euro

Bohemian Oltrarno Walking Tour with Olive Oil Tasting

Get out of the crowds and let's venture across the river in Florence. Start with a nice walk through the most exclusive "made in Italy" street of the city: Via Tornabuoni, cross the bridge and get into the city’s most characteristic artisan neighborhood: the Oltrarno, which literally means “beyond the Arno river.” Be ready to experience the real Dolce Vita visiting this pintoresque neighborhood where you will get to taste some traditional olive oil!

from 49 Euro

Tuscany Countryside Private Bike Tour from Lucca

Cycle around Tuscany on board of a hybrid 24-speed bike and enjoy a typical light lunch and wine tasting.


Enjoy a day away from the hustle and bustle of the city with this 5-hours guided private bike tour of the Tuscany countryside departing from Lucca.

from 113 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku