Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Chlebek winogronowy (Schiacciata)

  • Chlebek winogronowy (Schiacciata)

    Ilość porcji: 6
    Przygotowanie: 90 min
    Wartość kaloryczna: porcja 300 kcal
    Stopień trudności: 2/3

    Składniki:
    500 g „mocnej” mąki chlebowej (może być włoska mąka typu 00 „do pizzy”)
    350 ml ciepłej wody
    14 g suszonych drożdży
    800 g czarnych winogron (najsłodszych i najbardziej soczystych jakie uda się znaleźć)
    50 g cukru
    4 łyżki oliwy extra virgin
    4 gałązki rozmarynu

    1. Zrobić oliwę rozmarynową. Wlać oliwę do garnka, dodać 3 gałązki rozmarynu i postawić na małym ogniu.
    2. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i zlać do zimnej miski do ochłodzenia.
    3. Zerwać owoce winogron z łodyżek, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłożyć na bok do zupełnego wyschnięcia. Nie rozkrawać owoców, żeby usunąć nasiona, bo chleb zrobi się zakalcowaty, jeśli z owoców wyciekać będzie sok.
    4. W dużej misce zmieszać wodę z drożdżami. Dodać cukru i mieszać aż się rozpuści.
    5. Dodać mąkę i mieszać do uzyskania kleistego ciasta. Przykryć i odstawić na 20 minut.
    6. Po 20 minutach polać ciasto oliwą rozmarynową, po czym zagniatać mniej więcej przez minutę, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć miskę i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
    7. W czasie wyrastania ciasta: Rozgrzać piekarnik do 240oC / gaz 9. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia.
    8. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części.
    Umieścić jedną część na blasze i delikatnie ugniatając palcami rozprowadzić na całą blachę (schiacciata znaczy „rozpłaszczona”). Na rozpłaszczonym cieście równomiernie rozłożyć połowę winogron - jak na pizzy. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować drugą połowę ciasta, po czym ułożyć ją na wierzchu „pizzy”. Rozmieścić na wierzchu resztę winogron, po czym posypać igiełkami z ostatniej gałązki rozmarynu.
    9. Piec w temp. 240oC / gaz 9 przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę na 220oC / gaz 7 i piec przez kolejne 30-40 minut albo do momentu, gdy chleb nabierze ładnego koloru, a z winogron zacznie wypływać sok.
    10. Gotowy chlebek odstawić do wystygnięcia. Podawać skropiony miodem.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Small-Group Chianti Wine-Tasting and Castles Trip from Siena

Combine Chianti's fine wines with its impressive castles on a full-day trip from Siena! Giving the rugged Tuscan landscape a remarkable grandeur, these stunning Italian castles are a must-see for any visitor to the region. With your expert guide, visit Castello di Brolio, renowned as the birthplace of Chianti wine, and explore Castello di Meleto. Sample the esteemed Chianti Classico wine, enjoy an authentic Italian lunch at a Tuscan farm and tour the region’s best wineries.

Numbers are limited to eight people on your small-group trip, ensuring you'll receive personalized attention from your guide.

from 140 Euro

Half-Day Horseback Ride in Tuscany

Discover Tuscany on horseback! Ride through native woods, medieval villages, and blooming meadows on this small-group horseback tour for experienced and intermediate experience levels.

from 50 Euro

Leonardo da Vinci Museum Entrance Ticket in Florence

The Museum is dedicated to the thought and the works of Leonardo da Vinci and it is situated in the old town centre of Florence, 200 meters away from the Cathedral and very close to the Gallery of the Academy. Inside they are exposed working and testable reproductions of “Leonardo’s Machines” drawn from the famous “Da Vinci Codes”.

from 7 Euro

Skip the Line: Florence Duomo with Brunelleschi's Dome Climb

Skip the entrance lines and climb to the top of Brunelleschi's Dome with an expert guide! Majestically dominating the city skyline, the terracotta dome of Basilica di Santa Maria del Fiore (or Florence Duomo, as it’s more commonly known) is easily Florence's most iconic attraction. After experiencing this masterpiece of architectural genius, take a trip to the Baptistery a most beautiful building dedicated to Saint John that used to baptized Florentine citizens.

from 67,5 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku