Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Ribollita

  • Ribollita, czyli toskańska zupa warzywna z jajkami w koszulkach

    Ilość porcji: 6
    Przygotowanie: 50 min 
    Stopień trudności: 1/3

    Składniki

    RIBOLLITA:
    200 g czarnego jarmużu, drobno siekanego
    2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
    1 mały fenkuł, pokrojony w cienkie plasterki
    2 gałązki selera naciowego, pokrojone
    1 puszka (400 g) fasolki cannellini
    1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
    1 liść laurowy
    1 gałązka rozmarynu
    1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    1,25 l bulionu warzywnego
    sól i pieprz
    przyprawa chili lub pieprz z Espelette
    oliwa

    JAJKA W KOSZULKACH:
    kilka kromek chleba na zakwasie
    6 ekologicznych jaj 
    ocet

    Wykonanie
    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę.
    2. Dodać cebulę, czosnek, seler naciowy, marchewkę i fenkuł oraz liść laurowy i rozmaryn. Podsmażać aż cebulka będzie miękka i rumiana.
    3. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki i bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia.
    4. Zmniejszyć temperaturę i gotować przez około 25 min (warzywa powinny być miękkie ale jędrne).
    5. Dodać jarmuż i gotować przez kolejnych kilka minut.
    6. Osączyć i przelać wodą fasolkę cannellini. Dodać do garnka i znów doprowadzić do wrzenia.
    7. Zostawić na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, chili lub pieprzem z Espelette.
    8. Jajka w koszulkach zacząć robić gdy zupa jest gotowa.
    9. Wlać troszkę wody do małego garnka. Dodać do wody odrobinę octu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć temperaturę tak aby płyn był na granicy wrzenia.
    10. Wbić pierwsze jajko do małego naczynia.
    11. Zamieszać wodę tak, aby łagodnie wirowała.
    12. Delikatnie umieścić jajko w lekko gotującej się wodzie.
    13. Gotować przez około 3 min.
    14. Wyjąć perforowaną łyżką i osuszyć na papierowym ręczniku.
    15. Powtórzyć z pozostałymi jajami.
    16. Nalać zupę na głęboki talerz. Na wierzchu położyć kromkę chleba.
    17. Na każdej kromce umieścić jajko w koszulce i doprawić do smaku.
    18. Jeść od razu!

    Przepis z: The Flexitarian
    https://theflexitarian.co.uk/recipe-items/ribollita-with-poached-eggs-vegetarian/

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Wifi everywhere in Siena

Enjoy unlimited internet everywhere in Siena with 4G-LTE Pocket WiFi. Stay connected anytime and avoid data roaming charges for your next travel in Italy.

from 76 Euro

Skip the Line: Small-Group Florence Uffizi Gallery Walking Tour

Skip the line at Florence’s Uffizi Gallery to witness its key masterpieces on this 1.5-hour small-group tour. Avoid the long entrance lines and, with an art-expert guide, admire paintings by masters including Leonardo da Vinci, Botticelli and Michelangelo, plus select other works. Ogle Botticelli’s ‘Birth of Venus’, Vinci’s ‘Annunciation’ and more as your guide unpicks their meaning and the genius of their creators. Plus, visit the Uffizi's rooftop terrace to admire the splendid city views.
Enjoy a more intimate experience on this small-group tour, limited to 20 people at most.

from 44 Euro

Private Full-Day Independent Tour to Siena and San Gimignano from Florence

Have a fascinating discovery of the Medieval towns of Siena and San Gimignano, two enchanting and perfectly preserved Tuscan gems, both declared UNESCO World Heritage Sites.
Sit on your luxury chauffeured vehicle and start a relaxing and comfortable journey along the celebtrated Tuscan roads, surrounded by a marvelous countryside.

from 91 Euro

Palazzo Vecchio Morning Guided Tour

Explore the historic seat of the Medici family's government with this 1.5-hour small-group guided tour of the Palazzo Vecchio in Florence. Learn about the secrets hidden in its rooms and halls, some of which were the setting for Dan Brown's novel, 'Inferno.'

from 36,99 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku