Zadzwoń do nas: +48 223079889
Adres email
Hasło

Ribollita

  • Ribollita, czyli toskańska zupa warzywna z jajkami w koszulkach

    Ilość porcji: 6
    Przygotowanie: 50 min 
    Stopień trudności: 1/3

    Składniki

    RIBOLLITA:
    200 g czarnego jarmużu, drobno siekanego
    2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
    1 mały fenkuł, pokrojony w cienkie plasterki
    2 gałązki selera naciowego, pokrojone
    1 puszka (400 g) fasolki cannellini
    1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
    1 liść laurowy
    1 gałązka rozmarynu
    1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    1,25 l bulionu warzywnego
    sól i pieprz
    przyprawa chili lub pieprz z Espelette
    oliwa

    JAJKA W KOSZULKACH:
    kilka kromek chleba na zakwasie
    6 ekologicznych jaj 
    ocet

    Wykonanie
    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę.
    2. Dodać cebulę, czosnek, seler naciowy, marchewkę i fenkuł oraz liść laurowy i rozmaryn. Podsmażać aż cebulka będzie miękka i rumiana.
    3. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki i bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia.
    4. Zmniejszyć temperaturę i gotować przez około 25 min (warzywa powinny być miękkie ale jędrne).
    5. Dodać jarmuż i gotować przez kolejnych kilka minut.
    6. Osączyć i przelać wodą fasolkę cannellini. Dodać do garnka i znów doprowadzić do wrzenia.
    7. Zostawić na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, chili lub pieprzem z Espelette.
    8. Jajka w koszulkach zacząć robić gdy zupa jest gotowa.
    9. Wlać troszkę wody do małego garnka. Dodać do wody odrobinę octu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć temperaturę tak aby płyn był na granicy wrzenia.
    10. Wbić pierwsze jajko do małego naczynia.
    11. Zamieszać wodę tak, aby łagodnie wirowała.
    12. Delikatnie umieścić jajko w lekko gotującej się wodzie.
    13. Gotować przez około 3 min.
    14. Wyjąć perforowaną łyżką i osuszyć na papierowym ręczniku.
    15. Powtórzyć z pozostałymi jajami.
    16. Nalać zupę na głęboki talerz. Na wierzchu położyć kromkę chleba.
    17. Na każdej kromce umieścić jajko w koszulce i doprawić do smaku.
    18. Jeść od razu!

    Przepis z: The Flexitarian
    https://theflexitarian.co.uk/recipe-items/ribollita-with-poached-eggs-vegetarian/

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Florence Uffizi Tour for Beginners

Get ready to discover one of the most fascinating art museums in the world—Florence's Uffizi Gallery. With a local guide, you'll have the ability to skip the line entrance line before exploring the important artwork inside.

from 129 Euro

Flavors of Lucca Small Group Tour with Food Tasting and Wine

To live like a local is to eat like a local. This tour is going to show you how to drink and dine as locals do in Lucca, with a dash of history thrown in along the way. Sweet bread with raisins, sheep’s cheese, prosciutto, salami, olive oil, chocolate, wine, beer, cappuccino… what more could you want on a yummy Italian food tour?

from 61 Euro

Florence's Accademia Gallery Priority Entrance Ticket

Devote as much time as you wish to the exploration of one of the best museums in Florence. Welcoming hundreds of thousands of visitors annually, the "Accademia" is busy all year round so it’s worth planning your visit! Admire its biggest treasures like the enthralling statues of Renaissance famous artists such as Michelangelo's David and many others like Sandro Botticelli and Domenico Ghirlandaio. Enjoy the crooked streets of Florence set in the rolling hills of Tuscany as you learn about the stories, the art, and the unique historical heritage.

from 29 Euro

Montalcino Wine Tasting with Light Lunch

Visit a famous estate in the Siena region and discover all about the fascinating world of wines. Visit the charming cellar with and expert guide and discover all the secrets about wine making. Enjoy the glorious aromas and flavors with a special wine tasting, toasting with your friends and family.

from 59 Euro
Wyszukiwarka willi