+48 223079889

Zarejestruj się


Ribollita

  • Ribollita, czyli toskańska zupa warzywna z jajkami w koszulkach

    Ilość porcji: 6
    Przygotowanie: 50 min 
    Stopień trudności: 1/3

    Składniki

    RIBOLLITA:
    200 g czarnego jarmużu, drobno siekanego
    2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
    1 mały fenkuł, pokrojony w cienkie plasterki
    2 gałązki selera naciowego, pokrojone
    1 puszka (400 g) fasolki cannellini
    1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
    1 liść laurowy
    1 gałązka rozmarynu
    1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    1,25 l bulionu warzywnego
    sól i pieprz
    przyprawa chili lub pieprz z Espelette
    oliwa

    JAJKA W KOSZULKACH:
    kilka kromek chleba na zakwasie
    6 ekologicznych jaj 
    ocet

    Wykonanie
    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę.
    2. Dodać cebulę, czosnek, seler naciowy, marchewkę i fenkuł oraz liść laurowy i rozmaryn. Podsmażać aż cebulka będzie miękka i rumiana.
    3. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki i bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia.
    4. Zmniejszyć temperaturę i gotować przez około 25 min (warzywa powinny być miękkie ale jędrne).
    5. Dodać jarmuż i gotować przez kolejnych kilka minut.
    6. Osączyć i przelać wodą fasolkę cannellini. Dodać do garnka i znów doprowadzić do wrzenia.
    7. Zostawić na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, chili lub pieprzem z Espelette.
    8. Jajka w koszulkach zacząć robić gdy zupa jest gotowa.
    9. Wlać troszkę wody do małego garnka. Dodać do wody odrobinę octu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć temperaturę tak aby płyn był na granicy wrzenia.
    10. Wbić pierwsze jajko do małego naczynia.
    11. Zamieszać wodę tak, aby łagodnie wirowała.
    12. Delikatnie umieścić jajko w lekko gotującej się wodzie.
    13. Gotować przez około 3 min.
    14. Wyjąć perforowaną łyżką i osuszyć na papierowym ręczniku.
    15. Powtórzyć z pozostałymi jajami.
    16. Nalać zupę na głęboki talerz. Na wierzchu położyć kromkę chleba.
    17. Na każdej kromce umieścić jajko w koszulce i doprawić do smaku.
    18. Jeść od razu!

    Przepis z: The Flexitarian
    https://theflexitarian.co.uk/recipe-items/ribollita-with-poached-eggs-vegetarian/

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

The Best of Tuscany in 4 days for 18 - 39's

Discover the best of Tuscany on this 4-day tour for young adventure seekers 18-39! Lead by a team of passionate, local experts, this tour has the perfect combination of fun activities and leisure for each traveller to receive a one-of-a-kind experience. So get an exciting, authentic experience by visiting: FLORENCE, PISA, CINQUE TERRE, SAN GIMIGNANO and the CHIANTI REGION!

from 320 Euro

Horseback Riding Tour with winery visit from Florence

Getting in tune with such an intelligent animal like a horse is rejuvenating for body and soul: cross the Chianti countryside paths led by an expert guide, admire those world famous hills covered by olive groves and vineyards and get in tune with nature, your horse and yourself.
Highlights:
• Private tour for couple or small groups
• Horse riding between vineyards and olive groves
• Transfer by car to the winery where the experience takes place
• Tuscan meal + 4 wine tastings
• Return to our agreed meeting point or drop off to your hotel
• Languages: Italian, English and Spanish on request

from 135 Euro

Siena with Palio’s Contrada, San Gimignano and Chianti, Day Trip from Florence with Wines and Food Tasting

Visit two highlights of Tuscany, the charming cities of Siena, San Gimignano and Monteriggioni, on an action-packed day trip from Florence. After traveling through the gorgeous Chianti countryside, visit the old town of Siena with its historic city centre. Learn about Siena’s famous 'contrades' neighborhoods on a visit to one of the city's contrada museums, and then head to San Gimignano. Round out your day by visiting ancient cellars and sampling delicious local wine and snacks with a stop in a typical winery and then in the Chianti area.

from 54 Euro

Self-Drive Vintage Vespa Tour with Tuscan Gourmet Lunch

Get into the Tuscan countryside with this fun 5.5-hour self-drive vintage Vespa tour from Florence, including a picnic lunch and wine tasting. This exclusive opportunity is perfect for anyone wanting to escape the congestion and crowds of the city. Enjoy the crisp and fresh air as you tour the soft rolling Tuscan hills on Vespas. The Renaissance painters chose these landscapes for a reason, and you will wholeheartedly agree.

from 153,06 Euro
Zapytaj o wille