Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Ribollita

  • Ribollita, czyli toskańska zupa warzywna z jajkami w koszulkach

    Ilość porcji: 6
    Przygotowanie: 50 min 
    Stopień trudności: 1/3

    Składniki

    RIBOLLITA:
    200 g czarnego jarmużu, drobno siekanego
    2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
    1 mały fenkuł, pokrojony w cienkie plasterki
    2 gałązki selera naciowego, pokrojone
    1 puszka (400 g) fasolki cannellini
    1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
    1 liść laurowy
    1 gałązka rozmarynu
    1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    1,25 l bulionu warzywnego
    sól i pieprz
    przyprawa chili lub pieprz z Espelette
    oliwa

    JAJKA W KOSZULKACH:
    kilka kromek chleba na zakwasie
    6 ekologicznych jaj 
    ocet

    Wykonanie
    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę.
    2. Dodać cebulę, czosnek, seler naciowy, marchewkę i fenkuł oraz liść laurowy i rozmaryn. Podsmażać aż cebulka będzie miękka i rumiana.
    3. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki i bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia.
    4. Zmniejszyć temperaturę i gotować przez około 25 min (warzywa powinny być miękkie ale jędrne).
    5. Dodać jarmuż i gotować przez kolejnych kilka minut.
    6. Osączyć i przelać wodą fasolkę cannellini. Dodać do garnka i znów doprowadzić do wrzenia.
    7. Zostawić na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, chili lub pieprzem z Espelette.
    8. Jajka w koszulkach zacząć robić gdy zupa jest gotowa.
    9. Wlać troszkę wody do małego garnka. Dodać do wody odrobinę octu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć temperaturę tak aby płyn był na granicy wrzenia.
    10. Wbić pierwsze jajko do małego naczynia.
    11. Zamieszać wodę tak, aby łagodnie wirowała.
    12. Delikatnie umieścić jajko w lekko gotującej się wodzie.
    13. Gotować przez około 3 min.
    14. Wyjąć perforowaną łyżką i osuszyć na papierowym ręczniku.
    15. Powtórzyć z pozostałymi jajami.
    16. Nalać zupę na głęboki talerz. Na wierzchu położyć kromkę chleba.
    17. Na każdej kromce umieścić jajko w koszulce i doprawić do smaku.
    18. Jeść od razu!

    Przepis z: The Flexitarian
    https://theflexitarian.co.uk/recipe-items/ribollita-with-poached-eggs-vegetarian/

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Cinque Terre Small Group Guided Tour from Florence

Discover the breathtaking area of Cinque Terre, a UNESCO Heritage site, visiting four of the five villages; departing from Florence, in a small group of max 15 participants, and using the right size vehicle, you’ll be able to reach directly the first of the villages. Moving by train (tickets included), just in one direction, to maximize your time/comfort, and with the assistance of an expert local guide, discover the beauties of Riomaggiore, Manarola and Vernazza. In Monterosso free time for lunch (not included), shopping or relax on the beach; in the afternoon you will meet your driver directly in Monterosso, to come back to Florence.

from 159 Euro

Wine Tasting Tour in a Historical Wine Cellar

Guided tour of a historical 18th century wine cellar in the heart of Tuscany followed by a tasting of best local DOCG Wines and traditional food. Nice location in a medieval ex-convent near San Gimignano, great wine, delicious organic food, local farmers and a lot of fun. Specialized in big and small groups - up to 100 people.

from 12 Euro

Livorno Private Shore Excursion of Chianti and San Gimignano

Customised Chianti and San Gimignano shore excursion from the port of Livorno for the discerning traveller seeking an authentic Italian experience on a small group tour with only the very best of English speaking driver guides. Discover Italy 'close up' in a Mercedes minivan of up to 8 people that takes you into the very heart of the beautiful Tuscan countryside. Get the most of your time ashore to explore both the enchanting towered hilltop town of San Gimignano and discover delightful Chianti villages as you enjoy some of the best wines this area has to offer.

from 740 Euro

Florence Walking Tour with Ice-Cream or Chocolate and a Multimedia Show

Get the best introduction to Florence with your expert local tour guide, who is native in Florence. With your private tour, you'll explore the whole city center (that is part of the World Heritage by UNESCO)  You'll discover the city's most important places, including squares, churches, and palaces, and learn about prominent families and great protagonists while you stroll down medieval streets, around the Duomo, and across the Ponte Vecchio. You will visit some special places out of the classic walking tours, discovering hidden corners, unexpected details, curiosities and secret places. You will also have time to stop to enjoy a great ice-cream during summer, while in winter you can enjoy a cappuccino and chocolate tasting. At the end of the tour you'll take your time to enjoy the best multimedia experience of the city: Da Vinci Experience, with the unique section of Leonardo's machines (4 pieces in 1:1 scale, 8 pieces smaller but reproduced with absolute fidelity).

from 280 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku