+48 223079889

Zaloguj się


Ribollita

  • Ribollita, czyli toskańska zupa warzywna z jajkami w koszulkach

    Ilość porcji: 6
    Przygotowanie: 50 min 
    Stopień trudności: 1/3

    Składniki

    RIBOLLITA:
    200 g czarnego jarmużu, drobno siekanego
    2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
    1 mały fenkuł, pokrojony w cienkie plasterki
    2 gałązki selera naciowego, pokrojone
    1 puszka (400 g) fasolki cannellini
    1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
    1 liść laurowy
    1 gałązka rozmarynu
    1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    1,25 l bulionu warzywnego
    sól i pieprz
    przyprawa chili lub pieprz z Espelette
    oliwa

    JAJKA W KOSZULKACH:
    kilka kromek chleba na zakwasie
    6 ekologicznych jaj 
    ocet

    Wykonanie
    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę.
    2. Dodać cebulę, czosnek, seler naciowy, marchewkę i fenkuł oraz liść laurowy i rozmaryn. Podsmażać aż cebulka będzie miękka i rumiana.
    3. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki i bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia.
    4. Zmniejszyć temperaturę i gotować przez około 25 min (warzywa powinny być miękkie ale jędrne).
    5. Dodać jarmuż i gotować przez kolejnych kilka minut.
    6. Osączyć i przelać wodą fasolkę cannellini. Dodać do garnka i znów doprowadzić do wrzenia.
    7. Zostawić na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, chili lub pieprzem z Espelette.
    8. Jajka w koszulkach zacząć robić gdy zupa jest gotowa.
    9. Wlać troszkę wody do małego garnka. Dodać do wody odrobinę octu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć temperaturę tak aby płyn był na granicy wrzenia.
    10. Wbić pierwsze jajko do małego naczynia.
    11. Zamieszać wodę tak, aby łagodnie wirowała.
    12. Delikatnie umieścić jajko w lekko gotującej się wodzie.
    13. Gotować przez około 3 min.
    14. Wyjąć perforowaną łyżką i osuszyć na papierowym ręczniku.
    15. Powtórzyć z pozostałymi jajami.
    16. Nalać zupę na głęboki talerz. Na wierzchu położyć kromkę chleba.
    17. Na każdej kromce umieścić jajko w koszulce i doprawić do smaku.
    18. Jeść od razu!

    Przepis z: The Flexitarian
    https://theflexitarian.co.uk/recipe-items/ribollita-with-poached-eggs-vegetarian/

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Pistoia: private walking tour with a local guide

Come visit Pistoia, a picturesque and typical Italian medieval city which is luckily still quite far from the tourist radar. With a private guide you'll visit the most important and beautiful sites of this well-preserved and charming Tuscan city.

from €249

Private Tour: Florence to Siena, Montalcino and Val D'Orcia Area

Enjoy a full day of exploring the landscapes and artistic small towns Tuscany offers with this private 10-hour trip to Siena, Montalcino and Val D'Orcia (Montepulciano or Pienza) from Florence. 
Wine Tasting in the Tuscany countryside included!
Visit each city in a self-guided fashion at your leisure, with transportation taken care of.
Upgradable with a local private licensed guide.
Pick up and drop off will be at your accommodation in Florence.

from €130

Local market visit and private cooking class at a Cesarina's home in Florence

Visit the vibrant local market and the  traditional food shops with the Cesarina and immerse yourself in a private cooking class at the Cesarina's home,  learn the secrets of the most famous dishes of Florentine cuisine and taste the fruit of your labour accompanied by a glass of local wine.
During the lesson the Cesarina will reveal the tricks of the trade of 3 authentic Florentine recipes. Have fun putting your cooking skills to the test. Each participant will have a workstation equipped with utensils and all the ingredients to make the dishes. Then, taste everything you have prepared accompanied by a selection of red and white local wines.
Le Cesarine is Italy’s oldest network of 600+ home cooks all over the country in more than 120 cities. They are passionate and welcoming hosts that open the doors of their own homes to curious travellers for immersive culinary experiences.

from €215

4 days: Tuscan Wine Collector tour-A multi-day package experience 4 wine lovers!

4 days: Tuscan Wine Collector tour
A multi-day package experience for wine lovers! Exploring the top wine-producing areas, while staying in a luxury five-star accommodation selected by our staff.
This exclusive 4-days tour will make you discover Tuscany, from the sweet Chianti hills to the Medieval towns of Siena, San Gimignano, Monteriggioni, Montalcino and Montepulciano, with 4 days immersed in the Tuscan wine world. Explore the area through a tour among the vineyards and amazing cellars of the tuscan wine producers. Our guests will appreciate the opportunity to purchase rare bottles of wine, directly from the producers. The perfect tour for wine collectors!

from €3,000
Zapytaj o wille