Zadzwoń do nas: +48 223079889
Adres email
Hasło

Ribollita

  • Ribollita, czyli toskańska zupa warzywna z jajkami w koszulkach

    Ilość porcji: 6
    Przygotowanie: 50 min 
    Stopień trudności: 1/3

    Składniki

    RIBOLLITA:
    200 g czarnego jarmużu, drobno siekanego
    2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
    1 mały fenkuł, pokrojony w cienkie plasterki
    2 gałązki selera naciowego, pokrojone
    1 puszka (400 g) fasolki cannellini
    1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
    1 liść laurowy
    1 gałązka rozmarynu
    1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    1,25 l bulionu warzywnego
    sól i pieprz
    przyprawa chili lub pieprz z Espelette
    oliwa

    JAJKA W KOSZULKACH:
    kilka kromek chleba na zakwasie
    6 ekologicznych jaj 
    ocet

    Wykonanie
    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę.
    2. Dodać cebulę, czosnek, seler naciowy, marchewkę i fenkuł oraz liść laurowy i rozmaryn. Podsmażać aż cebulka będzie miękka i rumiana.
    3. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki i bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia.
    4. Zmniejszyć temperaturę i gotować przez około 25 min (warzywa powinny być miękkie ale jędrne).
    5. Dodać jarmuż i gotować przez kolejnych kilka minut.
    6. Osączyć i przelać wodą fasolkę cannellini. Dodać do garnka i znów doprowadzić do wrzenia.
    7. Zostawić na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, chili lub pieprzem z Espelette.
    8. Jajka w koszulkach zacząć robić gdy zupa jest gotowa.
    9. Wlać troszkę wody do małego garnka. Dodać do wody odrobinę octu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć temperaturę tak aby płyn był na granicy wrzenia.
    10. Wbić pierwsze jajko do małego naczynia.
    11. Zamieszać wodę tak, aby łagodnie wirowała.
    12. Delikatnie umieścić jajko w lekko gotującej się wodzie.
    13. Gotować przez około 3 min.
    14. Wyjąć perforowaną łyżką i osuszyć na papierowym ręczniku.
    15. Powtórzyć z pozostałymi jajami.
    16. Nalać zupę na głęboki talerz. Na wierzchu położyć kromkę chleba.
    17. Na każdej kromce umieścić jajko w koszulce i doprawić do smaku.
    18. Jeść od razu!

    Przepis z: The Flexitarian
    https://theflexitarian.co.uk/recipe-items/ribollita-with-poached-eggs-vegetarian/

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

THE BEST FLORENCE PALACE: PITTI AND BOBOLI GARDEN

Skip the line with our professional tour guide and discover the treasures hosted in the royal palace of the city: 
Pitti Palace- the house of three dynasties, Medici, Lorena and Savoia. A sumptuous royal palace with its amazing garden and collections that will leave you withour words!

Includes: ticket of the museum, priority entrance, professional English speaking guide. 

from 95 Euro

Uffizi Gallery of Florence Skip the Line Small Group Guided Museum Tour

World-famous artists like Michelangelo and da Vinci all spent time in Florence, where their work is still proudly on display at the Uffizi. See why this gallery is the most visited museum in Italy on this 2 to 2.5 hour semi-private tour welcoming up to seven guests.

from 75 Euro

Guided tour of the Uffizi Gallery - SMALL GROUP

The Uffizi Gallery hosts the biggest collection of Renaissance paintings in the world.
Our tour lasts about 2,5 hours and will make you discover the secrets behind Botticelli and Leonardo da Vinci paintings, and many other artists, together as the history of the Medici family.
Enjoy the view from the panoramic terrace overlooking Florence!

from 69 Euro

Historic Florentine Dinner Feast with Authentic Renaissance Food Recreation and Revival

Prepared by a professional chef and culinary archaeologist, experience a dinner with flavors and scents from Florence’s ancient tables.
Smell the spices that were traded by Renaissance merchants and feast on stuffed breads and pasta as history comes to life on your plate.
This dining experience takes place in a private “closed-door restaurant” tucked away in the ancient Oltrarno neighborhood. A maximum of 12 people will gather at an intimate communal table with candles.

from 48 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku