Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Toskańska duszona wieprzowina

  • Toskańska duszona wieprzowina

    Ilość porcji: 6
    Czas gotowania: 6-8 godzin w w wolnowarze
    Stopień trudności: 1/3

    Składniki
    250 g suchej fasoli cannellini
    kawałek boczku wieprzowego (ok. 400 g)
    2 duże cebule
    3 marchewki
    4 pomidory
    2 młode cukinie
    2 ząbki czosnku
    3 łyżeczki półsuchej szałwi
    świeżo mielona sól i pieprz
    1 puszka pomidorów
    1 szklanka białego wina Chianti

    Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Czas moczenia będzie zależał od wybranej metody gotowania: zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, moją fasolę należało moczyć przez 12 godzin, ale ja miałam zamiar ją gotować przez kilka godzin w wolnowarze, więc moczyłam ją tylko przez 3 godziny.
    Odlać wodę, przepłukać fasolę, po czym wsypać na dno wolnowara. Obrać marchew i cebulę, pokroić na duże kawałki i ułożyć na fasoli przy ściankach naczynia.
    Pokroić pomidory w ćwiartki, a cukinię w spore kawałki, i wsypać do naczynia.
    Przepuścić czosnek przez praskę i zmieszać z szałwią. Natrzeć powstałą pastą boczek wieprzowy i włożyć do wolnowara.
    Wlać szklankę wina Chianti (ja użyłam białego, bo miałam otwartą buteleczkę, ale może być też czerwone). Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 5 godzin w temperaturze „wysokiej”, 8 godzin w „niskiej” lub według własnych upodobań - przy gotowaniu w wolnowarze czas nie odgrywa kluczowej roli!
    Ja na parę godzin przed końcem gotowania dodałam puszkę pomidorów - użyłam ćwiartek pomidorów Cirio, bo są grubsze niż pomidory krojone. Można też w razie potrzeby dodać więcej wody (lub wina), ale wolnowar zatrzymuje wilgoć w naczyniu, więc zwykle do potraw nie trzeba dodawać dużej ilości płynu.
    Gdy wieprzowina się ugotuje i zacznie rozpadać, mniej więcej co pół godziny należy potrawę zamieszać, żeby połączyć poszczególne smaki, a wszystkie składniki pokryć gęstym pomidorowym sosem. Podawać z chrupiącym chlebem, który świetnie się przyda do wycierania resztek sosu z talerza!

    Przepis autorstwa Cheryl Pasquier
    http://madhousefamilyreviews.blogspot.co.uk/2016/09/madhouse-recipe-tuscan-slow-cooked-pork-and-beans.html

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Perfume Masterclass in Florence: Make your Own Personal Fragrance

Meet your master perfumer and learn the techniques and the secrets of the historical Florentine alchemy tradition. The lesson will take place in a historic, atmospheric workshop where you will learn all the secrets of the trade and where you will have the chance to make your own bespoke personal fragrance.

from 70 Euro

Museo Novecento Private Tour

After 50 years of projects, Florence finally opened its Museum of the twentieth century!
Surprisingly in such a place of the city of glorious past of mankind: the St. Paul's Hospital. A place for pilgrims and a school for poor girls. It was one of the first schools for girls in the world, under the Grand Duke Peter Leopold of Habsburg, in the eighteenth century, which is why they also call this building "Leopoldine", as it was the name of the school.

from 45 Euro

Cooking Class in Chianti: Recipes and Secrets of the Real Italian Cuisine

By learning from the real Tuscan cuisine you will take home the secrets of Tagliatelle with the meat sauce, the authentic tomato Bruschetta and the famous Tiramisù.

Highlights:

  • Private tour for small groups
  • Departure from an agreed meeting point or pick-up to your hotel
  • Cooking Class + Food tastings
  • Return to agree meeting point
  • About 3 hours experience
  • Languages: Italian, English + French and Spanish on request

from 170 Euro

Florence Fashion and Design Boutiques Walking Tour

On this 3-hour walk through lesser-known areas of Florence, an expert personal shopper will take you to various boutiques and small design studios to see the making of items like precious jewels, handmade dresses, fragrances and more. 

from 79 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku