Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Toskańska duszona wieprzowina

  • Toskańska duszona wieprzowina

    Ilość porcji: 6
    Czas gotowania: 6-8 godzin w w wolnowarze
    Stopień trudności: 1/3

    Składniki
    250 g suchej fasoli cannellini
    kawałek boczku wieprzowego (ok. 400 g)
    2 duże cebule
    3 marchewki
    4 pomidory
    2 młode cukinie
    2 ząbki czosnku
    3 łyżeczki półsuchej szałwi
    świeżo mielona sól i pieprz
    1 puszka pomidorów
    1 szklanka białego wina Chianti

    Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Czas moczenia będzie zależał od wybranej metody gotowania: zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, moją fasolę należało moczyć przez 12 godzin, ale ja miałam zamiar ją gotować przez kilka godzin w wolnowarze, więc moczyłam ją tylko przez 3 godziny.
    Odlać wodę, przepłukać fasolę, po czym wsypać na dno wolnowara. Obrać marchew i cebulę, pokroić na duże kawałki i ułożyć na fasoli przy ściankach naczynia.
    Pokroić pomidory w ćwiartki, a cukinię w spore kawałki, i wsypać do naczynia.
    Przepuścić czosnek przez praskę i zmieszać z szałwią. Natrzeć powstałą pastą boczek wieprzowy i włożyć do wolnowara.
    Wlać szklankę wina Chianti (ja użyłam białego, bo miałam otwartą buteleczkę, ale może być też czerwone). Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 5 godzin w temperaturze „wysokiej”, 8 godzin w „niskiej” lub według własnych upodobań - przy gotowaniu w wolnowarze czas nie odgrywa kluczowej roli!
    Ja na parę godzin przed końcem gotowania dodałam puszkę pomidorów - użyłam ćwiartek pomidorów Cirio, bo są grubsze niż pomidory krojone. Można też w razie potrzeby dodać więcej wody (lub wina), ale wolnowar zatrzymuje wilgoć w naczyniu, więc zwykle do potraw nie trzeba dodawać dużej ilości płynu.
    Gdy wieprzowina się ugotuje i zacznie rozpadać, mniej więcej co pół godziny należy potrawę zamieszać, żeby połączyć poszczególne smaki, a wszystkie składniki pokryć gęstym pomidorowym sosem. Podawać z chrupiącym chlebem, który świetnie się przyda do wycierania resztek sosu z talerza!

    Przepis autorstwa Cheryl Pasquier
    http://madhousefamilyreviews.blogspot.co.uk/2016/09/madhouse-recipe-tuscan-slow-cooked-pork-and-beans.html

Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku