Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Witamy, zarejestruj się
Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Toskańska duszona wieprzowina

  • Toskańska duszona wieprzowina

    Ilość porcji: 6
    Czas gotowania: 6-8 godzin w w wolnowarze
    Stopień trudności: 1/3

    Składniki
    250 g suchej fasoli cannellini
    kawałek boczku wieprzowego (ok. 400 g)
    2 duże cebule
    3 marchewki
    4 pomidory
    2 młode cukinie
    2 ząbki czosnku
    3 łyżeczki półsuchej szałwi
    świeżo mielona sól i pieprz
    1 puszka pomidorów
    1 szklanka białego wina Chianti

    Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Czas moczenia będzie zależał od wybranej metody gotowania: zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, moją fasolę należało moczyć przez 12 godzin, ale ja miałam zamiar ją gotować przez kilka godzin w wolnowarze, więc moczyłam ją tylko przez 3 godziny.
    Odlać wodę, przepłukać fasolę, po czym wsypać na dno wolnowara. Obrać marchew i cebulę, pokroić na duże kawałki i ułożyć na fasoli przy ściankach naczynia.
    Pokroić pomidory w ćwiartki, a cukinię w spore kawałki, i wsypać do naczynia.
    Przepuścić czosnek przez praskę i zmieszać z szałwią. Natrzeć powstałą pastą boczek wieprzowy i włożyć do wolnowara.
    Wlać szklankę wina Chianti (ja użyłam białego, bo miałam otwartą buteleczkę, ale może być też czerwone). Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 5 godzin w temperaturze „wysokiej”, 8 godzin w „niskiej” lub według własnych upodobań - przy gotowaniu w wolnowarze czas nie odgrywa kluczowej roli!
    Ja na parę godzin przed końcem gotowania dodałam puszkę pomidorów - użyłam ćwiartek pomidorów Cirio, bo są grubsze niż pomidory krojone. Można też w razie potrzeby dodać więcej wody (lub wina), ale wolnowar zatrzymuje wilgoć w naczyniu, więc zwykle do potraw nie trzeba dodawać dużej ilości płynu.
    Gdy wieprzowina się ugotuje i zacznie rozpadać, mniej więcej co pół godziny należy potrawę zamieszać, żeby połączyć poszczególne smaki, a wszystkie składniki pokryć gęstym pomidorowym sosem. Podawać z chrupiącym chlebem, który świetnie się przyda do wycierania resztek sosu z talerza!

    Przepis autorstwa Cheryl Pasquier
    http://madhousefamilyreviews.blogspot.co.uk/2016/09/madhouse-recipe-tuscan-slow-cooked-pork-and-beans.html

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Cooking Class at an Estate on the Tuscan Hills

Welcome to the estate of a famous boutique winery on the Tuscan hills. The family-owners offer this hands-on cooking class at their mansion, and invite you to join the estate for a lesson in the kitchen.

from 99 Euro

Volterra Day Trip from Florence with Wine Tasting and Tuscan Lunch

Immerse yourself in Tuscan history with this 9-hour day trip from Florence to Volterra, including lunch and a wine tasting. Learn about ancient Etrusan history. See Voletrra's cathedral, Medici fortress, Palazzo dei Prior, and more. Admire the gorgeous countryside. Taste some great local wines and experience a full Tuscan lunch made with traditional recipes.

from 199 Euro

Self-Drive Vintage Vespa Tour at Sunset Wine Tasting

Combine the romance of a Tuscan sunset with the thrill of driving a Vespa scooter with this 5.5-hour self-drive sunset Vespa tour from Florence. Ride through the Tuscan hills until you reach a 15th-century villa. Enjoy a wine tasting experience, sampling some cheese and cured meats, as you watch the sunset.

from 112,41 Euro

Bohemian Oltrarno Walking Tour with Olive Oil Tasting

Get out of the crowds and let's venture across the river in Florence. Start with a nice walk through the most exclusive "made in Italy" street of the city: Via Tornabuoni, cross the bridge and get into the city’s most characteristic artisan neighborhood: the Oltrarno, which literally means “beyond the Arno river.” Be ready to experience the real Dolce Vita visiting this pintoresque neighborhood where you will get to taste some traditional olive oil!

from 49 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku