Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Toskańska duszona wieprzowina

  • Toskańska duszona wieprzowina

    Ilość porcji: 6
    Czas gotowania: 6-8 godzin w w wolnowarze
    Stopień trudności: 1/3

    Składniki
    250 g suchej fasoli cannellini
    kawałek boczku wieprzowego (ok. 400 g)
    2 duże cebule
    3 marchewki
    4 pomidory
    2 młode cukinie
    2 ząbki czosnku
    3 łyżeczki półsuchej szałwi
    świeżo mielona sól i pieprz
    1 puszka pomidorów
    1 szklanka białego wina Chianti

    Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Czas moczenia będzie zależał od wybranej metody gotowania: zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, moją fasolę należało moczyć przez 12 godzin, ale ja miałam zamiar ją gotować przez kilka godzin w wolnowarze, więc moczyłam ją tylko przez 3 godziny.
    Odlać wodę, przepłukać fasolę, po czym wsypać na dno wolnowara. Obrać marchew i cebulę, pokroić na duże kawałki i ułożyć na fasoli przy ściankach naczynia.
    Pokroić pomidory w ćwiartki, a cukinię w spore kawałki, i wsypać do naczynia.
    Przepuścić czosnek przez praskę i zmieszać z szałwią. Natrzeć powstałą pastą boczek wieprzowy i włożyć do wolnowara.
    Wlać szklankę wina Chianti (ja użyłam białego, bo miałam otwartą buteleczkę, ale może być też czerwone). Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 5 godzin w temperaturze „wysokiej”, 8 godzin w „niskiej” lub według własnych upodobań - przy gotowaniu w wolnowarze czas nie odgrywa kluczowej roli!
    Ja na parę godzin przed końcem gotowania dodałam puszkę pomidorów - użyłam ćwiartek pomidorów Cirio, bo są grubsze niż pomidory krojone. Można też w razie potrzeby dodać więcej wody (lub wina), ale wolnowar zatrzymuje wilgoć w naczyniu, więc zwykle do potraw nie trzeba dodawać dużej ilości płynu.
    Gdy wieprzowina się ugotuje i zacznie rozpadać, mniej więcej co pół godziny należy potrawę zamieszać, żeby połączyć poszczególne smaki, a wszystkie składniki pokryć gęstym pomidorowym sosem. Podawać z chrupiącym chlebem, który świetnie się przyda do wycierania resztek sosu z talerza!

    Przepis autorstwa Cheryl Pasquier
    http://madhousefamilyreviews.blogspot.co.uk/2016/09/madhouse-recipe-tuscan-slow-cooked-pork-and-beans.html

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Lucca Montecarlo and Wine Tour by Minivan from Pisa

Your half-day tour gives you the unique opportunity to visit Montecarlo, in Lucca, a typical medieval village placed on the hill that overlooks Val di Nievole and Lucca's plain. There, you'll sample some local wines.

from 74 Euro

Florence Super Saver: Renaissance and Medieval Florence Walking Tour plus Concert and Dinner

Do not miss this amazing One Day Combo tour that allows to discover the City and have fun in the evening.
In the morning enjoy a complete guided walking tour of Florence and in the evening dine in a typical Tuscan Trattoria and, after the dinner, see a beautiful show.
This is the perfetc combination between Art, History and Music!

from 82 Euro

CUSTOMIZE PERFUMES: just follow your nose

Through this experience, you will have the opportunity to become the alchemist and creator of your own personalized fragrance. With the great help of our awarded master perfumers of Florence will help you will compose your precious unique blend of aromas, containing your favorite scents. 

  • Private tour for couples and small groups
  • Departure from an agreed meeting point or from your hotel
  • Professional guide
  • 3 tailored vial perfumes created by the clients
  • Return to an agreed meeting point or to your hotel
  • Florence: About 3 hours tour / Chianti: about 5 hours tour, lunch included
  • Languages: Italian and English

from 450 Euro

Shore Excursion: Private Chianti Classico Tour with Lunch from Livorno

Take part in this beautiful wine experience with lunch in a Tuscan farm. This tour has an itinerary dedicated to wine lovers in the famous land that for centuries has produced the Chianti Classico. You will also discover how to make the cheese and taste a lot of local products. A Special day dedicated to Tuscan Life.

from 625 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku