+48 223079889

Zaloguj się


Toskańskie policzki wołowe duszone w winie Chianti z makaronem pici

  • Toskańskie policzki wołowe duszone w winie Chianti z makaronem pici

    Ilość porcji: 4
    Przygotowanie: 3 godz.

    2 policzki wołowe (około 1,5 kg)
    325 ml czerwonego wina Chianti
    1 liść laurowy
    kilka ziaren pieprzu
    1 ząbek czosnku (do marynaty, rozgnieciony)
    1 duża cebula, obrana i drobno pokrojona
    1 laska selera naciowego, drobno posiekana
    2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
    2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
    300 ml bulionu wołowego 
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    sól i pieprz
    olej

    Przygotowanie makaronu
    3 szklanki mąki do makaronu (tipo 00)
    4 jaja
    1 łyżka oliwy

    1. Dzień wcześniej włożyć policzki wołowe do miski, dodać wino, rozgnieciony czosnek, ziarna pieprzu i liść laurowy, przykryć folią spożywczą i marynować przez noc w lodówce.
    2. Następnego dnia pokroić cebulę w cienkie plastry i podsmażyć.
    3. Dodać marchewkę, seler i plasterki czosnku (ja starłam marchewkę na tarce). Przełożyć z patelni do naczynia żaroodpornego.
    4. Wyjąć policzki wołowe z marynaty (płyn zachować), oprószyć solą i pieprzem, po czym obsmażyć. Dodać marynatę do patelni, żeby zebrać sos powstały z obsmażania mięsa, po czym całość przelać do naczynia żaroodpornego.
    5. Przykryć i piec w piekarniku przez 3 godziny.
    6. W połowie pieczenia ja przewróciłam mięso na drugą stronę, żeby się równomiernie gotowało. Po trzech godzinach mięso powinno się rozpadać.
    7. Jeśli tak nie będzie, można piec przez kolejne 20 min do 1 godziny, ale w moim przypadku wystarczyły 3 godziny.
    8. Rozdzielić mięso na małe kawałki, żeby wymieszało się z sosem.
    W czasie pieczenia mięsa zrobić makaron.
    9. Mąkę wysypać na stolnicę i uformować kopiec.
    Zrobić wgłębienie pośrodku, po czym wbić do niego jaja i wlać oliwę.
    Mieszać jaja widelcem, stopniowo dobierając mąki z brzegów, po czym kontynuować mieszanie i zagniatanie ręką.
    10. Zagniecione ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć na 20 min. Aby zrobić makaron pici, można albo rozwałkować ciasto, pokroić w paski i z pasków ręcznie rolować podobne do spaghetti sznureczki, albo z kuli zagniecionego ciasta odrywać małe kawałki i rolować najpierw w dłoniach, a później na stolnicy.
    11. Gotować we wrzącej wodzie przez 6 minut, odcedzić i polać sosem.
    12. Podawać z utartym parmezanem i świeżą bazylią.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Private Transfer from Florence to Fiumicino FCO Airport Door-To-Door

Private comfortable Transfer with pick-up from from your accommodation in Florence and drop-off to Fiumicino FCO Airport.
This door to door service is available 24 hours a day, seven days a week. 
You’ll have an English-speaking private driver and comfortable full air-conditioned minivan for the transfer.

from €130

Forte dei Marmi to Milan Private Transfer

Private Direct Transfer from Forte dei Marmi to Milan. Drop off can be in Milan Airport or Milan City. Pick up at your accommodation. Private service just for yourself. Private a/c small vehicle up to 8 passengers. English speaking driver. Free WiFi on board our vehicle. Free water on board our vehicle.

from €735

Family-Friendly Cooking Class - Food and Drinks included

Little chefs will love learning how to cook their favorite Italian foods with this fun, hands-on cooking class in San Gimignano. With the help of a professional chef, the whole family can learn how to prepare an authentic Italian meal. This is the not to be missed opportunity to share with your family an authentic experience of creativity, taste and fun. Buon appetito!

from €50

Enjoyable music tour of the historical city of Lucca

Music and Giacomo Puccini are two points of reference tied to history and harmony. To acquaint oneself with Lucca, they can also be perceived as two of the fundamental elements generated by a territory rich in history, culture, and tradition.
Visitors will be surprised to discover how many other artists have left mementos of their passage through Lucca and how many major events have been held here, to present day. Past musicians like Boccherini, Paganini and contemporary ones like Chet Baker and The Rolling Stones, to name a few, have all been protagonists in Lucca’s still vibrant musical journey.
Our guided tour consists of a pleasant stroll through town, accompanied by excerpts of the artists’ most significant and famous compositions.
So, in addition to getting to know the history of Lucca, it will be possible to become acquainted with the musicians, hear anecdotes about their lives and the places in town connected to them, including the Puccini Museum and the Teatro del Giglio.

from €16.50
Zapytaj o wille