Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Toskańskie policzki wołowe duszone w winie Chianti z makaronem pici

  • Toskańskie policzki wołowe duszone w winie Chianti z makaronem pici

    Ilość porcji: 4
    Przygotowanie: 3 godz.

    2 policzki wołowe (około 1,5 kg)
    325 ml czerwonego wina Chianti
    1 liść laurowy
    kilka ziaren pieprzu
    1 ząbek czosnku (do marynaty, rozgnieciony)
    1 duża cebula, obrana i drobno pokrojona
    1 laska selera naciowego, drobno posiekana
    2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
    2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
    300 ml bulionu wołowego 
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    sól i pieprz
    olej

    Przygotowanie makaronu
    3 szklanki mąki do makaronu (tipo 00)
    4 jaja
    1 łyżka oliwy

    1. Dzień wcześniej włożyć policzki wołowe do miski, dodać wino, rozgnieciony czosnek, ziarna pieprzu i liść laurowy, przykryć folią spożywczą i marynować przez noc w lodówce.
    2. Następnego dnia pokroić cebulę w cienkie plastry i podsmażyć.
    3. Dodać marchewkę, seler i plasterki czosnku (ja starłam marchewkę na tarce). Przełożyć z patelni do naczynia żaroodpornego.
    4. Wyjąć policzki wołowe z marynaty (płyn zachować), oprószyć solą i pieprzem, po czym obsmażyć. Dodać marynatę do patelni, żeby zebrać sos powstały z obsmażania mięsa, po czym całość przelać do naczynia żaroodpornego.
    5. Przykryć i piec w piekarniku przez 3 godziny.
    6. W połowie pieczenia ja przewróciłam mięso na drugą stronę, żeby się równomiernie gotowało. Po trzech godzinach mięso powinno się rozpadać.
    7. Jeśli tak nie będzie, można piec przez kolejne 20 min do 1 godziny, ale w moim przypadku wystarczyły 3 godziny.
    8. Rozdzielić mięso na małe kawałki, żeby wymieszało się z sosem.
    W czasie pieczenia mięsa zrobić makaron.
    9. Mąkę wysypać na stolnicę i uformować kopiec.
    Zrobić wgłębienie pośrodku, po czym wbić do niego jaja i wlać oliwę.
    Mieszać jaja widelcem, stopniowo dobierając mąki z brzegów, po czym kontynuować mieszanie i zagniatanie ręką.
    10. Zagniecione ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć na 20 min. Aby zrobić makaron pici, można albo rozwałkować ciasto, pokroić w paski i z pasków ręcznie rolować podobne do spaghetti sznureczki, albo z kuli zagniecionego ciasta odrywać małe kawałki i rolować najpierw w dłoniach, a później na stolnicy.
    11. Gotować we wrzącej wodzie przez 6 minut, odcedzić i polać sosem.
    12. Podawać z utartym parmezanem i świeżą bazylią.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Private Tour: Guided Hike in Tuscany with Transport from Siena

Explore Tuscany's picturesque rolling hills on a private, full-day hiking tour with transport from Siena. With your expert guide, enjoy a scenic, full-day adventurous hike through the beautiful Chianti region in Tuscany, full of lush vineyards and quaint villages, stopping halfway to relax over a picnic of classic Tuscan specialties. Continue in the afternoon by minivan to the medieval hill town of San Gimignano for a walk around its UNESCO World Heritage-listed city center. Spend time at your leisure in this gorgeous town before a relaxing drive back to Siena.

from 104 Euro

Active Full Day Tuscan Bike Tour

For all bike enthusiasts, this tour will allow you to ride part of the 2013 World Cycling Championship route.
Departure right from the center of Florence: just you, your bike and your bilingual tour leader, who will be there to show you the way, point out the sights, and fix any possible flats or malfunctions.
A scenic ride up to the picturesque town of Fiesole, in the northeast of Florence, then further into the hills where you will have lunch at one of our favorite restaurants in the area!

from 95 Euro

Private Tour: San Gimignano Walking Tour

Enjoy a classic two hour Private tour through the medieval town of San Gimignano with an experienced local guide. Touch on all the main sites and learn about the town’s rich history and famous products and visit some of the quieter corners of this historical hill town.

from 150 Euro

Pisa Food Tour

The Pisa food tour is a 4 hour long walking tour. This walking tour will introduce you to the real city of Pisa – right up to and beyond the iconic Leaning Tower.This is a unique experience to enjoy this unpretentious university city where you will have the opportunity to eat and drink with the locals away from the tourist traps and understand the traditions and culture behind the food. In addition to eating and drinking your way through the streets of Pisa, you will see the City from a different angle – discover hidden lanes, photograph the city from unusual places, see the Leaning Tower and other famous monuments. You will learn about the history of the city and also about everyday life of the people living in Pisa.

from 95 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku