Zadzwoń do nas: +48 223079889
Adres email
Hasło

Toskańskie policzki wołowe duszone w winie Chianti z makaronem pici

  • Toskańskie policzki wołowe duszone w winie Chianti z makaronem pici

    Ilość porcji: 4
    Przygotowanie: 3 godz.

    2 policzki wołowe (około 1,5 kg)
    325 ml czerwonego wina Chianti
    1 liść laurowy
    kilka ziaren pieprzu
    1 ząbek czosnku (do marynaty, rozgnieciony)
    1 duża cebula, obrana i drobno pokrojona
    1 laska selera naciowego, drobno posiekana
    2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
    2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
    300 ml bulionu wołowego 
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    sól i pieprz
    olej

    Przygotowanie makaronu
    3 szklanki mąki do makaronu (tipo 00)
    4 jaja
    1 łyżka oliwy

    1. Dzień wcześniej włożyć policzki wołowe do miski, dodać wino, rozgnieciony czosnek, ziarna pieprzu i liść laurowy, przykryć folią spożywczą i marynować przez noc w lodówce.
    2. Następnego dnia pokroić cebulę w cienkie plastry i podsmażyć.
    3. Dodać marchewkę, seler i plasterki czosnku (ja starłam marchewkę na tarce). Przełożyć z patelni do naczynia żaroodpornego.
    4. Wyjąć policzki wołowe z marynaty (płyn zachować), oprószyć solą i pieprzem, po czym obsmażyć. Dodać marynatę do patelni, żeby zebrać sos powstały z obsmażania mięsa, po czym całość przelać do naczynia żaroodpornego.
    5. Przykryć i piec w piekarniku przez 3 godziny.
    6. W połowie pieczenia ja przewróciłam mięso na drugą stronę, żeby się równomiernie gotowało. Po trzech godzinach mięso powinno się rozpadać.
    7. Jeśli tak nie będzie, można piec przez kolejne 20 min do 1 godziny, ale w moim przypadku wystarczyły 3 godziny.
    8. Rozdzielić mięso na małe kawałki, żeby wymieszało się z sosem.
    W czasie pieczenia mięsa zrobić makaron.
    9. Mąkę wysypać na stolnicę i uformować kopiec.
    Zrobić wgłębienie pośrodku, po czym wbić do niego jaja i wlać oliwę.
    Mieszać jaja widelcem, stopniowo dobierając mąki z brzegów, po czym kontynuować mieszanie i zagniatanie ręką.
    10. Zagniecione ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć na 20 min. Aby zrobić makaron pici, można albo rozwałkować ciasto, pokroić w paski i z pasków ręcznie rolować podobne do spaghetti sznureczki, albo z kuli zagniecionego ciasta odrywać małe kawałki i rolować najpierw w dłoniach, a później na stolnicy.
    11. Gotować we wrzącej wodzie przez 6 minut, odcedzić i polać sosem.
    12. Podawać z utartym parmezanem i świeżą bazylią.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Private Tuscany Tour from Florence Including Chianti Wine Region

An unforgettable half day chauffeur-driven tour in the heart of Chianti, far from the hustle and bustle of Florence. Let your personal chauffeur do all the work and take you on a half day journey through the spellbinding countryside of Chianti, a region known for its scenic beauty, picturesque villages and pure air.

from 45,5 Euro

Portovenere and Cinque Terre from Florence Private Custom Tour

A customized day trip to Portovenere & the Cinque Terre for the discerning traveler seeking an authentic Italian experience on a small group tour with only the very best of English speaking driver-guides. Travel from the center of Florence to discover the colorful fishing town of Portovenere and adventure through the five Cinque Terre villages of this beautiful World Heritage. Visit Italy close up in a Mercedes minivans of up to 7 people.

from 800 Euro

Lucca Bikes and Bites Food Adventure

Discover Lucca like a local: on two wheels! This small group bike tour is a fabulously fun and flavorsome introduction to Tuscany’s most underrated city. Your knowledgeable local guide will lead you on a 3 hour tour through the tree-lined boulevards and pretty church squares of Lucca, into popular local cafés and delis to discover the city’s spirited culinary culture. Mouthwatering food tastings galore will follow as you discover the city by bike and take in some cultural gems along the way. And what better way to end your whistle stop tour than with a typically refreshing Italian cocktail or a glass of wine from the vineyards surrounding your new favorite city? Salute!

from 96 Euro

Lucca Round Trip Experience from Florence

Discover the city of Lucca and its treasures in comfort with this tour. A professional driver will guide you during an amazing daily round trip tour of Lucca. Visit San Paolino Street, Puccini’s birthplace (exterior only), the dazzling church of San Michele with its wedding-cake facade, the imposing Piazza Napoleone, and nearby Piazza del Giglio, the Romanesque cathedral housing the famous Volto Santo. The Volto Santo is a wooden crucifix supposedly made on the night when Jesus died.

from 347 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku