+48 223079889

Zarejestruj się


Toskańskie policzki wołowe duszone w winie Chianti z makaronem pici

  • Toskańskie policzki wołowe duszone w winie Chianti z makaronem pici

    Ilość porcji: 4
    Przygotowanie: 3 godz.

    2 policzki wołowe (około 1,5 kg)
    325 ml czerwonego wina Chianti
    1 liść laurowy
    kilka ziaren pieprzu
    1 ząbek czosnku (do marynaty, rozgnieciony)
    1 duża cebula, obrana i drobno pokrojona
    1 laska selera naciowego, drobno posiekana
    2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
    2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
    300 ml bulionu wołowego 
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    sól i pieprz
    olej

    Przygotowanie makaronu
    3 szklanki mąki do makaronu (tipo 00)
    4 jaja
    1 łyżka oliwy

    1. Dzień wcześniej włożyć policzki wołowe do miski, dodać wino, rozgnieciony czosnek, ziarna pieprzu i liść laurowy, przykryć folią spożywczą i marynować przez noc w lodówce.
    2. Następnego dnia pokroić cebulę w cienkie plastry i podsmażyć.
    3. Dodać marchewkę, seler i plasterki czosnku (ja starłam marchewkę na tarce). Przełożyć z patelni do naczynia żaroodpornego.
    4. Wyjąć policzki wołowe z marynaty (płyn zachować), oprószyć solą i pieprzem, po czym obsmażyć. Dodać marynatę do patelni, żeby zebrać sos powstały z obsmażania mięsa, po czym całość przelać do naczynia żaroodpornego.
    5. Przykryć i piec w piekarniku przez 3 godziny.
    6. W połowie pieczenia ja przewróciłam mięso na drugą stronę, żeby się równomiernie gotowało. Po trzech godzinach mięso powinno się rozpadać.
    7. Jeśli tak nie będzie, można piec przez kolejne 20 min do 1 godziny, ale w moim przypadku wystarczyły 3 godziny.
    8. Rozdzielić mięso na małe kawałki, żeby wymieszało się z sosem.
    W czasie pieczenia mięsa zrobić makaron.
    9. Mąkę wysypać na stolnicę i uformować kopiec.
    Zrobić wgłębienie pośrodku, po czym wbić do niego jaja i wlać oliwę.
    Mieszać jaja widelcem, stopniowo dobierając mąki z brzegów, po czym kontynuować mieszanie i zagniatanie ręką.
    10. Zagniecione ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć na 20 min. Aby zrobić makaron pici, można albo rozwałkować ciasto, pokroić w paski i z pasków ręcznie rolować podobne do spaghetti sznureczki, albo z kuli zagniecionego ciasta odrywać małe kawałki i rolować najpierw w dłoniach, a później na stolnicy.
    11. Gotować we wrzącej wodzie przez 6 minut, odcedzić i polać sosem.
    12. Podawać z utartym parmezanem i świeżą bazylią.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Organic Wine Tour

Today is going to be a full immersion of organic Tuscany wine, through the oldest road of Tuscany, the "Setteponti" road...This itinerary makes an exciting and panoramic road trip for those looking to test the curves of the country roads and inhale a bit of fresh Tuscan air while checking out the classic views over vineyards, small towns and olive groves. This private tour will give you a chance to explore and understand the hidden reality of Tuscany organic wine farmers, who work hard in order to make a great quality of wine. Basically, a perfect example of a off of track tour with the locals.

from 157,69 Euro

MEET MICHELANGELO'S DAVID

The Accademia Gallery is one of the most visited museum in the world thanks to the magnificent DAVID by Michelangelo. Thanks to the priority entry tickets you will avoid the long lines and the sold out, you will have the chance to remain into the gallery as long as you like.

from 55 Euro

Tuscany Motorcycle Tour of Chianti and Val d'Orcia

Chianti and Val D’Orcia Motorbike Tour. This 2 days adventure tour will allow you to discover some of the best towns of Tuscany and enjoy the wonderful landscapes of the Chianti and the Val D’Orcia (the South of Siena). During these two days we will ride our motorbikes over more than 300 kms (no highways) for a total of near 8 hours ride. We will visit many towns such as: Monteriggioni, Siena, Montalcino, Pienza, Castelnuovo Berardenga, Radda in Chianti and Greve in Chianti. We will also visit a famous Abbey (tickets are not included) and spend a night in the heart of the beautiful Val D’Orcia.
A great experience which we consider a MUST of you wish to see the landscapes and towns that have made Tuscany world famous.

from 499 Euro

THE ARCHITECT'S WATER

Discover the way of water from the old town of Lucca to the slopes of Monte Pisano, where the precious oligomineral water of Lucca flows. You'll Cycle from the city center and admiring the town from the top of the walls, you'll continue along the majestic historic aqueduct of Lorenzo Nottolini until you'll reach the small valley of Guamo, a sort of kingdom of the waters that locals call "Golden words". An enchanting leafy itinerary that is part of the identity of this territory. When even a glass of water can turn into a fact of history and culture!

from 35 Euro
Zapytaj o wille