Zaloguj się


Dziesięć faktów na temat oliwy z oliwek

  • 1 Podobnie jak wino, oliwa z oliwek ma swoje gatunki i odmiany, które różnią się pochodzeniem, metodami uprawy, produkcji no i oczywiście smakiem.

    2 Oliwy z oliwek klasyfikuje się pod względem smaku za pomocą degustacji w ciemno, która jest przeprowadzana przez zespół profesjonalnych degustatorów.

    3 Oliwa z oliwek extra vergine, o której wiadomo, że ma lepszy smak, jest produkowana bez użycia żadnych substancji chemicznych i ma nie więcej niż 0,8% kwasowości. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia również jest nieskażona chemikaliami i ma kwasowość mniejszą niż 2%.

    4 Oliwa z oliwek tłoczona na zimno jest lepsza – miąższ oliwek zostaje w temperaturze poniżej 27 stopni wyciśnięty, aby zapewnić minimalną utratę smaku.

    5 Oliwa z oliwek jest jedynym olejem roślinnym, który można spożywać świeżo po wyciśnięciu, bez użycia rozpuszczalników.

    6 Zbiór oliwek musi odbywać się w idealnym momencie, aby mieć pewność, że poziom kwasowości jest odpowiedni dla oliwy, która ma być klasyfikowana jako ekstra vergine.

    7 Badania wskazują, że spożywanie około dwóch łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dziennie może regulować poziom cholesterolu i zmniejszać ryzyko choroby niedokrwiennej serca i z zapobiegać nowotworom. Czemu? Ponieważ oliwa jest bogata w przeciwutleniacze i ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

    8 Światło, ciepło i dostęp powietrza obniżają jakość oliwy z oliwek, dlatego najlepiej przechowywać ją w zamkniętej, ciemnej szklanej butelce w chłodnym miejscu.

    9 W przeciwieństwie do niektórych win, oliwa z oliwek z wiekiem nie staje się lepsza. Oliwy niskogatunkowe mają tylko kilka miesięcy przydatności do spożycia, a dobrej jakości oliwę z oliwek należy zużyć w ciągu roku.

    10 Jedne z najlepszych oliw z pierwszego tłoczenia na świecie pochodzą z regionu Chianti w Toskanii. Powstają z oliwek zbieranych na terenie jednej posesji i są na miejscu butelkowane. Są poszukiwane i mają odpowiednio wysoką cenę.

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie