Zaloguj się


Carciofi Ripieni (Faszerowane karczochy)

  • Carciofi Ripieni (Faszerowane karczochy)

    Liczba porcji: dla 4 osób
    Czas przygotowania: 40 minut
    Kalorie: 250/porcja
    Poziom trudności 1 na 3

    Składniki:
    4 karczochy
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    4 plastry szynki wędzonej
    4 plastry sera Pecorino
    olej
    czosnek

    1. Umyć karczochy, usunąć najbardziej zielone liście, przyciąć ostre końcówki pozostałych liści i rozchylić je na boki jak kwiat.
    2. Przyciąć łodygi tak, aby karczochy nie wywracały się na płaskiej powierzchni.
    3. Zmiksować w mikserze bułkę tartą, szynkę, czosnek i odcięte końcówki łodyg karczochów.
    4. Nałożyć farsz do wnętrza karczochów i ułożyć je w głębokim rondlu z odrobiną oleju. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Stopniowo podgrzać na małym ogniu. Gdy rondel nagrzeje się, podlać odrobiną wody (nieco mniej niż pół szklanki), przykryć i dalej gotować na małym ogniu.
    6. Po 20 minutach ułożyć na karczochach plastry sera Pecorino. Odczekać kilka minut, po czym podawać na gorąco

    Pobierz przepis

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie