Carciofi Ripieni (Faszerowane karczochy)
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Kalorie: 250/porcja
Poziom trudności 1 na 3
Składniki:
4 karczochy
bułka tarta
sól
pieprz
4 plastry szynki wędzonej
4 plastry sera Pecorino
olej
czosnek
1. Umyć karczochy, usunąć najbardziej zielone liście, przyciąć ostre końcówki pozostałych liści i rozchylić je na boki jak kwiat.
2. Przyciąć łodygi tak, aby karczochy nie wywracały się na płaskiej powierzchni.
3. Zmiksować w mikserze bułkę tartą, szynkę, czosnek i odcięte końcówki łodyg karczochów.
4. Nałożyć farsz do wnętrza karczochów i ułożyć je w głębokim rondlu z odrobiną oleju. Doprawić solą i pieprzem.
5. Stopniowo podgrzać na małym ogniu. Gdy rondel nagrzeje się, podlać odrobiną wody (nieco mniej niż pół szklanki), przykryć i dalej gotować na małym ogniu.
6. Po 20 minutach ułożyć na karczochach plastry sera Pecorino. Odczekać kilka minut, po czym podawać na gorąco