Zaloguj się


Peposo del Valdarno (Pieprzny gulasz z Valdarno)

  • Peposo del Valdarno (Pieprzny gulasz z Valdarno)

    Liczba porcji: dla 4 osób
    Czas przygotowania: 90 minut
    Kalorie: 370/porcja
    Poziom trudności 2 na 3

    Składniki:
    1 kg udźca cielęcego
    1 litr czerwonego wina (Chianti)
    sól do smaku
    ziarna czarnego pieprzu
    mielony pieprz
    5 ząbków czosnku, nieobranego
    szałwia
    rozmaryn
    4 jagody jałowca
    1 czerwona cebula
    1 marchew
    200 g passaty pomidorowej

    1. W małej misce zmieszać mielony pieprz z solą. Drobno pokroić cebulę i marchew i odstawić na bok.
    2. Pokroić cielęcinę w niezbyt drobną kostkę.
    3. Kawałki mięsa obtoczyć we wcześniej przygotowanej soli z pieprzem.
    4. Włożyć mięso do rondla z nieobranym czosnkiem, szałwią, rozmarynem, około 15 ziarnami pieprzu czarnego, jagodami jałowca, cebulą, marchwią i passatą pomidorową.
    5. Zalać całość czerwonym winem, po czym postawić na dużym ogniu i szybko doprowadzić do wrzenia.
    6. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień do minimum, po czym gotować przez przynajmniej 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając poziom wina. Gdyby zawartość rondla robiła się zbyt sucha, stopniowo dodać troszkę więcej wina.
    7. Podczas gotowania często mieszać.

    Pobierz przepis

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie