Zaloguj się


Torta Pasqualina

  • Torta Pasqualina to wytrawne ciasto ze szpinakiem i ricottą, tradycyjnie przygotowywane na Poniedziałek Wielkanocny. Pochodzi z Ligurii, obecnie jest popularnym wiosennym daniem w całych Włoszech, w tym w Toskanii.

    O szefie kuchni
    Tym przepisem podzieliła się z nami Cinzia Malgeri, jedna z szefów kuchni, z którymi współpracujemy, aby zapewnić wyjątkowe toskańskie doznania kulinarne w naszych willach.



    Przepis dla: 4-6 osób
    Czas przygotowania: 1,5 godziny

    Składniki:
    150 ml wody
    150 ml oleju słonecznikowego
    Szczypta soli
    7,5 g proszku do pieczenia
    400 g mąki
    250 g ricotty
    450 g gotowanego szpinaku
    Tarty ser
    4 jajka 
    Szczypta gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania:
    1. Ugotuj szpinak w osolonej wodzie, odcedź, odciśnij i posiekaj. Pozostaw do ostygnięcia.
    2. W czasie gdy szpinak się chłodzi, przygotowujemy kruche ciasto: do miski wlej wodę, olej i sól. Zacznij miksować, dodając po trochu połowę mąki. Dodaj proszek do pieczenia.
    3. Kontynuuj ugniatanie, dodając po pozostałą mąkę. Zagniataj, aż ciasto będzie twarde i elastyczne. Może być łatwiej to zrobić na lekko posypanej mąką, czystej powierzchni roboczej.
    4. Ciasto podziel na dwie części i jedną połówkę cienko rozwałkuj.
    5. Wyłóż papierem krągłą formę do pieczenia. Rozwałkowane ciasto włóż do formy i delikatnie dociśnij. Upewnij się, że ciasto pokrywa podstawę i kilka centymetrów boku formy do pieczenia.
    6. Przygotuj nadzienie łącząc szpinak z ricottą, tartym serem, solą, jajkiem i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszaj, aż nadzienie będzie idealnie jednorodne.
    7. Wlej mieszaninę do formy do pieczenia, a następnie łyżką wykonaj w nadzieniu 3 równomiernie rozmieszczone wgłębienia.
    8. Wbij 3 jajka do dołków.
    9. Pozostałe kruche ciasto rozwałkuj i ułóż na wierzchu nadzienia.
    10. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C.

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie