Tortino al Cioccolato Fondente (Ciastka z gorzką czekoladą)
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Kalorie: 450/porcja
Poziom trudności 2 na 3
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
50 g mąki + dodatkowa mąka na oprószenie foremek
2 jajka
3 żółtka
100 g cukru
100 g masła + dodatkowe masło do posmarowania foremek
1. Czekoladę pokroić na małe kawałki. Stopić z masłem na parze, po czym ostudzić ciągle mieszając.
2. W misce przy użyciu trzepaczki delikatnie ubić jajka z żółtkami.
3. Dodać cukier, a następnie przesianą mąkę, po czym dobrze wymieszać. Na koniec do ciasta dodać stopioną czekoladę.
4. Rozlać ciasto do 4 posmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką foremek. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem i piec w temp. 180° przez 12-14 minut.
5. Po upieczeniu odstawić na 1 minutę. Podawać ciepłe.