+48 223079889

Zarejestruj się


Kuchnia Florencji – wycieczka po smakach Oltrarno

  • Kuchnia Florencji – wycieczka po smakach Oltrarno

    Znający się na rzeczy miłośnicy jedzenia udają się zwykle na drugą stronę rzeki do Oltrarno, rzemieślniczo-artystycznej części miasta. To czterogodzinne, anglojęzyczne safari po smakach Florencji ukazuje jej skryte oblicze, a także oferuje wgląd w historię i charakterystyczne dla tego miasta jedzenie podczas ciekawej pieszej wycieczki, zorganizowanej przez Eating Italy. Po drodze można się spodziewać degustacji przepysznych serów, wędlin (salumi), a także crostini, win, florenckich biszkoptów i lodów. Jeśli nie możesz zapisać się na wycieczkę, możesz także samodzielnie podążyć jej śladami. Gwarancją degustacji jest jednak wzięcie udziału w oficjalnym zwiedzaniu.

    Jeśli nie straszne Ci nowe smaki, główną atrakcją Oltrarno jest stragan z jedzeniem Da Simone (Piazza dei Nerli), na którym znajdziesz flaki (lampredotto), typowe florenckie jedzenie uliczne. Mieszkańcy Florencji, od kibiców piłki nożnej po artystów i arystokrację, uwielbiają kanapki z flaczkami, przyrządzane dosłownie z „czwartego żołądka krowy”. Z kolei Macelleria Mignani (Borgo San Frediano 127/r) podaje przyprawione koprem włoskim salami. Wielbiciele słodyczy powinni zajrzeć do Pasticceria Buonamici (Via dell'Orto 12/r), w której można zobaczyć proces przygotowywania cantuccini, słynnych florenckich biszkoptów migdałowych, wypiekanych przez zespół złożony z ojca i córki. Dowiesz się od nich, dlaczego toskański chleb wypiekany jest bez soli ‒ podobno przyczyną tego było zarezerwowanie soli dla „cenniejszych” produktów, takich jak salami. W Fiaschatteria Fantappe (Via dei Serragli 47/r) warto wypić pierwszy tego dnia kieliszek Chianti w parze z crostino toscano, kruchą bruschettą posmarowaną grubą warstwą kurzej wątróbki.

    Strona: www.eatingitalyfoodtours.com/florence/tours/oltrarno/

Zapytaj o wille