+48 223079889
Adres email
Hasło

Jedzenie i picie

  • Lukka to miniaturowa stolica kultury, z dyskretnymi barami i przytulnymi zajazdami, niekiedy udekorowanymi lustrami w stylu art déco. Można tu zjeść w przyjemnych warunkach i przystępnych cenach. Wyjaśnia to, dlaczego Lukka to jedyne toskańskie miasto, w którym w ostatnich latach nastąpił tak gwałtowny wzrost turystyki.

    Drzewa oliwne Lukki rosły tutaj już w czasach rzymskich, a na jej tarasowych zboczach rozciągają się sięgające starożytności winnice, w których już od stuleci produkowano wino. Lukkańskie wina mają wiele wariantów, od bogatego, czerwonego Montecarlo di Lucca po delikatne, białe Colline Lucchesi. Miejscowe specjały to między innymi wyjątkowa, słodka tarta ze szpinakiem i botwiną z orzeszkami piniowymi, a także zainspirowane wpływami z sąsiadującej Garfagnany ravioli z mąką kasztanową. Surowy region Garfagnany położony jest tuż na północ od Lukki, więc można się tam spodziewać także pysznych zup orkiszowych (farro) z oliwą, cebulą i fasolą borlotti. W sezonie możemy także skosztować wspaniałych funghi porcini (borowików) i kasztanów, które często znajdziemy w mąkach i wypiekach. Miłośnikom słodyczy spodoba się buccellato, zainspirowany rzymskim bajglem słodki chleb z rodzynkami i anyżem w kształcie obręczy. W czasach, gdy władzę nad Lukką sprawował Rzym, żywili się nim rzymscy legioniści.

  • Pasticceria Taddeucci

    Ta ciastkarnia działa już od 1881 roku, co widać po jej nieco sfatygowanym wnętrzu. Warto skusić się na jej specjalność, buccellato, bochenek słodkiego chleba z rodzynkami i anyżem, popijany kawą lub słodkim winem Vin Santo. Znajdziemy tu także czekoladową wersję tego wypieku ze skórką pomarańczową. Do entuzjastów tego sklepu należał Jan Paweł II a także książę Karol.

    Adres: Piazza San Michele 34, Lucca
    Strona: www.buccellatotaddeucci.com

  • Buca di Sant’Antonio

    Ta formalna, renomowana restauracja działa już od 1782 roku i stanowi dobre miejsce na romantyczną kolację. Naciesz się kieliszkiem darmowego Prosecco, podziwiając zawieszone na drewnianych belkach miedziane garnki. W menu znajdziesz drogie, wyrafinowane wersje klasycznych dań z Lukki i Garfagnany, na przykład tartę z porem i ricottą, risotto z funghi porcini (borowikami) lub fettuccine z gołębim sosem, a także nieco bardziej nowoczesne dania. Według krytyków sama kuchnia nie dorównuje jednak uwodzicielskiej atmosferze tego miejsca i wspaniałej karcie win.

    Adres: Via della Cervia 3, Lucca
    Strona: www.bucadisantantonio.it

  • Cantine Bernardini

    To wspaniały zajazd i winiarnia, tzw. osteria-enoteca należąca do rodziny patrycjuszy Bernardini, którzy zajmują się również sprzedażą win wyprodukowanych na swoich włościach. Sama restauracja jest niezbyt droga, a winiarnia i sklep znajdują się w sklepionych piwnicach XVI-wiecznego Palazzo Bernardini. Menu zawiera sezonowe toskańskie potrawy, w tym ravioli z mąki kasztanowej w sosie z dzika. Warto także spróbować zupy z ciecierzycy, steku, terriny z dzika, sera Pecorino i makaronu nadziewanego karczochami. Te potrawy reprezentują to, co najlepsze w Lukce i Garfagnanie.
    Adres: Via del Suffragio 7, Lucca
    Strona: wwwcantinebernardini.com

  • Villa Bongi

    Villa Bongi to położone 7 km od miasta, popularne letnie ustronie w magicznej willi ukrytej pośród oliwnych gajów. Możesz tu usiąść na werandzie i podziwiać widoki lukkańskich wzgórz, a także skusić się na kuchnię gourmet z tradycyjnymi składnikami z eleganckiego, niezbyt drogiego menu. Miejscowe przysmaki to między innymi lukkańska zupa farro (orkiszowa), nadziewany królik i przyprawione szafranem tagliatelle (makaron w kształcie wstążek) z krewetkami.
    Adres: Via di Cocombola 640, Montuolo (near Lucca)
    Strona: www.villabongi.it

  • Gli Orti di Via Elisa

    Położona w samym sercu miasta, niedaleko Porta Elisa, ta znana, niedroga trattoria to dobre miejsce na zjedzenie lekkiego obiadu. Jej charakterystycznym daniem jest zuppa di farro e fagiolo (zupa orkiszowo-fasolowa), a także warzywne risotto i tarta jabłeczna. Miejscowe produkty to między innymi wspaniała fasola z Lukki, jak również grzyby, orkisz i ser Pecorino z sąsiedniej Garfangany. Ta świetnie prosperująca restauracja oferuje także menu z dobranymi do potraw winami.
    Adres: Via Elisa 17, Lucca
    Strona: www.ristorantegliorti.it

  • Pizzeria da Felice

    Położona tuż za Piazza San Michele, tłoczna, opalana drewnem pizzeria działa już od stu lat, więc z pewnością zna się na swojej specjalności. Pizze wyrabiane są tutaj także z mąki kasztanowej lub ciecierzycy, jako ukłon w stronę sąsiedniej Garfagnany. Atmosfera jest rustykalna i bezpretensjonalna, tak jak lubią to miejscowi.
    Adres: Via Buia 12, Lucca
    Strona: www.pizzeriadafelice.it

Wyszukiwarka willi