7 dni 9-17.30 +48 223079889

Zaloguj się


Jedzenie i picie

  • Od gorących letnich nocy po chłodne zimowe weekendy, bary w Pistoi zapełniają się tłumami. Strefa wyłączona z ruchu drogowego wokół głównego placu pełna jest lokali gastronomicznych, zwłaszcza przy via del Lastrone. Można tu też kupić dania na ulicznych straganach, w tym farinata con cavolo, naleśniki z kapustą i grochem, oraz frittata con rigatino, omlet z solonym boczkiem. Gdy zapada wieczór, Piazza della Sala, Piazzetta dell'Ortaggio okoliczne ulice zamieniają się w punkt centralny, w którym  mieszkańcy spotykają się na aperitivi (koktajle) w przytulnych winiarniach, takich jak Risto caffetteria Voronoi (patrz poniżej).

    Pistoia to popularne miejsce dla smakoszy, podtrzymujące niektóre z najlepszych tradycji Slow Food w Toskanii. Najbardziej typowym daniem jest maccheroni sull'anatra, makaron w aromatycznym sosie z kaczki. Dziki wędrujące po toskańskich wzgórzach znalazły swoje miejsce w etruskim menu i nadal pojawiają się w lokalnych daniach. Pistoia słynie również z sezonowych warzyw i tzw. cucina povera - chłopskiej kuchni. Pappa al pomodoro to jedno z takich dań, wykonane z chleba i pomidorów, latem podawane bardziej schłodzone niż w zimie.

    Miasto słynie ze swoich ciast, ciastek i czekolady. Czekoladki mogą charakteryzować tak ciekawe smaki, jak gałka muszkatołowa (nocemoscato) lub papryczka chili (peperoncino). Popularne są także ocukrzone migdały, podobnie jak scole, półsłodkie ciasta wielkanocne. Smaczny castagnaccio to chrupiący tort z mąki kasztanowej, orzechów włoskich i orzeszków piniowych. Pistoia wytwarza także śliczną corona di San Bartolomeo na święto św. Bartłomieja w dniu 24 sierpnia, kiedy matki prowadzą do kościoła dzieci ubrane w naszyjnik z „ciasta”, aby otrzymać błogosławieństwo od świętego.

  • La BotteGaia

    Ten tętniący życiem zajazd znajduje się w strefie wyłączonej z ruchu drogowego w Pistoi, w pobliżu katedry i baptysterium. Ekskluzywny, ale nieformalny zajazd Slow Food serwuje sezonowe dania kuchni toskańskiej połączone z kuszącą kartą win. Dania w umiarkowanych cenach obejmują proste lokalne talerze serów i crostini z wątróbek drobiowych, makarony maltagliati w sosie z kaczki oraz szeroki wybór dań rybnych. Potrawy są w większości tradycyjne, z okazjonalnymi kreatywnymi niespodziankami. Jeśli będziesz mieć pecha i nie znajdziesz wolnego miejsca, udaj się do winiarni La Vineria, położonej przy tej samej ulicy.


    Adres: Via del Lastrone 17, 51100 Pistoia
    La Vineria www.vinerian4.it
    Tel: 0577 365602
    Strona: www.labottegaia.it

  • I Salaioli

    To popularne miejsce jest otwarte przez całą dobę i przygotowane na serwowanie śniadania, lunchu, brunchu, koktajli, kolacji i wieczornych drinków. Znajduje się na uroczym placu Piazza della Sala i jest miejscem degustacji typowych toskańskich potraw, w tym wędlin, serów i niesamowitych koktajli. Jest zabawne, przyjazne i na luzie. Działa jako delikatesy, zajazd i kawiarnia służąca obserwowaniu innych ludzi, z osobnymi sekcjami. Ta sezonowa, niedroga karczma serwuje proste potrawy, od wędlin po florencki stek, i bardziej pomysłowe dania, takie jak szafranowe risotto lub uczta z truflami i karczochami.


    Adres: Piazza della Sala 20-22, 51100 Pistoia


    Tel: 0573 20225
    Strona: www.isalaioli.it

  • Il Ristocaffetteria Voronoi

    Voronoi, modna, ale wszechstronna kawiarnia i bar koktajlowy w jednym, we wczesnych godzinach wieczornych serwuje bufet z koktajlami z widokiem na deptak. To niedrogie miejsce pełni również funkcję pizzerii i restauracji, oferującej zaskakująco wyszukane menu. Wybieraj spośród kreatywnych owoców morza, takich jak chrupiące ośmiorniczki w panierce, szparagi i risotto z kozim serem, lub tradycyjnych dań z makaronu, takich jak maccheroni alla pistoese, podawane w sosie kaczki. Natomiast na domowe lody udaj się  do Gelateria Voronoi, która oferuje również ciasta i ciasteczka (na via Rome 2).


    Adres: Piazzetta dell'Ortaggio, 14-17, 51100 Pistoia 


    Tel: 0573 1971214
    Strona: www.ristocaffetteriavoronoi.it

  • L’Enoteca Baldo Vino

    Ta niedroga winiarnia i stylowa, kreatywna restauracja znajdują się w pobliżu głównego placu. Potrawy są bardziej modne i włoskie niż tylko toskańskie, oparte na założeniu, że każde wino najlepiej pasuje do konkretnego dania, zależnie od tego, skąd ono pochodzi. Plackowi z kalafiora może towarzyszyć baccala z Livorno, ośmiornica z suszonymi pomidorami może być podawana z sycylijskimi kaparami i anchois, nawet sery obejmują różne gatunki, od pecorino do gorgonzoli. Na pierwszy plan wysuwają się potrawy z ryb, ale mięsożercy także zostaną dobrze obsłużeni, tak samo jak oczywiście, miłośnicy wina; parowanie win to jedna z opcji w menu degustacyjnym.

Zapytaj o wille