+48 223079889

Zarejestruj się


Jedzenie i picie

  • Pienza słynie z domowej roboty serów, szczególnie pecorino i ricotty. Dla wielbicieli serów pecorino jest smakiem Toskanii i z pewnością najbardziej uwielbianym lokalnym serem. Pecorino znany jest ze swojego specyficznego słonego smaku i suchej, ziarnistej konsystencji spowodowanej długotrwałym procesem dojrzewania, podczas którego ser jest kilka razy solony na sucho. Najlepsze pecorino ma wyraźny wędzony posmak, który znakomicie smakuje z winem, chlebem, sosami do makaronów lub po prostu sam na talerzu. Wielbiciele polecają maczanie go w lokalnie wytwarzanym miodzie. Zobacz „Jedzenie i picie” w Montepulciano, Montalcino, Val d’Orcii i okolicznych wioskach.

  • Osteria La Porta

    Usytuowana nieco poza malowniczą, otoczoną murem wioską Monticchello oraz na wschód od Pienzy, Osteria La Porta jest przyjazną, rodzinną karczmą z dobrymi cenami. Zatrzymaj się tutaj na lunch i lampkę wina lub na pełny posiłek i wybierz coś spośród dań z kuchni tradycyjnej i sezonowej, na przykład pyszny makaron pici przyrządzany z serem owczym i pieprzem – ciao e pepe. Latem rozsiądź się na tarasie widokowym i skuś się na coś z odpowiednio dobranej karty win o przystępnych cenach. Jesienią zaś wybierz borowiki (funghi porcini) oraz trufle.
    Adres: Via del Piano 1, 53026 Monticchiello
    Tel: +39 0578 755163
    Strona: www.osterialaporta.it

  • La Buca delle Fate

    Ta wiejska włoska restauracja położona jest w XVI-wiecznym Palazzo Gonzaga na głównej ulicy miasta. Będąc jedną z najbardziej niezawodnych restauracji w Pienzie, podaje zdrowe toskańskie dania, takie jak makaron pici w sosie z sera pecorino lub z dziczyzny. W menu znajdują się także wędzone mięsa oraz sycąca zupa ribolitta.
    Adres: Corso il Rossellino, 38/a, 53026 Pienza (SI)
    Tel: +39 0578 748272
    Strona: www.labucadellefate.com

  • La Chiusa

    Znajdująca się w przytulnym miejscu pomiędzy Pienzą a Montepulciano, La Chiusa jest jedną z najbardziej wykwintnych restauracji w Toskanii. Położona jest ona w starej olejarni na peryferiach Montefollonico i ma malownicze widoki. Dania sezonowe są pieczołowicie przygotowywane według tradycyjnych przepisów, a warzywa pochodzą z własnego ogrodu. Zjedz obiad w postaci zupy ribollita, pasztecików z warzywami, kaczki z dzikim koprem włoskim czy tagliatelle z truflami. Odwiedź tę restaurację na wyjątkową okazję.
    Adres: Via Madonnina 88, 43040 Montefollonico
    Tel: +39 0577 669668
    Strona: www.ristorantelachiusa.it

  • Il Dopolavoro

    Ta zwyczajna całodzienna restauracja, która kiedyś była stołówką dla rolników, znajduje się na skraju posiadłości La Foce (zobacz „Najlepsze atrakcje”), na południu Chianciano. Restauracja wyróżnia się klasycznymi przystawkami i sytymi makaronami oraz posiada produkty ze swojej posiadłości i pobliskich obszarów, od oliw z oliwek po ciecierzycę. Możesz także spróbować klasycznego toskańskiego steku T-Bone albo po prostu przyjść na kawę i ciasto.
    Adres: La Strada della Vittoria 90, 53042 Chianciano (SI)
    Tel: +39 0578 754025
    Strona: www.dopolavorolafoce.it

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Zapytaj o wille