Gaiole in Chianti
Górzyste Gaiole to oczywiście region winiarski, ale także kraina pełna zamków i wspaniałych tras rowerowych. Dziesięć lat temu to senne miasteczko targowe zostało ochrzczone najbardziej idyllicznym miejscem do życia na świecie. Od tamtej pory niewiele się zmieniło, warto więc tu przyjechać, by doświadczyć sielskiej atmosfery. To targowe miasteczko jest na zawsze związane z dynastią winiarską Ricasoli, której przodkowie podobno wprowadzili markę Chianti Classico do zamku Brolio. Oprócz chlubienia się tytułem ojczyzny Chianti Classico, Gaiole samo w sobie jest cudownym miejscem. W średniowieczu była to jedna z trzech stolic Ligi Chianti, wraz z Castelliną i Raddą. Miasto na szczycie wzgórza położone jest pośród dębowych i kasztanowych lasów, winnic i gajów oliwnych. Jako dawna twierdza wojskowa, Gaiole otoczone jest średniowiecznymi zamkami i ufortyfikowanymi opactwami. Trójkątny główny plac jest punktem wyjścia do odkrywania zamków, przytulnych karczm, winnic i starożytnych opactw.
Podstawowe informacje - Gaiole in Chianti
Dziesięć najlepszych atrakcji
Górzyste Gaiole stanowi doskonały punkt wyjściowy do odkrywania lokalnych zajazdów, winnic i starożytnych opactw, od ufortyfikowanego klasztoru Badia di Coltibuono po Castello di Brolio, dawny florencki zamek, który stanowił punkt obronny przed średniowiecznym wrogiem - Sieną. Okolica obfituje w posiadłości z winnicami i wykwintne gospody, ale po drodze napotkasz także wystarczająco dużo trudnych tras rowerowych, aby utrzymać formę po spożyciu kalorycznych posiłków. Jeśli chodzi o kulturę, rozważ jednodniowe wycieczki do Sieny, Florencji lub Castelliny.
To tylko przedsmak Chianti. Zobacz nasze przewodniki po najlepszych miejscach tego regionu, wszystkie dostępne za pośrednictwem naszych miejsc wartych zobaczenia. Na początek sprawdź nasze przewodniki po takich miejscowościach jak GrevePanzanoCastellina Radda i Castelnuovo Beradenga. Nasze dodatkowe przewodniki po Chianti obejmują także: Castagnoli, Volpaia, San GusmeSan Donato in Poggio i Vagliagli.
Jedzenie i picie
Pamiętaj, że ten obszar to miejsce narodzin Chianti Classico. Zwróć uwagę na symbol Czarnego Koguta (zwanego też Czarnym Kogucikiem), którym oznaczony jest ten trunek. Wino wytwarzane jest z winogron Sangiovese lub mieszanki Sangiovese i leżakuje przez 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, a następnie dojrzewa w butelkach przez co najmniej 7 miesięcy lub 2 lata w przypadku gatunku Riserva. Polecane przez nas winnice są wymienione w każdym z poszczególnych przewodników po Chianti.
Lokalne restauracje oferują szeroki wybór lokali gastronomicznych, od znakomitych restauracji po spokojne gospody, a wszystkie specjalizują się w różnych wersjach kuchni toskańskiej. Najbardziej zapadające w pamięć miejsca znajdują się w zamkach i posiadłościach winnych na terytorium Gaiole, tuż poza miastem. Makaron może być produkowany z organicznej lokalnej mąki i obejmuje takie przysmaki jak pappardelle di lepre (wstążki makaronowe w sosie z zająca) lub ten sam makaron z dodatkiem mięsa z dzika (cinghiale).
To tylko przedsmak Chianti. Zobacz nasze polecane restauracje poniżej, a także nasze inne przewodniki po najlepszych miastach i wioskach Chianti, wszystkie dostępne za pośrednictwem naszej listy miejsc wartych zobaczenia.
Zakupy, parkowanie i zwiedzanie
Przeglądanie ceramiki w Gaiole lub kaszmiru w Raddzie to miła odmiana po sklepach z winami. Ceramika toskańska wytwarzana w okolicy i w miejscowości Radda często inspirowana jest starożytnymi wzorami, także renesansowymi. Dynastia Medyceuszy produkowała zestawy naczyń przeznaczonych dla każdej z wiosek, tworząc w ten sposób koncepcję eleganckiego nakrycia. Rozważ także wyprawę do sąsiedniej Castelliny, aby skosztować wspaniałych lodów i zaopatrzyć się w specjalne produkty spożywcze, takie jak tradycyjnie wytwarzany miód, sosy w butelkach i suszone makarony.