7 dni 9-17.30 +48 223079889

Zaloguj się


Jedzenie i picie

  • Jedzenie i picie

    Oczywiście jest to ojczyzna Chianti Classico, nawet jeśli lokalnie produkuje się także Super Tuscans. Chianti ma barwę od rubinowej do granatowej i ciemnieje wraz z wiekiem. Wino jest wytrawne, zbilansowane, ale lekko taninowe, z nutą fiołków i dobrze komponuje się z grillowanymi mięsami lub pizzą. Chianti Classico Riserva, które charakteryzuje bardziej pełny i złożony smak, pasuje do dziczyzny i sera Pecorino.

    Znakiem rozpoznawczym na butelkach Chianti Classico jest Czarny Kogut (Black Cockerel), historyczny symbol Wojskowej Ligii Chianti, uwieczniony przez Giorgio Vasari na suficie Salone dei Cinquecento w Palazzo Vecchio we Florencji. Polecane przez nas posiadłości z winnicami są przedstawione w każdym z poszczególnych przewodników po rejonie Chianti. Spróbuj Chianti Classico w Casa Chianti Classico, oficjalnym centrum degustacji wina w sąsiedniej Raddzie. Również wina Castello di Volpaia mogą stać się punktem wyjściowym wycieczki do ufortyfikowanej osady Volpaia, na północ od Raddy.

    To tylko przedsmak tego, co znajdziesz w Chianti. Zobacz polecane przez nas restauracje poniżej, a także przejrzyj  inne przewodniki po najlepszych miastach i wioskach Chianti, wszystkie dostępne za pośrednictwem naszej listy z miejscami wartymi odwiedzenia.

  • Il Celliere a Castagnoli

    Ten przyjazny, przytulny zajazd w Castagnoli jest popularny zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów. Menu sezonowe korzysta z lokalnych produktów, takich jak trufle i dziczyzna, i obejmuje niektóre specjały sieneńskie oraz wiele dań wegetariańskich. W miarę rozsądne cenowo menu oferuje suflet Pecorino w sosie z cukinii, pierś z kaczki, stek z kością lub ravioli nadziewane serem Pecorino i fasolą w sosie Chianti Classico. Typowy posiłek kończy się ciastkami cantucci i winem Vin Santo.

    Adres: Via del Castello 2
    Localita Castagnoli
    Gaiole in Chianti
    Tel: +39 0577 731921
    Strona: www.ilcelliere.it

  • La Casa Porciatti

    Ten przytulny bar mieści się w budynku z początku XIV wieku, w samym sercu miejscowości Radda. Funkcjonuje również jako umiarkowany cenowo zajazd, posiada także sklepik z winami. Wraz z szeroką gamą toskańskich win, możesz zasmakować w taglieri, półmiskach domowych wędlin lub serów, a także porchetta (pieczonym prosiaku). Jeśli pragniesz czegoś bardziej sycącego, wybierz gruby makaron pici z mięsnym sosem ragù, ravioli z czarną truflą lub dużą porcję zupy ribollita. W menu znajdują się również florentyńskie flaki, gulasz z dzika i ossobuco sieneńskie.

    Adres: Piazza IV Novembre, 53017 Radda in Chianti
    Tel: +39 0577 738055
    Strona: www.casaporciatti.it

  • L’Osteria del Castello

    Ten urokliwy zajazd położony jest około 7 km na południe od Castagnoli, w Castello di Brolio, rodowym zamku rodziny Ricasoli. Warto połączyć zwiedzanie samego zamku z lunchem w zajeździe. Wycieczka po zachodzie słońca obejmuje kolację w restauracji Ricasoli, a Twój bilet na zamek pozwala również na bezpłatne degustacje wina w pomieszczeniach degustacyjnych Ricasoli pod zamkiem. W porze lunchu zapraszamy na Barone Ricasoli Castello di Brolio Chianti Classico 2006. Dania stanowią kreatywne połączenie tradycyjnej kuchni toskańskiej. Poza klasycznymi potrawami mięsnymi inspirowanymi kuchnia florencką spodziewaj się większej oferty rybnej niż w większości miejsc w Chianti. Potrawy takie jak gnocchi z pecorino w sosie z dodatkiem oliwy lub sałatka z królika z chrupiącym orkiszem mogą być również łączone z winami Ricasoli.

    Adres: Castello di Brolio, Localita Madonna a Brolio, 53013 Gaiole di Chianti
    Tel: +39 0577 7301
    Strona: www.ricasoli.com

  • Il Ristorante Chianti

    Ten popularny przystanek na szlaku Chianti leży wśród malowniczych dróg, 9 km na wschód od Raddy. Ta wiejska restauracja znajduje się na terenie wspaniałej posiadłości z winnicami i gajem oliwnym, Badia a Coltibuono, wraz z opactwem pochodzącym z XI wieku. Mieszcząca się w dawnej stajni karczma latem umożliwia korzystanie z uroczego tarasu. Zjedz pod pergolą pełną róż i zasmakuj  w organicznych produktach pochodzących z tego miejsca. Nowoczesne dania kuchni toskańskiej obejmują mięsa, organiczne makarony z sosem z dzikiej kaczki, zupę z kopru, jagnięcinę lub dania z królika, a także domowe tarty owocowe lub ciasta z dodatkiem jadalnych kasztanów. Imponujące sezonowe menu kosztuje mniej niż 60 euro i oferuje cztery rodzaje wina. W sprzedaży znajduje się także wino z winogron pochodzących z posiadłości, a także olej i miód z kasztanów.

    Adres: Badia a Coltibuono, Localita Badia a Coltibuono, 53013 Gaiole in Chianti
    Tel: +39 0577 749031
    Strona: www.ristorante.coltibuono.com

Zapytaj o wille