7 dni 9-17.30 +48 223079889

Zaloguj się


Spróbuj eksperymentalnych lodów - Gelateria Castellina

  • Spróbuj eksperymentalnych lodów - Gelateria Castellina

    Eksperymentowanie z ciekawymi smakami to droga do serca smakoszy w najlepszej lodziarni regionu. Gelateria Castellina jest prowadzona przez Simone, zapalonego smakosza o bardzo kreatywnym podejściu. Już od ponad dwudziestu lat Simone produkuje lody, pasteryzując, ubijając i zamrażając, a zainteresowani obserwatorzy śledzą, jak wymyśla nowe smaki w swojej kuchni. Powitanie przez Simone i Chiarę jest jednym z najbardziej przyjaznych, jakie można sobie wyobrazić. Para produkuje również półprzezroczyste desery semifreddi oraz połowicznie mrożone ciasta lodowe. Jeśli chodzi o lody, smaki rozpoczynają się od ricotty i figi po chili i czekoladę, malinę z rozmarynem, cytrynę i kiwi, a także kawę i gorzką czekoladę. Jeśli wolisz lody wodne, wybierz sorbety z cytryny i szałwii lub limonki i bazylii. Najdziwniejszym wytworem w historii lodziarni był prawdopodobnie sorbet z sardeli i szczypiorku, który nie wszystkim przypadnie do gustu. Ulubione dzieło Simone? „To cantuccini i Vin Santo: ciastka migdałowe ze słodkim toskańskim winem”. W Chianti nie da się uciec przed winem, więc poddaj się i degustuj do woli.

    Po zjedzeniu lodów spal kalorie, spacerując po podwórkach i uliczkach Castelliny. W szczególności warto przespacerować się wzdłuż via delle Volte, 800-metrowego, kamiennego korytarza wbudowanego w zbocze wzgórza. Podobno ta nastrojowa alejka została stworzona, aby umożliwić jeźdźcom przejazd wokół twierdzy na koniach. Dziś ta łukowata uliczka jest domem dla małych butików i kawiarni. Z małych szczelin okiennych można podziwiać strome zbocza i oglądać wiejskie tereny Chianti.

    Adres: Via IV Novembre 47
    53011
    Castellina in Chianti
    Tel: 0577 741337
    Strona: www.anticadelizia.it

Zapytaj o wille