7 dni 9-17.30 +48 223079889

Zaloguj się


Jedzenie i picie

  • Ze względu na bliskość Sieny i zamożnych winnic Chianti, Castelnuovo Berardenga jest kulinarnym hotspotem - dotyczy to szczególnie małych osad na północy. San Gusme oraz sąsiednia Villa a Sesta i San Felice tworzą obowiązkowe miejsce dla smakoszy, gdzie wykwintna kuchnia jest normą, chociaż nie zawsze w delikatesowych cenach. Zobacz nasz przewodnik po San Gusme, aby poznać dodatkowe opcje kulinarne.

    Podobnie jest z winem, pochodzącym z najwspanialszych posiadłości, takich jak Brolio. Ponieważ jednak Toskania ma wiele twarzy, można tu znaleźć także domowe gospody i niedrogie wina Chianti Classico. Znakiem rozpoznawczym na butelkach Chianti Classico jest Czarny Kogut (lub Czarny Kogucik), historyczny symbol Ligii Chianti, przedstawiony przez Giorgio Vasari na suficie Salone dei Cinquecento w Palazzo Vecchio we Florencji. Polecane przez nas winnice są wymienione w każdym z poszczególnych przewodników po Chianti.

    Pamiętaj, że jesteś wystarczająco blisko Sieny, aby wpaść tam na lunch lub kolację. To tylko przedsmak rejonu Chianti. Zobacz polecane przez nas restauracje poniżej, a także inne nasze przewodniki po najlepszych miastach i wioskach Chianti, wszystkie dostępne za pośrednictwem naszej listy rzeczy wartych zobaczenia

  • L'Enoteca Bengodi

    Ta przyjazna i godna polecenia gospoda mieści się w centrum Castelnuovo i serwuje klasyczne dania kuchni toskańskiej, wsparte innymi włoskimi klasykami. Po przystawkach z toskańskich wędlin lub półmisku z Pecorino i spróbowaniu dżemów domowej roboty zdecyduj się na zupę z dyni, makaron tagliolini ze szparagami i cukinią lub risotto z parmezanem, specjalność zakładu. Główne danie to gulasz z dzika, florencki stek z kości lub cielęcina w sosie kaparowym. Wina, w tym inne niż toskańskie, mogą być podawane w kieliszku lub w całej butelce.

    Adres: Via della Società Operaia 11,
    53019
    Castelnuovo Berardenga

    Tel: 0577 355116
    Strona: www.ilbengodi.it

  • L'Asinello

    Ta znakomita karczma w Villa a Sesta, na północ od Castelnuovo, oferuje niedrogie, ale pomysłowe i wykwintne posiłki. Spodziewaj się zaskakującego menu, troskliwej obsługi, przytulnej atmosfery i uroczego tarasu. Typowe dania mają niezwykłe kombinacje smakowe, takie jak gnocchi w sosie z królika i brokułów. Kaczka, gołąb, dziczyzna i przepiórka są częste w menu, ale znajdują się w nim także kreatywne dania z makaronu i ciekawe kombinacje warzyw, które sprawdzają się równie dobrze. Menu w rozsądnej cenie zależy od wyobraźni szefa kuchni.


    Adres: Via Nuova 6,
    Localita Villa a Sesta,
    53019
    Castelnuovo Berardenga
    Tel: 0577 359279
    Strona: www.asinelloristorante.it

  • Il Poggio Rosso

    Ta nieduża restauracja na tyłach hotelu San Gusme specjalizuje się w kreatywnych daniach kuchni Chianti i innych rejonów, przyrządzanych przy użyciu wyłącznie lokalnych, tradycyjnych produktów. Szafran z San Gimignano lub cebula dymka z Certaldo trafiają do bardzo pomysłowych potraw. Rozważ risotto z borowikami (porcini), kozim serem i kalafiorem lub strzępienia z karczochami i ciecierzycą. Ta hotelo-restauracja, uhonorowana gwiazdką przewodnika Michelin, otwarta jest tylko w porze kolacji, ale jeśli masz ochotę na prostsze potrawy, warto wybrać się do restauracji L'Osteria Del Grigio, która jest również otwarta w porze lunchu.

    Adres: Borgo San Felice,
    Localita San Felice,
    53019
    Castelnuovo Berardenga

    Tel: 0577 3964
    Strona: www.borgosanfelice.it

  • L'Osteria del Castello

    Ten niedrogi zajazd położony jest około 13 km na północ od Castelnuovo Berardenga, w Castello di Brolio, rodowym zamku z winnicą z czasów dynastii rodziny Ricasoli. Połącz zwiedzanie zamku z lunchem w zajeździe. Ewentualna wycieczka po zachodzie słońca do zamku obejmuje kolację w restauracji Ricasoli. Twój bilet na zamek pozwala również na bezpłatne degustacje wina w pomieszczeniach degustacyjnych Ricasoli pod zamkiem. W porze lunchu zapraszamy na Barone Ricasoli Castello di Brolio Chianti Classico 2006. Dania stanowią kreatywne połączenie tradycyjnej kuchni toskańskiej. Wraz z klasycznymi potrawami mięsnymi inspirowanymi Florencją, spodziewaj się większej ilości ryb niż w większości miejsc w Chianti. Potrawy takie jak gnocchi z oliwek w sosie pecorino lub sałatka z królika z chrupiącym orkiszem mogą być również łączone z winami Ricasoli.

    Adres: Castello di Brolio,
    Localita Madonna a Brolio,
    53013
    Gaiole di Chianti

    Tel: 0577 7301
    Strona: www.ricasoli.com

  • L'Osteria di Fonterutoli

    Obiekt ten mieści się w kamiennym budynku z widokiem na wzgórza Chianti, na zachód od Castelnuovo Berardenga. Jest to ekskluzywna gospoda należąca do dynastii Mazzei. Kuchnia jest głównie toskańska ze współczesnym akcentem, łączona z winami Mazzei, zwłaszcza z winnic Castello di Fonterutoli. Szef kuchni Lorenzo Baldacci preferuje dziczyznę, w tym gulasz z dzika, a także bardziej nowatorskie potrawy, takie jak placek z serem czy tapenada wieprzowa z dodatkiem oliwek. Nowy deser zawiera semifreddo z pomarańczy, wanilii i kakao.

    Adres: Via Puccini 4,
    Localita Fonterutoli,
    53011
    Castellina in Chianti

    Tel: 0577 741125
    Strona: www.mazzei.it

Zapytaj o wille