+48 223079889

Zaloguj się


  • Val di Chiana - smak prawdziwej Toskanii

    Lucignano, położone 37 km na zachód od Cortony, to miejsce, w którym można poznać smak Val di Chiany, słynącej ze swojej wołowiny, z której często przygotowuje się florenckie steki. Lucignano otoczone jest wzgórzami i malowniczymi miasteczkami, którymi usiane są żyzne równiny doliny Val di Chiana. Z samego miasta rozpościera się majestatyczny widok na dolinę, a jego przytulne, średniowieczne mury jeszcze bardziej potęgują to wrażenie. Pierwotnie pełniące funkcję etruskiej warowni Lucignano to zaskakujące miejsce ‒ koncentrycznie skupione wokół fortecy uliczki sprawiają, że wyróżnia się spośród pozostałych położonych na wzgórzach miasteczek Toskanii. Jajowaty, średniowieczny plan miasta otacza XIV-wieczny Palazzo Comunale. W środku znajdują się freski sieneńskiej i aretyńskiej szkoły, a także wspaniałe złote ornamenty, z których od dawna słynie prowincja Arezzo. Najbardziej znanym miejscowym artefaktem jest przepiękne, XIV-wieczne Drzewo Lucignano, bogato zdobione klejnotami. Poza kilkoma wyjątkami, budynki w Lucignano są idealnie zachowane, podobnie jak szaro-biały, pręgowany gotycki kościół San Francesco. Aby uniknąć przeładowania kulturą, skuś się na obiad w Il Goccino, ciesząc się cudownymi widokami z tarasu. Spodziewaj się współczesnej, toskańskiej kuchni z miejscowymi produktami, od wołowego tatara i steku z kością po sorbet z bazylii i oliwę.

    Jeśli masz wystarczająco dużo czasu, zobacz także fortyfikowane wioski Marciano della Chiana, 6 km na północny wschód. Spora część tamtejszego zamku pozostała nietknięta, podobnie jak mury i brama wjazdowa z własną dzwonnicą. 3 km na południowy wschód znajduje się zaprojektowana przez Ammannatiego, ośmiokątna kaplica Santa Vittoria znacząca miejsce, w którym Florentyńczycy pokonali Sieneńczyków w 1554 roku.


    Strona: www.ilgoccino.it

Zapytaj o wille