+48 223079889

Zarejestruj się


Jedzenie i picie

  • Miejscowa kuchnia Cortony to pożywna wariacja na temat klasycznej toskańskiej kuchni, w której na pewno znajdziemy wołowinę Val di Chiana. Dla każdego kochającego wołowinę Toskańczyka, bistecca alla fiorentina ‒ ogromny, delikatny stek z kością Val di Chiana, grillowany na otwartym ogniu i przyprawiony jedynie mielonym pieprzem, solą i odrobiną czosnku oraz oliwy ‒ to najlepszy ze wszystkich steków. Val di Chiana, najszersza dolina w Apeninach, to żyzna ziemia uprawna, używana głównie do hodowli bydła. To tutaj pasą się stada najcenniejszej rasy bydła we Włoszech, pochodzącej z Toskanii Chianiny. Kremowe krowy Chianina szybko urastają do dużych rozmiarów, więc zabija się je jeszcze, gdy młody wół jest podrośniętym cielakiem. Mięso jest twarde i pełne charakterystycznego smaku.

    W menu znajdziemy także crostini z wątróbką z kurczaka, chłopską sałatkę z panzanella, nadziewaną cukinię zuchini, tagiatelle z borowikami (grzybami porcini) i krótki makaron pici w mięsnym sosie ragu. Jeśli chodzi o dania główne, można się tu spodziewać gulaszu z dzika, pieczonego królika, duszonego zająca lub dzika, a także słynnego steku. Miejscowa kuchnia nie jest dla słabeuszy. Mimo tego, ponieważ popularność Cortony znacznie wzrosła, znajdziemy tu także bardziej wyrafinowane warianty, takie jak kuchnia fusion czy kreatywna, współczesna kuchnia toskańska. Aby zobaczyć kilka pysznych toskańskich przepisów, przejdź na stronę miasta: 
    Strona: www.cortonaweb.net

  • Osteria del Teatro

    Ta niezbyt droga, znana, staroświecka restauracja mieszcząca się w XVI-wiecznym palazzo podaje ekskluzywną kuchnię toskańską, gotowaną przy wykorzystaniu produktów Slow Food, a także miejscowej wołowiny i wieprzowiny. Jej pokoje jadalne urządzone są w różnych stylach, od pełnej fresków elegancji po rustykalną swobodę. Wśród dań znajdziemy stinco d'agnello (duszone jagnięce golenie) i pici con chianina e porcini (makaron w sosie z wołowiny Chianina i borowików). Na nieco tańsze danie z wędliną i crostini wybierz się do La Fett'unta, ich delikatesowego baru po drugiej stronie ulicy, znanego jako fiaschatteria.

    Adres: Via Giuseppe Maffei 2, 52044 Cortona
    Strona: www.osteria-del-teatro.it

  • Relais La Corte dei Papi

    Położona kilka minut samochodem od Cortony, ta ekskluzywna wiejska posiadłość oferująca wykwintne dania jest idealnym miejscem na romantyczny obiad. Obsługa jest uważna, ale i przyjazna, a ceny zasłużone. W zależności od sezonu można tu odpocząć w piwnicy, przekształconej w przytulną restaurację z odkrytymi belkami, lub zjeść na świeżym powietrzu, przy brzegu basenu, pod sosnowymi parasolami. Skuś się na przepięknie zaaranżowane dania, na przykład pierś z kaczki lub owoce morza, podawane w tradycyjnym lub współczesnym stylu.

    Adres: La Dogana 12, 52040 La Dogana, Cortona
    Strona: www.lacortedeipapi.com

  • Il Falconiere

    Położona w przepięknej, górzystej okolicy, ta elegancka, wykwintna restauracja wyróżniona gwiazdką Michelin sprawi, że poczujesz się, jakby czas zatrzymał się w miejscu. Urodzeni w Cortonie szefowie kuchni podają wymyślną kuchnię, w której znajdziemy zarówno rybne, jak i mięsne dania. Menu zmienia się w zależności od sezonu: na jesieni na przykład znajdziemy tu dziczyznę z pełnym menu degustacyjnym oraz winami w dobrych cenach, także z rodzinnej winnicy. W lecie możesz zjeść obiad na urokliwym tarasie z panoramicznym widokiem na okolicę.

    Adres: San Martino a Bocena 370, 52054 Cortona (4 km north of town)
    Strona: www.ilfalconiere.it

  • Cortona Bistrot

    Prowadzone przez przyjazny zespół złożony z żony i męża, to przytulne bistro podaje niezbyt drogie, pomysłowe włoskie jedzenie z toskańskimi składnikami i winami. Typowe dania to między innymi gnocchi ze szpinakiem i ricottą w sosie pecorino, crostini z pasztetem z kaczki, lazania z pistacjami, a także tarty z sezonowymi owocami. Darmowym dodatkiem do posiłku są wspaniałe widoki na dolinę Val di Chiana.

    Adres: Via Santa Margherita 13, 52044 Cortona

  • Bottega Baracchi

    Prowadzony przez rodzinę Baracchi (którzy są także właścicielami Il Falconiere), ten niedrogi bar winiarski i bistro w centrum Cortony otwiera się późnym latem. Warto tu przyjść na niedrogie toskańskie wędliny, crostini z flakami lub rustykalną frittata przy kieliszku wina z rodzinnej winnicy. Skuś się na popołudniową tartę owocową lub, między 18:00 a 20:00, na jednego z wymyślnych drinków w barze. Jeśli podróżujesz w grupie przynajmniej 6 osób, możesz także zamówić poranny kurs gotowania.

    Adres: Via Nazionale 78, 52044 Cortona
    Strona: www.bottegabaracchi.com

Zapytaj o wille