7 dni 9-17.30 +48 223079889

Zaloguj się


Jedzenie i picie

  • Pamiętaj, że ten obszar to miejsce narodzin Chianti Classico. Zwróć uwagę na symbol Czarnego Koguta (zwanego też Czarnym Kogucikiem), którym oznaczony jest ten trunek. Wino wytwarzane jest z winogron Sangiovese lub mieszanki Sangiovese i leżakuje przez 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, a następnie dojrzewa w butelkach przez co najmniej 7 miesięcy lub 2 lata w przypadku gatunku Riserva. Polecane przez nas winnice są wymienione w każdym z poszczególnych przewodników po Chianti.

    Lokalne restauracje oferują szeroki wybór lokali gastronomicznych, od znakomitych restauracji po spokojne gospody, a wszystkie specjalizują się w różnych wersjach kuchni toskańskiej. Najbardziej zapadające w pamięć miejsca znajdują się w zamkach i posiadłościach winnych na terytorium Gaiole, tuż poza miastem. Makaron może być produkowany z organicznej lokalnej mąki i obejmuje takie przysmaki jak pappardelle di lepre (wstążki makaronowe w sosie z zająca) lub ten sam makaron z dodatkiem mięsa z dzika (cinghiale).

    To tylko przedsmak Chianti. Zobacz nasze polecane restauracje poniżej, a także nasze inne przewodniki po najlepszych miastach i wioskach Chianti, wszystkie dostępne za pośrednictwem naszej listy miejsc wartych zobaczenia.

  • L'Osteria al Ponte

    To bardzo popularny wśród mieszkańców, beztroski, rodzinny zajazd w Gaiole. W letnie wieczory możesz tu zjeść obiad w ogrodzie. Menu o przystępnych cenach oferuje tradycyjne toskańskie dania, czasem z kreatywnym akcentem. Klasyczne dania Chianti to crostini neri, tagliatelle z truflami, gulasz z dzika lub makaron z borowikami (porcini). Jest też menu z różnymi rodzajami pizzy. Lista win obejmuje wina z mniej znanych lokalnych winnic, takich jak Rocca di Castagnoli i Castello di San Sano.

    Adres: Via Antonio Casabianca 25
    53013
    Gaiole in Chianti

    Tel: 0577 744007

  • Il Ristorante Chianti

    Ten popularny przystanek na szlaku Chianti jest położony wśród malowniczych dróg, ok. 6 km na północ od Gaiole lub 9 km na wschód od Raddy. Ta rustykalna restauracja znajduje się na terenie wspaniałej posiadłości z winnicą i gajami oliwnymi Badia a Coltibuono, wraz z opactwem z XI wieku. Mieszcząca się w dawnej stajni karczma latem umożliwia korzystanie z uroczego tarasu. Zjedz pod pergolą z opadającymi różami i spróbuj produktów organicznych prosto z ogrodu na terenie posiadłości. Podawane tu nowoczesne dania kuchni toskańskiej obejmują wędliny, organiczne makarony z sosem z dzikiej kaczki, zupę z kopru, jagnięcinę lub danie główne z królika oraz domowe tarty owocowe i ciasta z dodatkiem kasztanów. Imponujące sezonowe menu degustacyjne kosztuje mniej niż 60 euro, wraz z dodatkiem czterech gatunków wina. W sprzedaży znajduje się także wino produkowane w winnicy, olej i miód z kasztanów.

    Adres: Badia a Coltibuono,
    Localita Badia a Coltibuono,
    53013
    Gaiole in Chianti


    Tel: 0577 749031
    Strona: www.ristorante.coltibuono.com

  • La Casa Porciatti

    Ta przytulna winiarnia mieści się w budynku z początku XIV wieku, położonym w sercu sąsiedniej miejscowości Radda in Chianti. Pełni także funkcję niedrogiego zajazdu i sklepu z winami. Wraz z szeroką gamą toskańskich win możesz tu spróbować taglieri, półmisków domowych wędlin lub serów, a także porchetta (pieczonego prosiaka). Aby zjeść coś bardziej sycącego, wybierz przysmak z makaronu pici z mięsnym sosem ragù, ravioli z czarną truflą lub obfitą zupę ribollita. W menu są również florentyńskie flaczki, gulasz z dzika i ossobuco sieneńskie.

    Adres: Piazza IV Novembre
    53017
    Radda in Chianti

    Tel: 0577 738055
    Strona: www.casaporciatti.it

  • Il Ristoro

    Ta karczma jest położona w pełnej uroku, rozległej posiadłości winnej Castello di Ama, na wzgórzach Chianti, na południowy zachód od Gaiole, a jej głównym celem jest prezentacja wina w XVIII-wiecznej willi. Krótkie, ale sezonowe menu idealnie pasuje do win z posiadłości. Autentyczne, niedrogie dania to makaron z sosem z dzika, kurczak z czarnymi oliwkami w sosie winnym lub letni suflet z marchwi i cukinii z sosem Pecorino, a do tego tarta z orzechów laskowych. Zarezerwuj stolik na balkonie, aby móc podziwiać piękne widoki. Jeśli pragniesz skoncentrować się na samym winie, wybierz L'Enotecę znajdującą się na terenie
    posiadłości.

    Adres: Castello di Ama
    Localita Ama
    53013
    Gaiole in Chianti

    Tel: 0577 746191
    Strona: www.castellodiama.com

  • L'Osteria del Castello

    Zajazd ten położony jest na południe od Gaiole, w Castello di Brolio, rodowym zamku z czasów dynastii producentów wina  Ricasoli. Sama karczma znajduje się w tak zwanym bosco inglese („angielskim lesie”) w pobliżu parkingu. Wnętrze wygląda tradycyjnie, ale współcześnie, odzwierciedlając przesłanie, jakie majątek pragnie przekazać zarówno na temat wina, jak i jedzenia. Dania to eleganckie, kreatywne akcenty tradycyjnej kuchni toskańskiej. Wraz z klasycznymi potrawami mięsnymi inspirowanymi Florencją spodziewaj się większej ilości ryb niż w większości restauracji rejonu Chianti. Potrawy takie jak gnocchi z oliwek w sosie pecorino lub sałatka z królika z chrupiącym orkiszem i mogą być tu łączone z winami Ricasoli. Na deser spróbuj domowych, chrupiących ciasteczek  cantuccini, najlepiej zanurzonych w Vin Santo. Posiłki są w wyższym i średnim przedziale cenowym, w zależności od rodzaju wybranego wina. Jeśli chcesz tylko degustować wino, udaj się do współczesnej cantiny (piwnicy i sali degustacyjnej), która znajduje się tuż za główną bramą posiadłości.


    Adres: Castello di Brolio,
    Localita Madonna a Brolio,
    53013
    Gaiole in Chianti

    Tel: 0577 730290
    Strona: www.ricasoli.com

Zapytaj o wille