7 dni 9-17.30 +48 223079889

Zaloguj się


Jedzenie i picie

  • Jedzenie i picie

    Wrześniowe targi wina przyciągają do Greve profesjonalny tłum degustatorów. Okoliczne wzgórza pokryte są winnicami, z których wiele pochodzi z czasów, gdy zajmowali się nimi średniowieczni mnisi. Chianti Classico od wieków stanowi wielki biznes w Greve. W 1716 roku Kosma III, wielki książę Toskanii, oficjalnie wyznaczył strefę produkcji wina Chianti. Chianti Classico jest produkowane z winogron Sangiovese lub mieszanki Sangiovese i leżakuje przez 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, a następnie co najmniej 7 miesięcy (lub dwa lata w przypadku odmiany Riserva) w butelce. Polecane przez nas winnice znajdują się w każdym z poszczególnych przewodników po Chianti.

    Chociaż jest to florentyńskie Chianti, w menu pojawiają się także dania w stylu sieneńskim (lub produkty takie jak wędliny z cintasenese). Jak wszędzie w Toskanii, kuchnia nigdy nie jest zbyt skomplikowana; nie ma wyrafinowanych wykończeń, skomplikowanych sosów lub subtelnie mieszanych smaków. Jest jednak w tych potrawach podstawowy, przyziemny smak, który sprawia, że stały się popularne na całym świecie.

    To tylko przedsmak rejonu Chianti. Zobacz nasze polecane restauracje poniżej, a także przejrzyj nasze inne przewodniki po najlepszych miastach i wioskach rejonu Chianti, wszystkie dostępne za pośrednictwem naszych miejsc wartych zobaczenia.

  • Il Bistro Falorni

    Położone na głównym placu w Greve, to bezpretensjonalne miejsce stanowi dobry przystanek na lunch w biegu, w akompaniamencie kieliszka Chianti Classico. W Chianti fast food oznacza zupę z ciecierzycy, smaczne taglieri, tace serów lub wędlin, a także bruschettę z pasztetem z wątróbki oraz pannini nadziewane szynką prosciutto i serem pecorino. Falorni może się poszczycić statusem „mięsnego bistro”,  kawiarni i delikatesów, związanych z renomowanym lokalnym rzeźnikiem w mieście.



    Adres: Piazza Matteotti 71, 50022 Greve in Chianti
    Tel: 055 853029
    Strona: www.falorni.it

  • La Castellana

    Ten mały, romantyczny, rodzinny zajazd oferuje solidne, niedrogie toskańskie dania oraz pełną gamę win Chianti. Lokalne ulubione potrawy to crostini z pasztetem z wątróbki drobiowej, grillowane mięsa i gulasz wołowy. Specjalnością są trufle i dania z grzybów, w tym tagliatelle lub bruschetta z truflami. Z tarasu na zboczu roztacza się widok na zachwycające cyprysy, srebrne gaje oliwne i niekończące się winnice. Najlepiej zarezerwować stolik wcześniej, szczególnie jeśli zależy nam na miejscu na tarasie.






    Adres: Via di Montefioralle, Localita Montefioralle, 50022 Greve in Chianti
    Tel: 055 853134
    Strona: www.ristorante-lacastellana.it

  • L’Antica Scuderia

    Na zachód od Greve znajduje się Badia a Passignano z opactwem benedyktyńskim i winnicą Antinori. Smakosze będą rozpieszczeni przez ogromny wybór różnorakich opcji. Jeśli oprzesz się Antinori gastrodome, nagrodzonym gwiazdką Michelin, wypróbuj to eleganckie, letnie miejsce z tarasem, z którego roztacza się widok na winnice. Restauracja zajmuje dawne stanowisko postojowe i stajnie dla przechodzących rycerzy. Kuchnia to nowoczesne toskańskie potrawy, w tym dania z toskańskiego crostini, jagnięcina z nadziewanymi karczochami lub dziczyzną w formie zająca, bażanta lub dzika. W menu znajduje się grillowane mięso, w tym stek z kością. Ceny wahają się od średnich do wysokich, również w zależności od wyboru wina. W tym miejscu przyjaznym dzieciom, oferowane są również dobre, niedrogie pizze.


    Adres: Via di Passignano 17, Localita Badia a Passignano, 50028 Tavernelle Val di Pesa
    Tel: 055 8071623
    Strona: www.ristorolanticascuderia.it

  • La Cantinetta di Rignana

    Ta położona 4 km od Badia a Passignano w uroczej wiejskiej okolicy restauracja warta jest odwiedzenia. Wymarzony  krajobraz obejmuje stary młyn i wzgórza pokryte winoroślami. Jest to kuchnia  w średnim przedziale cenowym, w stylu rustykalnym, serwująca dania od tagliatelle z tartymi truflami po gulasze z dzika lub królika nadziewane wieprzowiną z truflami. Na koniec podawany jest ser pecorino z gruszką lub panna cotta z jagodami. Lista win waha się od Super Tuscans po wino z własnej winnicy - La Cantinetta. Uważaj, ponieważ restauracja znajduje się na końcu wietrznej, wyboistej drogi.


    Adres: Localita di Rignana 13, 50022 Greve in Chianti
    Tel: 055 852601
    Strona: www.lacantinettadirignana.com

  • La Trattoria della Fonte

    Ta nieformalna posiadłość należąca do rodziny Antinori jest usytuowana na północ od miejscowości Badia a Passignano i stanowi uzupełnienie sąsiadującej z hotelem winiarni i restauracji L'Osteria di Passignano. Panuje tutaj nieformalny nastrój, z solidnym toskańskim menu w średnich cenach, pasującym do wiejskiej scenerii. Typowe dania to sery Pienza, toskańskie wędliny, florencki stek  z kością i charakterystyczne crostini. Towarzyszące daniom wina Antinori mogą być zarówno skromne, jak i pełne przepychu, jak tylko zapragniesz. Jeśli zakochasz się w tutejszej scenerii, rozważ prowadzone na miejscu lekcje gotowania.


    Adres: Via Santa Maria Macerata 41, Montefiridolfo, 50026 San Casciano in Val di Pesa
    Tel: 055 8244700 / 055 8244743
    Strona: www.fontedeimedici.com & www.osteriadipassignano.com

Zapytaj o wille