7 dni 9-17.30 +48 223079889

Zaloguj się


Radda in Chianti - lekcje na temat wina, degustacja i lunch

  • Radda in Chianti - lekcje na temat wina, degustacja i lunch

    Radda in Chianti, położona na wschód od Castellina in Chianti, jest cudownym miejscem na przedłużenie podróży po rejonie Chianti. Radda pełniła kiedyś funkcję stolicy Chianti i nadal można w niej wyczuć duszę tego regionu - a jest ona zdecydowanie siłą napędową tego miejsca. Przespaceruj się po otoczonej murami obronnymi wiosce, przypominającej miasto. Po wędrówce brukowanymi uliczkami, rozchodzącymi się z głównego placu, wybierz się do Casa Chianti Classico na wycieczkę kulinarną połączoną z degustacją wina.

    Casa Chianti Classico mieści się w XVIII-wiecznym klasztorze franciszkanów w górnej części miasta. Przylegający do średniowiecznego kościoła kompleks jest teraz świątynią wina, z Muzeum Wina znajdującym się na pierwszym piętrze. Zapisz się na 90-minutową lekcję na temat wina lub ogranicz się tylko do zdobycia podstawowej wiedzy o Chianti, zanim podejmiesz się zabawnego multimedialnego quizu na temat tego trunku. Po skosztowaniu wina i sumiennym przejrzeniu notatek o degustacji zasługujesz na obiad w Enotece. Dysponuje ona uroczym tarasem z widokiem na winnice Chianti.

    Jako główne centrum winiarskie, Radda prosperuje doskonale już od XVI wieku, kiedy to eksportowała wino do Anglii. Później, w 1716 roku, Kosma III, wielki książę Toskanii, oficjalnie wyznaczył strefę produkcji wina Chianti. Wraz z Raddą, główne centra Chianti Classico pozostają w   Greve, Panzano, Castellinie, Gaiole i Fonterutoli. Granice i ścisłe zasady nadal są obowiązujące, nawet jeśli odpowiedzialność za ich egzekwowanie przeszła na Konsorcjum Wina Chianti. Konsorcjum zostało założone w 1927 roku przez grupę producentów wina we Florencji, Sienie, Arezzo i Pistoi. Łatwodostępne z malowniczej trasy SS222, najwspanialsze, podobne do zamków posiadłości były często prowadzone przez te same rodziny od czasów średniowiecza, jak to ma miejsce w przypadku arystokratycznych dynastii Antinori, Frescobaldi, Mazzei i Ricasoli. Arystokraci toskańscy  nadal odgrywają bardzo ważną rolę w branży winiarskiej, w tym także i Konsorcjum Wina w Chianti Classico. W zarządzie znajduje się grupa toskańskich szlachciców ze starożytnych dynastii winnych, którzy dostosowali się do upływającego czasu. Wielkie nazwiska to markiz Lodovico Antinori, hrabia Lorenzo Guicciardini, książę Emmanuele Corsini i hrabia Guido Chigi-Saracini.

    Wino znaczy jednak więcej niż poszczególne rodziny, bez względu na to, jak wspaniały byłby ich rodowód. „Dusza” wina to Sangiovese. Zasady dotyczące wina Chianti Classico dopuszczają minimalny stosunek 80% Sangiovese, typowej czerwonej odmiany regionalnej. Do mieszanki można dodać maksymalnie 20%  innych lokalnych, czerwonych winogron. Te odmiany obejmują rodzime winogrona, takie jak Canaiolo i Colorino, a także „międzynarodowe” Cabernet Sauvignon i Merlot, wszystkie dozwolone w tej strefie produkcji Chianti Classico. Zasadniczo Chianti Classico wytwarzane jest z winogron Sangiovese lub mieszanki Sangiovese i leżakuje przez 14 miesięcy w beczkach wykonanych z dębu francuskiego, a następnie co najmniej 7 miesięcy (lub 2 lata w przypadku gatunku Riserva) w butelce. Jeśli wszystkie te rozmowy na temat wina pobudziły Twój apetyt, zajrzyj do naszego przewodnika po Raddzie, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat jedzenia i picia.

    Adres: Museo del Vino (Wine Museum)
    Monastero Santa Maria al Prato
    Circonvallazione Santa Maria al Prato 18
    53017
    Radda in Chianti
    Tel: 0577 738187
    Strona: www.chianticlassico.com

Zapytaj o wille