7 dni 9-17.30 +48 223079889

Zaloguj się


Spacer, degustacja wina i mięsna uczta w Panzano

  • Spacer, degustacja wina i mięsna uczta w Panzano

    Panzano jest miejscem, w którym można na własnej skórze doświadczyć pasji do toskańskiego mięsa, w tym florenckiego steku z kością. Ten toskański bastion należy do Dario Cecchini, sprytnego i ekscentrycznego celebryty, posiadającego własne, niewielkie imperium w tych stronach. Nikt nie potrafi lepiej posługiwać się zakrwawionym tasakiem, a tym bardziej recytować w tym samym czasie Dantego. Częściowo rzeźnik, po części showman, Dario nie tylko zapewnia rozrywkę publiczności, ale potrafi ją także przekarmić.

    Rozbudź apetyt, spacerując wzdłuż murów i podziwiając krajobrazy Chianti. Restauracje rozpościerające się wzdłuż murów oferują widoki na wzgórza Chianti i winnice. Przed obiadem wpadnij do L'Accademia del Buon Gusto (Akademii Dobrego Smaku) na degustację wina z jedną z najbardziej kolorowych postaci Toskanii. Stefano Salvadori jest sympatycznym, staromodnym gospodarzem, który oferuje bezpłatne degustacje toskańskich win, oliwy z oliwek i octu, a jednocześnie snuje niesamowite opowieści o winach Chianti. Odwiedzający opuszczają ten lokal przepełnieni winem i nową wiedzą.

    Główny plac z kawiarniami to miejsce, w którym można rozkoszować się małomiasteczkową atmosferą i kontemplować w spokoju lunch. Z kilkoma restauracjami w mieście, skupionymi wokół swojego słynnego sklepu mięsnego, Cecchini wciąż prowadzi intensywny handel. Restauracje oferują rozsądne ceny, więc nie będziesz miał poczucia, że złapano Cię w pułapkę turystyczną. Ten zwycięski format przemawia do większości odwiedzających, podobnie jak aspekt towarzyski i showbiznesowy.
    Stek z kością przeważa, przynajmniej w jednej restauracji - L’Officina dellaBistecca. Dla każdej osoby uwielbiającej toskańską wołowinę, bistecca alla fiorentina - ogromny, delikatny stek z kością, grillowany nad otwartym ogniem i przyprawiony tylko kruszonym pieprzem, solą oraz nutą czosnku i oliwy z oliwek, podawany bardzo rzadko - jest jedynym rodzajem steku wartym uwagi. Jednak wegetarianie także znajdą tu coś dobrego: dla osób o bardziej delikatnym podniebieniu istnieje dobre menu bezmięsne. Wino jest wliczone w cenę, ale można również przynieść własne. 

    Aby spalić spożyte kalorie, przejdź się pieszo do Pieve di San Leonino, najpiękniejszego kościoła w Panzano, położonego na wzgórzu na obrzeżach wioski. Wewnątrz romańskiego pieve znajdują się cenne dzieła sztuki, w tym terakotowe tabernakulum della Robbii i średniowieczny tryptyk Matki Boskiej z Dzieciątkiem.

    Adres: L’Accademia del Buon Gusto
    Piazza Riscasoli 7
    50022
    Panzano in Chianti

    Tel: 055 856 0159
    Strona: www.accademiadelbuongusto.com

Zapytaj o wille