7 dni 9-17.30 +48 223079889

Zaloguj się


Jedzenie i picie

  • Radda to centrum wina. Obecne granice regionu winiarskiego Chianti, które w dużej mierze odpowiadają obecnej strefie Chianti Classico, zostały ustalone dopiero 300 lat temu. Chociaż w związku z tym wciąż pełno tu Chianti Classico, to jednak nie jedyne wino w mieście - posiłki często kończą się degustacją słodkiego Vin Santo. Hoduje się tu także i suszy winogrona Trebbiani i Malvasia, by produkować  z nich Vin Santo, nie tylko w rejonie Chianti, ale także innych częściach Toskanii. Wino jest fermentowane i leżakuje do sześciu lat w małych beczkach, znanych jako asorcaratelli. To mocne wino deserowe jest porównywalne do dobrej jakości sherry. Polecane przez nas posiadłości winne znajdują się w każdym z poszczególnych przewodników po Chianti.

    Ten obszar ma wiele do zaoferowania smakoszom, z potrawami przyrządzanymi tak, aby wydobyć bogaty smak wina. Od steków z kością po chłopskie zupy, gulasz z dzika, sosy z truflami, sery i pyszne ciastka, kuchnia ta bardzo odbiega od zgodnych z najnowszą modą przepisów.

    To tylko przedsmak Chianti. Zobacz nasze polecane restauracje poniżej, a także inne nasze przewodniki po najlepszych miastach i wioskach Chianti, wszystkie dostępne za pośrednictwem naszej listy miejsc wartych zobaczenia.

  • La Casa Porciatti

    Ta przytulna winiarnia mieści się w budynku z początku XIV wieku, położonym w samym sercu miejscowości Radda. Pełni także funkcję niedrogiego zajazdu i sklepu z winami. Wraz z szeroką gamą toskańskich win, możesz tu spróbować  taglieri, półmisków domowych wędlin lub serów, a także porchetta (pieczonego prosiaka). Aby zjeść coś bardziej sycącego, wybierz przysmak z makaronu pici z mięsnym sosem ragù, ravioli z czarną truflą lub obfitą zupę ribollita. W menu są również florentyńskie flaczki, gulasz z dzika i ossobuco sieneńskie.
     
    Adres: Piazza IV Novembre
    53017
    Radda in Chianti

    Tel: 0577 738055
    Strona: www.casaporciatti.it

  • La Bottega

    Ten uroczy, rodzinny zajazd mieści się w Volpai, urokliwej średniowiecznej wiosce na północ od Raddy. Oferuje wyjątkowe, ale nieskomplikowane dania kuchni toskańskiej. Uzupełniają je wina Chianti Classico, a także sałatki i warzywa z przykuchennego ogrodu. Dania w średnim przedziale cenowym obejmują ręcznie zwijany makaron lub zupę ribollita, a następnie dziczyznę lub florencki stek z kością. Aby mieć pewność, że uda Ci się znaleźć stolik na zacienionym tarasie, zarezerwuj miejsce wcześniej i ciesz się widokami z położonej na wzgórzu wioski na ponadczasowy krajobraz poniżej. Aby zapoznać się z innymi lokalami gastronomicznymi w wiosce, zobacz nasz przewodnik po Volpai.

    Adres: Piazza della Torre 1
    Volpaia,
    53017
    Radda in Chianti

    Tel: 0577 738001
    Strona: www.labottegadivolpaia.it

  • L'Osteria Le Panzanelle

    Ta położona po drodze między Radda i Panzano restauracja jest bastionem domowej kuchni toskańskiej. Dzięki bielonym ścianom jest to bezpretensjonalna, ale całkowicie niezawodna wiejska trattoria. Warto tu przyjść ze względu na domowe posiłki, miłą obsługę, krótkie, ale sezonowe menu i obszerną toskańską kartę win. Spróbuj pieczonego królika, ravioli z dyni lub dowolnego makaronu w sosie z dzika. Zakończ deserem panna cotta lub domowymi, chrupiącymi herbatnikami cantuccini, najlepiej zanurzonymi w Vin Santo.

    Adres: Localita Lucarelli,
    53017
    Radda in Chianti

    Tel: 0577 733511
    Strona: www.lepanzanelle.it

  • Il Ristorante Chianti

    Ten popularny przystanek na szlaku Chianti leży przy malowniczej drodze, 9 km na wschód od Raddy. Ta wiejska restauracja znajduje się na terenie wspaniałej posiadłości z winnicami i gajem oliwnym Badia a Coltibuono, wraz z opactwem pochodzącym z XI wieku. Mieszcząca się w dawnej stajni karczma latem umożliwia korzystanie z uroczego tarasu. Zjedz pod pergolą pełną róż i rozsmakuj się w organicznych produktach pochodzących z tego miejsca. Nowoczesne dania kuchni toskańskiej obejmują mięsa, organiczne makarony z sosem z dzikiej kaczki, zupę z kopru, jagnięcinę lub dania z królika, a także domowe tarty owocowe lub ciasta z dodatkiem kasztanów. Imponujące sezonowe menu kosztuje mniej niż 60 euro i zawiera cztery rodzaje wina. W sprzedaży jest także wino z winogron pochodzących z winnicy, olej i miód z kasztanów.

    Adres: Badia a Coltibuono,
    Localita Badia a Coltibuono,
    53013
    Gaiole in Chianti

    Tel: 0577 749031
    Strona: www.ristorante.coltibuono.com

  • L'Osteria del Castello

    Ten urokliwy zajazd jest położony na południe od Raddy w Castello di Brolio, rodowym zamku  rodziny Ricasoli. Warto połączyć zwiedzanie zamku z lunchem w zajeździe. Wycieczka po zachodzie słońca do zamku obejmuje kolację w restauracji Ricasoli. Twój bilet na zamek pozwala również na bezpłatne degustacje wina w pomieszczeniach degustacyjnych Ricasoli pod zamkiem. W porze lunchu zapraszamy na Barone Ricasoli Castello di Brolio Chianti Classico 2006. Dania stanowią kreatywne połączenie tradycyjnej kuchni toskańskiej. Poza klasycznymi potrawami mięsnymi inspirowanymi kuchnia florencką spodziewaj się tu większej ilości ryb niż w większości miejsc w Chianti. Potrawy takie jak gnocchi z pecorino w sosie z dodatkiem oliwy lub sałatka z królika z chrupiącym orkiszem mogą być również łączone z winami Ricasoli.

    Adres: Castello di Brolio
    Localita Madonna a Brolio
    53013
    Gaiole di Chianti

    Tel: 0577 7301
    Strona: www.ricasoli.com

Zapytaj o wille