7 dni 9-17.30 +48 223079889

Zaloguj się


Jedzenie i picie

  • Toskańska kuchnia jest prosta, ale sycąca, i odżywia duszę tak samo, jak ciało. Ta okolica oferuje zarówno domowe dania toskańskie, jak i wyszukane potrawy. Choć niewielkie, San Gusme i sąsiednie Villa a Sesta oraz San Felice mogą się poszczycić znakomitą kuchnią dla smakoszy, niekoniecznie w wygórowanych cenach. 

    Polecane przez nas posiadłości z winnicami znajdują się w każdym z poszczególnych przewodników po Chianti. Poniższy wybór to tylko przedsmak rejonu Chianti. Zobacz nasze polecane restauracje poniżej, a także nasze inne przewodniki po miastach i wioskach Chianti, wszystkie dostępne za pośrednictwem listy miejsc wartych zobaczenia.

  • La Bottega del 30

    Ta mieszcząca się w kamienny wiejskim domu restauracja została wyróżniona gwiazdką Michelin. Znajduje się w miejscowości Villa a Sesta, sąsiadującej z San Gusme. To kreatywna, francuska kuchnia z toskańskimi dodatkami, prowadzona przez właściciela pochodzącego z Paryża.
    Goście są zachęcani do skorzystania z menu degustacyjnego, aby ocenić działanie kuchni. Do typowych potraw należą: szpinak i ravioli z riccotą w sosie truflowym, chrupiące dorsze na spodzie z jarmużu, wątróbka wieprzowa z koprem włoskim, pieczony policzek cielęcy, makaron pappardelle z kaczką oraz ragout z kopru włoskiego, a także parfait z limonką i imbirem. La Bottega jest otwarta tylko w porze kolacji, z wyjątkiem niedzielnego lunchu w lecie.

    Adres: Via di Santa Caterina 2,
    Villa a Sesta,
    53019
    Castelnuovo Beradenga

    Tel: 0577 359226
    Strona: www.labottegadel30.it

  • L'Asinello

    Ta znakomita karczma w Villa a Sesta, sąsiadującej z San Gusme, oferuje niedrogie, ale jednocześnie kreatywne posiłki. Spodziewaj się zaskakującego menu, troskliwej obsługi, przytulnej atmosfery i uroczego tarasu. Typowe dania charakteryzują niezwykłe kombinacje smakowe, takie jak gnocchi w sosie z królika i brokułów. Kaczka, gołąb, dziczyzna i przepiórka także są często w menu, podobnie jak kreatywne dania z makaronu oraz ciekawe kombinacje warzyw. Menu degustacyjne w rozsądnym przedziale cenowym zależy od wyobraźni szefa kuchni.

    Adres: Via Nuova 6
    Localita Villa a Sesta
    53019
    Castelnuovo Beradenga

    Tel: 0577 359279
    Strona: www.asinelloristorante.it

  • Il Poggio Rosso

    Ta nieduża restauracja na północ od San Gusme specjalizuje się w kreatywnych daniach z rejonu Chianti i nie tylko, gotowanych przy użyciu wyłącznie lokalnych, tradycyjnych produktów. Szafran z San Gimignano lub dymki z Certaldo trafiają  prosto do pomysłowych potraw. Rozważ risotto z borowikami (porcini), kozim serem i kalafiorem lub strzępienia z karczochami i ciecierzycą. Ta uhonorowana gwiazdką przewodnika Michelin restauracja jest otwarta tylko w porze kolacji, ale jeśli masz ochotę na coś prostszego, warto wybrać się do restauracji L'Osteria Del Grigio, otwartej również w porze lunchu.

    Adres: Borgo San Felice
    Localita San Felice
    53019
    Castelnuovo Beradenga


    Tel: 0577 3964
    Strona: www.borgosanfelice.it

  • L'Osteria del Castello

    Ta elegancka gospoda znajduje się na północ od San Gusme w Castello di Brolio, rodowym zamku winiarskiej dynastii Ricasoli. Połącz zwiedzanie zamku z lunchem w zajeździe lub wybierz wycieczkę do zamku po zachodzie słońca, w którą włączona jest kolacja w restauracji Ricasoli. Twój bilet na zamek umożliwia również bezpłatną degustację wina w salach degustacyjnych Ricasoli pod zamkiem. W porze lunchu zdecyduj się na Barone Ricasoli Castello di Brolio Chianti Classico 2006. Dania są kreatywnymi akcentami tradycyjnej kuchni toskańskiej. Wraz z klasycznymi potrawami mięsnymi inspirowanymi Florencją, spodziewaj się większej ilości ryb niż w większości miast Chianti. Potrawy takie jak gnocchi z oliwek w sosie pecorino lub sałatka z królika z chrupiącym orkiszem również mogą być parowane z winami Ricasoli.

    Adres: Castello di Brolio
    Localita Madonna a Brolio
    53013
    Gaiole di Chianti

    Tel: 0577 7301
    Strona: www.ricasoli.com

Zapytaj o wille