7 dni 9-17.30 +48 223079889

Zaloguj się


Radda in Chianti - lekcje na temat wina, degustacja i lunch

  • Radda in Chianti - lekcje na temat wina, degustacja i lunch

    Radda in Chianti, 35 minut jazdy na północ od San Gusme, pełniła kiedyś funkcję stolicy Chianti. Nadal jest miejscem, w którym można wyczuć serce regionu, siłę napędową tej okolicy. Przespaceruj się po otoczonej murami obronnymi wiosce, która duszą przypomina miasto. Po wędrówce brukowanymi uliczkami, rozchodzącymi się od głównego placu, wybierz się do Casa Chianti Classico na wycieczkę kulinarną połączoną z degustacją wina.

    Casa Chianti Classico mieści się w XVIII-wiecznym klasztorze franciszkanów w górnej części miasta. Przylegający do średniowiecznego kościoła kompleks jest teraz świątynią wina, z Muzeum Wina znajdującym się na pierwszym piętrze. Zapisz się na 90-minutową lekcję na temat wina lub ogranicz się tylko do zdobycia podstawowej wiedzy o Chianti, zanim podejmiesz się zabawnego multimedialnego quizu na temat tego trunku. Po skosztowaniu wina i sumiennym przejrzeniu notatek o degustacji zasługujesz na obiad w Enotece. Dysponuje ona uroczym tarasem z widokiem na winnice Chianti.

    Jako główne centrum winiarskie, Radda prosperuje doskonale już od XVI wieku, kiedy to eksportowała wino do Anglii. Później, w 1716 roku, Kosma III, wielki książę Toskanii, oficjalnie wyznaczył strefę produkcji wina Chianti. Wraz z Raddą, główne centra Chianti Classico pozostają w   Greve, Panzano, Castellinie, Gaiole i Fonterutoli. Granice i ścisłe zasady nadal są obowiązujące, nawet jeśli odpowiedzialność za ich egzekwowanie przeszła na Konsorcjum Wina Chianti. Konsorcjum zostało założone w 1927 roku przez grupę producentów wina we Florencji, Sienie, Arezzo i Pistoi. Łatwodostępne z malowniczej trasy SS222, najwspanialsze, podobne do zamków posiadłości były często prowadzone przez te same rodziny od czasów średniowiecza, jak to ma miejsce w przypadku arystokratycznych dynastii Antinori, Frescobaldi, Mazzei i Ricasoli. Arystokraci toskańscy  nadal odgrywają bardzo ważną rolę w branży winiarskiej, w tym także i Konsorcjum Wina w Chianti Classico. W zarządzie znajduje się grupa toskańskich szlachciców ze starożytnych dynastii winnych, którzy dostosowali się do upływającego czasu. Wielkie nazwiska to markiz Lodovico Antinori, hrabia Lorenzo Guicciardini, książę Emmanuele Corsini i hrabia Guido Chigi-Saracini.

    Wino znaczy jednak więcej niż poszczególne rodziny, bez względu na to, jak wspaniały byłby ich rodowód. „Dusza” wina to Sangiovese. Zasady dotyczące wina Chianti Classico dopuszczają minimalny stosunek 80% Sangiovese, typowej czerwonej odmiany regionalnej. Do mieszanki można dodać maksymalnie 20%  innych lokalnych, czerwonych winogron. Te odmiany obejmują rodzime winogrona, takie jak Canaiolo i Colorino, a także „międzynarodowe” Cabernet Sauvignon i Merlot, wszystkie dozwolone w tej strefie produkcji Chianti Classico. Zasadniczo Chianti Classico wytwarzane jest z winogron Sangiovese lub mieszanki Sangiovese i leżakuje przez 14 miesięcy w beczkach wykonanych z dębu francuskiego, a następnie co najmniej 7 miesięcy (lub 2 lata w przypadku gatunku Riserva) w butelce.

    Adres: Monastero Santa Maria al Prato
    Circonvallazione Santa Maria al Prato 18
    53017
    Radda in Chianti

    Tel: 0577 738187
    Strona: www.chianticlassico.com

Zapytaj o wille