+48 223079889
Adres email
Hasło

Zakupy, parkowanie i zwiedzanie

  • Zakupy

    Perugijska czekolada znana jest na całym świecie, szczególnie w formie „Il Bacio Perugina”, tak zwanego „pocałunku Perugii”. Czekoladki te zostały wynalezione w 1922 roku, gdy niewystarczająca ilość ciemnej czekolady zainspirowała Luisę Spagnoli do wymieszania jej z orzechami laskowymi, aby starczyło jej na dłużej. Reszta stanowi historię firmy Perugina.

    Eurochocolate, odbywający się w październiku dziesięciodniowy festiwal czekolady to kolejna rzecz, która czyni Perugię pysznym miejscem dla wszystkich wielbicieli słodkości.
    Strona: www.eurochocolate.com

  • Uczta w fabryce czekolady z Peruginą

    Perugina to słynna światowa marka, warto więc rozważyć możliwość skosztowania jej wyrobów w jej ojczyźnie. Można także skusić się na zwiedzanie fabryki czekolady (która przywodzi na myśl film Charlie i fabryka czekolady), a nawet udział w czekoladowych warsztatach. Wycieczka kończy się spacerem po moście prowadzącym do części, w której ubrani na biało pracownicy (a może nawet same Umpa-Lumpy?) przygotowują najlepsze mikstury Perugii.

    Wycieczka po fabryce czekolady: 90-minutową wycieczkę z przewodnikiem należy zarezerwować z wyprzedzeniem (wycieczka odbywa się w języku włoskim i angielskim, w różnych godzinach).
    Warsztaty z przygotowywania czekolady: należy je zarezerwować przez Internet. Na zaostrzenie apetytu, zobacz: https://www.baciperugina.com/us/en/perugina-school-of-chocolate-514

    Adres: Via San Sisto 207, 06132 San Sisto, Perugia
    Strona: www.perugina.com

  • Gratka dla smakoszy i wycieczka w poszukiwaniu trufli

    Tartufi Bianconi specjalizują się w pysznych produktach domowej roboty, które można zamówić osobiście lub przez Internet. Ich typowe sosy makaronowe to sos z białych trufli i pesto z sosem z czarnych trufli. Jeśli dokonasz uprzedniej rezerwacji, możesz także wziąć udział w poszukiwaniu trufli na ich farmie ‒ oczywiście w towarzystwie specjalnego, wyszkolonego w znajdowaniu tych smakołyków psa i jego właściciela. Na zakończenie tego doświadczenia można skosztować prostego, przygotowanego w gospodarstwie truflowego dania.

    Adres: Tartufi Bianconi, 06012 Citta di Castello, Perugia
    Strona: www.tartufibianconi.it

  • Warsztaty z produkcji szkła

    Naprzeciwko fortecy Rocca Paolina w Perugii nadal kwitnie sztuka produkcji szkła. Możesz tutaj odwiedzić tradycyjny, pełniący także funkcję muzeum warsztat Moretti-Caselli, który zajmuje się malowaniem szkła już od 1859 roku. Jego główną atrakcją są przypominające olejne obrazy portrety, które świetlistością i połyskiem przewyższają możliwości jakiegokolwiek płótna.

    Adres: Studio Moretti-Caselli, via Fatebenefratelli, Perugia
    Strona: www.studiomoretticaselli.it

  • Parkowanie i zwiedzanie

    Parkowanie w Perugii może być wyzwaniem. Podobnie jak wiele pozostałych włoskich miast, Perugia objęta jest ZTL, Strefą Ograniczonego Ruchu. Oznacza to, że osoby spoza miasta nie powinny (lub nie mogą) prowadzić samochodów w jego centrum, poza specjalnie wyznaczonymi godzinami lub drogami. Chociaż miejscowy system wciąż jest dopracowywany i dodaje się do niego nowe wytyczne, najprościej jest po prostu omijać „Centro Storico” („Historyczne Centrum”), którego przeważająca część i tak jest dostępna jedynie dla mieszkańców.

    ZTL: Historyczne Centrum objęte ZTL zawiera się w obszarze między następującymi ulicami: via Masi, via Campo Battaglia, via Battisti, via della Sposa, via Appia i via San Sebastiano.

    Parkingi samochodowe: Najwygodniejsze, centralnie położone parkingi to Piazza Partigiani i Mercato Coperto. Pełna lista parkingów znajduje się tutaj: http://turismo.comune.perugia.it/pagine/parking

    Aby dowiedzieć się więcej o ZTL (Zona Trafico Limito), przejdź na: http://turismo.comune.perugia.it/pagine/limited-traffic-zone

  • Poruszanie się po okolicy
    Po niszczycielskim trzęsieniu ziemi, które spowodowało zawalenie się części słynnej Bazyliki w Asyżu w 1997 roku, Umbria podniosła się tak, jak przystało na światowej klasy, artystyczne miasto. W 2016 ten region ponownie nawiedziło silne trzęsienie ziemi, ale obecnie praktycznie wszystko powróciło już do normy, z typową włoską odpornością i uporem. Jedynym miejscem, które wciąż pracuje nad naprawą powstałych szkód, jest Nursja.

    Podróż z i do Perugii:
    Samolotem: Wygodne, niezawodne i bezpośrednie autobusy do Perugii i Asyżu (www.sulga.it) odjeżdżają z lotniska Rome Fiumicino (przez środkowy Rzym). Lotnisko San Francesco d'Assisi w Perugii to dobry punkt dostępu do Perugii i całej Umbrii, który obsługuje kilka tanich europejskich linii lotniczych.

    Samochodem: przyjeżdżając z północy, skieruj się na autostradę A1, wyjedź z niej zjazdem na Val di Chianę, a następnie jedź biegnącą przy brzegu Jeziora Trazymeńskiego drogą aż do Perugii. Jadąc z południa, wjedź na autostradę A1, a następnie wyjedź z niej zjazdem na Orte i kieruj się znakami wskazującymi Perugię.

    Koleją: Perugia położona jest na trasie kolejowej między Rzymem i Mediolanem. Mediolan z Perugią łączy obecnie szybkie, nowe połączenie, dzięki czemu czas podróży skrócił się do trzech godzin. Po przyjeździe weź pod uwagę, że złapanie autobusu do Piazza Italia jest wygodniejsze niż wspinaczka na strome wzgórze.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

The Flavors of Florence: 10 Tastings Private Tour

What a better way to know more about Florence than through its food! Go on a delicious food tour of the best Tuscan treats and eat your way through the city. Discover local’s favorites & the classic dishes, plus hear all about the culinary scene in Florence. Your appetite will love this private 3 hours experience!

from 32 Euro

SMALL GROUP GOURMET COOKING LESSON WITH DINNER IN FLORENCE

In Tavola’s Goumet Cooking course is for those visiting Florence, and despite only having a few days to spend in the city, want to combine the art, flavors, and tastes of Italian cuisine that will become a part of their own culture.

Gourmet Cooking is completely practical and interactive, allowing you to create and enjoy dishes that you can bring into your daily life. When you’re back at home, you will be able to easily follow the steps and get excellent results, even without the careful guidance of a Chef, reliving the experience of Italian cooking.

Group size is between 2 to 8 participants.

from 129 Euro

Small-Group Florence Food and Walking Tour Experience

Enjoy a 3,5-hour guided food and walking tour of the Florentine historical center. Taste a mix of high-quality Italian cuisine and its lifestyle. Pass by local history and major touristic attractions with a small group of maximum 10 travelers.

from 74 Euro

Boutique Cooking Class in a 17th Century Tuscan Estate in Chianti

Enjoy an authentic off the beaten cooking class in a 17th century Tuscan estate, in the heart of the Chianti region, only 8 miles away from Florence. You will learn a typical Italian five course menu to also make with your family and friends back home. The property is surrounded by 20 acres of land, cultivated with vines and 600 olive trees; we produce Trebbiano and San Giovese wine, and Extra Virgin Olive Oil. This property is drenched in history; it was purchased in the 1960s by the Chef's father, the abstract painter Francesco Clemente. The cottage, that used to be his painting studio, was turned into a cooking studio about 10 years ago, and still today, art and food blend together to create a magic atmosphere. After all, food is art, and your host will be happy to help you create your culinary masterpiece with extreme love and passion.

from 130 Euro
Wyszukiwarka willi