Zaloguj się


Pappa al Pomodoro (Zupa pomidorowa)

  • Pappa al Pomodoro (Zupa pomidorowa)

    Liczba porcji: dla 4 osób
    Czas przygotowania: 50 minut
    Kalorie: 500/porcja
    Poziom trudności 1 na 3

    Składniki
    800g passaty pomidorowej
    300g suchego toskańskiego chleba
    1 lt wywaru warzywnego
    1 gałązka bazylii
    2 g mielonego pieprzu
    oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 
    czosnek (około 2 ząbki) 
    2g cukru
    2g soli

    1. Aby przygotować wywar warzywny należy 1 litrem wody zalać 1 marchewkę, 1 pokrojony seler, 2 pomidory i ½ cebuli, po czym gotować przez przynajmniej ½ godziny.
    2. Do głębokiego nieprzywierającego rondla wlać 15 g oliwy z oliwek, dodać 2 obrane ząbki czosnku i dusić przez 2 minuty.
    3. Wlać do rondla całą passatę i gotować na małym ogniu przez przynajmniej 15 minut.
    4. Dodać pokrojony na kromki chleb, najlepiej suchy.
    5. Wlać przynajmniej dwie szklanki wywaru warzywnego, tak aby plastry chleba były całkowicie przykryte.
    6. Dodać cukier i gotować na małym ogniu przez 40-50 minut, aby część płynu wygotowała się.
    7. Od czasu do czasu mieszać, dzięki czemu zupa będzie się równomiernie gotować, a chleb się rozpadnie.
    8. Doprawić solą i pieprzem.
    9. Po ugotowaniu zdjąć z ognia i dodać listki bazylii, które nadadzą zupie świeżego, intensywnego aromatu.
    10. Gotową zupę podawać w indywidualnych miseczkach lub głębokich talerzach, obficie skropioną oliwą z oliwek.

    Zapisz

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie