Zaloguj się


Chianti

  • Jeśli toskański styl życia jest tym, co kusi Cię najbardziej, Chianti jest idealnym miejscem dla Ciebie. Ten słynny region uprawy winorośli to kwintesencja Toskanii, a mieszkanie w willach to wspaniały sposób na docenienie tutejszego krajobrazu. W Chianti mieszkańcy wydają się znajdować właściwą równowagę między życiem w mieście i na wsi. Krajobraz Chianti to mozaika winnic, gajów oliwnych i cyprysów oraz pól i lasów. Rozciągająca się od Florencji do Sieny kojąca sceneria, usiana miasteczkami na wzgórzach, willami i zamkami, inspirowała renesansowych mistrzów. Sztuka, którą można znaleźć we Florencji i Sienie, przyciąga niczym magnes, ale wydaje się zarazem bliska, jak i odległa. Dla tych, których nie fascynują freski w kościołach i dzieła sztuki w muzeach, wspaniałość Florencji i Sieny często może wydawać się nieco wyblakła. Chęć ucieczki od miejskiego zgiełku, przypominającego w lecie rozpędzony młyn, może również okazać się przytłaczająca. Jeśli tak jest, oznacza to, że Chianti jest miejscem  dla Ciebie, wraz ze wszystkimi wiejskimi pokusami. Zwiedzaj ten region powoli, wędrując pośród winnic i lokalnych restauracji, odwiedzając zamki i wypróbowując ścieżki rowerowe.

  • Dziesięć najlepszych atrakcji regionu

    Chianti to miejsce sprzyjające włóczęgom i przypadkowym spotkaniom. Jest zachwycające bez względu na to, czy zwiedza się je samochodem, rowerem czy pieszo, czy też, co będzie najlepszym wyjściem, mieszanką wszystkich trzech. Chianti stanowi doskonałą bazę wypadową do wielu miejsc, od zwiedzania Sieny i Florencji, przez degustację win i dań lokalnej kuchni, po wycieczki rowerowe.

  • 1. Spacery po sielskiej wsi

    Nietaktem byłoby nazwanie Toskanii „Chiantishire”, tworząc w ten sposób karykaturę angielskiego określenia przeniesionego do Włoch. Mylące jest także ograniczanie tego regionu do sztuki renesansowej, architektury florenckiej i winnic Chianti. Krajobraz Toskanii jest tak piękny, jak sztuka. Ta kojąca sceneria, usiana miasteczkami na wzgórzach, inspirowała renesansowych mistrzów.
    SS222, znana jako Chiantigiana, wiedzie przez serce regionu malowniczą trasą z Florencji do Sieny, przez wzgórza usiane cyprysami, gajami oliwnymi i winnicami. Możesz zacząć swoją podróż w Greve in Chianti lub  Panzano in Chianti, najlepiej docierając tam na czas weekendowego targu. Nawet bez planu, wędrówka po Chianti i zatrzymywanie się w dowolnym miejscu ma głęboki sens.

    Na szczęście jest to także najlepiej zorganizowany region winiarski w całych Włoszech, nie tylko w samej Toskanii, wina o ustalonym pochodzeniu powstają w Chianti od ponad trzystu lat. Doświadczenia związane z degustacją wina należą do najprzyjemniejszych w całych Włoszech. Nawet jeśli pobyt w winnicy należy zarezerwować wcześniej, posiadłości są w stanie odpowiednio przyjąć gości i zapewnić, że odjadą z prawdziwym poczuciem, że zasmakowali tego miejsca; być może odświeżą także swoją pasję do toskańskiego wina. Nie chodzi tu o szybkie przemierzenie wartych zobaczenia miejsc i pójście dalej. W miejscu, w którym nikt nie zmusza do obejrzenia najważniejszych atrakcji, warto pojechać okrężną drogą i zajrzeć tam, gdzie masz ochotę.

    www.visittuscany.com
    https://www.visittuscany.com/en/areas/chianti/

  • 2. Picie wina na szlaku winiarskim Chianti

    Szlak wina Chianti Classico to wiejskie krajobrazy, zamki, kuchnia oraz oczywiście wino z jednych z najlepszych winnic w całych Włoszech. Nie zapominajmy także o uroczych prywatnych posiadłościach, charakterystycznych dla Chianti. W Toskanii szlaki winiarskie to zawsze o wiele więcej niż tylko wino. Nigdy nie myśl, że jeśli odwiedziłeś kilka posiadłości, to „zaliczyłeś”  już degustację wina. Posiadłości i ich właściciele są niezwykle różnorodni, a każdy z nich może pokazać Ci nowy sposób postrzegania Toskanii.

    Chianti to ogromny region, obejmujący siedem różnych „stref” wina. W jego sercu, na wzgórzach między Florencją a Sieną, znajduje się Chianti Classico. Głównymi ośrodkami są Gaiole, Greve, Panzano, Castellina, Radda i Fonterutoli, których winnice są opisane w naszych indywidualnych przewodnikach. Łatwodostępne z malowniczej trasy SS222, najwspanialsze, podobne do zamków rezydencje są często prowadzone przez te same rodziny od czasów średniowiecza. Tak jest w przypadku arystokratycznych dynastii Antinori, Frescobaldi, Mazzei i Ricasoli - wszystkie te posiadłości winiarskie polecamy w naszych indywidualnych przewodnikach. Ich zamki z pięknymi sklepieniami, freski, tarasowe winnice i restauracje zachęcają do odpoczynku. Pozostałe strefy winiarskie Chianti to Colli Fiorentini, Colli Senesi, Colline Pisane, Colli Aretini, Rufina i Montalbano. Rozciągają się one po całej centralnej Toskanii, co bywa dość mylące dla zwiedzających.

    Najbardziej atrakcyjne posiadłości winiarskie Chianti posiadają sale degustacyjne i enoteki (sklepy z winami), w których można zakupić wina. Większość oferuje wysyłki międzynarodowe. Większe posiadłości często mają renomowane restauracje i mogą nawet prowadzić kursy gotowania, z których wiele trwa nie dłużej niż jeden poranek. Kilka ośrodków stworzyło muzea winiarskie lub parki sztuki nowoczesnej. Aby przeżyć niezapomniane chwile, zarezerwuj degustację (degustazione) połączoną z wycieczką po winnicach i piwnicach. Sącz wino, delektuj się nim i ciesz się tą przyjemnością.


    Adres: Consorzio Vino Chianti Classico (Chianti Classico Wine Consortium)


    Tel: +39 055 82285
    Strona: www.chianticlassico.com

  • 3. Castello di Brolio - miejsce narodzin nowoczesnego Chianti Classico

    Na południe od Gaiole in Chianti znajduje się Castello di Brolio, miejsce narodzin wina chianti, jakie obecnie znamy. To właśnie w tym zamku w 1872 roku baron Bettino Ricasoli ustanowił jednolitą formułę produkcji win z Chianti, która stosowana jest do dzisiaj z drobnymi zmianami co do proporcji stosowanych szczepów winogron.

    Brolio kontrolowane jest przez właścicieli ziemskich z rodu Ricasoli od VIII wieku. Sam zamek pochodzi z XI wieku i jest jednym z najstarszych we Włoszech, chociaż jego neogotycki styl został wprowadzony przez barona Bettino Ricasoli. Od roku 1200 dynastia Ricasoli walczyła po stronie florenckiej ze Sieną, swoim największym rywalem stając się częścią wielkiego konflikt między gwelfami i gibelinami. Castello di Brolio, jako florencki bastion na południu, zostało splądrowane przez Sieneńczyków w 1529 roku. Swoje ślady pozostawiła także okupacja niemiecka i alianckie bombardowania podczas II wojny światowej. Średniowieczne mury to najbardziej spektakularny element zamku, podobnie jak kaplica z XIV wieku. Wypij kieliszek wina, podziwiając winnice i doliny z murów obronnych.

    W Brolio na każdym kroku napotykasz historię. Baron Bettino Ricasoli, mianowany włoskim premierem w 1861 roku, ponownie otworzył rodzinną firmę produkującą wina, a tradycję tę po dzisiaj utrzymują kolejne pokolenia. Umiejętności Barona Ricasoli polegały na wykorzystaniu ulepszeń w produkcji i modernizacji produkcji wina, wraz z utworzeniem marki Chianti Classico. Od tego czasu konsorcjum Consorzio Chianti Classico kontroluje produkcję, posługując się godłem gallo nero (czarny kogut), gwarantującym jakość. Zarezerwuj wizytę w piwnicach zamkowych, zwiedź posiadłość, skosztuj win i zobacz muzeum rodzinne. Wycieczka o zachodzie słońca ma najwięcej uroku i obejmuje kolację w restauracji L'Osteria del Castello w Ricasoli. Twój bilet na zamek pozwala również na bezpłatną degustację win w salach degustacyjnych Ricasoli pod zamkiem, warto skorzystać z okazji, by porównać wina podstawowe z tymi dłużej starzonymi w beczkach, określanymi jako riserva lub gran selezione.


    Adres: Castello di Brolio
    Localita Madonna a Brolio
    Gaiole in Chianti
    53013


    Tel: +39 0577 7301
    Strona: www.ricasoli.com

  • 4. Przejażdżki rowerowe po Chianti

    Na myśl o przejażdżce rowerem przez „Chiantishire” wiele osób ma przed oczami nieco bajkowy obraz, gdy jedzie się beztrosko od jednej wspaniałej winnicy do kolejnej, by pod koniec dnia, po trudach jazy i degustowania, zdrzemnąć się w gaju oliwnym. Przemyśl to jednak raz jeszcze: to wyobrażenie jest dalekie od prawdziwego Chianti. Rzeczywistość jest bardziej surowa i zawiera znacznie mniej wina, nie obejmuje też drzemki pod drzewami oliwnymi, a podjazdy bywają naprawdę wymagające. Kolejną złą wiadomością jest to, że jedzenie w lokalnych gospodach jest tak dobre, że pomimo wszystkich wysiłków, mało prawdopodobne jest, że zdołasz schudnąć. Ale istnieje też jeden plus  - jazda na rowerze po Chianti jest jedną z największych atrakcji tego regionu, jeśli jesteś w miarę sprawny. To przejażdżki po pagórkowatych krajobrazach, gajach oliwnych i średniowiecznych wioskach oraz czerpanie przyjemności z podziwiania wspaniałych widoków.

    Szlaki Chianti mogą wyglądać jak spacer w parku w porównaniu z jazdą na rowerze w wysokich Dolomitach lub Alpach - ale przemyśl taką wyprawę dokładnie. Chociaż brak tu stromych wzgórz, długie podjazdy pod górkę  mogą zaskoczyć niektórych rowerzystów. Nie lekceważ trudności szlaków Chianti, jeśli szukasz niełatwych dróg. Nie chodzi tu tylko o kręte i wijące się ścieżki, ale także o zmieniającą się  pogodę. Jest to szczególnie ważne, gdy jesteś na nieutwardzonych drogach, słynnych żwirowych ścieżkach, znanych jako stradebianche.

    W Chianti narodziły się legendy kolarstwa, takie jak Gino Bartoli, Mario Cipollini i Fiorenzo Magni. Jeśli jednak wolisz się zrelaksować i nie zależy Ci na sławie, zarezerwuj wycieczkę rowerową za pośrednictwem lokalnego operatora. W przypadku trudniejszych tras rowerowych najlepiej wybrać się na wyprawę wiosną lub wczesną jesienią lub wypożyczyć rower ze wspomaganiem elektrycznym.

  • 5. Badia a Coltibuono - senna posiadłość z winem i oliwkami

    Położone pomiędzy Gaiole i Radda dawne opactwo benedyktynów otwiera się na winnice należące do posiadłości. Łagodny krajobraz pełen drzew oliwnych i winnic jest kreowany ręką człowieka od niepamiętnych czasów. W Toskanii trudno jest oddzielić wino i oliwę od scenerii, jaka je otacza. Potocznie nazwane Badia a Coltibuono (Opactwo dobrych zbiorów) jest otoczone sosnami, dębami, kasztanami i winoroślą. Założone w 1051 roku średniowieczne opactwo należało do reformistycznych mnichów z Vallombrosy, którzy rozpoczęli tu uprawę winogron i wyrabianie wina. Nie wiedzieli, że ich dzieło będzie rozkwitać jeszcze wiele wieków później. Od czasu rozwiązania klasztorów w 1810 roku średniowieczne opactwo należy do jednej rodziny. Patrząca w przyszłość rodzina Stucchi Prinetti zaczęła jako florenccy bankierzy, zanim wprowadziła na rynek wysokiej jakości Chianti. Do dziś pozostaje zaangażowana w zrównoważone rolnictwo.

    Urzekające XV-wieczne krużganki, kaplicę i freski na suficie można obejrzeć będąc gościem toskańskiej szkoły gotowania, natomiast XII-wieczne mury i dzwonnica są otwarte dla wszystkich. Możesz także zarezerwować wycieczkę po oryginalnych klasztornych piwnicach i pełnej fresków willi, a następnie degustację wina. Poniżej dawnego opactwa znajdują się piwnice wypełnione Chianti Classico, czyli tym, co zapewnia posiadłości utrzymanie. Nie mniej znany jest aromatyczny miód z kasztanów i oliwa z oliwek, pyszna Extravergine Badia a Coltibuono. Większość produktów można kupić na miejscu lub delektować się nimi w Ristorante Chianti - wyjątkowej restauracji. Możesz także zapisać się na kurs gotowania prowadzony przez Benedettę Vitali, założycielkę znanej florenckiej restauracji Cibreo.


    Adres: Localita Badia a Coltibuono
    53013
    Gaiole in Chianti


    Tel: (+39) 577 746110
    Strona: www.coltibuono.com

  • 6. Castello di Ama - sztuka współczesna i dobre wino

    To wino, które oczarowało Obamów podczas ich prezydenckiej podróży po Toskanii. Gdy myślisz, że znasz już Toskanię na wskroś, to miejsce ponownie Cię zaskoczy. Castello di Ama to jedna z największych niespodzianek w Chianti. To nie tylko zamek, ale winnica, restauracja i centrum sztuki współczesnej. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kolejne tradycyjne borgo, kamienna wioska położona na wzgórzach Chianti. W jej centrum znajduje się uznana winnica, w której swoją siedzibę ma jeden z wiodących producentów Chianti Classico i gdzie winorośla ciągną się aż po horyzont. Ta rodzinna cantina to działająca winnica, znana ze swoich wspaniałych, pełnych czerwieni winogron. Możesz zwiedzić tutejsze piwnice i spróbować słynnych win, ale także odwiedzić willę, wioskę i ogrody z rzeźbami. To jedyne w swoim rodzaju doświadczenie.

    Na terenie posiadłości znajduje się światowej klasy zbiór dzieł sztuki współczesnej. Ta ambitna kolekcja, Castello di Ama per l'Arte Contemporanea (Sztuka współczesna w Castello di Ama) została założona jako projekt, wymieniony w testamencie w 1999 roku. Lorenza i Marco Pallanti stworzyli w tym miejscu ogród z rzeźbami i instalacjami w stylu zgodnym z duszą majątku i średniowiecznego borgo. Castello di Ama zmienia przeznaczenie oryginalnych budynków, takich jak kościół i piwnica z winami, aby w imponujący sposób zaprezentować instalacje artystyczne. Szczególne wrażenie robi instalacja lustrzana autorstwa Daniela Burena, odbijająca znajdujące się wokół wzgórza.
    Zarezerwuj wycieczkę połączoną z degustacją wina, przyjdź na lunch, odwiedź park rzeźb, lub po prostu zobacz Enotecę znajdującą się na terenie posiadłości, aby skosztować i kupić wina, oliwę z oliwek i inspirowane naturą perfumy.


    Adres: Castello di Ama
    Localita Ama
    53013
    Gaiole in Chianti


    Strona: www.castellodiama.com

  • 7. Badia di Passignano - opactwo i posiadłość winiarska Antinori

    Ta nastrojowa osada koncentruje się wokół klasztoru Benedyktynów, założonego przez zakon Vallombrosan w 1049 roku. Dookoła znajdują się winnice należące do posiadłości rodziny Antinori. Ta posiadłość Antinorich obejmuje winnice szczepów Sangiovese i gaje oliwne. Pochodząca z Florencji dynastia producentów wina od 1385 roku handluje „nektarem bogów” w Toskanii. Zanim dobierzesz się do win, spędź trochę czasu w ufortyfikowanym opactwie, w którym w XVI wieku nauczał wielki Galileusz. Zarezerwuj wycieczkę z jednym z garstki pozostałych mnichów w roli przewodnika, aby podziwiać refektarz, ozdobiony wspaniale odrestaurowaną Ostatnią Wieczerzą autorstwa Domenico Ghirlandaio.
    Nawet jeśli bardziej interesują Cię przyziemne sprawy, opactwo i tak może Cię zaciekawić. Znana restauracja Antinori, nagrodzona gwiazdką Michelin, zajmuje część sklepionego opactwa, a tak zwane „historyczne piwnice” znajdują się tuż pod opactwem. Na terenie posiadłości można skosztować wina sygnowanego znakiem Antinori, wina Chianti Classico, a także tzw. supertoskanów, czyli autorskich win tworzonych poza ścisłymi regułami apelacji. Znane nazwy to Tignanello, Guado al Tasso i Solaia oraz Chianti Classico Riserva Badia a Passignano. Zarezerwuj degustację wina w Antinori i zwiedzanie piwnicy, być może nawet degustację oliwy, a następnie wybierz się na lunch lub kolację w znakomitej restauracji L'Osteria di Passignano lub znacznie skromniejszej Trattoria della Fonte, znajdującej się w pobliskim gospodarstwie. L'Antica Scuderia jest z kolei najlepszą propozycją dla rodzin lub każdego, kto ma ochotę na pizzę.

    Badia di Passignano (Passignano Abbey):
    Tel: (+39)055 8072341 (język angielski); (+39)055 8071171 (język włoski)

    Posiadłość Antinori Passignano: Tel: (+39)055 8071278 i
    www.antinori.it


    Adres: Badia di Passignano
    Localita Badia a Passignano
    50028
    Tavernelle Val di Pesa


    Tel: (+39) 055 8072341
    Strona: www.osteriadipassignano.com

  • 8. Obiady w wiejskich gospodach

    Chianti bywa celem wycieczek także z uwagi na wyjątkową kuchnię. Poza kilkoma wyjątkami lokalne restauracje specjalizują się w tradycyjnych toskańskich potrawach, o różnym stopniu prostoty lub wyrafinowania. Poza lokalami, które specjalizują się we współczesnych wersjach kuchni toskańskiej, menu nie różni się znacznie w całym regionie Chianti. To, co na ogół im towarzyszy, to uroczy nastrój, dbałość o jakość i lista win, odzwierciedlająca najlepsze lokalne winnice.

    Co więcej, wiele z najbardziej atrakcyjnych zajazdów znajduje się w posiadłościach winiarskich regionu Chianti Classico. Największe z tych winnic mają na celu zaprezentowanie swoich win, łącząc w ciekawy sposób ulubione roczniki z toskańskimi menu. Jest to minimalistyczna wersja wyśmienitej kuchni. Inne miejsca mogą oferować skromniejsze dania i szansę połączenia wina z cucina povera, zdrową, ale przyrządzaną z uczuciem „chłopską” kuchnią z przeszłości.

    W każdym z tych miejsc można zwykle oczekiwać sal degustacyjnych i enotek (sklepów z winami). Te wyższej klasy wina mają niewiele wspólnego z prostymi, obłożonymi słomą flaszkami, które niegdyś reprezentowały Toskanię za granicą. Zawsze sprawdzaj, co jest dostępne online, ponieważ propozycje mogą wahać się od posiłku dla smakoszy po degustację wina w połączeniu z bruschettą czy crostini. Podobnie jak w przypadku naszych ulubionych winnic Chianti, chodzi o to, aby wypróbować wszystkiego powoli, a nie o to, by szybko wypić kieliszek wina i ruszać dalej.


    Adres: Consorzio Vino Chianti Classico (Chianti Classico Wine Consortium)


    Tel: (+39) 055 82285
    Strona: www.chianticlassico.com

  • 9. Przepełniona sztuką Florencja

    Florencja leży na północ od Chianti. Nawet jeśli posiadasz listę rzeczy, które należy zobaczyć w tym wspaniałym mieście, nie daj się przytłoczyć ciężarem jej skarbów. Pozwól sobie na bezcelowe błądzenie. Poza kijami do selfie i pomnikami czekają  na ciebie stylowe knajpki ze znakomitą kuchnią, eleganckie kawiarnie i targi, na których można znaleźć mnóstwo interesującego jedzenia. Florencja nie jest staroświecka, nie jest także chciwym miastem, które utraciłoby odważną toskańską duszę: tradycyjne gospody wciąż oferują ogromne steki i proste makarony. Uważaj na pęd do zobaczenia zbyt dużej ilości miejsc podczas jednodniowej wycieczki i zrównoważ wizyty w galeriach wędrówkami w poszukiwaniu idealnej trattorii lub doskonałego widoku.

    Rozpocznij od Piazza della Signoria, najwspanialszego placu w mieście z kopią Dawida Michała Anioła, oraz znajdującego się obok niego, zwieńczonego blankami Palazzo Vecchio ze wspaniałym muzeum. Po wypiciu kawy w Rivoire przygotuj się na Galerię Uffizi, największą na świecie kolekcję włoskiej sztuki. Galeria ta jest ucztą dla zmysłów, ale biegnąc od sali do sali możesz szybko poczuć przesyt, więc spróbuj zaplanować wizytę z wyprzedzeniem, rezerwując odpowiednio dużo czasu, a bilety zamów przez Internet. Po lunchu odwiedź Duomo, słynną katedrę, widoczna z wielu kilometrów. Renesansowa kopuła Brunelleschiego jest symbolem Florencji. Z szacunku dla osiągnięć Brunelleschiego, miasto zakazało nawet budowy jakiegokolwiek budynku wyższego od Duomo.

    Oczyść umysł w Oltrarno, po drugiej stronie rzeki Arno, gdzie Giardino Boboli (Ogrody Boboli) działają jako doskonałe antidotum na duszący splendor Pałacu Pitti. Dynastia Medyceuszy stworzyła ogrody, które na wiele lat stały się wzorem dla włoskich arhitektów. Przed obiadem poznaj dziedzictwo rzemieślnicze okolic Oltrarno na tzw. lewym brzegu miasta. Ta artystyczna dzielnica słynie ze stylowych barów i gwarnych knajpek, przeplatanych sklepami z antykami i galeriami sztuki.

    Sprawdź nasz przewodnik po Florencji, aby zobaczyć, co najbardziej Ci odpowiada. Jeśli planujesz zwiedzanie wielu muzeów, rozważ zakup karty Firenze online (www.firenzecard.it), a także zarezerwuj więcej czasu na Galerię Uffizi.

  • 10. Jednodniowa wycieczka do Siena

    Siena leży na południowym krańcu rejonu Chianti, idealnie nadaje się na magiczną, jednodniową wycieczkę. Jest to gotyckie, pełne autentycznego charakteru miasto o nieregularnym układzie z mnóstwem zaułków i wąskich uliczek. Wszystkie drogi prowadzą do Il Campo, urzekającego, przypominającego muszlę placu centralnego w kształcie amfiteatru. Usiądź w tarasowej kawiarni po pochyłej stronie placu i zwróć uwagę na podział brukowanej nawierzchni na dziewięć segmentów, reprezentujących Radę Dziewięciu, która rządziła Sieną od połowy XIII do XIV wieku. Rozważ wspięcie się na smukłą Torre del Mangia, z której rozpościera się niesamowity widok na różowy plac i dachy Sieny.

    Po wczesnym lunchu wybierz się spacerkiem do Duomo - gotyckiej katedry w Sienie. Jej fasada stanowi mieszankę zielonego, różowego i białego marmuru, przypominającą wspaniałe ciasto z lukrem. Katedra w Sienie i Muzeum Katedralne powinny być postrzegane jako jedna całość, ponieważ dzielą kilka przestrzeni. Muzeum prezentuje oryginalne posągi Pisano na fasadzie oraz ulubione dzieło Sieny, Maestę - Matkę Boską Tronującą Duccia. Dla wielu odwiedzających równie imponujący jest spacer po dachu, znany jako Panorama z Niedokończonej Fasady. Są to prawdopodobnie najlepsze widoki na Sienę. Naprzeciwko katedry znajduje się Spedale di Santa Maria della Scala, najbardziej niezwykły budynek w Sienie. Powstał tysiąc lat temu jako szpital i był nim do czasu, aż w ostatnich latach odrodził się jako wspaniałe muzeum. W średniowieczu budynek był jednak zawsze czymś więcej niż szpitalem. Kompleks ozdobiony dziełami sztuki obejmuje byłe schronisko dla pielgrzymów, sierociniec, kościoły pełne fresków i spichlerze.

    Nie pozwól, by Muzeum Sztuki w Sienie oślepiło Cię i odciągnęło od piękna bocznych uliczek, w których historia miasta rozwija się niczym średniowieczny sztandar. Siena, po której najlepiej poruszać się na piechotę, posiada dobrze zachowane mury i dawne bramy. Przebij się przez plątaninę średniowiecznych ulic i odwiedź sekretne dziedzińce i fontanny, a także zobacz zaskakujące widoki na zielone wzgórza wokół. Sprawdź nasz przewodnik po Sienie, aby znaleźć odpowiadające Ci atrakcje.

    Centro Guide (guided walks)
    T: (+39) 0577 43273
    www.guidesiena.it


    Adres: Siena tourist office
    Spedale di Santa Maria della Scala
    Piazza Duomo


    Tel: (+39) 0577 280551
    Strona: www.terresiena.it

  • Jedzenie & Picie

    Chianti jest jednym z najbardziej atrakcyjnych miejsc w Toskanii. Szlak wina Chianti to szansa na degustację wina Chianti Classico i ogromnych steków z kością w przytulnych restauracjach. Uprawa winogron i produkcja win jest kultywowana od czasów etruskich, o czym świadczy kielich znaleziony w grobowcu Etrusków w Castellina in Chianti oraz zachowane etruskie freski, przedstawiające Bachusa, rzymskiego boga wina. Średniowieczne klasztory wprowadziły hodowle winogron, a niektóre z tych oryginalnych posiadłości przetrwały do dziś - jak choćby Badia a Coltibuono i Badia a Passignano należąca do rodu Antinori, z elegancką restauracją L'Osteria di Passignano.

    Jest to ojczyzna Chianti Classico, choć powstają tu też tzw. supertoskany, autorskie wina tworzone poza regułami apelacji. W 1716 roku dekret wydany przez Wielkiego Księcia Toskanii określił granice regionu Chianti i ustanowił prawa regulujące produkcję i sprzedaż wina. Dziś region ten jest najstarszą na świecie apelacją produkującą wino. Obszar Chianti Classico obejmuje obszary Barberino Val d'Elsa,

    Castellina, Greve, Gaiole, San Casciano i Tavernelle Val di Pesa.
    Kuchnia rejonu Chianti to wariant klasycznej kuchni toskańskiej, z zapożyczeniami z pobliskiej Florencji i Sieny oraz lokalnymi odmianami. Zwróć uwagę na ribollitę, sycącą zupę fasolową, lub inne proste dania, które odzwierciedlają toskańską cucina povera (wiejską kuchnię). Na drugim końcu skali dostępna jest także wyśmienita kuchnia gourmet, szczególnie w wielu okazałych zamkach i opactwach. W tym przypadku potrawy są bardziej wyrafinowane i często proponuje się parowanie i degustację win.

  • La Bottega

    Ten czarujący, rodzinny lokal mieści się w urokliwej średniowiecznej wiosce na północ od miejscowości Radda i oferuje oryginalne dania kuchni toskańskiej. Uzupełnieniem są jedne z najlepszych win Chianti Classico, a także sałatki i warzywa z ogrodu przy kuchni. Dania w średnim przedziale cenowym obejmują ręcznie zwijany makaron, taki jak pici w sosie z kaczki lub dzika, zupę ribollita, a także dziczyznę lub florencki stek z kością. Aby mieć pewność, że znajdziesz wolne miejsce na zacienionym tarasie, zarezerwuj stolik z wyprzedzeniem, a następnie ciesz się widokiem z osady na wzgórza poniżej.


    Adres: Piazza della Torre 1
    Volpaia
    53017
    Radda in Chianti
    Tel: (+39) 0577 738001
    Strona: www.labottegadivolpaia.it

  • L’Osteria di Passignano

    Połącz wizytę w opactwie Badia di Passignano z prestiżową, ale kosztowną degustacją win i wycieczką po piwnicy, związaną z winną dynastią Antinori. Ta uhonorowana gwiazdką  Michelina restauracja otoczona jest winoroślami i mieści się w średniowiecznym opactwie. Po wycieczce po historycznych piwnicach  rozważ lunch w tej eleganckiej restauracji (wymagana wcześniejsza rezerwacja). Kreatywna, nowoczesna kuchnia włoska zawiera znakomite toskańskie składniki. Do typowych potraw należą makarony z karczochami w sosie parmezanowym, wieprzowina z puree z czarnej trufli lub jagnięcina, podawana z zapiekanymi w cieście szparagami. Wina stanowią idealny dodatek do potraw; być może uda Ci się skosztować riservy, o dębowym, pikantnym smaku z nutami cynamonu i kandyzowanych owoców. Jeśli to miejsce przypadnie Ci do gustu, przy innej okazji zjedz posiłek w drugiej restauracji Antinorich, znacznie skromniejszej La Trattoria della Fonte, która znajduje się w pobliżu i prowadzi także kursy  gotowania. Po przygotowaniu toskańskiego posiłku uczniowie przystępują do jego degustacji w L'Osteria di Passignano.


    Adres: Badia di Passignano
    Localita Badia a Passignano
    50028
    Tavernelle Val di Pesa
    Tel: (+39) 055 8071278
    Strona: www.osteriadipassignano.com & www.antinori.it

  • L'Osteria Le Panzanelle

    To położony na drodze między Panzano i Raddą bastion toskańskiej kuchni domowej. Dzięki bielonym ścianom jest to bezpretensjonalna, ale zdecydowanie niezawodna wiejska trattoria. Przyjdź tu dla domowej kuchni  w średnim przedziale cenowym, miłej obsługi, krótkiego, ale sezonowego menu i obszernej toskańskiej karty win. Spróbuj lampredotto - florenckich flaczków, pieczonego królika, ravioli z dyni lub dowolnego makaronu w sosie z dzika. Na koniec zamów panna cottę lub domowe, chrupiące ciasteczka cantuccini, które smakują najlepiej zanurzone w Vin Santo.


    Adres: Localita Lucarelli 29
    53017
    Radda in Chianti
    Tel: (+39)0577 733511
    Strona: www.lepanzanelle.it

  • L’Officina della Bistecca

    Podpowiedź tkwi w nazwie: to słynne miejsce w Panzano jest spełnieniem marzeń dla miłośników mięsa i świątynią florenckiego steku z kością. Chociaż nie jest to lokal dla osób o słabych nerwach, wizyta w tej restauracji, serwującej głównie steki, jest niezapomnianym przeżyciem i miejscem uwielbianym przez najlepszych włoskich kucharzy. To właśnie tutaj rzeźnik Dario Cecchini zyskał status lokalnej legendy. Goście siedzą przy długim, wspólnym stole i oddają się mięsnej uczcie, przygotowanej na otwartym grillu. Najlepiej zarezerwować z wyprzedzeniem.


    Adres: Via XX Luglio 11
    50022
    Panzano in Chianti
    Tel: (+39) 055 852020
    Strona: www.dariocecchini.com

  • Il Ristoro

    Ta położona na wzgórzach Chianti, na południe od Gaiole karczma, znajdująca się w uroczej, rozległej posiadłości Castello di Ama jest miejscem, w którym można wypić wino w XVIII-wiecznej willi. Krótkie, ale sezonowe menu idealnie pasuje do win z posiadłości. Autentyczne, niedrogie dania to makaron z sosem z dzika, kurczak z czarnymi oliwkami w sosie winnym lub letni suflet z marchwi i cukinii z sosem pecorino i tarta z orzechów laskowych na deser. Zarezerwuj stolik na balkonie, aby móc podziwiać piękne widoki. Jeśli pragniesz skoncentrować się tylko na winie, zajrzyj do enoteki, znajdującej się na terenie posiadłości.


    Adres: Castello di Ama
    Localita Ama
    53013
    Gaiole in Chianti
    Tel: (+39)0577 746191
    Strona: www.castellodiama.com

  • Zakupy

    Oprócz wspaniałego wina i produktów spożywczych, zakupy w Chianti to także lokalne rękodzieło i kolorowe targowiska. Sztuka, obrusy i ręcznie wykonane wyroby ze skóry - to wszystko można znaleźć na miejscu. Jeśli chodzi o rzemiosło, miasta Chianti prezentują lokalne tradycje prac w drewnie, wyplatania koszy, wyrobów z terakoty i ceramiki. Bardziej szczegółowe podpowiedzi można znaleźć w naszych przewodnikach turystycznych po miejscowościach takich jak Gaiole, Greve, Panzano, Castellina, Radda i Castelnuovo Beradenga.

  • Castello di Brolio

    Castello di Brolio, słynny zamek w sercu Chianti, leży pomiędzy Gaiole i Castelnuovo Beradenga. Przeżycia związane z degustacją wina Brolio i sklep z pamiątkami mogą stanowić część wspaniałego dnia, podobnie jak dojazd do tych miejsc. To klasyczny krajobraz Chianti, z mieszanką winnic, gajów oliwnych, dębów i lasów kasztanowych. Zapisy świadczą o tym, że rodzina Ricasoli zajmuje się produkcją wina od 1141 roku. Oprócz win można się tu zaopatrzyć e wspaniałe kieliszki do wina. Oprócz Chianti Classico powstają tu także supertoskany Casalferro. choć najsłynniejszymi pozostają nadal Orannellaia i Masseto, produkowane przez Frescobaldi. Będąc w Brolio, zarezerwuj wizytę w piwnicach zamkowych, zwiedź posiadłość, skosztuj win i zobacz muzeum rodzinne.


    Adres: Castello di Brolio
    Localita Madonna a Brolio
    53013
    Gaiole in Chianti
    Tel: (+39) 0577 7301
    Strona: www.ricasoli.com

  • La Bottega di Passignano, Badia a Passignano

    W starożytnym opactwie Badia a Passignano warto wybrać się na degustację wina i zakupić inne produkty wyrabiane przez rodzinę Antinori, na przykład oliwę z oliwek. Bottega prezentuje wina Antinori, wraz z ekskluzywnymi artykułami spożywczymi od Procacci, renomowanych delikatesów z Florencji, należących obecnie do rodu Antinori. Smaczne pamiątki to dżemy Procacci i przysmaki z dodatkiem trufli. Możesz także kupić wina z innych posiadłości Antinori, od solidnych win Chianti Classico po cenione, drogie supertoskany.


    Adres: Via di Passignano 33
    Badia a Passignano
    Localita Badia di Passignano
    50028
    Tavernelle Val di Pesa
    Tel: (+39) 055 8071278
    Strona: www.osteriadipassignano.com & www.antinori.it

  • Parkowanie

    Należy pamiętać, że większość toskańskich miast wprowadziła ścisły system ZTL, czyli Strefę Ograniczonego Ruchu. Oznacza to, że Centro Storico (historyczne centrum) jest zasadniczo zamknięte dla ruchu, w szczególności dla osób, które nie są mieszkańcami. Samochody muszą być pozostawione poza murami. Miasta rejonu Chianti są małe, więc parkowanie stanowi o wiele mniejszy kłopot niż w przypadku takich miast jak Florencja czy Siena.

    Wskazówki dotyczące parkowania: porady na temat poszczególnych miejsc w Chianti można znaleźć w naszych indywidualnych przewodnikach, opisujących m.in. takie miejscowości jak Greve, Panzano, Castellina, Radda, Gaiole i Castelnuovo Beradenga.

    Porada dotycząca ZTL: Widząc inne samochody przekraczające granicę ZTL (Strefy Ograniczonego Ruchu) możesz odnieść mylne wrażenie, że również możesz to zrobić. Nie jest to jednak prawdą ‒ wjeżdżający do niej kierowcy prawdopodobnie są mieszkańcami miasta i posiadają odpowiednie zezwolenia. Zwiedzający, którzy ich nie posiadają, mogą zostać ukarani. Strefy są monitorowane przez kamery, w związku z czym mandaty wystawia się natychmiastowo (i za każdym razem), gdy tylko nieuprawniony kierowca przekroczy wyznaczoną granicę.

  • Poruszanie się po okolicy

    Chianti może być uroczą krainą do podróżowania samochodem. Atrakcyjność regionu kryje się w pagórkowatym krajobrazie, wielu winnicach i gajach oliwnych, stosunkowo spokojnych drogach i mnogości małych, średniowiecznych miasteczek. Transport publiczny w Chianti jest dość słabo rozwinięty, więc wynajem samochodu może okazać się konieczny, jeśli chcesz lepiej poznać okolicę. Jazda samochodem po Chianti może być bardzo przyjemnym doświadczeniem, zwłaszcza ze szczegółową mapą lub nawigacją GPS.
    Greve, główny punkt startowy na północy, leży na SR222, powszechnie znanej jako Chiantigiana, około 30 km na południe od Florencji i 40 km na północ od Sieny. Od Greve malownicza Chiantigiana wije się przez Chianti, przechodząc przez większość typowych wiosek. To urocza droga do pokonania w dzień. W nocy można na niej jednak spotkać dziki, jeżozwierze lub jelenie, co czyni wyprawę nieco bardziej ryzykowną.
    Zamiast tego można też wybrać się drogą Florencja-Siena (Superstrada Firenze-Siena), czyli dwupasmową autostradą, prowadzącą do Chianti. Poggibonsi Nord oznacza wyjazd z rejonu Chianti. Stamtąd kieruj się mapą lub nawigacją GPS.

    SR2 - Cassia to stara rzymska droga, która biegnie równolegle do Superstrady i graniczy z Chianti, przechodząc przez Poggibonsi i Monteriggioni.

    Chianti pociągiem: Nie jest to miejsce, do którego łatwo można dojechać koleją. Trasa pociągu ledwie zahacza o atrakcje Chianti, co jest jednym z powodów, dla których okolica jest tak spokojna. Główną stacją Chianti jest Castellina in Chianti, która znajduje się na linii Siena-Florencja, ale żeby do niej dojechać, trzeba przesiąść się w Empoli.

    Autobusy w Chianti: Autobusy są przydatne, ale kursująca tu linia 365 odjeżdża tylko sporadycznie, a w niedzielę usługi są bardzo ograniczone. Autobusy kursują z Florencji do miejscowości takich jak  Greve, Radda, Castellina i Gaiole.

    Na rowerze: Chianti to piękne miejsce do odkrywania na rowerze. Połączenie romantycznej toskańskiej scenerii i trudnych wysypanych żwirem dróg sprawia, że jest to tym bardziej przyjemne. Wyścigi rowerowe w regionie także przyciągają tłumy, spośród nich najbardziej znana jest L'Eroica – impreza dla amatorów na klasycznych rowerach. Przemierzając trasy od 40 do 200 km można zobaczyć najpiękniejsze krajobrazy Toskanii.

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie