Val d'Orcia
Val d’Orcia jest zachwycającym regionem wiejskim sięgającym le Crete Senesi, ale pozostającym w zasięgu wzroku masywnego wulkanu Monte Amiata. Dla wielu jest to najpiękniejsza część Toskanii, choćby ze względu na sielskie krajobrazy wpisane na listę UNESCO, wsie pokrywające wzgórza znajdujące się na szczytach wzgórz wsie, odległe opactwa i pobudzające wyobraźnię zamki. Smakosze, spacerowicze i miłośnicy spa mogą udać się do źródeł termalnych, wiejskich gospód, niezliczonych szlaków winiarskich i na refleksyjne spacery. Dzięki skupiskom cyprysów, pasom platanów, winnicom na zboczach i gospodarstwom osadzonym na wapiennych grzbietach Val d’Orcia stanowi kwintesencję Toskanii. Region ten jednak nie znalazł się na liście światowego dziedzictwa UNESCO wyłącznie z tych powodów, ale także ze względu na harmonię między Toskanią i znajdującymi się tu pejzażami, które ukształtowały się dzięki spokojnemu stylowi życia. Te średniowieczne wsie, niegdyś wyludnione, obecnie przeżywają opóźniony renesans. San Quirico d’Orcia może stanowić bramę do tego regionu, ale Montalcino, Pienza i Montepulciano są także już od niepamiętnych czasów wspaniałymi punktami wyjścia.
Val d'Orcia
Dziesięć najlepszych atrakcji - Val d'Orcia
Lista ta zawiera dziesięć najlepszych atrakcji – od spokojnych przejażdżek po senne uzdrowiska, od spacerów w nastrojowych wioskach po średniowieczne opactwa i starodawny „Pociąg Natura” – a wszystko to na obszarze wiejskim wpisanym na listę UNESCO.
Czytaj dalejJedzenie i picie
Urocze wsie w Val d’Orcii obfitują w rodzinne gospody i bary w nastrojowej scenerii. Najlepsze gospody oferują tradycyjne składniki, jak choćby prosciutto di cinta senese (wędzone mięso z karmionej żołędziami sieneńskiej świni rasy podobnej do dzika). W każdym menu znajduje się salami, które czasami przyprawione jest dzikim koprem włoskim. Z racji tego, że jest to region Sieny, trzeba spodziewać się grubego makaronu znanego jako pici w każdego rodzaju sosie, włącznie z dziczyzną. Jesienią do menu trafiają potrawy z grzybami i kasztanami, co przypomina o tym, że niedaleko położone są urodzajne zbocza Monte Amiaty. Jeśli chodzi o desery, warto szukać ricciarelli – pysznych, migdałowych ciastek sieneńskich w kształcie rombu z kandyzowaną skórką pomarańczową, które są odmianą makaroniku. Mogą być one serwowane z Vin Santo – słynnym toskańskim winem deserowym.
Czytaj dalejZakupy, parkowanie i zwiedzanie
Val d’Orcia jest popularnym punktem na mapie smakoszy, więc zakupy często skupiają się na produktach jadalnych, wliczając w to specjały spożywcze, które można zabrać do domu lub, co bardziej prawdopodobne, skosztować w swojej willi. Spodziewaj się, że napotkasz małe, kuszące sklepy z serami, producentów win i enoteche (winiarnie, które jednocześnie pełnią funkcję sklepów z winami), szczególnie w okolicach Pienzy. Zaopatrz się w lokalne Rosso d’Orcia, aby mieć przy czym podziwiać Twój toskański basen, a także zrób zapasy dosłownie lokalnego Vino Nobile di Montepulciano i wyrazistego Bruncello di Montalcino. Specjalistyczne sklepy żywnościowe często dostosowują się do pór roku, wystawiając najlepsze grzyby (borowiki szlachetne), kasztany i trufle wraz z szafranem, oliwą z oliwek i lokalnymi serami. Daj się skusić na ser pecorino (z mleka owczego) sprzedawany przez producentów sera z Pienzy lub nawet sardyńskich chłopów.
Czytaj dalejMontalcino
Dla przyjezdnych ten mały toskański bastion jest zdefiniowany przez renomowane wino Brunello de Montalcino. Z daleka Montalcino wygląda jak średniowieczny obraz sieneński – tak mało się tu zmieniło, odkąd miasto w pełni rozkwitło. Montalcino skąpane jest w rudobrunatnym blasku zachodu słońca, ale zmienia się to w zależności od pory roku. Wiosną okoliczne wsie stają się limonkowe, ale żółty rzepak, maki, słoneczniki i winogrona dodają później różnorodnych odcieni. Dla wielu osób Montalcino jest najbardziej sieneńskim miastem w prowincji, a mieszkańcy traktowani są z szczególnym szacunkiem. Jego dzieje są całą sieneńską historią w pigułce. Miasto najbardziej znane jest jako „ostatnia ostoja wolności społecznej” od czasu, gdy było stolicą sieneńską na wygnaniu między 1555 a 1559 rokiem. Po upadku Sieny emigranci zgromadzili się wokół sieneńskiej flagi. W nagrodę mieszkańcy Montalcino noszący flagę zajmują honorowe miejsce w pochodzie poprzedzającym festiwal Palio w Sienie.
Czytaj dalejMontepulciano
Montepulciano jest cywilizowanym miastem i stanowi czarującą bazę, obok której warto wynająć willę. Jego urok bierze się z łagodnej mieszanki renesansowych pałaców i nastrojowych winiarni, w których można popijać Vino Nobile di Montepulciano. Podobnie jak wszystkie typowe miasta w Toskanii zostało wybudowane w ludzkiej skali, czyli przystosowano je do spacerów i relaksu w renesansowej scenerii, której elementy znajdziesz wszędzie. Montepulciano, patrząc pod kątem architektonicznym, jest „perłą Cinquecento” ukształtowaną przez renesans. Miasto jest arcydziełem Antonio da Sangallo, tak jak Pienza należy do Rosselliniego. Podczas gdy Pienza została idealnie zaplanowana, Montepulciano rozwijało się swobodnie, dzięki czemu posiada asymetrię i swój charakter, czego brakuje Pienzie. Mimo to w Montepulciano istnieje wzniosłość, którą da się odczuć w majestatycznych pałacach i równie dostojnych winach. Nawet mieszkańcy uważają się za lepszych, będących ponad wszystkim. Ostatecznie Montepulciano jest jednak spokojnym miastem, w którym można poczuć prawdziwy toskański styl życia.
Czytaj dalejPienza
Pienza jest wykwintnym, renesansowym „domkiem dla lalek”, na jej nieszczęście niemal zbyt idealnym. Popularność Pienzy znacząco wzrosła dzięki wyróżnieniu przez UNESCO i dogodnym warunkom do stworzenia planu filmowego. Mówiąc wprost, turyści przybywają do miasta prawie równie często ze względu na szeroki wybór serów pecorino, co z powodu renesansowej architektury. W 1405 roku urodził się tu papież Pius II. Upoważnił on Bernardo Rosselliniego do odbudowania rodzinnej wioski jako wzór renesansowego miasta. W rezultacie powstało coś, co miejscowi nazywają „a città d’autore” – miasto zainspirowane jedną wizją. Po spacerze wokół murów obronnych Pienzy w poszukiwaniu wspaniałych widoków Monte Amiaty i Val d’Orcii, niewielu może się oprzeć odpoczynkowi połączonemu z lunchem w uroczej karczmie. Spodziewaj się, że w menu znajdziesz sery pecorino z owczego mleka. Okolice Pienzy z kasztanowcami otaczającymi miasto, cyprysami, gajami oliwnymi, makami i polami słoneczników są równie piękne jak samo miasto.
Czytaj dalej