Val d'Orcia
Val d’Orcia jest zachwycającym regionem wiejskim sięgającym le Crete Senesi, ale pozostającym w zasięgu wzroku masywnego wulkanu Monte Amiata. Dla wielu jest to najpiękniejsza część Toskanii, choćby ze względu na sielskie krajobrazy wpisane na listę UNESCO, wsie pokrywające wzgórza znajdujące się na szczytach wzgórz wsie, odległe opactwa i pobudzające wyobraźnię zamki. Smakosze, spacerowicze i miłośnicy spa mogą udać się do źródeł termalnych, wiejskich gospód, niezliczonych szlaków winiarskich i na refleksyjne spacery. Dzięki skupiskom cyprysów, pasom platanów, winnicom na zboczach i gospodarstwom osadzonym na wapiennych grzbietach Val d’Orcia stanowi kwintesencję Toskanii. Region ten jednak nie znalazł się na liście światowego dziedzictwa UNESCO wyłącznie z tych powodów, ale także ze względu na harmonię między Toskanią i znajdującymi się tu pejzażami, które ukształtowały się dzięki spokojnemu stylowi życia. Te średniowieczne wsie, niegdyś wyludnione, obecnie przeżywają opóźniony renesans. San Quirico d’Orcia może stanowić bramę do tego regionu, ale Montalcino, Pienza i Montepulciano są także już od niepamiętnych czasów wspaniałymi punktami wyjścia.
Podstawowe informacje o Val d'Orcia
Dziesięć najlepszych atrakcji - Val d'Orcia
Lista ta zawiera dziesięć najlepszych atrakcji – od spokojnych przejażdżek po senne uzdrowiska, od spacerów w nastrojowych wioskach po średniowieczne opactwa i starodawny „Pociąg Natura” – a wszystko to na obszarze wiejskim wpisanym na listę UNESCO.
Czytaj dalejJedzenie i picie
Urocze wsie w Val d’Orcii obfitują w rodzinne gospody i bary w nastrojowej scenerii. Najlepsze gospody oferują tradycyjne składniki, jak choćby prosciutto di cinta senese (wędzone mięso z karmionej żołędziami sieneńskiej świni rasy podobnej do dzika). W każdym menu znajduje się salami, które czasami przyprawione jest dzikim koprem włoskim. Z racji tego, że jest to region Sieny, trzeba spodziewać się grubego makaronu znanego jako pici w każdego rodzaju sosie, włącznie z dziczyzną. Jesienią do menu trafiają potrawy z grzybami i kasztanami, co przypomina o tym, że niedaleko położone są urodzajne zbocza Monte Amiaty. Jeśli chodzi o desery, warto szukać ricciarelli – pysznych, migdałowych ciastek sieneńskich w kształcie rombu z kandyzowaną skórką pomarańczową, które są odmianą makaroniku. Mogą być one serwowane z Vin Santo – słynnym toskańskim winem deserowym.
Czytaj dalejZakupy, parkowanie i zwiedzanie
Val d’Orcia jest popularnym punktem na mapie smakoszy, więc zakupy często skupiają się na produktach jadalnych, wliczając w to specjały spożywcze, które można zabrać do domu lub, co bardziej prawdopodobne, skosztować w swojej willi. Spodziewaj się, że napotkasz małe, kuszące sklepy z serami, producentów win i enoteche (winiarnie, które jednocześnie pełnią funkcję sklepów z winami), szczególnie w okolicach Pienzy. Zaopatrz się w lokalne Rosso d’Orcia, aby mieć przy czym podziwiać Twój toskański basen, a także zrób zapasy dosłownie lokalnego Vino Nobile di Montepulciano i wyrazistego Bruncello di Montalcino. Specjalistyczne sklepy żywnościowe często dostosowują się do pór roku, wystawiając najlepsze grzyby (borowiki szlachetne), kasztany i trufle wraz z szafranem, oliwą z oliwek i lokalnymi serami. Daj się skusić na ser pecorino (z mleka owczego) sprzedawany przez producentów sera z Pienzy lub nawet sardyńskich chłopów.
Czytaj dalej