Montalcino
Dla przyjezdnych ten mały toskański bastion jest zdefiniowany przez renomowane wino Brunello de Montalcino. Z daleka Montalcino wygląda jak średniowieczny obraz sieneński – tak mało się tu zmieniło, odkąd miasto w pełni rozkwitło. Montalcino skąpane jest w rudobrunatnym blasku zachodu słońca, ale zmienia się to w zależności od pory roku. Wiosną okoliczne wsie stają się limonkowe, ale żółty rzepak, maki, słoneczniki i winogrona dodają później różnorodnych odcieni. Dla wielu osób Montalcino jest najbardziej sieneńskim miastem w prowincji, a mieszkańcy traktowani są z szczególnym szacunkiem. Jego dzieje są całą sieneńską historią w pigułce. Miasto najbardziej znane jest jako „ostatnia ostoja wolności społecznej” od czasu, gdy było stolicą sieneńską na wygnaniu między 1555 a 1559 rokiem. Po upadku Sieny emigranci zgromadzili się wokół sieneńskiej flagi. W nagrodę mieszkańcy Montalcino noszący flagę zajmują honorowe miejsce w pochodzie poprzedzającym festiwal Palio w Sienie.
Podstawowe informacje - Montalcino
Dziesięć najlepszych atrakcji
W Montalcino znajduje się neoklasyczna katedra, gotyckie loggie, romański kościół i niezliczone alejki, ale ostatecznie w pamięci pozostaje średniowieczny nastrój, twierdza i wino.
Czytaj dalejZakupy
Biorąc pod uwagę, że jesteśmy w ojczyźnie jednego z najsłynniejszych włoskich win, zbrodnią byłoby nie kupić Brunello di Montalcino w jednej z kilku naszych ulubionych winiarni. Wybór odzwierciedla pełne doświadczenie – połączenie wina, zrozumienia miejsca i prawdziwej gościnności.
Restauracje w Montalcino
Jest to idealny region dla smakoszy toskańskiej kuchni i lokalnych win, do których podchodzi się tu bardzo poważnie, począwszy od Brunello di Montalcino po Rosso di Montalcino. Popularne są obfite wiejskie dania, takie jak pappa al Pomodoro, chleb, zupa z pomidorami i czosnkiem oraz crostini misti. Domowej roboty makaron pici często podawany jest z cacio e pepe (serem z mleka owczego i pieprzem) lub sugo di anatra (sosem z kaczki). Cenione są także pożywne posiłki z dziczyzny lub królika. Karta win w dużym stopniu opiera się na winach toskańskich, a większość z nich, nawet te podstawowe, są znakomite, gdyż Toskańczycy wymagają pewnych standardów. Zobacz również „Jedzenie i picie” w Montepulciano, Pienzie, Val d’Orcii oraz okolicznych wioskach.
Czytaj dalej