Zaloguj się


Volpaia

  • Kręta droga wiodąca od Raddy wspina się do położonej na przeciwległym wzgórzu miejscowości Volpaia, najładniejszej średniowiecznej wioski w okolicy. Zachowały się w niej elementy dawnych fortyfikacji z wieżami i fragmentami murów miejskich. Jest to pamiątka po czasach, gdy Volpaia była członkiem Ligi Chianti, średniowiecznego garnizonu uczestniczącego w wojnie florencko-sieneńskiej, noszącego emblemat Czarnego Koguta. Dzisiaj osada przypomina nieco plan filmowy z odpowiednim nastrojem, gdzie można poczuć klimat kamiennego, toskańskiego miasteczka, podziwiać spokojne wiejskie krajobrazy i odwiedzić winiarnie. Warto tu spróbować smacznej kuchni domowej w lokalnych gospodach i win z Castello di Volpaia. Wędrując po zacisznych uliczkach i ukrytych dziedzińcach możesz poznać historię osady, która jest silnie powiązana z winiarstwem – większość obiektów należy obecnie do winnicy. Goście z całego świata odwiedzają to miejsce, by spróbować win, ale także oliwy, octów balsamicznych i miodów. Dziś to turystyka i gastronomia napędzają życie miasteczka. Warto wybrać się na krótki spacer drogą prowadzącą w górę od miasteczka, widoki stąd są jednymi z piękniejszych w całym Chianti.

  • Atrakcje

    Niewielka, położona na szczycie wzgórza Volpaia była niegdyś ufortyfikowaną osadą. Dziś to cichy i spokojny zakątek z kilkoma restauracjami, którego nie chce się opuszczać, pomimo ograniczonej ilości atrakcji. Wioska leży tuż przy szlaku winnym Chiantigiana, można stąd łatwo dotrzeć do innych miast i miasteczek Chianti, takich jak Radda i Castellina. Jeśli jesteś miłośnikiem zabytków i zwiedzania, rozważ także jednodniowe wycieczki do San Gimignano, Sieny i Florencji.

    To tylko przedsmak Chianti. Zobacz nasze pozostałe przewodniki po najciekawszych miejscach tego regionu. Na początek sprawdź nasze przewodniki po takich miejscowościach jak Greve, Panzano, Castellina, Radda i Castelnuovo Beradenga. Mamy także przewodniki po innych miasteczkach w Chianti: Castagnoli, San Gusme, San Donato in Poggio i Vagliagli.

  • 1. Odwiedź Castello di Volpaia

    Castello di Volpaia to znacznie więcej niż wytwórnia win: to centrum nienaruszającej równowagi, ekologicznej społeczności. Jej sukces pokazuje, że średniowieczne wioski mogą zostać uratowane i przystosowane do nowoczesnego życia. Dzieje się to w niemal niewidoczny sposób, bez poświęcania duszy tego miejsca i bez uszczerbku na jego starożytnym blasku. Wioska nie została także sprzedana osobom z zewnątrz: tutaj żądzą mieszkańcy, nawet jeśli turystyka stanowi ich styl życia. Właściciele Castello di Volpaia, Carlo i Giovannella Stianti Mascheroni, są również właścicielami około dwóch trzecich wsi, nie tylko samej wytwórni win. Ich projekt jest długoterminowy, dzięki czemu pozwoli utrzymać tę średniowieczną wioskę przy życiu dla przyszłych pokoleń. Większość pracowników zatrudnionych w posiadłości mieszka w obrębie murów wsi. Biorąc pod uwagę tereny rolnicze, wioska jest praktycznie samowystarczalna. Jest to doskonały przykład zrównoważonej społeczności w najlepszym wydaniu.
    Volpaia została założona w 1172 roku, a jej budzący postrach zamek stanowił obronną placówkę  Republiki Florenckiej przeciwko Sienie. Dziś zamkowe ruiny pełnią funkcję centrum dobrze prosperującej winnicy, która uratowała wieś od ruiny. Średniowieczne budowle, pozbawione świętości kościoły i podziemne przejścia zostały po cichu przekształcone w nowoczesne piwnice na wino lub tłocznie oliwy z oliwek, rozlewnie i prasy oliwne. Wszystkie części łączą genialnie skonstruowane, podziemne tunele. Pod wsią przebiega podziemny labirynt stalowych rur. Ten labirynt, zwany kanałem winnym, pozwala winu poruszać się zgodnie  z grawitacją z wyższych partii do niższych części wioski.
    Piwnice Castello di Volpaia zaczynają się od zakrystii i kończą pod kościołami, które służą teraz do produkcji wina. Zaplanuj zwiedzanie z wyprzedzeniem i zarezerwuj wycieczkę oraz degustację w Castello di Volpaia, aby poznać wszystkie zakamarki tego miejsca. Sklep oferujący degustację wina mieści się w dawnej głównej wieży zamku. Beczki wina leżakują w piwnicach pod starożytnymi zabudowaniami wiejskimi, takimi jak kościoły San Lorenzo i Commenda di Sant' Eufrosino. Po butelkowaniu w wysoko rozwiniętej technicznie fabryce szlachetne wino dojrzewa w ciemnych, chłodnych piwnicach pod Palazzo Canigiani.
    Wszystko to byłoby jednak na nic, gdyby wina nie spełniały odpowiednich wymagań. Standardowe Chianti Classic Riserva jest eleganckie, z aromatami czarnej wiśni, tytoniu i skóry. Coltassala jest natomiast droższą odmianą Chianti Classico Riserva, o dużej złożoności, którą niektórzy przyrównują do Super Tuscan. Zachwyceni recenzenci mówią o „aromatach salami, zapachu kopru włoskiego, ziarnach pieprzu i polnych kwiatach”. Posiadłość produkuje również Chianti Classico klasy podstawowej, łączone z dziesięcioprocentowym Merlotem, który ma lekko cierpki, ale nie nazbyt dębowy posmak. Wreszcie, jest też gładka mieszanka Super Tuscan o nazwie Balifico, która zawiera sporą ilość Cabernet Sauvignon. Zarezerwuj wizytę w tłoczni oliwy i piwnicach winnych, degustując wina Volpaia i oliwę z oliwek wraz z próbkami lokalnych produktów. Miód Castello di Volpaia, specjalny ocet i oliwa z oliwek Extra Virgin są również w sprzedaży. Wizyty w piwnicach są zwykle przeprowadzane o godz. 11:30, 15:00 i 17:00, ale najlepiej sprawdzić to bezpośrednio na miejscu.


    Adres: Castello di Volpaia, Piazza della Cisterna, Volpaia, 53017, Radda in Chianti
    Tel: +39 0577 738066
    Strona: www.volpaia.com

  • 2. Kreatywne kolacje w L'Osteria Volpaia

    Volpaia ma na tyle szczęścia, że może pochwalić się kilkoma porządnymi karczmami na głównym placu, serwującymi tradycyjną toskańską kuchnię domową. L'Osteria Volpaia stara się raczej zaskakiwać niż uspokajać. To restauracja dla smakoszy, której celem jest rozebranie na czynniki pierwsze typowych dla regionu produktów spożywczych. Mimo to lokal ten nie jest tak kapryśny ani fantazyjny, jak próba rekonfiguracji toskańskich składników na kuszące, nowe sposoby. Kreatywna kuchnia opiera się na najświeższych lokalnych składnikach, często z ogrodów przydomowych lub winnic, które należą do tego samego właściciela. Właściciele są w pełni zaangażowani w zrównoważoną praktykę ekologiczną i postępują zgodnie z tymi zasadami zarówno w restauracji, jak i w winnicy.
    Lokal ten na nowo interpretuje toskańskie produkty. Ravioli z fasoli cannellini z szafranem i kwaśną śmietaną, typowe toskańskie danie z białej fasoli, zamienia się w puré z sosem szafranowy z dodatkiem kwaśnej śmietany. Hołd szefa kuchni dla toskańskiej zupy ribollita staje się mieszanką kapusty czarnej i ricotty, które podawane są z lokalnymi salami finocchiona, wykonanymi z nasion kopru włoskiego. Inne dania to dziczyzna i oliwkowe risotto, a na deser mus cantucci, lody z koziego sera i karmelowa kawa Vin Santo. L'Osteria oczywiście serwuje także organiczne wina z Castello di Volpaia. Ceny są dość wysokie, ale rozsądne, biorąc pod uwagę niesamowitą pomysłowość i jakość składników.


    Adres: Vicolo della Torre 2, Volpaia, 53017 Radda in Chianti
    Tel: +39 0577 738066
    Strona: www.osteriavolpaia.com

  • 3. Vignamaggio - Renesansowa posiadłość i ogrody

    Renesansowa posiadłość willowa Vignamaggio jest połączona ze wspaniałą sztuką. Winnica jest na tyle urokliwa, że można zobaczyć ją na planie filmu, opartego na sztuce Szekspira „Wiele hałasu o nic”.
    Romantyczna willa wznosi się nad włoskimi ogrodami i wzgórzami pokrytymi winoroślami. Ten spokojny krajobraz podobno inspirował samego Leonarda da Vinci. Zamek został przebudowany na willę patrycjuszowską w XIV wieku i należał do rodziny Florentyńczyków Gherardini. Monna Lisa Gheradini, lepiej znana jako Mona Lisa Leonarda da Vinci, weszła do rodziny w XIV wieku. W willi znajduje się wieża z blankami, XVI-wieczne arkadowe łuki i dziedziniec z wieżą, przebudowaną w stylu neogotyckim.

    Rozciągająca się wokół  pięknej, renesansowej willi, tenuta jest siedzibą 65-hektarowej winnicy i jedną z najstarszych w Toskanii, pochodzącą z 1404 roku. Wielokrotnie nagradzane miejscowe wina to Chianti Classico i modne Super Tuscans, a także świeże Rosé, Cabernet Franc, Vin Santo i grappy. Sady, ogrody ziołowe, pola pszenicy i trzydzieści hektarów gajów oliwnych odzwierciedlają zaangażowanie posiadłości w różnorodność biologiczną. Na terenie willi prezentowane są włoskie, renesansowe ogrody z cyprysami, klombami i ozdobionymi różami posągami. Francuski właściciel i architekt, Patrice Taravella, niedawno dobudował kolejny ogród, dodając sady, klasyczne fontanny i pergole.

    Vignamaggio oferuje obecnie wycieczki po ogrodach i piwnicach, a także bezpłatną degustację wina. Restauracja Monna Lisa, która znajduje się na terenie gospodarstwa, oferuje wiele produktów, pochodzących z okolicznych ekologicznych posiadłości. W ofercie są także lunche połączone z parowaniem wina oraz wycieczki z przewodnikiem po winnicy po zachodzie słońca. Menu sezonowe celebruje toskańskie produkty, od półmisków warzywnych skropionych domową oliwą z oliwek, po makarony z pistacjami i pesto z mięty ogrodowej. Wieprzowina i wędliny pochodzą ze szczęśliwego stada świń cintasenese.


    Adres: Via Petriolo 5, 50022 Greve in Chianti
    Tel: T: +39 055 854661 (general) & T: +39 055 8546624 (tours & tastings)
    Strona: www.vignamaggio.com

  • 4. Łatwe przejażdżki e-rowerem po Chianti

    Chianti to kraina rowerów, więc wykorzystaj to w pełni, nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem fitnessu na rowerze wyścigowym. Powodem, dla którego Chianti jest tak malownicze, jest to, że rejon ten jest bogaty w pagórkowate tereny. Jeśli nie jesteś w formie lub nie gustujesz w stromych podejściach, rozważ e-rower. Wypożyczalnia rowerów elektrycznych z siedzibą w Gaiole w Toskanii oferuje wycieczki rowerowe w regionie Chianti z przewodnikiem lub na własną rękę. Na zboczach zjazdowych te pojazdy pracują jak zwyczajny rower, ale przy długich, płaskich odcinkach lub podjazdach, silnik elektryczny włącza się i zapewnia pomoc, której potrzebujesz, aby dotrzeć do celu bez zadyszki i pocenia się. Rowery elektryczne można wypożyczyć zarówno na godzinę, jak i na tydzień.

    Jedna z typowych tras z przewodnikiem z Gaiole obejmuje wzgórza Chianti, Castello di Brolio i odległe widoki Sieny. W cenie zawarty jest także lekki lunch i degustacja wina w posiadłości o niesamowitym klimacie. Ta wycieczka to trzygodzinna, 46 km wyprawa, osiągająca momentami wysokość 518 metrów. Dostępnych jest wiele łatwiejszych lub trudniejszych tras.


    Adres: Tuscany E-bike Rental, Via Roma 82, 53013 Gaiole in Chianti
    Tel: T: +39 0577 749355. Mob: +39 335 5237021 (Carmine) & +39 338 3652166 (Enrico)
    Strona: www.tuscanyebikerental.com

  • 5. Farma kóz Chianti Cashmere

    Jeśli masz pod swoją opieką małe dzieci lub po prostu jesteś zmęczony winnicami, odwiedź oryginalną farmę kóz Chianti Cashmere  na północny wschód od Raddy. Jest to nie tylko przyjemne miejsce na wizytę, ale także reprezentacja zrównoważone go rolnictwa w najlepszym wydaniu. Założycielka Nora Kravis opuściła dawno temu nowojorską Long Island dla Włoch i już nigdy nie oglądała się za siebie. Zna wszystkich pasterzy, hodowców i tkaczy, a w dodatku dba o swoje kozy, jakby były jej rodziną. W tym kamiennym domu z widokiem na okolicę dzieci mogą potrzymać, pogłaskać i nakarmić butelką koźlątka. Kozy są strzeżone przez puszyste białe pasterskie psy rasy Abruzzo, które pracują jako psy stróżujące, aby chronić stado przed wilkami.

    Gdy już nacieszysz oczy ślicznymi kózkami i szczeniętami, zwróć uwagę na sam kaszmir. Najwyższej jakości kozy kaszmirowe posiadają futra w odcieniu kremowym, orzecha laskowego, brązu, szarości i węgla drzewnego, więc przędzy można używać niebarwionej i w oryginalnym odcieniu. Kaszmir to delikatne, puszyste kozie futro, które jest dziesięciokrotnie  lżejsze i cieplejsze niż wełna. Osoby lubiące robić na drutach mogą wybrać piękne włókna i nienaruszającą równowagi ekologicznej przędzę z kaszmiru. Można tu również kupić tekstylia domowe wykonane ręcznie w Toskanii, a także ręcznie tkane szale, szaliki, rzemyki, czapki, skarpetki i koce dla dzieci.

    Jeśli spodoba Ci się pobyt na farmie, właścicielka może także zorganizować zajęcia przędzenia, tkania, robienia na drutach lub haftu u lokalnych włoskich rzemieślników, którzy z nią współpracują. Najlepsza ze wszystkich jest nowa atrakcja „zostań pasterzem na jeden dzień”. To dobra zabawa dla całej rodziny, z pełnym doświadczeniem życia pasterza kaszmirowych kóz. Goście mogą towarzyszyć stadu kóz przez pola i lasy otaczające gospodarstwo, zatrzymując się na degustację wina w sąsiednim gospodarstwie i wracając do farmy na obfity obiad w gospodarstwie. Farma i sklep z pamiątkami są otwarte popołudniami, od Wielkanocy do października.


    Adres: Chianti Cashmere, Azienda Agricola La Penisola, La Penisola, 53017, Radda in Chianti
    Tel: +39 0577 738080
    Strona: www.chianticashmere.com

  • 6. Festyn mięsny w Panzano

    Panzano, na zachód od Volpaii, jest miejscem, gdzie można na własnej skórze doświadczyć pasji do toskańskiego mięsa, w tym florenckiego steku z kością. Ten toskański bastion należy do Dario Cecchini, sprytnego i ekscentrycznego celebryty, posiadającego własne, niewielkie imperium w tych stronach. Nikt nie potrafi lepiej posługiwać się zakrwawionym tasakiem, a tym bardziej recytować w tym samym czasie Dantego. Częściowo rzeźnik, po części showman, Dario nie tylko zapewnia rozrywkę publiczności, ale potrafi ją także przekarmić.

    Z kilkoma restauracjami w mieście, skupionymi wokół swojego słynnego sklepu mięsnego, Cecchini wciąż prowadzi intensywny handel. Restauracje oferują rozsądne ceny, więc nie będziesz miał poczucia, że złapano Cię w pułapkę turystyczną. Ten zwycięski format przemawia do większości odwiedzających, podobnie jak aspekt towarzyski i showbiznesowy.

    Stek z kością zdecydowanie dominuje w menu, przynajmniej w jednej restauracji. Dla każdej osoby uwielbiającej toskańską wołowinę, bistecca alla fiorentina - ogromny, delikatny stek z kością, grillowany nad otwartym ogniem i przyprawiony tylko kruszonym pieprzem, solą oraz nutą czosnku i oliwy z oliwek, podawany bardzo rzadko - jest jedynym rodzajem steku wartym uwagi. Jednak wegetarianie także znajdą tu coś dobrego: dla osób o bardziej delikatnym podniebieniu istnieje dobre menu bezmięsne. Wino jest wliczone w cenę, ale można również przynieść własne. Aby uzyskać więcej wiadomości, zapoznaj się z naszym przewodnikiem Jedzenie i picie w Panzano.

    Aby spalić spożyte kalorie, przejdź się pieszo do Pieve di San Leonino, najpiękniejszego kościoła w Panzano, położonego na wzgórzu, na obrzeżach wioski. Wewnątrz romańskiego pieve znajdują się cenne dzieła sztuki, w tym terakotowe tabernakulum della Robbii i średniowieczny tryptyk Matki Boskiej z Dzieciątkiem.

  • Jedzenie i picie

  • Castello di Volpaia

    Wino jest siłą napędową tej wioski, wybierz się więc do winnicy Castello di Volpaia, aby przekonać się, jak genialne są metody, które wykorzystują do jego produkcji mieszkańcy. Budynki, w których powstaje wino są rozrzucone po całej wiosce, a ich połączenia, choć wywodzą się ze średniowiecza, tworzą nowoczesny system grawitacyjnego wytwarzania wina, co można zaobserwować zwłaszcza w  czasie winobrania i podczas wczesnego procesu winifikacji. Zarezerwuj wizytę w tłoczni oliwy i winiarni Castello di Volpaia, spróbuj tutejszych specjałów, które oprócz wina i oliwy obejmują miody oraz octy balsamiczne. Wizyty w piwnicach są zwykle przeprowadzane w godz. 11.30, 15:00 i 17:00, ale najlepiej sprawdzić to bezpośrednio na miejscu.

    Castello di Volpaia, Piazza della Cisterna, Volpaia, 53017 Radda in Chianti
    Tel.: 0577 738066 i www.volpaia.com

    Inne polecane przez nas winnice znajdują się w poszczególnych przewodnikach po Chianti. Jeśli chodzi o posiłki, to wszystkie trzy lokale są godne polecenia i opisujemy je poniżej. Aby znaleźć inne restauracje, należy wybrać się nieco dalej.
    Położona w obrębie wsi L'Osteria Volpaia reprezentuje styl nowoczesny, ale dwa pozostałe miejsca są bardziej autentyczne i bezpretensjonalne. Zacznij od talerza lokalnych serów i wędlin w prostszej karczmie lub skosztuj oliwy z oliwek, miodu i octu wytwarzanego przez lokalną posiadłość - Castello di Volpaia.
    To jednak tylko przedsmak Chianti. Zobacz nasze polecane restauracje poniżej, a także inne nasze przewodniki po najlepszych miastach i wioskach rejonu Chianti, wszystkie dostępne za pośrednictwem naszej listy miejsc wartych zobaczenia.

  • La Bottega

    Ten uroczy, prowadzony przez rodzinę lokal znajduje się przy głównym placu w czarującej miejscowości Volpaia i oferuje wyjątkowe, ale nieskomplikowane dania kuchni toskańskiej. Te niedrogie potrawy są uzupełniane przez pyszne wina Chianti Classico, a także sałatki i warzywa pochodzące z tutejszego ogrodu. Dania w średnim przedziale cenowym obejmują ręcznie zwijany makaron lub zupę ribollita, a także dziczyznę lub florencki stek z kością. Aby mieć pewność, że znajdziesz stolik na zacienionym tarasie, zarezerwuj miejsce i ciesz się widokiem z położonej na wzgórzu wioski na zachwycający wiejski krajobraz poniżej.


    Adres: Piazza della Torre 1, Volpaia, 53017 Radda in Chianti
    Tel: +39 0577 738001
    Strona: www.labottegadivolpaia.it

  • Bar Ucci

    Uroczy bar z dobrą kawą, prostymi przekąskami i doskonałym, lokalnym winem serwowanym na kieliszki, położony na głównym placu w Volpai. Kamienny budynek na początku był stajnią, z końmi po jednej stronie oraz owcami i kozami po drugiej. Jest prowadzony przez rodzinę, sympatyczna babcia zajmuje się pieczeniem ciast i tart. W menu są sałatki w dobrej cenie, półmiski wędlin lub serów, panzanella i sałatka z pomidorów lub pikantne pomidory na crostini. Aby zjeść coś bardziej sycącego,  wybierz gulasz wołowy lub z dzika z makaronem pappardelle. Wina obejmują te lokalne, pochodzące z pobliskiego wzgórza, a także stare roczniki np. z Castello di Brolio.


    Adres: Piazza Della Torre 9, 53017 Volpaia, Radda in Chianti (SI)
    Tel: +39 0577 738042
    Strona: www.bar-ucci.it

  • L’Osteria Le Panzanelle

    Położona na południe od Volpai, na trasie między Raddą i Panzano, L'Osteria Le Panzanelle stanowi bastion toskańskiej kuchni domowej. Dzięki bielonym ścianom jest to bezpretensjonalna, ale całkowicie niezawodna wiejska trattoria. Przyjdź tu ze względu na domowe posiłki, miłą obsługę, krótkie, ale sezonowe menu i obszerną toskańską kartę win. Spróbuj pieczonego królika, ravioli z dynią lub makaron w sosie z dzika. Zakończ posiłek deserem panna cotta lub domowymi, chrupiącymi herbatnikami cantuccini, najlepiej zanurzonymi w Vin Santo.


    Adres: Localita Lucarelli, 53017 Radda in Chianti (Si)
    Tel: +39 0577 733511
    Strona: www.lepanzanelle.it

  • La Casa Porciatti

    Ta przytulna winiarnia mieści się w budynku z początku XIV wieku, położonym w sercu sąsiedniej miejscowości Radda in Chianti. Pełni również funkcję karczmy z rozsądnymi cenami i sklepu z winami. Wraz z szeroką gamą toskańskich win możesz tu spróbować taglieri, półmisków domowych wędlin lub serów, a także porchetty (pieczonego prosiaka). Aby zjeść coś bardziej sycącego, wybierz przysmak z makaronu pici z mięsnym sosem ragù, ravioli z czarną truflą lub dużą porcję zupy ribollita. W menu są również florentyńskie flaczki - lampredotto, gulasz z dzika i ossobuco sieneńskie.


    Strona: https://casaporciatti.it/

  • Zakupy

    W tej ufortyfikowanej wiosce nie ma zbyt wielu miejsc, gdzie można zrobić zakupy, za to mogą to być zakupy wyjątkowe. Wszystko koncentruje się na produktach pochodzących z gospodarstwa rolnego i winnego w Castello di Volpaia. Są wiec dostępne Chianti Classico i Chianti Classico Riserva i jednoparcelowe Coltassala, Balifico, Bianco di Volpaia oraz deserowe, wręcz gęste Vinsanto. Wszystkich można skosztować i zakupić w enotece, znajdującej się na terenie posiadłości, w sali degustacyjnej. Większe zakupy można zrobić w sąsiednich miejscowościach Radda i Castellina.

    Aby poznać bliżej historię Volpai i zebrać ciekawe doświadczenia, zarezerwuj wizytę w tłoczni oliwy i piwnicach z winami i połącz to z degustacją win Volpaia i oliwy z oliwek, a także miodu z uli znajdujących się na terenie winnicy. Wizyty w piwnicach odbywają się zwykle o godz. 11.30, 15:00 i 17:00, ale najlepiej sprawdzić to bezpośrednio w posiadłości.


    Adres: Castello di Volpaia, Piazza della Cisterna, Volpaia, 53017 Radda in Chianti (Si)
    Tel: +39 0577 738066
    Strona: www.volpaia.com

  • Luksusowe sklepy designerskie

    Zupełnie zmieniając temat, miłośnicy zakupów oryginalnych produktów mogą wybrać się do luksusowych sklepów w okolicy Valdarno. The Mall Firenze znajduje się trzydzieści minut jazdy na wschód od Florencji, przy drodze do Pontassieve.  Kursuje tam również bezpośredni autobus ze Sieny. Po przejrzeniu marek różnych projektantów zakończ zakupy w kawiarni i restauracji Gucci.


    Adres: The Mall, Via Europa 8, 50066 Leccio Reggello
    Tel: +39 055 8657775
    Strona: www.themall.it

  • Parkowanie

    Parking w Volpaia znajduje się poza murami, na darmowym parkingu przy ulicy Strada Provinciale (SP) 112, tuż poniżej niewielkiej wioski. Należy pamiętać, że w większości toskańskich miast obowiązuje ścisły system ZTL, czyli Strefa Ograniczonego Ruchu. Oznacza to, że Centro Storico (historyczne centrum) jest zasadniczo zamknięte dla ruchu, w szczególności dla osób niebędących mieszkańcami. Samochody muszą być pozostawione poza murami. Miasta Chianti są małe, więc parkowanie sprawia o wiele mniej kłopotów niż w takich miastach jak Florencja i Siena. Wskazówki dotyczące parkowania: aby uzyskać porady na temat poszczególnych miejsc w Chianti, zapoznaj się z naszymi przewodnikami po takich miejscowościach jak Greve, Panzano, Castellina, Radda, Gaiole i Castelnuovo Beradenga.

    Porada dotycząca ZTL: Widząc inne samochody przekraczające granicę ZTL (Strefy Ograniczonego Ruchu) możesz odnieść mylne wrażenie, że również możesz to zrobić. Nie jest to jednak prawdą ‒ wjeżdżający do niej kierowcy prawdopodobnie są mieszkańcami miasta i posiadają odpowiednie zezwolenia. Zwiedzający, którzy ich nie posiadają, podlegają karom finansowym. Strefy są monitorowane przez kamery, w związku z czym mandaty wystawia się natychmiastowo (i za każdym razem), gdy tylko nieuprawniony kierowca przekroczy wyznaczoną granicę.

  • Poruszanie się po okolicy

    Chianti może być uroczą krainą do poruszania się po niej samochodem. Atrakcyjność regionu kryje się w pagórkowatym krajobrazie, wielu winnicach i gajach oliwnych, stosunkowo spokojnych drogach i mieszance małych średniowiecznych miasteczek. Transport publiczny w Chianti jest dość sporadyczny, więc wynajem samochodu może okazać się konieczny, jeśli chcesz właściwie zwiedzić okolicę. Jazda samochodem po Chianti może być bardzo przyjemnym doświadczeniem, zwłaszcza ze szczegółową mapą lub nawigatorem GPS. Aby dobrze się bawić i podziwiać okolicę wypróbuj spersonalizowaną wycieczkę z Chianti Taxi.

    Greve, główny punkt startowy od północy, leży na SR222, powszechnie znanej jako Chiantigiana, około 30 km na południe od Florencji i 40 km na północ od Sieny. Od Greve malownicza Chiantigiana wije się przez Chianti, przechodząc przez większość typowych wiosek. To urocza droga do pokonania w dzień. W nocy można na niej jednak spotkać dziki, jeżozwierze lub jelenie, co czyni wyprawę nieco bardziej ryzykowną.

    Z Florencji i Chiantigiany jedź w kierunku Greve, a następnie dalej na południe do Raddy i Gaiole. Możesz też wybrać autostradę Florencja-Siena Raccordo Autostradale (znaną jako RA) i zjechać w San Donato in Poggio, zanim wjedziesz na SP101, która następnie zamienia się w SP76.

    Ze Sieny wyjedź z miasta na szybką autostradę Florencja-Siena Raccordo Autostradale (znaną jako RA), zjeżdżając zjazdem Badesse na SP 119, która zmienia się w SR222, Chiantigianę. Możesz także wybrać spokojniejszą, wolniejszą trasę ze Sieny: wybierz SR2, która zmienia się w spokojniejszą SR222 i jedź nią aż do Castelliny, a następnie udaj się do Raddy i Gaiole.

    Prywatna wycieczka: Chianti Taxi, niezawodna usługa transportowa w Panzano oferuje całodniowe prywatne wycieczki po Chianti i poza nią. Są to spersonalizowane wycieczki, podczas których można zwiedzić wszystko - od tłoczni oliwy z oliwek i winnic po farmy Pecorino i sklepy z ręcznie malowaną ceramiką. Dzięki swojemu wygodnemu minivanowi właściciel Daniele Mogni wie wszystko na temat tego, co warto zobaczyć i robić w Chianti. Warto wyskoczyć na jeden dzień, aby wypocząć i napić się wina w licznych  winnicach.
    Chianti Taxi. Tel.: +39 389 8160050 i www.chiantitaxi.com

    Chianti pociągiem: nie jest to miejsce, do którego łatwo można dojechać koleją. Trasa pociągu ledwie zahacza o atrakcje Chianti, co jest jednym z powodów, dla których okolica jest tak spokojna. Główną stacją Chianti jest Castellina in Chianti, która znajduje się na linii Siena-Florencja, ale trzeba zmienić pociąg w Empoli.

    Chianti autobusem: Autobusy łączą Florencję z Greve i Panzano, ale tam kończą swoja trasę.  Autobusy często zapewniają bardziej użyteczną usługę niż pociągi, ale myląca usługa autobusowa numer 365 (Tel.: +39 800373760 bezpłatny telefon i na stronie www.acvbus.it) nadal oznacza, że rozkłady jazdy autobusów nie zawsze są wygodne, a także oferują  ograniczone usługi w niedziele. Autobusy łączą także Sienę i Castellinę: linia Tiemme (Tel.: +39 0577 204111 oraz pod www.tiemmespa.it) oferują około 7 usług dziennie. Autobusy łączą także miejscowości Castellina i Radda: autobus Tiemme (Tel.: +39 0577 204111 i www.tiemmespa.it) oraz Sienę i Gaiole: autobus Tiemme (Tel.: +39 0577 204111 pod adresem www.tiemmespa.it).

    Na rowerze: Chianti to piękne miejsce do odkrywania na rowerze. Połączenie romantycznej toskańskiej scenerii i trudnych wysypanych żwirem dróg sprawia, że jest to tym bardziej przyjemne. Wyścigi rowerowe w regionie także przyciągają tłumy. Czy wyprawiasz się tam jako widz, czy jako uczestnik, L'Eroica jest warta zobaczenia. To renomowane wydarzenie dla amatorów pozwala rowerzystom z całego świata poznać ten region podczas jazdy na klasycznych rowerach.

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie