Siena
To zwarte w sobie, zabarwione ciepłym różem miasto można z przyjemnością odkrywać na piechotę - od przypominającego kształtem muszlę placu Campo, aż po sieneńskie Madonny o łagodnych oczach. Siena jest przyjemnym gotyckim miastem, w którym nie odczuwa się natłoku cywilizacji. Podczas gdy Florencja posiada olbrzymie place i uderzające męskością posągi, w Sienie znajdziemy ukryte ogrody i nastrojowe studnie. Ponadto Siena obróciła konserwatyzm w jedną ze swoich zalet, dzięki czemu rygorystyczne przepisy dotyczące średniowiecznych budynków zabezpieczają krajobraz tego miasta.
Jak przystało na miasto o tak mistycznej atmosferze, historia jego początków wywodzi się z mitów o wilkach i świętych męczennikach. Ta starożytna republika rozkwitła w latach 1147 – 1529, i niedługo później została częścią Wielkiego Księstwa Toskanii. Zmiany są nie do pomyślenia dla Sieneńczyków, a tutejsi obywatele najlepiej czują się podczas legendarnych wyścigów konnych Palio. Burzliwa historia Sieny jako głównego rywala Florencji pobrzmiewa w duszach Sieneńczyków do dnia dzisiejszego, szczególnie w trakcie Palio.
Podstawowe informacje - Siena
Dziesięć najlepszych atrakcji
Siena oferuje turystom przepiękny, pełen światłocieni główny rynek, a także ratusz i katedrę. Najbardziej odczuwalny jest tu jednak kameralny, średniowieczny najstrój zalegający w tajemnych alejkach i przytulnych zajazdach.
Czytaj dalejZakupy, parkowanie i zwiedzanie
Główne ulice ze sklepami to Via Banchi di Sopra i Via di Città. Nie oczekuj efekciarskich centrów handlowych. Zakupy w Sienie są jak same miasto: niezbyt ekstrawaganckie i na małą skalę. Siena posiada jednak wiele kuszących sklepów z żywnością, eleganckich butików i sklepów z ekscentrycznymi rękodziełami. Najlepsze rzeczy, jakie można tu kupić to toskańskie przysmaki, takie jak oliwa, wino, wypieki i sery. W środowe poranki odbywa się tu targowisko wokół Fortezza Medicea (Forteca Medyceuszów) i La Lizza. Rozejrzyj się za tanimi ubraniami, torebkami ze skóry i artykułami spożywczymi.
Czytaj dalejJedzenie i picie
Jest to region poważnych smakoszy, z obfitą kuchnią, w parze z którą idą regionalne wina, od prostego Rosso di Montalcino po bardziej skomplikowane Brunello di Montalcino. Popularne są solidne chłopskie dania, takie jak zuppa di fagioli - zupa fasolowa, crostini z kurzymi wątróbkami, tagliatelle z truflami, lub domowy makaron pici z sosem mięsnym. Sieneńczycy lubią również słodycze i ciasta; mają nawet swojego świętego, który sprawuje nad nimi pieczę - San Lorenzo (Święty Wawrzyniec). Panforte, bogate, sycące ciasto z owoców, orzechów i miodu pochodzi z 1205 roku i często towarzyszy mu słodkie Vin Santo. Jeszcze starsze jest Panpepato, jego intensywniej przyprawiona wersja. Ten delikates był początkowo domeną sieneńskich zakonnic, które strzegły swoich przepisów, będących istotnym źródłem dochodu. Gdy rozbolą Cię nogi, odpocznij w historycznej kafejce i spróbuj tych wypieków – zobacz pod Zakupy. Zobacz także Jedzenie i Picie w Montepulciano, Pienza i Val d’Orcia.
Czytaj dalej