Cortona
Cortona przyciąga swoim imponującym krajobrazem, wspaniałymi widokami i średniowieczną atmosferą. Usytuowana niedaleko granicy z Umbrią, 30 km na południe od Arezzo, stanowi jedno z najbardziej urokliwych, położonych na wzgórzach miast Toskanii. Została ona założona przez Etrusków i skolonizowana przez Rzymian, a następnie, po jej sprzedaży w ręce Florentyńczyków w 1409 roku, rozkwitła pod rządami Wielkiego Księstwa Toskanii. Majestatycznie wznosząca się na grani Monte San'Egidio Cortona góruje nad Val di Chianą, a prowadząca do niej droga wije się przez tarasowe gaje oliwne i winnice, tuż obok willi, gospodarstw i klasztorów.
Cortona to popularna turystyczna miejscowość, w której zawsze można się spodziewać natłoku zwiedzających. Do jej rosnącej sławy szczególnie przyczyniła się książka Pod słońcem Toskanii, która doczekała się swojej adaptacji filmowej i zainspirowanego nią letniego festiwalu. Po zejściu z głównych placów można jednak zauważyć, że tłumy nieco się przerzedzają, w dodatku na szczęście jest tam wystarczająco dużo ciekawych restauracji, aby zregenerować każdego marudnego turystę.
Podstawowe informacje - Cortona
Dziesięć najlepszych atrakcji - Cortona
W Cortonie nie znajdziemy wielu atrakcji turystycznych. Zwiedzanie tego miasta to głównie spokojne spacery oraz napawanie się widokami i średniowieczną atmosferą. Wiele zależy od tego, jak wysoko chcesz się wspiąć ‒ im dalej w górę stromymi uliczkami, tym mniej zwiedzających. Pozostałe spokojne przyjemności w Cortonie to jedzenie lodów i passegiata po głównych placach, z kolei popularne kierunki jednodniowych wycieczek to Arezzo na północy i Jezioro Trazymeńskie na południu.
Czytaj dalejJedzenie i picie
Miejscowa kuchnia Cortony to pożywna wariacja na temat klasycznej toskańskiej kuchni, w której na pewno znajdziemy wołowinę Val di Chiana. Dla każdego kochającego wołowinę Toskańczyka, bistecca alla fiorentina ‒ ogromny, delikatny stek z kością Val di Chiana, grillowany na otwartym ogniu i przyprawiony jedynie mielonym pieprzem, solą i odrobiną czosnku oraz oliwy ‒ to najlepszy ze wszystkich steków. Val di Chiana, najszersza dolina w Apeninach, to żyzna ziemia uprawna, używana głównie do hodowli bydła. To tutaj pasą się stada najcenniejszej rasy bydła we Włoszech, pochodzącej z Toskanii Chianiny. Kremowe krowy Chianina szybko urastają do dużych rozmiarów, więc zabija się je jeszcze, gdy młody wół jest podrośniętym cielakiem. Mięso jest twarde i pełne charakterystycznego smaku.
W menu znajdziemy także crostini z wątróbką z kurczaka, chłopską sałatkę z panzanella, nadziewaną cukinię zuchini, tagiatelle z borowikami (grzybami porcini) i krótki makaron pici w mięsnym sosie ragu. Jeśli chodzi o dania główne, można się tu spodziewać gulaszu z dzika, pieczonego królika, duszonego zająca lub dzika, a także słynnego steku. Miejscowa kuchnia nie jest dla słabeuszy. Mimo tego, ponieważ popularność Cortony znacznie wzrosła, znajdziemy tu także bardziej wyrafinowane warianty, takie jak kuchnia fusion czy kreatywna, współczesna kuchnia toskańska. Aby zobaczyć kilka pysznych toskańskich przepisów, przejdź na stronę miasta:
Zakupy, parkowanie i zwiedzanie
Podobnie jak w popularnych wśród turystów San Gimignano i Pienzie, znajdziemy tutaj zarówno turystyczną tandetę, jak i mnóstwo autentycznych wyrobów rzemieślniczych, od sztuki po biżuterię, a także toskańskie produkty spożywcze.
Czytaj dalej