Orvieto
Umbria, ojczyzna św. Benedykta i Franciszka z Asyżu, wydaje się skąpana w mistycznej otoczce, którą potęguje także samo Orvieto. To położone w połowie drogi między Florencją a Rzymem miasto jest uosobieniem umbryjskiej perfekcji, ze świetlistymi freskami i tajemniczymi kościołami, które podkreślają jego wyniosłą odmienność. Majaczące na krawędzi ostygłej lawy Orvieto stanowi tajemniczą pamiątkę obecności Etrusków, osadzoną w ciemnej skale wulkanicznej. W średniowieczu ta przycupnięta na niemożliwej do zdobycia górze cytadela sprawowała kontrolę nad drogą łączącą Rzym i Florencję. Chociaż jej położenie jest prawdziwie majestatyczne, na szczycie tufowego płaskowyżu, znajdujące się pod nią wzgórze jest porowate i grozi zawaleniem, które może skończyć się kompletnym zniszczeniem miasta. Z drugiej, nieco bardziej pozytywnej strony, okoliczne żyzne wulkaniczne wzgórza pokryte są winnicami, które produkują słynne, orzeźwiające białe wina Orvieto. Miasto wyróżnia się także pod względem swojej duchowości, ze swoimi skromnymi kościołami przeciwstawionymi majestatowi Duomo i urokowi falującego krajobrazu.
Podstawowe informacje - Orvieto
Dziesięć najlepszych atrakcji
Orvieto charakteryzuje się tajemniczą atmosferą, zarówno ponad, jak i pod ziemią. Rozkoszuj się wolnym tempem życia, od średniowiecznych spacerów po degustację wina w tym mieście ruchu Slow Food. To także dobra baza wycieczkowa na jednodniowe wypady do wielu wspaniałych miejsc w Umbrii i Lazio. Poza samym Orvieto jedną z naszych dziesięciu ulubionych atrakcji w Umbrii jest także mistyczne Todi, jedno z najbardziej czarujących miast w środkowych Włoszech. Pozostałe polecane przez nas miejsca, które można zobaczyć w ramach jednodniowych wycieczek, znajdują się w Lazio: „papieskie miasto” Viterbo i wymarłe miasto Civita di Bagnoregio.
Czytaj dalejJedzenie i picie
Orvieto zawsze było typowo rolniczym miastem, w związku z czym turyści nie mogą tu narzekać na brak wyboru, jeśli chodzi o jedzenie. Produkcja oliwy w Umbrii trwa tu już od czasów Etrusków, a produkty z Orvieto, Asyżu i Jeziora Trazymeńskiego są szczególnie wychwalane ze względu na swoją intensywność. Samo Orvieto może się pochwalić gallina ubriaca, „pijanym kurczakiem” zamoczonym w winie, który jest popularnym miejscowym daniem. Miasto to znajduje się także wystarczająco blisko Norcii, epicentrum umbryjskich wyrobów masarskich, żeby w roli pysznych antipasti znaleźć tu wędliny i salami. Popularnością cieszą się również sycące zupy, szczególnie zupa z kasztanów i ciecierzycy.
Nie sposób uniknąć charakterystycznych, mięsnych głównych dań. Hodowane na miejscu umbryjskie mięso zawsze znajdzie się w menu, szczególnie jeśli chodzi o grillowane lub pieczone dania, od jagnięciny po wołowinę. Podobnie jak w Toskanii, wołowina Chianina jest tu jednym z podstawowych produktów, a jej mięso słynie ze swojego soczystego smaku. Jeśli chodzi o dziczyznę, można się tu spodziewać dzików, pieczonych gęsi, gołębi i sarniny. Podobnie jak w Toskanii, wieprzowina często podawana jest jako porchetta, przypieczona na rożnie i przyprawiona czosnkiem, koprem włoskim i miejscowymi przyprawami. Pomimo popularności tego dania w Toskanii i Lazio, to Umbryjczycy twierdzą, że są odpowiedzialni za jego powstanie. Na deser warto spróbować przyprawionego anyżem ciambellone, ciasta w kształcie okręgu, często uważanego za włoską wersję pączka.
Ponieważ gleba wulkaniczna jest bogata w minerały, już od czasów etruskich bujnie rozrastają się tutaj winorośle. Orvieto nadało nazwę słynnemu Orvieto Classico, białemu winu o słomkowej barwie, które obecnie przeżywa swój renesans. Niecodzienną ciekawostką jest to, że papież Grzegorz XVI zarządził, aby jego ciało zostało obmyte w tym właśnie winie przed pochówkiem. Współczesne Orvieto produkuje się z mieszanki, w której skład wchodzą odmiany trebbiano i grechetto.
Zakupy, parkowanie i zwiedzanie
Via Duomo i Corso Cavour w Orvieto są pełne eleganckich restauracji, butików i sklepów z rzemiosłem artystycznym sprzedających biżuterię lub orvietańską ceramikę, w tym także reprodukcje etruskich wyrobów i strugane drewniane rzeźby. Produkcja ceramiki w Orvieto, tradycja sięgająca epoki Etrusków, wciąż kwitnie. Aby poznać jej znaczenie, wystarczy wybrać się na wycieczkę po podziemiach Orvieto. Podczas tej wycieczki zobaczymy zarówno starożytną ceramikę znalezioną w studniach, jak i bardziej nowoczesne wyroby datowane na XVIII wiek, kiedy niektóre z podziemnych komnat mieściły paleniska używane do wypalania gliny. Jeśli chodzi o sztukę produkcji szkła w tym regionie, sięga ona średniowiecznych czasów, w których mistrzowie szklanego rzemiosła stworzyli okna katedry w Orvieto. Spacer i oglądanie witryn sklepowych można zakończyć lodami w Gelateria Pasqualetti na Piazza Duomo 14 lub Corso Cavour 56.
Czytaj dalej