Zagraniczne podróże, a nawet wyjście do restauracji we własnym mieście, bywają trudne dla wegetarian czy osób z alergiami pokarmowymi. Tutaj To-Toskania udziela kilku rad, które mogą się przydać podczas wczasów w Toskanii lub podróży po Włoszech.
Porady żywieniowe we Włoszech
-
-
Rady na temat jedzenia bezglutenowego w Toskanii
Dobrą wieścią jest to, że Włochy są fantastycznym miejscem dla osób chorych na celiakię, ponieważ Włosi dokładnie zdają sobie sprawę z tego, jakie jedzenie może być, a jakie nie może być spożywane, w przypadku tej choroby.
Najważniejsze zwroty, które powinniśmy znać to '"io sono celiaco" (choruję na celiakię) oraz "senza glutine" (bez glutenu). Gdy wypowiemy te zdania do kelnera/kelnerki, wytłumaczą nam oni, jakie potrawy są dostępne bez glutenu i zdziwimy się bardzo, że jest ich szeroki wybór.
Oto przewodnik, w którym znajdziemy restauracje, które serwują jedynie potrawy bezglutenowe:
http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=the+gluten+free+guide+to+italy
Jednak w innych restauracjach wybór jest też ogromny.
Dostępny jest też app na iPhona lub iPoda, niestety jedynie po włosku, lecz można tu sprawdzić przeróżne potrawy serwowane w menu w restauracjach:
https://itunes.apple.com/it/app/mangiare-senza-glutine/id391222845?mt=8
W większosci restauracji znajdziemy symbol GF, wydrukowany w menu obok potraw bezglutenowych.
Najlepszym miejscem do zakupu produktów bezglutenowych są apteki, jednak w supermarketach także znajduje się szeroki wybór tego rodzaju produktów.
Włosi są podatni na celiakię i około 1% populacji ma zdiagnozowaną tą chorobę. Dzieci we Włoszech są rutynowo badane na obecność celiakii, jest to częścią wymaganych we Włoszech szczepień. Dodatkowo prawo włoskie nakazuje, że każde miejsce oferujące jedzenie musi być w stanie zaoferować potrawy bezglutenowe.
Nota końcowa: Wino można pić! Coca cola bez cukru produkowana we Włoszech nie jest bezglutenowa. Problem leży w jej karmelowym kolorze.
Rekomendujemy wydrukowanie karty z linku poniżej i zabieranie jej do restauracji i sklepów spożywczych.http://www.celiactravel.com/cards/italian/ -
Przewodnik po restauracjach wegetariańskich/wegańskich
Wielu przyjeżdżających do Toskanii spodziewa się potraw z mięsa i dziczyzny, jak gulasz z dzika czy befsztyk po florencku. Jednak większość tradycyjnych lokalnych przepisów to typowa „kuchnia biedaka”: bezmięsna ale bardzo smaczna, obfitująca w fasolę i warzywa. Do najsłynniejszych potraw należą ribollita (zupa z warzyw i czerstwego chleba), panzanella (sałatka na bazie chleba i pomidorów), pici cacio e pepe (makaron z serem i pieprzem) i fagioli all’uccelletto (duszona fasola).
Poniżej podano kilka stron internetowych, na których osoby chcące uniknąć niespodzianek mogą szukać pomocy przy poszukiwaniu wegetariańskich lub wegańskich restauracji:
www.happycow.net/europe/italy
www.vegdining.com/GetRestList.cfm?rgk=EU-ITA
www.vegguide.org/region/67