+48 223079889

Zarejestruj się


Porady żywieniowe we Włoszech

  • Zagraniczne podróże, a nawet wyjście do restauracji we własnym mieście, bywają trudne dla wegetarian czy osób z alergiami pokarmowymi. Tutaj To-Toskania udziela kilku rad, które mogą się przydać podczas wczasów w Toskanii lub podróży po Włoszech.


  • Rady na temat jedzenia bezglutenowego w Toskanii

    Dobrą wieścią jest to, że Włochy są fantastycznym miejscem dla osób chorych na celiakię, ponieważ Włosi dokładnie zdają sobie sprawę z tego, jakie jedzenie może być, a jakie nie może być spożywane, w przypadku tej choroby.
    Najważniejsze zwroty, które powinniśmy znać to '"io sono celiaco" (choruję na celiakię) oraz "senza glutine" (bez glutenu). Gdy wypowiemy te zdania do kelnera/kelnerki, wytłumaczą nam oni, jakie potrawy są dostępne bez glutenu i zdziwimy się bardzo, że jest ich szeroki wybór.
    Oto przewodnik, w którym znajdziemy restauracje, które serwują jedynie potrawy bezglutenowe:
    http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=the+gluten+free+guide+to+italy
    Jednak w innych restauracjach wybór jest też ogromny.
    Dostępny jest też app na iPhona lub iPoda, niestety jedynie po włosku, lecz można tu sprawdzić przeróżne potrawy serwowane w menu w restauracjach:
    https://itunes.apple.com/it/app/mangiare-senza-glutine/id391222845?mt=8
    W większosci restauracji znajdziemy symbol GF, wydrukowany w menu obok potraw bezglutenowych.
    Najlepszym miejscem do zakupu produktów bezglutenowych są apteki, jednak w supermarketach także znajduje się szeroki wybór tego rodzaju produktów.
    Włosi są podatni na celiakię i około 1% populacji ma zdiagnozowaną tą chorobę. Dzieci we Włoszech są rutynowo badane na obecność celiakii, jest to częścią wymaganych we Włoszech szczepień. Dodatkowo prawo włoskie nakazuje, że każde miejsce oferujące jedzenie musi być w stanie zaoferować potrawy bezglutenowe.

    Nota końcowa: Wino można pić! Coca cola bez cukru produkowana we Włoszech nie jest bezglutenowa. Problem leży w jej karmelowym kolorze.

    Rekomendujemy wydrukowanie karty z linku poniżej i zabieranie jej do restauracji i sklepów spożywczych.http://www.celiactravel.com/cards/italian/




  • Przewodnik po restauracjach wegetariańskich/wegańskich
    Wielu przyjeżdżających do Toskanii spodziewa się potraw z mięsa i dziczyzny, jak gulasz z dzika czy befsztyk po florencku. Jednak większość tradycyjnych lokalnych przepisów to typowa „kuchnia biedaka”: bezmięsna ale bardzo smaczna, obfitująca w fasolę i warzywa. Do najsłynniejszych potraw należą ribollita (zupa z warzyw i czerstwego chleba), panzanella (sałatka na bazie chleba i pomidorów), pici cacio e pepe (makaron z serem i pieprzem) i fagioli all’uccelletto (duszona fasola).     
    Poniżej podano kilka stron internetowych, na których osoby chcące uniknąć niespodzianek mogą szukać pomocy przy poszukiwaniu wegetariańskich lub wegańskich restauracji:
    www.happycow.net/europe/italy
    www.vegdining.com/GetRestList.cfm?rgk=EU-ITA
    www.vegguide.org/region/67

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Florence Self Guided Audio Tour

Download a vibrantly-narrated mp3 audio guide combined with a map detailing the area of your tour.
This enthralling audio guided tour will take you on a historic journey through the cobblestone streets of Florence where you will see such sights such as the world famous Uffizi Art Gallery, and the architecture marvel of Florence’s Duomo!

from 17,96 Euro

Cooking Class in Chianti: the Real Italian Cuisine (from Siena)

The Tuscan cuisine offers a variety of dishes that vary from province to province, and that really highlight the richness and quality of local products that Tuscany produces. The kitchen is primarily culture, conviviality and creativity and it is a way to learn about the traditions of the country wishing to visit.
With the hope that this experience will remain in your hearts so that you can repeat recipes you learn to your relatives and friends in the warmth of your house.
The cooking class takes place in an organic farm, in a place definitely off the beaten track. You will learn how to make bruschetta with tomatoes from their vegetable garden, fresh pasta, pasta sauce and tiramisù. The activity also includes a wine tasting with wines of their own production, plus lunch where you will have the chance to taste what you prepared and more of their honey, jams and antipasti.

from 140 Euro

2-Day Small-Group Tuscany Bike Tour to Siena from Florence

Revel in Tuscany’s gorgeous Chianti region as you travel from Florence to Siena on this 2-day bike tour. With an expert guide, cycle paved roads through the rolling Chianti hills, passing romantic villas, olive groves and the region’s prized vineyards. Discover charming hill towns, stop for lunch at a wine estate and Tuscan restaurant, and stay overnight at a 3-star country hotel. On arrival in Siena, return to Florence by train/bus or choose to stay in this medieval town independently. Numbers are limited to 15 for a more personalized experience.

from 450 Euro

David and Duomo Tour: Early Accademia and Skip-the-Line Dome Climb

Dive deep into the history of great art and architecture in Florence with this all-access tour to the city’s most jaw-dropping attractions. From the heights of Florence Cathedral’s enormous dome; to the hallowed halls of the Accademia; and inside lesser-visited gems like the Duomo Museum and the Baptistery; this exclusive tour is an art-lover’s dream.

from 105 Euro
Zapytaj o wille