Perugia
Mgliste wzgórza, niemalże magiczne światło i atmosfera duchowości zdecydowanie wyróżniają Umbrię, a także jej czarującą stolicę, Perugię. Kosmopolityczna, artystyczna, przykładająca dużą wagę do swojego dziedzictwa, ale i spoglądająca w przyszłość Perugia stanowi wspaniałe wprowadzenie do tego regionu, w dodatku można się z niej wybrać na wycieczki do Asyżu, Gubbio i Jeziora Trazymeńskiego. W porównaniu z Florencją Perugia zdaje się także o wiele mniej skupiona na turystyce.
Umbria często pozostaje w cieniu Toskanii, jednak jest tak samo urzekająca, jak jej wspaniała sąsiadka. Zachwyć się falującym krajobrazem i położonymi na szczytach wzgórz miastami, które wyglądają, jakby trwały tam od niepamiętnych czasów. To nie iluzja: niektóre z nich zostały założone przez Etrusków, a wieki później poświęcone średniowiecznym świętym. Chociaż Perugia sprawia wrażenie bardziej świeckiej niż większość tego regionu, Umbria z urodzonym w Nursji św. Benedyktem, jest kolebką zachodniego monastycyzmu. Poza popularnym wśród turystów Asyżem ta okolica osiągnęła niemalże idealną równowagę między zrównoważoną turystyką a autentycznym stylem życia.
Podstawowe informacje - Perugia
Dziesięć najlepszych atrakcji
Perugia to zarówno stolica Umbrii, jak i idealna baza do zwiedzania tego regionu. Od podziwiania galerii sztuki i obserwowania przechodniów na średniowiecznych placach, po zajadanie się czekoladowymi „pocałunkami”, Perugia ma wiele do zaoferowania. Ta regionalna stolica to także doskonały punkt wyjściowy wycieczek do niektórych z najbardziej urokliwych miasteczek Umbrii. Jeśli chodzi o jednodniowe wycieczki, polecamy otoczony atmosferą duchowości Asyż, Jezioro Trazymeńskie i Gubbio, miniaturowe średniowieczne miasto, o którym dowiesz się więcej w naszym przewodniku po dziesięciu najlepszych atrakcjach.
Czytaj dalejZakupy, parkowanie i zwiedzanie
Perugijska czekolada znana jest na całym świecie, szczególnie w formie „Il Bacio Perugina”, tak zwanego „pocałunku Perugii”. Czekoladki te zostały wynalezione w 1922 roku, gdy niewystarczająca ilość ciemnej czekolady zainspirowała Luisę Spagnoli do wymieszania jej z orzechami laskowymi, aby starczyło jej na dłużej. Reszta stanowi historię firmy Perugina.
Eurochocolate, odbywający się w październiku dziesięciodniowy festiwal czekolady to kolejna rzecz, która czyni Perugię pysznym miejscem dla wszystkich wielbicieli słodkości.
Jedzenie i picie
Chociaż kuchnia Perugii, stolicy Umbrii, jest dość regionalna, duży napływ zagranicznych studentów i turystów sprawia, że często spotykamy tu także międzynarodowe smaki. Obecność tak wielu studentów pomaga utrzymywać dość niskie ceny w restauracjach i sprawia, że obiadowa atmosfera nie jest aż tak oficjalna.
Poza umbryjskimi grillowanymi i pieczonymi na ruszcie mięsami, w menu może się także znaleźć słodkowodna ryba z pobliskiego Jeziora Trazymeńskiego. Ze względu na bliskość Nursji, słynącej ze swoich umbryjskich wyrobów masarskich, w roli antipasti często pojawiają się wędliny, od mortadeli po salami capocollo. Podobnie jak w Toskanii, ceni się tu i często spotyka soczystą wołowinę Chianinę, a także mięso z dzika, sarninę i porchettę z rożna.
Ponieważ ta okolica znana jest jako „zielone serce Włoch”, miejscowa kuchnia często sięga po trufle oraz dziko rosnące buraki, szparagi i grzyby, a także rozchwytywaną umbryjską oliwę, zioła i rośliny strączkowe. Orkisz ze Spoleto, strączki i czarne trufle z Nursji, fasola z Foligno i szafran z Citta del Pieve to często spotykane składniki obiadów. Podobnie jak w Toskanii, pora roku odgrywa tu znaczącą rolę, ze szparagowym risotto zwiastującym wiosnę i o wiele bardziej popularnym jesienią makaronem z truflami. Warto także spróbować specjalnego chleba, miłej odmiany po jego toskańskim, mdłym wariancie. Umbryjski chleb jest o wiele bardziej zróżnicowany, od brustengo, smażonego na oliwie chleba z bekonem lub rozmarynem, po pan ciatto, przyrządzanego z sera Pecorino i orzechów włoskich. Umbryjskie wina są o wiele mniej znane niż ich toskańscy rywale, ale nie można im zarzucić braku jakości i różnorodności.