Zaloguj się


Jedzenie i picie

  • Chianti jest jednym z najbardziej atrakcyjnych miejsc w Toskanii. Szlak wina Chianti to szansa na degustację wina Chianti Classico i ogromnych steków z kością w przytulnych restauracjach. Uprawa winogron i produkcja win jest kultywowana od czasów etruskich, o czym świadczy kielich znaleziony w grobowcu Etrusków w Castellina in Chianti oraz zachowane etruskie freski, przedstawiające Bachusa, rzymskiego boga wina. Średniowieczne klasztory wprowadziły hodowle winogron, a niektóre z tych oryginalnych posiadłości przetrwały do dziś - jak choćby Badia a Coltibuono i Badia a Passignano należąca do rodu Antinori, z elegancką restauracją L'Osteria di Passignano.

    Jest to ojczyzna Chianti Classico, choć powstają tu też tzw. supertoskany, autorskie wina tworzone poza regułami apelacji. W 1716 roku dekret wydany przez Wielkiego Księcia Toskanii określił granice regionu Chianti i ustanowił prawa regulujące produkcję i sprzedaż wina. Dziś region ten jest najstarszą na świecie apelacją produkującą wino. Obszar Chianti Classico obejmuje obszary Barberino Val d'Elsa,

    Castellina, Greve, Gaiole, San Casciano i Tavernelle Val di Pesa.
    Kuchnia rejonu Chianti to wariant klasycznej kuchni toskańskiej, z zapożyczeniami z pobliskiej Florencji i Sieny oraz lokalnymi odmianami. Zwróć uwagę na ribollitę, sycącą zupę fasolową, lub inne proste dania, które odzwierciedlają toskańską cucina povera (wiejską kuchnię). Na drugim końcu skali dostępna jest także wyśmienita kuchnia gourmet, szczególnie w wielu okazałych zamkach i opactwach. W tym przypadku potrawy są bardziej wyrafinowane i często proponuje się parowanie i degustację win.

    To tylko przedsmak rejonu Chianti. Zobacz nasze polecane restauracje poniżej, a także szczegółowe przewodniki po najlepszych miastach i wioskach Chianti, wszystkie dostępne na naszej liście miejsc wartych zobaczenia. Na początek sprawdź nasze przewodniki po takich miejscowościach jak GaioleGreve, Panzano, Castellina, Radda i Castelnuovo Beradenga. Nasze dodatkowe przewodniki po Chianti obejmują także: Castagnoli, Volpaia, San Gusme, San Donato in Poggio i Vagliagli.

  • La Bottega

    Ten czarujący, rodzinny lokal mieści się w urokliwej średniowiecznej wiosce na północ od miejscowości Radda i oferuje oryginalne dania kuchni toskańskiej. Uzupełnieniem są jedne z najlepszych win Chianti Classico, a także sałatki i warzywa z ogrodu przy kuchni. Dania w średnim przedziale cenowym obejmują ręcznie zwijany makaron, taki jak pici w sosie z kaczki lub dzika, zupę ribollita, a także dziczyznę lub florencki stek z kością. Aby mieć pewność, że znajdziesz wolne miejsce na zacienionym tarasie, zarezerwuj stolik z wyprzedzeniem, a następnie ciesz się widokiem z osady na wzgórza poniżej.


    Adres: Piazza della Torre 1
    Volpaia
    53017
    Radda in Chianti
    Tel: (+39) 0577 738001
    Strona: www.labottegadivolpaia.it

  • L’Osteria di Passignano

    Połącz wizytę w opactwie Badia di Passignano z prestiżową, ale kosztowną degustacją win i wycieczką po piwnicy, związaną z winną dynastią Antinori. Ta uhonorowana gwiazdką  Michelina restauracja otoczona jest winoroślami i mieści się w średniowiecznym opactwie. Po wycieczce po historycznych piwnicach  rozważ lunch w tej eleganckiej restauracji (wymagana wcześniejsza rezerwacja). Kreatywna, nowoczesna kuchnia włoska zawiera znakomite toskańskie składniki. Do typowych potraw należą makarony z karczochami w sosie parmezanowym, wieprzowina z puree z czarnej trufli lub jagnięcina, podawana z zapiekanymi w cieście szparagami. Wina stanowią idealny dodatek do potraw; być może uda Ci się skosztować riservy, o dębowym, pikantnym smaku z nutami cynamonu i kandyzowanych owoców. Jeśli to miejsce przypadnie Ci do gustu, przy innej okazji zjedz posiłek w drugiej restauracji Antinorich, znacznie skromniejszej La Trattoria della Fonte, która znajduje się w pobliżu i prowadzi także kursy  gotowania. Po przygotowaniu toskańskiego posiłku uczniowie przystępują do jego degustacji w L'Osteria di Passignano.


    Adres: Badia di Passignano
    Localita Badia a Passignano
    50028
    Tavernelle Val di Pesa


    Tel: (+39) 055 8071278
    Strona: www.osteriadipassignano.com & www.antinori.it

  • L'Osteria Le Panzanelle

    To położony na drodze między Panzano i Raddą bastion toskańskiej kuchni domowej. Dzięki bielonym ścianom jest to bezpretensjonalna, ale zdecydowanie niezawodna wiejska trattoria. Przyjdź tu dla domowej kuchni  w średnim przedziale cenowym, miłej obsługi, krótkiego, ale sezonowego menu i obszernej toskańskiej karty win. Spróbuj lampredotto - florenckich flaczków, pieczonego królika, ravioli z dyni lub dowolnego makaronu w sosie z dzika. Na koniec zamów panna cottę lub domowe, chrupiące ciasteczka cantuccini, które smakują najlepiej zanurzone w Vin Santo.


    Adres: Localita Lucarelli 29
    53017
    Radda in Chianti


    Tel: (+39)0577 733511
    Strona: www.lepanzanelle.it

  • L’Officina della Bistecca

    Podpowiedź tkwi w nazwie: to słynne miejsce w Panzano jest spełnieniem marzeń dla miłośników mięsa i świątynią florenckiego steku z kością. Chociaż nie jest to lokal dla osób o słabych nerwach, wizyta w tej restauracji, serwującej głównie steki, jest niezapomnianym przeżyciem i miejscem uwielbianym przez najlepszych włoskich kucharzy. To właśnie tutaj rzeźnik Dario Cecchini zyskał status lokalnej legendy. Goście siedzą przy długim, wspólnym stole i oddają się mięsnej uczcie, przygotowanej na otwartym grillu. Najlepiej zarezerwować z wyprzedzeniem.


    Adres: Via XX Luglio 11
    50022
    Panzano in Chianti


    Tel: (+39) 055 852020
    Strona: www.dariocecchini.com

  • Il Ristoro

    Ta położona na wzgórzach Chianti, na południe od Gaiole karczma, znajdująca się w uroczej, rozległej posiadłości Castello di Ama jest miejscem, w którym można wypić wino w XVIII-wiecznej willi. Krótkie, ale sezonowe menu idealnie pasuje do win z posiadłości. Autentyczne, niedrogie dania to makaron z sosem z dzika, kurczak z czarnymi oliwkami w sosie winnym lub letni suflet z marchwi i cukinii z sosem pecorino i tarta z orzechów laskowych na deser. Zarezerwuj stolik na balkonie, aby móc podziwiać piękne widoki. Jeśli pragniesz skoncentrować się tylko na winie, zajrzyj do enoteki, znajdującej się na terenie posiadłości.


    Adres: Castello di Ama
    Localita Ama
    53013
    Gaiole in Chianti


    Tel: (+39)0577 746191
    Strona: www.castellodiama.com

Dołącz do nas na

Newsletter

Będziemy Cię powiadamiać o pięknych willach, lokalnych atrakcjach i wyjątkowych przeżyciach.

Dowiedz się więcej

© 1998-2022 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Zapytaj o wille