7 dni 9-17.30 +48 22 3079889

Zaloguj się


Jedzenie i picie

  • Żołądki mieszkańców Panzano należą do Dario Cecchiniego, sprytnego i ekscentrycznego celebryty. Żadna wizyta w tym mieście nie będzie kompletna bez odwiedzenia co najmniej jednej z jego restauracji (patrz: nasze sugestie poniżej). Wszystkie skupiają się wokół jego słynnego sklepu rzeźniczego.

    Wzgórza wokół Panzano pokryte są winnicami; wiele z nich trwa tu od setek lat. Chociaż drzewo kasztanowe było przez wieki tradycyjnym drewnem tego regionu, Chianti leżakuje zwykle przez kilka miesięcy w dębowych beczkach. Mniejsze beczki są znane jako barriques; większe natomiast noszą nazwę botti. Szczegóły dotyczące polecanych przez nas posiadłości z winnicami znajdziesz w każdym z poszczególnych przewodników po Chianti.

    To tylko przedsmak Chianti. Zobacz nasze polecane restauracje poniżej, a także inne przewodniki po miastach i wioskach rejonu Chianti, wszystkie dostępne za pośrednictwem naszej listy miejsc wartych zobaczenia.

  • Dario Doc

    Dario Doc to tańsza, szybsza i bardziej elastyczna, siostrzana karczma dla pełnej mięsnych potraw L'Officina della Bistecca. To miejsce sprawdzi się doskonale na szybki lunch, ale wieczorami jest zamknięte. Dario Doc nosi imię legendarnego właściciela, który sam siebie nazywa „rzeźnikiem od ośmiu pokoleń ”. W tym miejscu dominuje wołowina, ale toskańskie dania wegetariańskie także są dostępne. Jeśli chodzi o mięso, wybierz hamburgera ćwierćfuntowego lub Chianti sushi, udaną odmianę tatara wołowego, albo pieczone ziemniaki polane smalcem. Wino domowe jest proste, ale wliczone w cenę - można przynieść też swój własny trunek.

    Adres: Via XX Luglio 11
    50022
    Panzano in Chianti

    Tel: 055 852020
    Strona: www.dariocecchini.com

  • L’Officina della Bistecca

    Odpowiedź tkwi w nazwie: to miejsce w Panzano to marzenie miłośników mięsa i świątynia florenckiego steku z kością. Chociaż nie jest to lokal dla osób o słabych nerwach, restauracja słynąca ze swoich steków zapewnia niezapomniane przeżycia i jest miejscem uwielbianym przez najlepszych włoskich kucharzy. To tutaj rzeźnik Dario Cecchini stał się lokalną legendą. Goście siedzą przy długim, wspólnym stole i zanurzają się w mięsnej uczcie, przygotowywanej na otwartym grillu. Obejmuje ona soczysty stek o grubości 7 cm. Rozległe menu stałe (do znalezienia w internecie) kosztuje 50 euro (również wersja wegetariańska), w tym wino, kawa i grappa, oraz dwa zestawy; o godzinie 20:00 na kolację lub o 13:00 na lunch. Najlepiej zarezerwować stolik z wyprzedzeniem.

    Adres: Via XX Luglio 11
    50022
    Panzano in Chianti
    Tel: 055 852020
    Strona: www.dariocecchini.com

  • Solociccia

    Nazwa jest dużą podpowiedzią: w języku włoskim oznacza „tylko mięso”. To marzenie każdego mięsożercy jest jedną z trzech restauracji prowadzonych przez Dario Cecchiniego, najbardziej znanego rzeźnika Toskanii. Jej głównym celem jest oferowanie potraw od „nosa do ogona” oraz różnorodnych dań mięsnych poza klasycznym stekiem z kością. Podobnie jak w przypadku L'Officina della Bistecca, istnieją tu także opcje wegetariańskie oraz ustalone pory posiłków: o 13:00, 19:00 i 21:00. Składają się one z pięciodaniowej uczty za 30 euro (dzieci poniżej 10 roku życia płacą połowę ceny). Najlepiej zarezerwować stolik z wyprzedzeniem.

    Adres: Via Chiantigiana 5
    (Entrance via XX Luglio 11)
    50022
    Panzano in Chianti

    Tel: 055 852020
    Strona: www.dariocecchini.com

  • L’Enoteca ll Cardo

    Ta elegancka winiarnia jest wizytówką producentów wina Panzano, ale działa również jako bistro i herbaciarnia. Przyjdź i skosztuj lokalnych win wraz z pomysłową sałatką lub talerzem wędlin i serów, w tym crostini z serem Pecorino i gruszkami. Zatrzymaj się na kawę i ciastka lub, jeśli najdzie Cię ochota na coś innego, skosztuj piw, także tych produkowanych przez toskańskie browary.

    Adres: Piazza Bucciarelli 50
    50022
    Panzano in Chianti
    Tel: 055 852907
    Strona: www.enotecailcardo.com

  • L’Osteria Le Panzanelle

    Ta położona na drodze między miejscowościami Radda i Panzano gospoda stanowi bastion domowej kuchni toskańskiej. Dzięki bielonym ścianom jest to bezpretensjonalna, ale i niezawodna wiejska trattoria. Przyjdź dla domowych dań, miłej obsługi, krótkiego, ale sezonowego menu i obszernej toskańskiej karty win. Spróbuj pieczonego królika, ravioli z dyni lub dowolnego makaronu w sosie z dzika. Zakończ deserem w postaci panna cotty lub domowymi, chrupiącymi ciasteczkami cantuccini, najlepiej maczanymi w Vin Santo.

    Adres: Localita Lucarelli
    53017
    Radda in Chianti
    Tel: 0577 733511
    Strona: www.lepanzanelle.it

  • L’Antica Scuderia

    Na północ od Panzano znajduje się Badia a Passignano, z opactwem benedyktyńskim i winnicą należącą do rodziny Antinori. Smakosze będą tu rozpieszczeni przez ogromny wybór opcji. Jeśli nie dasz rady oprzeć się temu lokalowi nagrodzonemu gwiazdką Michelin, wypróbuj eleganckie, letnie miejsce na tarasie z widokiem na winnice. Restauracja zajmuje dawne stanowisko postoju dla przechodzących rycerzy i ich koni. Kuchnia to nowoczesne toskańskie dania, w tym crostini, jagnięcina z nadziewanymi karczochami lub dania z zająca, bażanta i dzika. W menu znajduje się także grillowane mięso, w tym stek z kością. Ceny wahają się od średnich do wysokich, również w zależności od wyboru wina. W tym miejscu przyjaznym dzieciom oferowane są również dobre, niedrogie pizze. W winnicy należącej do rodziny Antinori możesz później zakupić zapas win.
    Adres: Via di Passignano 17
    Localita Badia a Passignano,
    50028
    Tavernelle Val di Pesa
    Tel: 055 8071623
    Strona: www.ristorolanticascuderia.it

  • La Trattoria della Fonte

    Położona na północ od Badia a Passignano swobodna gospoda, będąca własnością rodziny Antinori, stanowi uzupełnienie sąsiedniej wykwintnej restauracji L'Osteria di Passignano. Tutaj panuje nieformalny nastrój, z solidnym toskańskim menu w średnim przedziale cenowym, pasującym do wiejskiej scenerii. Charakterystyczne dania to sery Pienza, toskańskie wędliny, florencki stek z kością i typowe crostini. Towarzyszące im wina Antinori mogą być zarówno skromne, jak i wyszukane - według Twoich zachcianek. Jeśli zakochasz się w tym otoczeniu, rozważ zapisanie się na lekcję gotowania.

    Adres: Via Santa Maria Macerata
    50026 Montefiridolfo
    San Casciano in Val di Pesa
    Tel: 41055 8244700
    Strona: www.fontedeimedici.com

Zapytaj o wille