San Miniato
Średniowieczne miasto San Miniato, położone w połowie drogi między Pizą a Florencją ma nieco senną atmosferę, ale słynie z wyjątkowego jedzenia. Z tego otoczonego trzema wzgórzami miasteczka rozciągają się także wspaniałe krajobrazy - w piękny dzień ze szczytu można dojrzeć Volterrę i Alpy Apuańskie. Wzniosła forteca, przebudowana Rocca, stoi na straży San Miniato i jest symbolem tego miasta. Historyczne centrum jest zachwycające, choć niedoceniane. Przejdź się brukowanymi uliczkami pod różnorodnymi fasadami, podziwiając majestatyczne rezydencje i średniowieczne kościoły. San Miniato to idealne antidotum na nadmierną „turystyczność” toskańskich miast, takich jak choćby San Gimignano. Większość Włochów ma z San Miniato jedno skojarzenie: białe trufle. W jego okolicy zbiera się jedną czwartą wszystkich trufli w Toskanii, a wiele z nich trafia do najlepszych lokalnych restauracji. Jeśli odwiedzisz to miejsce jesienią, przekonasz się, o co w tym szaleństwie chodzi.
Podstawowe informacje - San Miniato
Dziesięć najlepszych atrakcji
San Miniato zapewnia przede wszystkim odpowiedni nastrój, piękne widoki, a także wyśmienite jedzenie. Stanowi ono również doskonałą bazę wypadową do zwiedzania dzięki położeniu niedaleko drogi Florencja - Piza. Jeśli zmęczyło Cię zwiedzanie pełnych zabytków miast, udaj się do przytulnej gospody lub spa albo poobserwuj ptaki na urokliwych bagnach, Padule di Fucecchio. Jeśli natomiast jesteś spragniony miejskiego życia i skarbów kultury, udaj się na zachód do Pizy, na wschód do Florencji, lub innych miejscowości takich jak Lukka i San Gimignano lub na wybrzeże Toskanii do Marina di Pisa - wszystkie są doskonałym celem jednodniowych wycieczek.
Czytaj dalejJedzenie i picie
Trufle stanowią oczywiście główną kulinarną atrakcję miasta, ale większość potraw w San Miniato podąża za porami roku i stanowi doskonały pretekst do wizyty w dowolnym czasie. Słynne białe trufle najlepiej smakują podczas listopadowych targów trufli, z kolei latem odbywa się tu festiwal czarnej trufli. Późną wiosną, zazwyczaj w kwietniu i maju, w menu pojawiają się cenne karczochy San Miniato (carciofi), zazwyczaj smażone. Jesień nieuchronnie oznacza grzyby i kasztany, zbierane w lesie. Lokalny kozi ser, formaggio di capradelle colline di San Miniato, jest natomiast dostępny przez cały rok, podobnie jak soczysta wołowina Chianina, najlepsze mięso w Toskanii.
Jeśli dopisze Ci szczęście, Twoja wizyta zbiegnie się z jednym z festiwali, ponieważ San Miniato organizuje festiwal jedzenia dla praktycznie każdego przysmaku. Najlepsze lokalne uczty to: Sagra del Fiore di Zucca na początku czerwca - celebracja jadalnych kwiatów cukinii, Sagradella Bistecca, festiwal steków na początku lipca, oraz festiwal oliwy z oliwek Festadell'Olio na początku października. Najlepszy ze wszystkich jest Sagra del Tartufo e del Fungo Porcino w ostatnim tygodniu września, organizowany z okazji zbioru trufli i borowików. W listopadowe weekendy gorączka trufli osiąga swój szczyt, z ogromnym rynkiem i wystawą, prezentującą najlepsze trufle sezonu. Wielki targ rolników, Il Mercatale di San Miniato, prowadzony jest pod patronatem Slow Food. Więcej informacji na temat rynków i festiwali żywności można znaleźć w sekcji Przegląd targów San Miniato (powyżej).
Zakupy i parkowanie
Zakupy produktów spożywczych, zwłaszcza wędlin lub trufli, to doskonały pomysł. Sezon na białe trufle trwa od połowy września do Bożego Narodzenia, ale jego szczyt przypada na listopad. Słynne białe trufle można kupić na listopadowym targu truflowym, a z kolei latem odbywa się festiwal czarnej trufli.
Czytaj dalej