Chociaż kuchnia Perugii, stolicy Umbrii, jest dość regionalna, duży napływ zagranicznych studentów i turystów sprawia, że często spotykamy tu także międzynarodowe smaki. Obecność tak wielu studentów pomaga utrzymywać dość niskie ceny w restauracjach i sprawia, że obiadowa atmosfera nie jest aż tak oficjalna.
Poza umbryjskimi grillowanymi i pieczonymi na ruszcie mięsami, w menu może się także znaleźć słodkowodna ryba z pobliskiego Jeziora Trazymeńskiego. Ze względu na bliskość Nursji, słynącej ze swoich umbryjskich wyrobów masarskich, w roli antipasti często pojawiają się wędliny, od mortadeli po salami capocollo. Podobnie jak w Toskanii, ceni się tu i często spotyka soczystą wołowinę Chianinę, a także mięso z dzika, sarninę i porchettę z rożna.
Ponieważ ta okolica znana jest jako „zielone serce Włoch”, miejscowa kuchnia często sięga po trufle oraz dziko rosnące buraki, szparagi i grzyby, a także rozchwytywaną umbryjską oliwę, zioła i rośliny strączkowe. Orkisz ze Spoleto, strączki i czarne trufle z Nursji, fasola z Foligno i szafran z Citta del Pieve to często spotykane składniki obiadów. Podobnie jak w Toskanii, pora roku odgrywa tu znaczącą rolę, ze szparagowym risotto zwiastującym wiosnę i o wiele bardziej popularnym jesienią makaronem z truflami. Warto także spróbować specjalnego chleba, miłej odmiany po jego toskańskim, mdłym wariancie. Umbryjski chleb jest o wiele bardziej zróżnicowany, od brustengo, smażonego na oliwie chleba z bekonem lub rozmarynem, po pan ciatto, przyrządzanego z sera Pecorino i orzechów włoskich. Umbryjskie wina są o wiele mniej znane niż ich toskańscy rywale, ale nie można im zarzucić braku jakości i różnorodności.
Jedzenie i picie
-
-
Al Mangiar Bene
Położona tuż przy tętniącej życiem Corso Vannucci, ta przyjemna i niezbyt droga restauracja sprawdza się pod każdym względem. Ze swoimi sklepionymi, ceglanymi sufitami i przyjazną atmosferą, wydaje się prawdziwą cytadelą ruchu Slow Food ‒ co zresztą jest zgodne z prawdą. Jej produkty są sprowadzane z Umbrii lub Toskanii, a imię każdego producenta sera czy wołowiny jest wypisane dla wiadomości gości. Od soczystych steków po ziołowe tarty, makaron z truflami i pizze, jej tradycyjnemu menu nie można niemalże nic zarzucić.
Adres: Via della Luna 21, 06122 Perugia
Strona: www.almangiarbene.it -
Antica Trattoria San Lorenzo
Ta romantyczna, wysokiej klasy restauracja oferuje więcej niż tylko światło świec i słodkie obietnice. W menu znajdziemy kreatywną miejscową kuchnię, od kasztanowego risotto po dania przyrządzane z czarnych trufli z Nursji i menu degustacyjne z owocami morza. Na żądanie można także dobrać odpowiednie wino, kierując się sugestiami czarującego sommeliera.
Adres: Piazza Dante 19A, 06122 Perugia
Strona: www.anticatrattoriasanlorenzo.com -
La Bottega del Vino
Ten przytulny, nietypowy, ale przyjazny bar winiarski serwuje przyzwoite, dość tanie jedzenie, a także dobrze dobrane do potraw regionalne i klasyczne włoskie wina. Typowe danie to domowej roboty makaron, podawany również z wędzoną kaczką. Rześka i zrelaksowana atmosfera rekompensuje niekiedy niedbałą obsługę.
Adres: Via del Sole 1, 06122 Perugia -
La Locanda del Cardinale (Assisi)
Udekorowana w stylu określanym przez Włochów jako elegancko-rustykalny, ta sklepiona, pokryta freskami, wykwintna restauracja zdecydowanie dorównuje poziomem swoim cenom. Menu degustacyjne może zawierać takie dania jak zupa z topinamburu, grzybowe risotto i boczek wieprzowy. Przeszklone podłogi ujawniają pozostałości po rzymskim domostwie.
Adres: Piazza del Vescovado 8, 06081 Assisi
Strona: www.lalocandadelcardinale.com -
Ristorante Nicolao (Gubbio)
Ta położona w XVII-wiecznym klasztorze restauracja wygląda na klasyczną włoską mieszankę historii z aurą wyrafinowania. Obok siebie zestawione są tu stare kamienie, odkryte belki, dębowe stoły i dzieła sztuki nowoczesnej. Ten wysokiej klasy lokal oferuje wspaniale podawaną kuchnię sezonową, zarówno w kreatywnych, jak i typowo umbryjskich wariantach.
Adres: Park Hotel Ai Cappuccini, via Tifernate 06024 Gubbio
Strona: www.parkhotelaicappuccini.it -
Alcatraz (Gubbio)
Spróbuj naprawić świat w tej alternatywnej, bardziej hipisowskiej niż hipsterskiej restauracji. Chociaż jej wnętrze jest proste i artystyczne, w menu znajdziemy tradycyjne, organiczne jedzenie. Skosztuj bufetu z antipasti, tagliolini ze szparagami, zupy buraczanej lub ravioli z burakami. Jako główne danie podaje się tu między innymi steki i kurczaki, a także szaszłyki z cukinią.
Adres: Localita Santa Cristina, 06020 Gubbio
Strona: www.alcatraz.it