Volterra
Wiele toskańskich miast może się pochwalić prawdziwie średniowiecznym dziedzictwem, podobnie jak Volterra. Chociaż obecnie panuje w niej przyjemna atmosfera, mniej turystyczna niż w San Gimignano, Cortonie lub Pienzie, jest ona równie urzekająca. To autentycznie średniowieczne miasto, wybudowane z etruską wrażliwością. Położona na majestatycznej, smaganej wiatrem grani wznoszącej się ponad sieneńskimi wzgórzami, Volterra góruje nad otaczającym ją krajobrazem i pozostaje najbardziej etruskim ze wszystkich toskańskich miast. Między VIII a IV wiekiem p.n.e., Etruria Propria przeżywała swój rozkwit jako konfederacja 12 państw-miast w środkowych Włoszech. Tajemnicza Volterra miała swój początek jako etruskie państwo-miasto Velathri, które w IV wieku p.n.e. dostało się pod władzę rzymskiej magistratury i zostało przemianowane na Volterrę. Jeśli przyjrzysz się jej z bliska, zobaczysz pod jej powierzchnią etruską duszę, dostrzeżesz ściany świątyń, użyte do budowy rzymskich budynków i starożytne, inkrustowane epigrafy w renesansowych pałacach. Spacer po murach obronnych zapewni Ci wspaniałe widoki na to wielowarstwowe, średniowieczne miasto z rzymskimi i etruskimi murami, a także rozciągającą się pod nimi, szeroką połać wsi.
Podstawowe informacje - Volterra
Dziesięć najlepszych atrakcji - Volterra
Volterra to typowe toskańskie miasto, które nie zostało jeszcze zdominowane przez turystykę. Ciesz się względnym spokojem, odkrywając jej etruskie, rzymskie i średniowieczne dziedzictwo. Możesz tu także udać się na zakupy po miejscowo produkowany alabaster lub zjeść obiad w etruskiej piwnicy.
Czytaj dalejJedzenie i picie
Miejscowa kuchnia Volterry to pożywna wariacja na temat klasycznej toskańskiej kuchni. Warto spróbować zuppa volterrana, gęstej warzywno-chlebowej zupy, a także trippa all volterrana, flaków gotowanych z pomidorem, kiełbasą i ziołami. Podawane makarony są wyrabiane z organicznej, miejscowej mąki, a zawierające je dania to między innymi takie klasyki, jak pappardelle di lepre (wstążki makaronowe z sosem z zająca) lub ten sam makaron z mięsem z dzika (cinghiale). Pozostałe potrawy z makaronem zwykle podaje się z borowikami (porcini) lub białymi truflami marzuolo. Biorąc pod uwagę etruskie dziedzictwo tego miasta i starożytną obsesję miastem umarłych, warto skusić się na nieco makabrycznie brzmiące biszkopty migdałowe, znane jako ossi di morto ‒ „kości zmarłych”.
Czytaj dalejZakupy, parkowanie i zwiedzanie
Rzeźbienie w alabastrze to wyjątkowe rzemiosło Volterry. Warto tu wybrać się na zakupy do jednego z większych salonów wystawowych z alabastrem lub odwiedzić tradycyjnego rzemieślnika w jego ciasnym warsztacie. Największą przyjemnością w kupowaniu alabastru w Volterze jest możliwość zobaczenia, jak obecnie stosowane techniki odzwierciedlają te, których używano jeszcze w czasach Etrusków. Dowodzi tego chociażby wizyta w alabastrowym warsztacie ‒ nawet znajdujące się tam narzędzia są podobne do tych, które stosowano wieki temu. Dzisiejsi rzemieślnicy potrafią bez problemu zrozumieć techniki używane przez rzeźbiących grobowce etruskich mistrzów alabastru, ponieważ ich historyczne narzędzia były takie same jak te, które znajdziemy na dzisiejszych stołach warsztatowych. Ceny zależą od rodzaju, użylenia i koloru alabastru, który może przybrać różne barwy, od kremowej bieli po ciemną żółć.
Czytaj dalej